Účtovníctvo verzus IT oblasť
Dobrý deň chcem si spraviť rekvalifikaciu len neviem akým smerom ísť či účtovníctvo či IT oblasť?Nemám žiadne skúsenosti ani v jednom z uvedených oborov.Chcela by som aj občas robiť home office.Prosím vás poraďte mi čo si vybrať že by som sa v tom vzdelávala myslím kurz účtovníctva či IT?Ďakujem za každú radu.
No mas 33 nevies jazyk, nepises ake mas dokoncene vzdelanie a co si robila predtym iba, ze chces robit z domu 🤷🏼♀️ na tvojom mieste by som zamakala na anglictine a skusila sa zamestnat v nejakom korporate na administrativnej pozicii (tam je dobre, ze je moznost rotacie medzi oddeleniami atd) a potom uvidis, akym smerom pojdes.
Ak by si sa chcela dostat do sveta IT, tak by som mozno zacala nejakym kurzom na testera. Z uctovnictva viem iba zaklady, co sme mali par semestrov na vyske, ale teda mne to nepride ako nejake terno ani platovo ani co sa tyka zazivnosti prace 🙈
@bramon už by som rozmýšlala iným smerom.na niektoré profesie ti kurz môže stačiť, na učtovníctvo a IT nie ...hlavne ak s tým začínaš....iné je, ak sa niečomu čo si neštudovala začneš venovať hneď po škole a uplne iná situácia je, ak sa tomu začne venovať žena po tridsiatke a predpokladám že s rodinou a dieťaťom/deťmi....ak si sa ani jednej z týchto možností nevenovala, tak musíš začať od nuly....ak sa tomu nechceš venovať popri práci, ktorá je tvojim zdrojom príjmu tak sa zameraj na na iné profesie....ak aj budeš mať po absolvovaní kurzu šťastie a nájdeš si firmu kde ťa vezmú, budeš robiť buď časť učtovníctva alebo budeš mať nad sebou skúsenú učtovníčku pri ktorej sa budeš postupne zaúčať....pri učtovníctve je jedna vec teória a iná je už prax....
@bramon ako ovladas zakladne baliky MS office ? excel word powerpoint atd najma ten excel
tam mas vela kurzov online na youtube napr najprv to poskusaj trenuj a uvidis
@bramon ahoj,ak mas chut na zmenu,nenechaj sa prosim odradit diskutujucimi,hlavne ak nepracuju ako uctovnicky alebo v IT. Ja som na svojom prvom IT kurze mala 35 rokov a dve deti.Nastastie vsetci v mojom okoli ma povzbudili (aj skuseni “ajtaci”) a teraz som velmi spokojna v praci.Nevravim,ze to bolo lahke,ale nemam technicke vzdelanie a nebdela som po nociach,ziadny horor…Ved chod na kurz a uvidis, ci ta to bude bavit.
@kittykat22 🚀❤️
Urcite IT, sirsie moznosti, zaujimavejsie prace.
Mam 32, pracujem ako full stack developer a som toho nazoru, ze IT nie je pre kazdeho. Jedna vec je pekny zárobok a full remote, druha vec je, ze treba na sebe veľa pracovat.
Týmto Ťa nechcem odradiť, len upozorniť, že Ťa čaká náročná cesta. Ale výsledok stoji za to 👍
Ale bez anglictiny sa nepohnes. Takze popri IT kurzoch aj intenzivny jazykovy kurz. Pracu si najdes v hocijakom korporate, ked nebudes rovno slepo mierit na nejake vysoke profesionalne a manazerske pozicie ;) kam sa samozrejme casom prepracovat mozes.
