Výber nového jazyka na učenie ako koníček
Ahojte, zaujíma ma, ktorý jazyk by ste sa učili ako ďalší, ak by ste už mali jazykovú úroveň C1 z nemčiny, angličtiny a španielčiny?
Samozrejme, v prípade, že ten daný jazyk nepotrebujete pre výkon svojho povolania a ani vás vo vašej oblasti neposunie ďalej, nemáte ani záujem žiť dlhodobo v zahraničí (max. pár mesiacov súvisle)... jednoducho len ako koníček. Ruština, taliančina ma absolútne nelákajú. Francúzština sa mi vždy hnusila, ale postupom času k nej už nemám až taký odpor, paradoxne, skôr naopak, tak ak neprídem na nič iné, asi sa začnem venovať fr. Ešte ma oslovila čínština, ale tiež váham. Najhoršie je, že ma to len baví a ide mi to, nepotrebujem to kvôli práci atď., tak ten výber je potom taký tŕnistý. 😃
Je tu, prosím, niekto, kto ovláda nejaký jazyk mimo tých troch na začiatku spomenutých a vedel by mi dať svoj pohľad, tipy na aký jazyk by ste sa zamerali?
Ďakujem.🙂
Ja by som si vybrala podla krajiny, ktora by ma lakala, takze asi holandcina alebo dancina
Spanielsky,taliansky by som chcela vediet a aj francuzsky.
Vyber si podľa toho, ktorá krajina ti je sympatická.
Esperanto
Majú vo svete pomerne silnú komunitu.
A ak ho teda nepotrebuješ kôli práci, len pre zábavu,tak je ideálny.
Jazyk ǃXóõ. Len neviem kde najdes ucitela 😁
Ja som sa ucila japoncinu takto, v praci ju nevyuzivam, skor to bol ako konicek
Ako si sa dopracoval/dopracovala k C1 v 3 jazykoch? :D
Najlepsie je spravit tak,ako to citis ty a potom to pojde,ked si za tym pojdes🙂
Maďarčina?? často používaná na Slovensku 🙂
Poľština lebo to je neuveriteľná zábava ako toto znie 🤣🤣
Poľština lebo to je neuveriteľná zábava ako toto znie 🤣🤣
@buberova Aj ja si vždy zapamätám niečo z poľštiny, keď tam ideme alebo doma pozerám veci, čo sme tam kúpili, dá sa tomu rozumieť aj bez prekladu, niekedy sa na tom cestou aj smejeme.
Kto ti povedal, že máš C1 z daných jazykov? Ty? Máš absolvovane certifikáty? Alebo len nejaký Google test, ktorý ťa tak vyhodnotil...španielčina je po angličtine jazyk, ktorý bude využívať už ďalšia generácia aktívne
@fruitys odpoviem ti ja😆 ja som sa tak dopracovala, ze som ich studovala na vysokej skole, ako dvojodbor, a anglictinu som mala statnu skusku pomimo
Nie je to take tazke, zvlast ked je to jedina vec, na ktoru ma clovek talent😆🫣
@fruitys odpoviem ti ja😆 ja som sa tak dopracovala, ze som ich studovala na vysokej skole, ako dvojodbor, a anglictinu som mala statnu skusku pomimo
Nie je to take tazke, zvlast ked je to jedina vec, na ktoru ma clovek talent😆🫣
@majlo1234 vďaka 🙂 a teda, v tvojom prípade, si názoru, že bez školy by si sa ich naučila ťažšie?
A aby som odpovedal autorke, tak základ je asi ten, aby daný jazyk človeka bavil, čiže ak máš blízko k francúzštine alebo čínštine, tak napr. jeden z nich.
@majlo1234 vďaka 🙂 a teda, v tvojom prípade, si názoru, že bez školy by si sa ich naučila ťažšie?
A aby som odpovedal autorke, tak základ je asi ten, aby daný jazyk človeka bavil, čiže ak máš blízko k francúzštine alebo čínštine, tak napr. jeden z nich.
