icon

Výzva k slušnosti

martanagy
20. feb 2019

Dobry den, chcela by som vas vsetkych vyzvat a to k sluznosti. Ja sa stale rozculujem aky su na seba ludia v nasom malom state zly. Zavolate k doktorke a sestricka je na vas hnusna idete doobchodu a predavacka sa ani nepozdravy a je drza tak isto ludia na ulici nikdy nepovedia pardon radsej do vas drgnu a sklonia hlavu. Povedala som si ze namiesto toho aby som sa nad tym rozculovala pojdem prikladom a mozno sa ku mne ludia zacnu pridavat. Zacnime byt na seba mily. Pokusme sa nikomu nenadavat, ospravedlnit sa a podobne. Ak ste podobnu situaciu zvladli prosim napiste sem bude to inspirativne. Napr. dnes som volala do firmi kde som dala vytlacit dve platna na stenu lebo uz na ne cakam mesiac. Chlapik mi povedal ze si nevsimol ze ich mal poslat postou a ja pokojne som mu povedala ze nic sa nedeje a zapriala pekny den namiesto nadavok co by som asi predtym urobila...
Dakujem za precitanie mojho maleho vylevu a prepacte za chyby mam dyzlexiu a gramatika je pre mna spanielska dedina. s pozdravom Marta

Strana
z2
mimkus
23. feb 2019

Ahojte 🙂 Ja som ucitelka, teda teraz som na RD, ale inak standardne ucim na celkom velkom gymnaziu. Ako ste to mali, ked ste boli v skole? Ked ste pozdravili ucitelky, napr. ked ste prisli rano do skoly, odzdravili vam? Ja velmi tvrdosijne odzdravujem kazde rano kazdemu studentovi. Ja si spominam, ako mi to vadilo, ked som bola studentka a citila som sa odignorovana.
@mircalla Ako zrusis ludi tymi 2-3 vetami? Ja som toto nikdy nevidela a nezazila, ako to vyzera? Ako potom ti ludia reaguju nasledne? I ucitelky na RD sa musia ucit 😃

mircalla
23. feb 2019

@mimkus Nezvysim hlas, ani nennadavam, ale normalnym lasom nieco adresne a ironicke....Ja si zase nepomozem, ked vidim ozaj strasny pristup napriklad ku zakaznikovi, tak ozvem, ked vidim nejaku nerpavost, tak tiez...

mircalla
23. feb 2019

@mimkus napisala som to s preklepmi....Prepac. Aj ludia, co nezdravia...ak mi sused par krat po sebe neodzdravi, uz ho ignorujem..

wena
23. feb 2019

No ja neviem kde žiješ, ale mne sa toto absolútne nestáva aby na mňa ľudia neboli slušní a milí.

montemotherone
23. feb 2019

@dopolbokaodrata "čo vyžaruješ to sa vracia"... áno, často to aj funguje tak, že ak vyžaruješ, že ti ľudia môžu skákať po hlave, tak si dovoľujú. Ak narazia hneď na začiatku, sú ako med 😉 Väčšina ľudí je taká. A potom sú vyrovnané osobnosti, ktoré sú jednoducho slušné ku všetkým rovnako, z princípu.

@martanagy ja sa idem vždy správať slušne. K predavačke, k úradníčke, k smetiarovi, k lekárovi... ale po rokoch ma skúsenosti naučili, že ak niekto prekročí hranicu, okamžite mu ukážem " kde je sever". Niekedy sa nezadarí hneď, hlavne keď to človeka prekvapí, ale nechám si to na neskôr 😉 Raz dávno, pred Vianocami na mňa vybehla jedna predavačka pri kase, prečo som jej lístok od vrátených fliaš nedala hneď (pozabudla som), začala z toho robiť drámu... Tak som chvíľu ticho počkala, pozerala na ňu a potom ju slušne usmernila, aby sa upokojila a začala sa správať slušne, že ja som s ňou husy nepásla... A to stačilo 🙂 Niekedy stačí veci pomenovať a apelovať práve na slušnosť a ľudia sa spacifikujú. Niekedy nepomôže ani to, pri službách, zamestnancoch treba siahnuť po silnejších pákach- oboznámiť šéfa, majiteľa, sťažovať si, ak je to horšie, aj políciu... Ak nebudeme na zlé správanie upozorňovať a len sa stiahneme do ulity a doma si budeme frflať.... Zmena nenastane. Bohužiaľ, deje sa to už aj v školách. Učitelia nechcú prísť do konfliktu s rodičmi, tak často prehliadajú zlé správanie detí, neriešia to. Ale najviac to ubližuje tým deťom a tej spoločnosti ktorú raz budú tvoriť 😒

dopolbokaodrata
23. feb 2019

@montemotherone ved to je každého problém keď si nechá skákať po hlave, neviem čo to ma s tým spoločné. Ja som slušná na každého, aj pozdravím keď prídem aj keď odchádzam (keďže pozdraviť je slušnosť, ozdraviť povinnosť) a keď by to náhodou nezabralo ja nemám problém otočiť o 180, našťastie som zatiaľ taku situáciu riešiť nemusela, asi preto ze svoju nasratost neprenáşam na niekoho kto jej má dosť aj sám.
A tiež ja zase nie som precitlivena ako podaktoré a viem pochopiť ze niekto skratka nemá svoj deň.

