icon

Výdavky na vysokoškoláka v Bratislave

29. sep 2025

Ahojte, aky je fiancny naklad na vysokoskolaka? Bratislava. Myslim, okrem poplakov v skole. Buduci rok idu moje dve deti, som sama tak neviem, ci to financne budem vediet utiahnut. Nech sa uz teraz pripravim trochu....

anonym_b72cb2
29. sep 2025

@anonym_autor téma asi ako tie typu kolko miniete mesacne na stravu

demografka
29. sep 2025
@minto3

Ty kokos to sú sumy 😀…ja som síce skončil skolu pred 5 rokmi, jasne ceny išli hore ale nemyslím, že až tak. Intrák Družba v BA stál 75e vtedy, boli aj Átraky a tie boli lacnejšie. Za týždeň som vedel minút max 20e na stravu a ešte mi aj ostalo. Keď som chodil von míňal som iba svoje ušetrené peniaze. Jedával som na intrákovej jedálni tam komplet obed vyšiel vtedy max. do 3,50e a mali sme nárok na 2 takéto dotované jedlá. Ďalšia vec je ako dlho budú z týždňa na internáte. Ja som bol 3-4 dni max potom som chodil domov. Ciže u mňa to bolo do 170e na mesiac. Samozrejme ak boli náklady na nejaké knihy, učebnice tak tie som nerátal. Ja som si aj tak väčšinou požičal z knižnice a nemusel som kupovať dražoby.

@minto3 to, ze si bol pol tyzdna doma asi nieco vravi a ceny sli hore, Druzba 130e, obed dotovany mam pocit okolo 5e, skola 5dni do tyzdna a k tomu treningy a cez vikend zapasy, ziadne domov kazdy vikend, ale raz za mesiac - dva, to je velky rozdiel...

eeffka
29. sep 2025
@anonym_autor

@natalka13 nesuhlasim, mne DB pomaha hodne. Nechavam si ho vyplacat raz rocne a to uz mam pekny peniaz.

@anonym_autor ved na deti 18+ uz ziadny DB nie je

nelka93
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_ed1fad informatika alebo alebo stavebna. Urcite nie humanitny smer ani ekonomicky. No, bude to veľmi zaujímavé...
@anonym_bffc3c tak to je masaker. To jedným rokom ich budem mat 3ch na vysokej. Aby som uz teraz bola na chlebe a vode...🙈
@katkaseiner no, danovy bonus pokryje dost nasich vydajov teraz...

@anonym_autor ja som brigadovala popri matfyze a dalo sa to stihat. Mesacne som si privyrobila síce len okolo 200 eur, ale bolo to pred 10 rokmi a pokrylo mu to skoro všetky výdavky. Cize neboj sa, určite môže brigádovať, aj keby doucoval tak si vie cas rozvrhnut a pekne si zarobit

sus1479
29. sep 2025

@anonym_autor myslím že daňové bonusy teraz sú, keďže dávajú tlačivá ako potvrdenia o návšteve školy atď

autor
30. sep 2025
@anonym_b72cb2

@anonym_autor téma asi ako tie typu kolko miniete mesacne na stravu

@anonym_b72cb2 vsak sa nevyjadruj.
Dakujem vseetkym. Pomohlo mi to si urobit ako taku predstavu o vydajoch na skolu...

spongebob1
30. sep 2025

@anonym_autor Po skoceni 4.rocnika SS, moze 3 mesiace pracovat a mat rozbeh na prvy semester. Vobec nemusi brigadovat pocas studia, ak je skola narocna. Prvy rok nejako potiahnes a zvysne prazdniny moze pracovat v zahranici.

anonym_fb7883
30. sep 2025

naklady su cca 500-600€ na jedneho zavisi od stravovania najma a ci dostanu intrak
za mna daj im kazdemu 250-300€ a zvysok nech si privyrobia mozu brigadovat

plus cez leto hadam uz aj brigaduju to nech si odkladaju aby mali na zaciatok

interjection27
30. sep 2025
@minto3

Ty kokos to sú sumy 😀…ja som síce skončil skolu pred 5 rokmi, jasne ceny išli hore ale nemyslím, že až tak. Intrák Družba v BA stál 75e vtedy, boli aj Átraky a tie boli lacnejšie. Za týždeň som vedel minút max 20e na stravu a ešte mi aj ostalo. Keď som chodil von míňal som iba svoje ušetrené peniaze. Jedával som na intrákovej jedálni tam komplet obed vyšiel vtedy max. do 3,50e a mali sme nárok na 2 takéto dotované jedlá. Ďalšia vec je ako dlho budú z týždňa na internáte. Ja som bol 3-4 dni max potom som chodil domov. Ciže u mňa to bolo do 170e na mesiac. Samozrejme ak boli náklady na nejaké knihy, učebnice tak tie som nerátal. Ja som si aj tak väčšinou požičal z knižnice a nemusel som kupovať dražoby.

