Vysokoškoláci, ktorí pochybujú o svojom budúcom povolaní

19. feb 2022

Ahojte, nachádza sa tu niekto, kto štúdiom zistil, že dané štúdium ktoré si vybral tak sa v tom nevidí v budúcnosti, alebo pochybuje o budúcom povolaní daného zamerania ?
zaujímalo by ma, či ste to napriek tomu dokončili celé, alebo ste po určitom ročníku/mesiaci odišli, budem rada, ak mi napíšete ako ste to mali s výberom štúdia, ďakujem. pekný večer.

mamina0078
19. feb 2022

Keď si na pochybách tak 1. Vec zisti prečo si išla na školu 2. Co konkrétne ta nebaví 3. Ako si myslis ze štúdium ovplyvni tvoju buducu pracu v zmysle, určite si išla napr na manažment ze chceš byt manažérka to znamená, ze počas studia si zistila, ze manszdrka nechces byt alebo len nechceš studovat a ucit sa možno pre teba nepotrebne predmety? Na Slovensku je hrozne školstvo najmä vysokoškolské vo veľmi veľa odboroch anpokial pochybujes o budúcom povolaní len kvoli skole skusk vyuzit erazmus mozes az 1rok studovat v zahraničí a určite to bude pre teba orinosnejsie alebo isť pokiaľ sa da študovať odbor do zahraničia ale ked si zistila, ze tým co chceš byt ze nechces a nemôže zato škola tak si nájdiiny odbor/skolu taky aký ta bude naplnat

sparrows
19. feb 2022

Ja 🙋‍♀️ Idem meniť odbor od septembra

dadulamamula
19. feb 2022

Ja som to mala so strednou školou, nechcela som to, no stalo sa dokončila som. Výšku by som si spravila to, čo som chcela, teda aj som začala, pokým som neotehotnela. Možno raz dokončím.

srferreira
19. feb 2022

Studovala som v Brne, odbor ktory som chcela a aj ma bavil. Zial od veci predmety, uplne ine k danemu odboru 🙈🙈 Odisla som po roku. A VS, ten isty odbor, som si urobila v UK. Potom pokracovala v inom tiez v UK.

lindous
19. feb 2022

Ja som počas prvého ročníka na prvej VŠ prišla na to, že ma síce baví odbor, ale nebaví ma zameranie - a tak som z technického smeru prešla na vedecký a bolo to super rozhodnutie, našla som sa v tom omnoho viac a ešte mi aj omnoho viac vyhovujú ľudia a prístup ... napriek tomu sa stále sem-tam objavujú nejaké pochybnosti, pretože vždy a všade bude nejaký predmet, ktorý až tak nebaví alebo ktorý robí problémy, človek potom rozmýšľa, prečo sa s tým vlastne trápi ... ale už som to sem nedávno písala - na konci dňa si neviem predsatviť nič iné, neviem čo iné by som študovala/robila a keď sa na to pozriem potom neskôr, tak pozitíva prevyšujú negatíva a aj vedomosti, ktoré som považovala za zbytočné sa ukázali ako užitočné... viem čo chcem raz robiť a viem, že na to tú školu potrebujem a musím prejsť aj predmetmi, ktoré vo mne budia pochybnosti, takže aj napriek nim budem pokračovať už na 3. stupni štúdia ... najväčšiu krízu som mala v bakalárskom ročníku, myslela som, že ani neodovzdám baklárku - ťažký ročník + začiatok dištančnej výuky a nedobré vzťahy ... ale nedokončiť to už v tom štádiu by bola hlúposť ... na magistri som zmenila vedúceho práce a je to 1 a milión, takže aj ľudia robia veľmi veľa ....

miusa00
19. feb 2022

Ja, dostudovala som, dokonca som sa na 2 mesiace zmestnala v odbore, aj ked sa z neho da robit viac zamestnani, pravdepodobne tu skolu nevyuzijem..

zuzahajdulka
19. feb 2022

To je asi dosť častý pocit u mnohých vysokoškolákov. Ja som to riešila tak, že som si pridala druhú VŠ, ktorá ma viac bavila a aj povolanie mám v tom smere. Tú pôvodnú som ale pre istotu dokončila, aj keď to bol strašný zaberák robiť dve naraz.

lucka_ke
20. feb 2022

ja som dokončila, ale nepracujem v obore, ktorý som vyštudovala, možno je lepšie vrátiť sa z kratšej cesty a študovať to, čo budeš aj robiť

savanna
20. feb 2022

Bohuzial, takyto pocit ma asi vela vysokoskolakov na Slovensku. Aj ked si clovek vyberie to, na co ma talent alebo to, co ho bavi, studium je vacsinou uplne mimo praxe, nudne, zalozene na memorovani faktov z ucebnic. Ani neviem, co by som poradila. Keby som sa narodila este raz, asi si vyberiem studium VS v zahranici.