Znalosť cudzieho jazyka ako podmienka k štúdiu na vysokej škole
Dobrý deň,
Chcel by som sa prihlásiť na VŠ Stavebnú ale neviem angličtinu takže sa chcem opýtať že či má vôbec zmysel sa hlásiť aby ma hneď nevyhodili že neviem po anglicky.
Ďakujem za odpoveď
@cocolino234 Tak na stavebnej urcite nebudu prijimacky z AJ.
@michal_717 Nie je nutne to vediet pred nastupom na VS, ale rozhodne na VS sa cudziemu jazyku nevyhnes a vacsinou to byva AJ. Cize tam si ako jeden z predmetov AJ budes musiet zapisat a naucit sa.
@michal_717 Určite ťa hneď nevyhodia, pretože nevieš po anglicky. Keby ťa vzali, tak najbližšie budeš mať skúšku z AJ najskôr tak o vyše roka (možno aj neskôr), to sa stihneš čo to naučiť ;)
Zisti si aka uroven anglictiny je vyzadovana na VS..urcite ta na stavebnej nebudu ucit zaklady A1, tie musis mat zo ZS a stednej.. a zacni sa zdokonalovat uz teraz. Anglictina je jeden s najlahsich jazykov a ak si das doucko 1,2x do tyzdna napr. aj online, pred nastupom na skolu ziskat dostacujuci level. Drzim palce, hlavne sa nenechaj odradit!
Nie som síce zo stavebky, ale tiež som bola na technike a predpokladám, že to bude podobne... Cudzí jazyk býva v prvom ročníku ako povinný predmet, na začiatku sa píše zaradzovací test, podľa ktorého ťa zaradia do skupiny, ja som bola s vtedy B2 úrovňou v strednej skupine.. Slabší boli na úrovni cca B1, ale niektorým to fakt nešlo... Ak zamakáš, tak skúšku spravíš, angličtina fakt nie je vec, na ktorej by sa na VŠ vyhadzovalo 😊 ale zober to vážne a venuj sa jej, lebo ju určite budeš potrebovať, keďže veľa študijnrj literatúry je v angličtine a pri písaní bakalárky sa bez toho, aby si rozumel anglickému textu nepohneš..
@michal_717 na stavebnu urcite nebudu prijimacky z AJ, ak chces vediet presne predmety vyucby, pozri si na fakulte rozvrhy (zvycajne ich maju zverejnene) a tam zistis, ake predmety sa na ktorej fakulte/odbore ucia. Su skoly, kde jazyk vobec nebudes mat a ak tak povinne volitelny a su odbory kde je povinny, niekedy aj dva jazyky. Takze hladaj podla konkretnej skoly kde chces ist.
@michal_717 ja som to vyriesila tak, ze rok pred skolou som sa zapisala na kurz anglictiny. Tie skusky z aj som uz potom nejako dala.
Chodila som na stabebnu do Za. Anj pripadne iny jazyk na prijimackach neboli. V druhom rocniku bol povinny jazyk , podla toho z coho si maturoval. Bud anj alebo nej. Prvy semester na zapocet, druhy skuska. Nebolo to nejak tazke, sa mi zda ze presli vsetci. Ale ak sa da, v prvaku sa prihlas na nejaky kurz aby si zaklady mal, staci ti uroven B1.
Sestra je v ba a tam tiez mali anj, vypracovat nejaky projekt.
Ma bakalarku a aj diplomovku sa zaobides aj bez jazyka. Zalezi aku temu mas , da sa v pohode pravovat so svk pripadne cz zdrojmi
choď, nevyhodia ťa... ale budeš sa ju musieť učiť a dať tie testy z jazyka... keď si mal maturitu z jazyka, tak tak by mali vyzerať aj tie testy podobne. Nie sloh a také blbosti ale ten test písomný. Keď tak natipuješ... a mávaš väčšinou prednášky, kde máš šancu sa to učiť... a keď vieš že nevieš a budeš musieť vedieť na nejakú skúšku, budeš sa to musieť viac učiť a častejšie. Nič na tom nie je.