Vyžitie umelej inteligencie pri bakalárskej práci
Ahojte už to tu bolo pár krát rozobraté s podobnou témou ale aký máte názor na robenie práce s chat gpt? A v takej miere že skoro celú prácu Vám to postupne urobí? Mám už čo to urobené, do marca je ešte dosť času ale nechcem zbytočne stresovať ale pomáhať si s touto super vecičkou, nakoľko som externý a chodím do práce atď..nemám chuť, zháňať literatúru a neviem čo ešte😊áno chápem nieje to správne len či sa nemám báť odhalenia, zhody a pod ak ste tu taký čo si s tým pomáhali
@rene007 tieto prace budu nahradene v zahranici Praktikum, cize pojdes na 6-12 mes niekde, kde to ma podla studia vyznam a z toho napises nejaky zaver. Lebo kazdy to falsuje pomocou AI, ale byt realne napr na skole, co firme, v nemocke uz len tak nesfalsujes a navyse tam budu mat pracovnu silu zadarmo.
@kiki68 vtipné 😅
@rene007 univerzity maju kupene GPT zero a tam ti najdu zhodu v kazdej vete ,ktoru si okopcil alebo aj pozmenil, budes mat z toho pruser :p
Pochybujem ze maju kupene akoze vsetko by som neriskovala ale urcite vyuzivaj
@anonym_6e255e to nemyslíš vážne, však koľko študentov to takto robi čo viem a aj v pohode prešli
@rene007 ja nehovorim ,ze vsetky to neviem, ale mam vo svojom okoli ludi ,co mali pruser,kvoli tomu zero gpt, ved rob ako uznas za vhodne, ja by som si tym tiez pomohla :D
Pochybujem ze maju kupene akoze vsetko by som neriskovala ale urcite vyuzivaj
@anonym_543e10 ozaj majú, mozno nejake detasovane pracoviska v hornej dolnej nemaju :D
Poviem ti z pohľadu vedúceho práce aj oponenta, pomôcť si s preformulovaním, náhádzať tam články a nechať si spraviť výcuc, aby sa ti ľahšie orientovala v literatúre a podobné drobnosti, s tým že práca je stále tvoje dielo, jasné, super.... nechať si napísať v podstate celú prácu, určite nie... obzvlášť tá časť so zhánaním literatúry mi príde ako obrovský problém, AI nevie hľadať zdroje, nemá prístupy, vymýšľa si ich a na to vedúci práce príde veľmi rýchlo, keďže v téme by mal byť odborník a tú literatúru by mal poznať, ako oponent tiež námatkovo kontrolujem zdroje... navyše, ak ti tam napíše nejakú úplnú kravinu a ty to tam necháš, lebo tomu nerozumieš, lebo to nemáš načítané, tak to neobhájiš...
@rene007 chatgtp sa môže mýliť a prekopírovaný text odtial sa dá zistiť, že je z chatugpt.
radšej prepiš jeho reči vlastnými slovami, a pridaj niečo z wikipedie,
ktorá už za teba robotu urobila,
na spodku máš odvolávanie sa na roznu literaturu a članky.
ideálne by bolo robit bakalarku o niečom, čo ťa tak baví, že sam chceš uprimne vediet, aká je pravda a čo o tom kto kedy napísal,
ale chápem, že to sa nie vždy dá nájsť...
Bývalú spolužiačku tohto roku vyhodili z obhajob, kvôli AI. Takže odhalenie je reálne, záleží od práce nakoľko to bude biť do očí. Počítaj s tým, že v komisii už nejakú tú prácu videli, nebudeš prvý kto pred nimi bude obhajovať. Ja som chatgpt použila len keď som si nevedela spomenúť na odbornejší výraz alebo preformulovať vetu, ktorú som už mala v hlave ale nevedela som ju zrozumiteľne vyjadriť a aj to, čo on napísal som doslovne neskopírovala len mi to pomohlo.