mircalla
23. feb 2019

@montemotherone asi tak....Ja este v takej situaciu zvyknem s uplnym kludom - spravajte sa slusne, ale mi potom zavolajte manazera...vzdy zaberie

evulienka26
23. feb 2019

@galioska presne toto mam rada aj ja na ľuďoch v uk nikto na nikoho nezazera naopak cudzí ľudia sa usmeju.nam sa stále niekto prihovorí sú to väčšinou anglicky dôchodcovia a pýtajú sa odkial sme.ked pridem domov na sk som z našich ľudí znechutená.zijem v sk a do uk chodíme na návštevu k rodine.kiezby aj tu ľudia sa povzniesol nad malichernosti a vedeli sa usmiat len tak😊

andrea235
23. feb 2019

@simulienka255 tak tak, robim v lekárni a sú tri skupiny ľudí, ti čo opätujú keď sa im snažím pomôcť, ti čo im to je jedno a ti čo sa budú stazovaaat. Nejedenkrat mi vynadali. A potom riadne poteší, keď nasledujúci pacient povie- nic si z toho nerobte my sem chodíme radi a sme vzdy spokojní..

magnolia555
23. feb 2019

@martanagy ahoj, normálne až vo mne hrklo, že predavačka neodzdravi... Robím v obchode a keď k nám vojdú zákazníci, tak úplné minimum pozdraví a keď ich slušne pozdravime,tak sa ešte pozrú, že čo od nich chcem. Na ľudí sa snažím byť milá,usmiata,ale už som nad nimi zlomila palicu. Dokonca starých mrzutych chlapov doslova nenávidím

laska201
23. feb 2019

Minule sme boli v lidli a ako sme rychlo vykladali tovar tak sme zabudli dat ten plastovy odelovac no ako ta predavacka na nas vyskocila som len zirala.tak vravim nuz to mame za to ze sa ponahlame a tak muzovi vravim laska mas cas kludne si to ukladaj pomaly do vozika pani aj tak potrebuje prestavku.och ale vytocila riadne.nemam rada takychto ludi.a aj tu sa drzim hesla zub za zub.Takze ked je clovek mili aj ja som.no vseobecne plati neoplati sa nasrat skorpiona.haha

ewellina
24. feb 2019

@mimkus Ucitelky nam na gymnaziu odzdravili, vzdy slusne. Dokonca, jeden mlady ucitel zdravil dievcata ako prvy. Mali sme ho velmi radi a aj on nas.

mimkus
24. feb 2019

@ewellina Ja som sa stretla na troch gymnaziach s nezdravenim zo strany ucitelov :/ Som stastna, ze je to aj inak 🙂

ewellina
24. feb 2019

@mimkus To bolo cirkevné gymnázium. ;)

martanagy
autor
25. feb 2019

Vsade su vinimky v obchodoch, sluzbach na ulici a cest takym ludom a dufam, ze ich bude stale viac. Aj mne sa paci ten pristup ako je UK aj ked je povrchny ale nepokazi vam to den a ked su na vas neprijemny... vtedy sa aj tazko reaguje a stale s tym mam problem ako reagovat aby som sa este viac nevytocila.

montemotherone
26. feb 2019

@mimkus ja sa bohužiaľ stretávam s tým, že nezdravia študenti. Chodia k nám na prax, a keď ich stretnem pred školou, ako také teliatka prejdú okolo, akoby ma nepoznali 🤦. Ale ani sa nečudujem. U nás totiž na pozdrav neodpovedá ani naša pani riaditeľka, dokonca ani nám svojim podriadeným 😁 majú vzor 😉

mimkus
26. feb 2019

@montemotherone OMG Pekna klima musi byt tam u vas... A ked studenti na praxi nezdravia... uf.

@ewellina zhodou okolnosti na cirkevnom ked som praxovala, tak sa zdravilo. Mam tiez taku skusenost.

iveta143
26. feb 2019

pred materskou som robila predavacku a poviem vam, nie vzdy je to med lizat...boli chvile,kedy som mala pocit pri zakaznikoch,ze robit predavacku je podradna praca, nemali nas za nic...niektori boli ozaj mili,dalo sa s nimi aj porozpravat,ale niektori fakt boli hnusne drzi,a potom nikto nemoze cakat ze sa predavacka na nich bude usmievat...vela ludi si mysli, ze zakaznik "nas pan" no to nie vzdy plati...alebo mozno uz neplati vobec..."najradsej" som mala tych ludi,ktori sa na mna bezdovodne vykricali a nerespektovali pravidla prevadzky alebo ze s pokladnou neviem robit zazraky...

martanagy
autor
28. feb 2019

Ano je to tazke na oboch frontoch, preto by sme sa vsetci mali snazit byt lepsi a milsi aj ked je to tazke

Strana
z2