@minto3 panecky, teraz družba je 115€ na mesiac a strava v jedálni ťa vyjde na 4.50€ ... dosť všetko išlo hore

tilly
30. sep 2025

Kočky a už nie sú tie štipendiá, čo mali dávať deťom, čo zostávajú študovať na Slovensku? Tuším 200-300 eur to bolo. Kamoškin syn dostával minulý rok.

demografka
30. sep 2025
@tilly

Kočky a už nie sú tie štipendiá, čo mali dávať deťom, čo zostávajú študovať na Slovensku? Tuším 200-300 eur to bolo. Kamoškin syn dostával minulý rok.

@tilly to sa ujde len par studentom, moja nedostala... a prospechove jej zase uslo, lebo na bio a chemii furt natrafi na nieco co jej to pokazi, nevadi

mirage
30. sep 2025
@sus1479

@anonym_autor myslím že daňové bonusy teraz sú, keďže dávajú tlačivá ako potvrdenia o návšteve školy atď

@sus1479 nad 18 rokov nie je danovy bonus

mirage
30. sep 2025
@anonym_a25312

@anonym_autor úplne chápem, že chceš deťom pomôcť. No sama to asi nedáš. Čiže deti si budú musieť nájsť brigádu (bezproblemov sa tak dá študovať, dokonca poznám nejednu študentku medicíny, čo stíha aj brigádu) alebo ísť externe popri práci 🙂. Brigádu si v Ba ľahko nájdu, či už v kaviarni, fitku alebo v študovanom odbore, takže si tých 500-600€ privyrobia v pohode + im ty prispeješ a vyžijú kráľovsky. Nehovoriac o tom, že sa naučia hospodáriť a vážiť si financie (čo je naozaj dôležité v živote)

@anonym_a25312 reálne koľko poznáš študentov medicíny, v ktorom ročníku sú, takí, ktorí brigádujú?

autor
30. sep 2025

No, my sme sa prisťahovali k rodičom. Mala by som nárok na HM ale, keďže sa berú do úvahy aj ich dôchodky, tak smola. Pritom sme rodina ako samostatná jednotka... No, uvidime ..

anonym_a25312
30. sep 2025
@mirage

@anonym_a25312 reálne koľko poznáš študentov medicíny, v ktorom ročníku sú, takí, ktorí brigádujú?

@mirage troch, a od začiatku. Samozrejme, pred skúškami nie, ale zvyšok roka áno. Dvoch vo fitku, kde sa stíhali aj čo to učiť (ich slová). Ďalšia cez víkendy v kaviarni, s tým že cez týždeň šla na 120% čo sa týka školy, aby stíhala. Keď som sa spýtala či musia, tak 2 museli a 1 nechcela zaťažovať rodičov ešte aj jej osobnými nákladmi - kávy, nákupy oblečenia,… sama som nechápala ako to robia ale očividne kde je vôľa, tam je cesta 🙂.

Ja sama som vyštudovala informatiku s 2 deťmi a full time prácou a to nie som matematický guru.

tilly
30. sep 2025
@demografka

@tilly to sa ujde len par studentom, moja nedostala... a prospechove jej zase uslo, lebo na bio a chemii furt natrafi na nieco co jej to pokazi, nevadi

@demografka aha. No som myslela, že to je pre všetky h, čo sú ochotní tu zostať 😄

demografka
30. sep 2025
@tilly

@demografka aha. No som myslela, že to je pre všetky h, čo sú ochotní tu zostať 😄

@tilly preco ochotni? mame aj kvalitne vysoke skoly, nie vsetko za hranicami je wau 😉

tilly
30. sep 2025
@demografka

@tilly preco ochotni? mame aj kvalitne vysoke skoly, nie vsetko za hranicami je wau 😉

@demografka no neviem, nás sa to momentálne netýka, syn je profi športovec, pôjde na vš neskôr, ale z jeho kamarátov, spolužiakov, bývalých spoluhráčov z futbalu tu zostali tak asi traja...

demografka
30. sep 2025
@tilly

@demografka no neviem, nás sa to momentálne netýka, syn je profi športovec, pôjde na vš neskôr, ale z jeho kamarátov, spolužiakov, bývalých spoluhráčov z futbalu tu zostali tak asi traja...

@tilly to uz je o ich vybere skoly... kamoska uci v Prahe a radila dcere aspon 3 roky tu na UK a az potom k nim, ze kvalitnejsie vedomosti a prehlad tu ziska... synovec studuje psychologiu tu a moc sa nenadrie, znamy je v Brne a sklamany... vyber si

natalka13
1. okt 2025
@demografka

@demografka rebricek world university tomu velmi nenasvedcuje.

anonym_f4249c
1. okt 2025
@anonym_autor

No, my sme sa prisťahovali k rodičom. Mala by som nárok na HM ale, keďže sa berú do úvahy aj ich dôchodky, tak smola. Pritom sme rodina ako samostatná jednotka... No, uvidime ..