@rene007 Jedna moja studentka to minuly rok skusila-bolo mi divne, co to tam ma za formulacie a tak som sa priamo spytala a ked sa priznala, tak to musela komplet prerobit-nastastie bolo dost casu. Pokial sa skolitel/oponent naozaj orientuje, tak to zbada. Zatial je to este na chabej urovni. Mozno na niektore odbory to staci, napr. v matematike absolutne nie.
@rene007 písala som jednu prácu (nie diplomovku) minulý rok. Chatgpt je dobrý pomocník, ale čím dlhšie s ním pracuješ, tým viac zistiš koľko si vymyšla, že nemá problém vymyslieť si zdroje, ktoré neexistuju, ľudí, ktorí neexistujú, ešte ti bude tvrdiť, že pracuje na univerzite xy, vymyslieť vlastný výskum ... pomôcť a formuláciou vlastného textu, prečo nie? Ale ak by si si dal napisať prácu pomocou chatgpt, tak na to príde priemerný užívatel po prečítaní pár riadkov.
@rene007 pardon, to už čo je, že sa ti nechce zháňať literatúru a pod. Ze pracuješ a študuješ externe? Robila som popri práci, domácnosti a dieťati doktorát. Ani ma nenapadlo zlahcovat si prácu odpisovanim ci umelou inteligenciou. Je to tvoja práca, tak si ju napíš sám. Nemal si študovať vysokú školu....
@rene007 pardon, to už čo je, že sa ti nechce zháňať literatúru a pod. Ze pracuješ a študuješ externe? Robila som popri práci, domácnosti a dieťati doktorát. Ani ma nenapadlo zlahcovat si prácu odpisovanim ci umelou inteligenciou. Je to tvoja práca, tak si ju napíš sám. Nemal si študovať vysokú školu....
@anonym_ab7f51 moja vec s čím si pomáham dobre? Koľkí si to z počutia dali zaplatiť niekomu druhému čo im to urobil....ja si to aspoň sám robím aj keď s výdobytkami technologii, už budem celé víkendy len tukať do notbuku, no jasné 🥵keď je taká možnosť treba využiť
info priamo z jednej VŠ: Umelá inteligencia sa na pomoc pri písaní záverečnej práce môže použiť, ale treba ju rovnako ako iné zdroje citovať . Napr. Podľa odpovede z ChatGPT (OpenAI, 2023), ktorá bola získaná 5. apríla 2025, ... Teda nie všetko okopčiť a vydávať za svoje myšlienky.
@rene007 chatgtp sa môže mýliť a prekopírovaný text odtial sa dá zistiť, že je z chatugpt.
radšej prepiš jeho reči vlastnými slovami, a pridaj niečo z wikipedie,
ktorá už za teba robotu urobila,
na spodku máš odvolávanie sa na roznu literaturu a članky.
ideálne by bolo robit bakalarku o niečom, čo ťa tak baví, že sam chceš uprimne vediet, aká je pravda a čo o tom kto kedy napísal,
ale chápem, že to sa nie vždy dá nájsť...
@anonym_1f11ce
Wikipedia určite nie, je to nedôveryhodný zdroj, to mu hneď vytknú.
@anonym_ab7f51 moja vec s čím si pomáham dobre? Koľkí si to z počutia dali zaplatiť niekomu druhému čo im to urobil....ja si to aspoň sám robím aj keď s výdobytkami technologii, už budem celé víkendy len tukať do notbuku, no jasné 🥵keď je taká možnosť treba využiť
@rene007 toto sa ani komentovať nedá...
@rene007 veď rob ako chceš, ale ak sa pýtaš na riziko odhalenia, za mňa, čo som už zopár prác napísala aj prečítala, je dosť vysoké
@rene007 toto sa ani komentovať nedá...
@anonym_ab7f51 tak to ani nekomentuj, moja téma znie o možnosti využitia umelej inteligencie o jej prinosoch , možných rizik nakoľko je v súčasnosti extrémne využívaná už skoro na všetko, nie sa tu nad tým emocionálne vylievať ako keby neviem čo....