@fruitys ja som mala anglinu a franinu uz na gympli, akoze bilingvalne osem rokov, a potom spaninu na vyske, mam pocit, ze treba proste xy rokov vystavovat sa danemu jazyku intenzivne, aby clovek dosiahol urcitu uroven. S anglictinou je to relativne lahke, aj na nete, aj vo filmoch ju mame bezne, ostatne jzyky chcu viac prace. Takze neviem povedat, ci by som sa bez skoly dostala na taku uroven, za mna asi nie, lebo v praci sme mali benefit chodenie do jazykovky, chodila som raz tyzdenne na nemcinu, ale dostalo ma to ledva na b1 uroven
taky aky ta bude bavit
Ja som sa takto učila portugalsky, iba kvôli tomu aby som mohla vypadnúť do Brazílie a zašívať sa tam dlhodobo :D Tak som sa základy naučila doma a potom vypadla do Ria a tam chodila do jazykovej školy a motala sa svetom
@fruitys ja som mala anglinu a franinu uz na gympli, akoze bilingvalne osem rokov, a potom spaninu na vyske, mam pocit, ze treba proste xy rokov vystavovat sa danemu jazyku intenzivne, aby clovek dosiahol urcitu uroven. S anglictinou je to relativne lahke, aj na nete, aj vo filmoch ju mame bezne, ostatne jzyky chcu viac prace. Takze neviem povedat, ci by som sa bez skoly dostala na taku uroven, za mna asi nie, lebo v praci sme mali benefit chodenie do jazykovky, chodila som raz tyzdenne na nemcinu, ale dostalo ma to ledva na b1 uroven
@majlo1234 ďakujem ti za odpoveď ) rozumiem a áno, vystavovať sa tomu jazyku čo najviac je super
Za mna je zaujimavy jazyk grectina. Je indoeuropska, ale ma dost svojske slova, bohatu slovnu zasobu a vela slov v roznych jazykoch pochadza prave z nej, aj v slovencine samozrejme. Cize clovek sa nauci aj lepsie rozumiet mnohym nasim cudzim slovam a zisti, preco su prave take. Gramaticky je sklonovanie jednoduchsie ako u nas, slovesa zlozitejsie, zhruba ako v romanskych jazykoch. Co je zaujimave, je, ze nemaju neurcitok, cim sa clovek nauci, ako inak sa daju vyjadrovat niektore bezne veci. No a vyuzit mozes aj na dovolenkach v Grecku.
Ja sa ucim madarcinu
@fruitys mám C1 zo 4 jazykov, ani jeden som sa neučila v škole (ZŠ, ZŠ, VŠ). Posledný som sa naučila po 40, začala som samouk, aktívne každý deň, potom online lektor, ale naozaj som sa mu venovala každý deň. Nepotrebuješ školu k jazyku, stačí chcieť a aktívne sa tomu venovať.
Programovaci 🙂
Kto ti povedal, že máš C1 z daných jazykov? Ty? Máš absolvovane certifikáty? Alebo len nejaký Google test, ktorý ťa tak vyhodnotil...španielčina je po angličtine jazyk, ktorý bude využívať už ďalšia generácia aktívne
Ako prvé mi napadla otázka rovnaká ako @marcellka32 máš certifikáty z kvalitných inšitúcií? Ak áno, v poriadku. Ak nie, na tvojom mieste by som zapracovala ako prvé na tom, aby som mala adekvátny certifikát z tých 3 jazykov, ktoré sa učíš. A teda nekomunikovala by som, že ovládam jazyk na úrovni C1, ak z toho jazyka nemám adekvátnu skúšku. Ja mám 4 C1 (anglický, nemecký, taliansky, arabský), z toho 3 aktívne používam na biznis, taliančinu som sa učila, pretože sa mi páči jazyk a milujem Taliansko. Dohovorím sa švédsky, pretože sme 2 roky boli v Stockholme kvôli mužovej práci. Aktívne sa učím španielčinu, máme v Španielsku nehnuteľnosť, chodíme tam viac krát do roka a chcem tam s ľuďmi hovoriť španielsky. A chcela by som naozaj na úrovni C1 ovládať francúzštinu. Ak by som mala neobmedzenú kapacitu mozgu a času, tak by som išla ešte aj smer Ázia ako napr. japončina či mandarínčina.
@fruitys mám C1 zo 4 jazykov, ani jeden som sa neučila v škole (ZŠ, ZŠ, VŠ). Posledný som sa naučila po 40, začala som samouk, aktívne každý deň, potom online lektor, ale naozaj som sa mu venovala každý deň. Nepotrebuješ školu k jazyku, stačí chcieť a aktívne sa tomu venovať.
@melanta ďakujem 🙂 vieš, lebo niekedy nad tým rozmýšľam, že či nie je lepšie ísť na takú školu a človek je tomu v podstate vystavovaný aj keď nechce, taktiež má spolužiakov, ktorí sú rovnako zameraní, sú v kontakte, podporujú sa a pod. 🙂 Lebo samouk ako-taký musí mať podľa mňa dobrú disciplínu, aby sa tomu každý deň venoval.

arabčina a možno japončina. Ale ani švédština, nórčina, možno vyskúšať chorváštinu, slovinčinu. Alebo portugalčina? Alebo nejaký úplne neznámy jazyk, ktorým hovorí už len malá skupina ľudí.