@anonym_autor Socialne stipendiu im moze vyjst aj ked nie ste v hmotnej nudzi, mozno uz teraz na strednej maju narok, pogooglite, zistite. My sme tiez neboli v hmotnej nudzi, ale mama zarabala mala a vyslo mi na tu dobu (vela rokov dozadu) fakt velmi pekne socialne stipendium, ze som z neho dokazala (skromne) vyzit.

demografka
1. okt 2025
@natalka13

@demografka rebricek world university tomu velmi nenasvedcuje.

@natalka13 tak bezte prec 🤷‍♀️ o kvalite nemusia hovorit len rebricky, ale aj skusenosti

eeffka
2. okt 2025
@tilly

@tilly @demografka su, moja dcera dostava a to nebola ziadna premotivovana absolventa vsetkych sutazi. Mala vynikajuci prospech a par bodov za umiestnenie na okresnej sutazi. Tiez za naco to nedostane ale podala som a teraz ma na 3r po 300e. Treba skusit nic to nestoji

eeffka
2. okt 2025

https://stipendia.portalvs.sk/
Bolo to len pre bakalarov uz to je aj pre 2.stupen VS

natalka13
2. okt 2025
@demografka

@natalka13 tak bezte prec 🤷‍♀️ o kvalite nemusia hovorit len rebricky, ale aj skusenosti

@demografka ved prave skusenosti so zamestnanim sa. Kazdy vezme skor adepta z karlovky ako z komenskeho kde sa traduje roky ze ekonomiu urobi kazdy koho neprejde elektricka a na pravo beru bez prijimaciek

demografka
2. okt 2025
@natalka13

@demografka ved prave skusenosti so zamestnanim sa. Kazdy vezme skor adepta z karlovky ako z komenskeho kde sa traduje roky ze ekonomiu urobi kazdy koho neprejde elektricka a na pravo beru bez prijimaciek

@natalka13 otazka aj je aka skola, to, ze je UK este nic neznamena, ale su fakulty s kvalitou... netreba nic zovseobecnovat, synovec studuje psych a nejde sa pretrhnut, dcera medicinsku bio a vela toho je a vyborne, ja mam s prirodnymi vedami vela pozitivnych skusenosti, ale to je kazdeho subj vec... znamy je v Brne na ekonomickom smere a po Bc zvazuje ist tu, ze cakal viac...

anonym_7d0a1d
2. okt 2025

@anonym_autor Ja som doštudoval tento rok na Filozofickej fakulte UK. Mesačne som od rodičov dostával 350 € a navyše som dostával aj jednorázove štipendiá, vďaka študijným a vedeckým úspechom. Brigádoval som len cez leto, nakoľko popri štúdiu som sa venoval vedeckej činnosti v odbore. Mal som aj kolegov, ktorí nerobili výskum, vyberali si ľahké predmety a bez problémov stíhali brigádovať popri štúdiu.
Na životné potreby (ubytovanie na internáte - jednolôžková izba, strava, skriptá, električenka, ap.) som minul okolo 230 - 250 € mesačne, ostatné prostriedky som minul na výskum. Ak by som sa nevenoval výskumu a mal ľahšiu tému diplomovej práce, z 350 € by som kráľovsky vyžil a počas semestrov, v ktorých som nemal päťdňovú výučbu a DPŠ, by som stíhal aj brigádovať.

maya_hi
4. okt 2025

@anonym_autor neuvažovala si radšej o štúdiu v Česku? Štúdium je určite kvalitnejšie a ešte je aj šanca že sa dostanú k internátu, ktorý bude za lepšiu cenu a určite v lepšom stave. + si časom nájdu brigádu.

natalka13
6. okt 2025
@anonym_7d0a1d

@anonym_autor Ja som doštudoval tento rok na Filozofickej fakulte UK. Mesačne som od rodičov dostával 350 € a navyše som dostával aj jednorázove štipendiá, vďaka študijným a vedeckým úspechom. Brigádoval som len cez leto, nakoľko popri štúdiu som sa venoval vedeckej činnosti v odbore. Mal som aj kolegov, ktorí nerobili výskum, vyberali si ľahké predmety a bez problémov stíhali brigádovať popri štúdiu.
Na životné potreby (ubytovanie na internáte - jednolôžková izba, strava, skriptá, električenka, ap.) som minul okolo 230 - 250 € mesačne, ostatné prostriedky som minul na výskum. Ak by som sa nevenoval výskumu a mal ľahšiu tému diplomovej práce, z 350 € by som kráľovsky vyžil a počas semestrov, v ktorých som nemal päťdňovú výučbu a DPŠ, by som stíhal aj brigádovať.

@anonym_7d0a1d co si cely mesiac jedol za cca 100€?

autor
6. okt 2025
@anonym_7d0a1d