@daniela_ferletak ale IT pojme tolko menej technickych pozicii, ze aj ked nebude progamovat, stale moze najst super pracu, ktora ju bude bavit a bude to niekde v tej IT skatulke 🙂
@bramon ahoj, toto je moje prve zapojeniebsa do akejkplvrk diskusie na konovi, ale nedalo mi, leno vacsina ostatnych prispevkov bola velmi demotivujuca, v prvom rade super, ze chces nieco so svojou karierou a buducnostou robit. Urcite by som v tvojom pripadr ako prve poriesila anglictinu, to je absolutny zaklad pre IT. Zaroven to je ak moje odporucanie. Uctovnictvo bude alo jedna z prvych domen plne automatizovana a prevezmu ju sikovnr uctovnicke programy, preto by som an inym uctovnickam odporucala diverzifikovat. IT je ale velmi obsirna sfera. Moja svagrina sa po skonceni materskej 6 rokov rozhodla pre uplnu rekvalifilaciu, prihlasila sa na kurz testerky, zaroven si nasla doucovanie anglictiny cez skype, a teraz komuniluje denne v anglictine, ma super plat a ako testerka je velmi spokojna. Ten kurz je cez Aj ty v It a oni ti zabezpecia okrem komplet kurzu aj robotu vo firme, kde hladaju junior testerov. Cize nepotrebujes hladat prax sama. Urcite je takych programov viac. Dve loje kamaratky sa z nicoho stali programatorkami, jedna zacala kurzaki z Udemy a druha cez nejaky rekvalifilacny program ale v CR. No urcite je take nieco aj u nas. Takze ked sa chce, tak sa da, len musis byt pripravena na dlhu cestu, vela ucenia a nejasny vysledok, ktory zo zaciatku nebude uplne dobre plateny. Ale si este mlada, 33 je malo, to este stihas 30rokov praxe v comkolvek. 💪🏻❤️
mam 45 rokov a 25 rocnu prax v IT a vypracovala som sa od testera na biznis/solution architekta za tie roky (VS mam matematiku biologiu ucitelstvo) zacala som uz popri VS na brigadach v IT
da sa to ale je to drina, odriekanie a vela vela casu nad ramec a teda ak chce prejst z vyroby za pasom do sveta IT tak zas take jednoduche to neni a ani tak platene nie su vsetky pozicie
treba proste zacat ba sebe makat a to aj v jazykovej oblasti a hlavne je samostudium poncely zivot nikto to nenaleje pocas kurzu do hlavy
ja velmi podporujem zeny v IT a zaucal som si vicero kolegyn napr co prisli z materskej skoly kde ucili alebo z uradu a pod da sa to len treba makat a vhodne si volit smerovanie
testing je skor technicky zamerany tam treba aj co to ovladat ak chces byt kvalitny tester ale vela veci sa da naucit len treba chciet byt motivovany a mat vydrz
ja sa len zopakujem, naozaj záleží čo od kurzu očakávaš...lebo pravdou je, že jeden kurz ťa nenaučí ani byť ITčkár ani byť učtovníkom.....je to začiatok ak chceš niečo zmeniť a niečomu sa venovať v profesionálnej oblasti...brať to naozaj ako začiatok cesty, určite nie že urobím si kurz a začnem sa tým živiť a hneď ma to uživí a dostanem adekvátny plat v danej oblasti....čiže ak očakávaš že po absolvovaní kurzu sa hneď tým budeš živiť a slušne ťa to uživí - tak si zlož ružové okuliare...učtovníctvo sa dokážeš naučiť aj bez kurzu a ekonomického vzdelania ak budeš robiť pri skúsenej učtovníčke ktorá ťa to krok po kroku naučí, ale vo väčšine prípadov to bude za oveľa nižší plat keďže zamestnávateľ si je vedomí že síce mu pomôžeš, ale sa učíš....takže ak si zabezpečená a máš dobre zarábajúceho manžela smelo do toho....ale ak do toho ideš s vedomím že urobím si kurz a budem hneď super zarábať - tak si zlož ružové okuliare....ja som robila pred rokmi učtovníčku, robila som ju cez 3roky, ale na samostatné vedenie komplexného učtovníctva som si nikdy netrúfla....sú to termíny, nárazové práce, zodpovedná práce kde sa za chyby platia veľké peniaze.....to teraz nie je strašenie, len aby si vedela do čoho ideš.....dovolenku a žiaľ aj PN musíš prispôsobiť termínom....ak je 25-teho DPH-čka nikoho nebude zaujímať že ty si chorá a máš horúčku, ak niekomu robíš učtovníctvo musí tam byť všetko na čas....či mzdy, či DPH-čka, či Daňové priznania....tam nikoho nebude zaujímať či máš choré dieťa alebo robíš keď máš horúčku a si rada že žiješ, termín nepustí...ak teda nevidíš len dobrý plat ale uvedomuješ si aj druhú stránku veci smelo do toho....
