Vysoké školy - už zbytočné odbory

17. jan 2024

otazka - ake odbory a zamerania su podla vas na výškach už “zastarale” alebo “nadbytočne”? Odbory v ktorych sa malokto uplatni, ktore su buď preplnene alebo Umela inteligencia ich vie/ bude vediet nahradit, ktore z odborov sa uz neoplati zacat studovat (napriklad tento rok alebo buduci) ? Odbory ktore budu pomaly aj zrusene kvoli inovaciam a kvoli celkovemu posunu na svete

Mne pride par odborov uz takych že ked to clovek vyjde tak sa nema kde zamestnat , alebo potrebuje x kurzov este a roznych skoleni ktore ho stoja dost penazi alebo uz nie je taky potreby kvoli umelej inteligencii, alebo celkovo je to odbor na ktorý ani nie je treba VŠ. V čom nevidite vy buducnost?

A naopak v ktorych vidite ten zmysel, to ze nenahradi to nic a je to dobry odbor kde sa clovek rychlo aj uplatni? V podstate ktory odbor podla vas by sa oplatil studovat teraz aj za rok za dva?
(okrem lekarov ucitelov pravnikov samozrejme)

viestta
17. jan 2024

Vdaka rozsirovaniu umelej inteligencie informatiku, kto si mysli, ze umela inteligencia nahradi informatikov, tak je vedla

autor
17. jan 2024

@viestta ano myslim si ze programatori, informatici budu velmi potrebny, no okrem nich kto tu bude potrebny, koho stroje nenahradia? Čo ma este buducnost vzdy a vsade?

viestta
17. jan 2024

Umela inteligencia klientovi v DSS plienku nevymeni ani nezahra Romea v divadle

hiro
17. jan 2024

@viestta Umela inteligencia nevymeni ale robot ano ;)
Ohladom informatikov/programatorov asi toto: :D

ivana11155
17. jan 2024

Sociálna práca - v DDS alebo kde pracovať nechcú a hlásia sa do firiem na nákup alebo customer servis a tam ich tiež nechcú. Podľa mňa najzbytocnejsi odbor.

vevesh
17. jan 2024

Vsade, kde je dolezity aj ludsky faktor a urobit rozhodnutia. Ja osobne nevidim priestor na nahradenie pozicii- zjednodusenie a zefektivnenie prace ano, ale nahradenie ani velmi nie.

viestta
17. jan 2024

@hiro lenze ten robot musi niekto navrhnut (ano s pomocou inteligentnych technologii), musi ho niekto vyrobit (ano, s pomocou inteligentnych technlogii), niekto ho musi naprogramovat (ano, s pomocou inteligentnych technlogii) aj opravovat ho niekto bude musiet, aj ked mu chybu pomozu najst inteligentne technologie. Takze ano, mozno nebude raz treba tolko "manicov plienok" ale okolo toho robota bude treba celkom dost ludi s prislusnymi vedomostami. Bez nich je aj robot len kus zelaza, sice draheho ale hlupeho

minimie
17. jan 2024

Umelá inteligencia ešte nejaký čas bude len vylepšená kalkulačka, neskôr počítač. Predstav si, koľko pozícii kedysi vzniklo takých že pri práci používali kalkulačku. Pozície viac vznikli ako zanikli (áno, niektoré kvôli nej zanikli). A čo s pracovným trhom spravil počítač. UI je jen ďalší pracovný nástroj ktorý rozšíri možnosti, rovnako chytrý/blbý ako ten čo ho používa, čo má svoje výhody aj riziká. Treba rozmýšľať, čo v budúcnosti bude potrebné alebo prinášať zisk. Podľa mňa napríklad kreativita, ľudský kontakt, UI poriadne šetrí čas, tak niečo na zábavu ľudí. A náprava chýb neodborného využitia UI. Ťažžká téma 😃😃

letfenixa
17. jan 2024

@viestta ako samooblužne pokladne.

iwesska
17. jan 2024

Za mna lepsie ako VS su dnes remesla - taky elektrikar,vodar,plynar,kurenar,instalater... sa maju lepsie ako taky Ing.ekonom alebo Mgr.socialna praca.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cakanka22
17. jan 2024

@sheila121 z vlastnej skúsenosti tá filozofia?

sisa_s
17. jan 2024

Mne sa paci odbor "Animácia voľnočasových aktivít" 😀 na toto urcite netreba VŠ

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eeffka
17. jan 2024

@sisa_s mam znameho co je majster odborneho vycviku

viestta
17. jan 2024

@eeffka majstri odborneho vycviku to boli aj za sociku, na ucnovkach. Na teoriu mali ucni ucitelov, prax viedli majstri odborneho vycviku. Za mna uzitocne, narocne povolanie. V dnesnej dobe este narocnejsie, pretoze rukami sa zivit nechce nikto a aj ti co sa na taku skolu dostanu su povacsine obojruc lavoruki a este aj lenivi.
Ale animacia voneho casu, tak to je naozaj odbor hodny vysokej skoly. V dnesnej dobe mozno aj perspektivny, pretoze malokto vie zmysluplne vyplnit volny cas. Bez kouca, motivatora a animatora mnohi netusia co so sebou.

autor
17. jan 2024

@iwesska to je teda pravda, no čo ženy?

eeffka
17. jan 2024

@viestta no pockaj ale on to studoval na VS ( dovod tabulkovy plat statna sprava)

viestta
17. jan 2024

@eeffka tak to mi padla sanka.

eeffka
17. jan 2024

@viestta bolo to davnejsie ale stale to funguje na dubnickom institute 🤣 teraz som pozerala