@rene007 keď na to nemáš, tak to nerob. VŠ majú mať len tí, ktorým ťukať do toho notebooku nevadí. My vyhadzujeme zaradom všetkých s AI.
@rene007 keď na to nemáš, tak to nerob. VŠ majú mať len tí, ktorým ťukať do toho notebooku nevadí. My vyhadzujeme zaradom všetkých s AI.
@katarinanana názov Vašej školy?
@anonym_ab7f51 tak to ani nekomentuj, moja téma znie o možnosti využitia umelej inteligencie o jej prinosoch , možných rizik nakoľko je v súčasnosti extrémne využívaná už skoro na všetko, nie sa tu nad tým emocionálne vylievať ako keby neviem čo....
@rene007 neviem, či je téma taka, ako píšeš. Lebo hneď dodávas, že sa ti to robiť vlastne nechce
U nás sa to riešilo minulý rok, veľmi rýchlo sa na to prišlo a skončilo to pred disciplinárnou komisiou.
U nás sa to riešilo minulý rok, veľmi rýchlo sa na to prišlo a skončilo to pred disciplinárnou komisiou.
@anonym_8e2ae6 ako sa na to prišlo? Viete mi podat bližšie info?som zvedavý pokiaľ niekoho nenapadne prácu vložiť do zerochat a pod. Nakoľko vety sa dajú upravovať na jednoduchšie suvetia , do laickej reči
@anonym_8e2ae6 ako sa na to prišlo? Viete mi podat bližšie info?som zvedavý pokiaľ niekoho nenapadne prácu vložiť do zerochat a pod. Nakoľko vety sa dajú upravovať na jednoduchšie suvetia , do laickej reči
@rene007 Nebolo to priamo na našej katedre, tak to mám len z druhej ruky, ale pokiaľ viem, oponentovi sa tam niečo nezdalo, tak si otvoril citovanú literatúru a zistil, že dané informácie sa tam vôbec nenachádzajú, tak skúsil ešte pár zdrojov pozrieť a nesedelo to, študnet sa potom už sám priznal.
Používame chat gpt v marketingu (letáky, blogy, ďalšie materiály) a je poznať, ktorý text bol vytvorený človekom a ktorý chatom. Vidíš to na formulácii viet, argumentácii, vymyslených štatistikách a iných detailoch. Ak chcem text len pre Google kvôli kľúčovým slovám po jemnej korektúre je to ok. Ale ak sa chcem prezentovať materiálom klientovi nikdy by som nepoužila to čo vypľuľ chat. Podotýkam, že máme platenú verziu. Ja by som teda neodporúčala odovzdať takúto prácu.
@rene007 univerzity maju kupene GPT zero a tam ti najdu zhodu v kazdej vete ,ktoru si okopcil alebo aj pozmenil, budes mat z toho pruser :p
@anonym_6e255e takto to nefunguje.
AI texty nechávajú neviditeľné značky v texte. Tie sa dajú za 2 sec odstrániť
Ja som bola na obhajobe mgr., kde to zistili mojej spolužiačke. V texte boli citovaní autori, ktorý neboli uvedení vzadu. Len počas tých pár minút obhajoby ich našli cca 10. Hneď sa do nej pustili, že to je napísané umelou inteligenciou, ona sa samozrejme bránila, ale tak, tí učitelia nie sú sprostí. Tiež som chatgpt skúšala a viem, že presne takto funguje. Dal mi návrhy na celé kapitoly aj s citáciami. Akurát, že niektorí tí ľudia ani neexistovali. No, keď je niekto taký sprostý, že toto si dá do záverečnej práce, tak si titul nezaslúži.

@rene007 tieto prace budu nahradene v zahranici Praktikum, cize pojdes na 6-12 mes niekde, kde to ma podla studia vyznam a z toho napises nejaky zaver. Lebo kazdy to falsuje pomocou AI, ale byt realne napr na skole, co firme, v nemocke uz len tak nesfalsujes a navyse tam budu mat pracovnu silu zadarmo.