Mne by sa páčilo keby bol nejaký test podobný ako na IQ a ten by povedal že máš analytické myslenie, máš na to byť v IT aj programátor.. a niekomu by vyšlo že ty len manuálny tester.. a ty nemáš na to byť v IT.. ja by som si ho určite spravila 😁
Tiež mi môžeš poslať správu a napíšem ti o “mojej” časti IT 🙂
A u nás v práci robí ‘pokokos’ ľudí ktorí robili niečo iné a prekvalifikovali sa na IT ;)
@bramon IT je extremne roznorode. Ang je uplny zaklad, ja mam 99% percent komunikacie v ang. Plus silny tlak, resp extra vyhoda je nemcina, kedze biznos v EU je tahany Nemeckom. Preto je nutne si urobit prehlad parcialnych odvetvi v IT a zaroven pozicii. Zaroven ake su standardne karierne cesty, teda karierny rast. A na zaklade toho a tvojich konkretnych moznosti, teda ako si na tom.z casom, snahou, ake moznosti ti ponuka region, rozhodnut akym.smerom sa vybrat. Aktualna situacia u nas, juniorske pozicie neoficialny freeze, ak sa hladaju juniory tech pozicie tak sa presuvaju v ramci organizacie, a novy sa v zasade naberaju v INDII!!! Podobne aj seniorne tech pozicie. A vlastnevaj netechnicke.... Zaroven, v nemecku tlak na odchod nemeckych "drahych" hlavne netech pozicii. Posielaju ich s 2 rocnym odstupnym. U nas jeden, nahradeny madarom v pesti.... a vrabce cvirikaju/verejne tajomstvo, ze cca 25% pozicii bude u nas "zrusenych" rozumej presinutych do indie. Nomimalne to atakuje hranici 1000 ks. Aktualne mam uz viac Indickych kolegov ako EU. Ale to je mozne hlavne kvoli tomu, ze ako firma mame v Indii "sestersku" firmu. Ale napr aj nas zakaznik, velku cast IT sluzieb u seba zrusil a outsoursuje v Indii. A s nimi opat pracujeme aj my.... aktualne by som sa uzivil s Hindi. Co som postrehol nejake diskusie na twitri, tak v Nemecku je tento trend presunj do Indie markantny. Aj z dovodu, ze im realne chyba pracovna sila. Co sa tyka programovania ako takeho, moj rydzo subjektivny nazor, je, ze bez formalneho vzdelania, bez pochopenia teoretickych zakladov a solidnej matematiky to je len akysi prepytujem paskvil. Aj ked sa tu kade kto snazi spolocnosti ako takej nahovorit, ze 3 mes kurz z niekp urobi programatora. Seriozne programovanie si vyzaduje iste mentalne predispozicie. Dalsia poznamka, s prichodom AI (ChatGPT...) za zatial javi, ze velku cast juniorskych uloh si zautomatixuju seniorny programatory, a celkovo sa zvysi ich produktivita. Je to tu zatial kratko, teda je to iba hypoteza. Myslim si, ze v tomto konkretnom.pripade, uz tie pribehy z 90rokov, ze niekto v 40tke zacne kodovat a bude z neho seriozny developer su uz davno mimo. V skrstke, doba a odbor je extremne komplikovany a dynamicky. Ak sa niekto rozhodne, a chce to robit vcelku seriozne, je to ako pracovat kontinualne v nadcasoch a zaroven kontinualne sa vzdelat na dost narocnej urovni. Ale samozrejme je aj mnoho pozicii kde to je jednoduchsie, no platovo to je uz potom nic moc a otazna je buducnost tychto pozivii - kvalita, org, procesne.... urcite ta podporujem v kariernom raste!!!!!! Nevzdavaj sa.
@kittykat22 ak to chce, tak toto ju urcite neodradi.
ja jej drzim palce, lenze som bola na pohovore, kde na ekonomicku poziciu prisla baba so vzdelanim zvaracka, zistila, ze sa zmylila a chce pracu v administrative, bavia ju papierovacky. bolo to neprijemne a trapne, vysmiali ju a poslali prec, nas dalsich 20 cakal este pohovor. v dnesnej dobe je hlupost menit zameranie bez pomoci. nezamestnanych je v danom obore uz dost. je z coho vyberat. ale motyka moze vystrelit, ked to tak citi, nech sa neda!

@bramon neviem koľko máš rokov. Ale ak sa chceš venovať uctovnictvu tak ja by som odporučila rekvalifikačný kurz a potom prax. S tou praxou to vidím ťažšie ale nič nieje nemožné, na stránke finančnej správy máš pekne vyhodené postupy účtovania a publikácie s predkontaciami ktoré účtovníci používajú. Detto sú stránky na ktorých si uctovnici radia a tiež FB skupiny. Účtovníctvo ale už dávno nieje len o účtovníctve ale viac o daniach....