icon

Tehotenstvo počas vysokej školy: Oplatí sa prerušiť?

16. feb 2024

Ahojte všetci. Rada by som sa vyrozprávala. Študujem na vš, všetky potrebné kredity už mám, ostáva mi iba urobiť štátnicu. Zistila som však, že som tehotná. S manželom sme sa o bábätko snažili skoro rok, preto by som rada obmedzila čokoľvek čo mi môže uškodiť. Škola mi celkovo spôsobuje dosť veľký stres počas celého štúdia. Štátnicu by som mala koncom apríla/začiatkom mája. Naozaj rozmýšľam či si nepožiadať o prerušenie štúdia na rok s tým, že si potom dorobím len štátnicu, ktorá mi chýba. Myslíte že je to dobrý nápad?

Strana
z2
zuzanockamt
16. feb 2024

Dokončiť školu, to by bola moja priorita, ani by mi nenapadlo prerušiť štúdium. Zase netreba všetko tak riešiť, ak nemáš zdravotné ťažkosti, tak tehotenstvo je nirmálna súčasť života ženy. Normálne funguješ.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mamina7070
16. feb 2024

neprekladaj to dorob si tu statnicu bude to anjjednoduchsie a najlepsie v tejtonsituacii

luxus10
16. feb 2024

jednoznacne sa s tou statnicou popasuj teraz, ved v kolkom mesiaci budes, v .5.tom na statnici, snaz sa nestresovat viac ako treba, dobre sa priprav...neskor si podakujes...

sinusoida
17. feb 2024

Je to dobrý nápad, aspoň sa ukľudníš...a na štátnice sa za rok postupne pripravíš, rozdelíš si témy a naštuduješ si ich...aj keď okolo bábätka bude plno práce.

koniarova
17. feb 2024

@sinusoida máš deti?

zuzuliennka1
17. feb 2024

@sinusoida po narodeni dietata uz nikdy nebude mat taky kvalitny cas a priestor na pripravu na statnice, ako ma teraz. ziadna postupna priprava nebude 🫣 nech to spravi teraz v klude a potom bude mat cas len na babatko. jednak za rok vsetko zabudne a popri babatku sa to ucit nanovo, to bude extra zaberak (ten bude mat s dietatom aj bez ucenia)

autor
17. feb 2024

Musím hlavne zistiť ako je to so štátnicou v prípade že sa jej nebudem môcť zúčastniť zo zdravotných dôvodov. Jeden termín som už prepásla, toto bude druhý a teda aj posledný. Študujem mimo SK, čiže to nie je pár hodinová alebo jednodňová záležitosť ale vec na minimálne 3-4 dni (záleží ako budú vypísané lety a v aký deň mi dajú štátnicu). Musela by som ísť sama, nakoľko manžel si najbližšie mesiace nemôže zobrať len tak dovolenku na taký počet dni. Už som kontaktovala študijné, počkám ešte na vyjadrenie a podľa toho sa rozhodnem. Nerada by som aby mi termín prepadol a zbytočne som oňho prišla. Jasne, je to len situácia že “čo keď” sa niečo udeje akurát v tom obdobi, ale rada by som vedela ako to je v takomto prípade. Čo som pozerala, tak škola má celkom dobre ošetrené tieto prípady, kedy je študentka tehotná, tak som sama zvedavá na ich vyjadrenie či odporúčanie. Ďakujem vam za rady 🙏

floki1994
17. feb 2024

Prvy trimester je aj tak 50:50 ...so stresom alebl bez...urcite si nic neodkladaj...dorob to a mas pokoj...co ked sa ti babo nedajboze narodi predcasne alebo bude mat zdravotne komplikacie? To je realita bezna ktoru demme vidim okolo seba..potom sa uz k tomu nedokopes vobec..takze sa hecni a dorob to nech sa potom uz len venujes babatku ;)

koniarova
20. feb 2024

Odpísali? Ako si sa rozhodla?

autor
20. feb 2024

@koniarova mala som s nimi dnes ráno online meeting, nakoľko chceli situáciu predebatovať.. je to presne ako som si myslela, že keď sa nebudem môcť z akéhokoľvek dôvodu dostaviť, termín mi prepadne. Neberie sa ohľad na to či to bolo alebo nebolo zo zdravotných dôvodov. Je ešte jedna možnosť požiadať o niečo ako "rektorský termín" ale to sa dáva potom prípad individuálne na posúdenie a z toho čo mi povedali bolo zrejmé, že uznali posledný prípad asi 2 roky dozadu.. inak nič neprešlo. Tak stále váham čo vlastne urobiť.. Situáciu nezľahčuje ani to že som študovala diaľkovo, a teda z nejakého dôvodu nás počas celej doby štúdia berú úplne inak ako všetkých ostatných, o prístupe ani nehovorím radšej.. Takže neviem vôbec čo mám robiť..

zuzuliennka1
20. feb 2024

podla toho, co pises v uvode - ze si tehotna, si zistila teraz.
statnice su o dva mesiace. to je za rohom. urcite to babatku neuskodi, a ty mas teraz komplet cas a priestor na ucenie. a mas to doslova za rohom.
spomen si po narodeni babatka na tuto diskusiu. prve tyzdne nebudes vediet, kde ti hlava stoji, a budes rada ked sa stihnes naranajkovat do 12:00, a nie este statnice riesit. s dietatom je na zaciatku vsetko, vsetko ine - aj tvoje, teraz uplne bezne, zalezitosti ako napr. ist na wc, dat si sprchu, alebo nalozit si obed a v klude ho zjest.

Strana
z2