Práca v Anglicku

17. júl 2022

Mam moznost odist pracovat do Anglicka kde mi dlhe roky zije byvala kolegyna z prace.Robila by som tam chyznu.Mam deti vo svojej starostlivosti a ex moc nesuhlasi aby som tam s nimi odisla.Povedal ze si to este necha prejst hlavou.Deti chodia este na zakladnu skolu.Ak by ex suhlasil a dal mi povolenie ako to je zo skolou? Nemam o tomto vobec prehlad.A ak mi ex neda suhlas mozem poziadat sud nech rozhodne? Ex deti vidi raz tyzdenne takto to chcel on,je pracovne zaneprazdneny.Dakujem za rady.

martul
17. júl 2022

Deti pôjdu s tebou? Alebo čo bude s nimi?

autor
17. júl 2022

@martul Ano so mnou a kvôli tomu pisem ze ako je to potom zo skolou.A ak mi ex neda suhlas mozem poziadat sud o rozhodnutie? Chcem zarabat viac a mat aj vyssi dochodok raz.Navyse nemam svoj byt,chcem sa na starobu zabezpecit.

mogaa
17. júl 2022

no ak ti ex nedá súhlas, musíš to riešiť súdnou cestou a ak ex navrhne že deti môžu byť u neho, súd s tým môže a pravdepodobne aj bude súhlasiť....lebo ty tam nemáš zázemie, nemáš zabezpečený byt, istú prácu, pravdepodobne sa bude riešiť aj čo s deťmi v prípade že si v práci, či deti vedia jazyk, ako bude realizované stretávanie otca s deťmi....deti musia mať zabezpečenú školu, vedieť minimálne základy jazyka...v Anglicku sú tieto služby ako krúžky pre deti, opatrovateľky finančne dosť náročné a ako matka samoživiteľka to ani tam nebudeš mať jednoduché....

srferreira
17. júl 2022

A mas kde v UK byvat? A co Visa? A chyzna nespada do skilled workers aby si dostala visa. Ja len, ze ako matka zivitelka si budes musiet child care, byvanie a vsetko platit sama. Necakaj ziadnu pomoc od vlady, po Brexite s visami nemas narok ani na podporu. A ako chyzna? Podla mna si nepolepsis, a budes iba zarabat a pokryvat naklady. Dobre si zvaz krok ktory urobis. Nechcem ti zle. Najom je tu drahy a o nursery ani nehovorim a s detmi sa budes tlacit v share house? S cudzimi ludmi? Pochybujem, ze by ti toto sa sude preslo.

autor
17. júl 2022

@srferreira Moja znama mi poskytne byvanie.Tiez je sama a ma 1 dieta.Moje deti maju nad 10 rokov,mozu byt doma po skole aj same.Ale pises mi ze budem iba zarabat a pokryvat naklady.Takze sa mi to neoplati? Lebo znama mi pise ze zarobim ako chyzna dobre.

srferreira
17. júl 2022

Ano poskytne ti ubytovanie a na sude povies, ze nechas 10 rocne dieta same? Dobre usetris na byvani, ale tiez ta znama nebude zivit vecne ci?Raz sa budes chcet osamostatnit a na to ti minimum wage stacit nebude. Tiez je pravda sever je lacnejsi ako juh, a najom je trosku lacnejsi. Ale ako chyznej ti daju kolko? 10-12£ na hodinu, odrataj si dane, national insurance number a pension. Zostanes pri 1400-1500£ max. Zaplatis najom rataj jednoizbovy byt 750£ za mesiac (juh) neviem v akej oblasti zije? odrataj si vodu, elektriku, plyn, internet a telefon. Kolko ti zostane, plus musis deti osatit a nakrmit. Ano ona je slobodna matka, co tu zije. Cize ma na rok na uplne nieco ine ako ty, myslim pomoc od vlady. Predpokladam, ze ked uz tu dlho zije tak uz ma settled status a to ma na rok na vsetko ako citizen.
Aj ked dostanes visa, tak musis mat tzv. investora a dokazat, ze sa vies sama o seba postarat, popripade investor ta zabezpeci bez toho aby si poberala benefity.

autor
17. júl 2022

Pisala mimze by som jej platila polovicou na najom a deti po skole nemozem nechat doma same ak by som bola v praci?

srferreira
17. júl 2022

Sudne teda neviem ako to je s detmi aby ti dali suhlas ich vziat do UK. Dobre das jej polovicu najmu, ale rozmyslaj trosku do buducna, navzdy s nou byvat nebudes.

mogaa
17. júl 2022

pokiaľ ideš do zahraničia sama s cieľom zarobiť, tak ano šetríš a zarobíš...ale ak niekam už ideš s 2 deťmi, tak už je to o bežnom živote, čiže ak ideš s 2 deťmi tak po škole ich nemôžeš nechať doma zavreté (ešte s cudzom byte , s cudzou paňou a jej dieťaťom) a nikam ich nevziať či nič im nedopriať lebo šetríte....skoro všade platí že ak viac zarobíš, zvýšiš si životnú úroveň, teda viac si môžeš dopriať, ale so šetrením už to také jednoznačné nebude pri 2 deťoch...môj názor, ak chceš naozaj ušetriť, choď tam na pár mesiacov sama, bez detí....aby si mala odtiaľ dôchodok, musíš tam pracovať tuším minimálne 5rokov a to zrejme nechceš bývať 5rokov v byte s kolegyňou a jej dieťaťom....a určite ťa nenechá dlhodobo bývať u seba zadarmo, problémy nastanú aj s jedlom, dieťa nebude zaujímať kto kúpil salám v chladničke alebo chleba, či ty alebo kolegyňa...urobí si chleba zje ho a hotovo...to čo je normálne doma, u rodiny, už nemusí byť normálne ak bývaš s kolegyňou....2 ženy v jednej kuchyni budú tiež problém....

diaszoky
17. júl 2022

Nuz neviem no svagor robi v aj londyn a ked zapltai szravu najom ma neviem ci tisicku netto

srferreira
17. júl 2022

A tiez budes mat problem dostat pracovne visa.

martinmmartin
17. júl 2022

V anglicku mas na svoju poziciu ovela viac ludi co su ochotni pracovat ako chyzne a za ocela menej penazi....uvedom si na aky trh ides predavat svoju pracu. Davaj bacha na jednu vec . Kolegyna ma mozno housing benefit ( doplacanie byvania od statu ked mas maly plat) a teba si nastahuje ako vedlajsi prijem.Riskujes kazdy den ze ani nevies a si na ulici ked tam pride kontrola. Toto je vrcholne ilegalne ale velmi rozsirene. Odhliadnuc od toho ze budes u nej vecne "na navsteve" a ked vam vyprchaju "medove tyzdne" tak mozes mat aj s dietatom peklo. A nedajboze ona zisti ze vas ma uplne v hrsti, a ty nemas inu moznost kde byvat- to sa ukaze naozajstny charakter cloveka o com si do teraz ani nemusela tusit.
Ides pracovat ako chyzna co je najmensi mozny plat v spolocnosti a podla toho bude tvoj zivot aj vyzerat. Nech si kde si ak pracujes za minimalnu mzdu tak ten zivot bude z blata do kaluze.
Odkial si na sk? nevymyslis nic ine? Upratovanie za 50eur/hod v sukr domacnostiach je v Ba uplne normalne a ked si dobra len tak niekto si ta nepusti.

srferreira
17. júl 2022

@diaszoky teda ano v londyne by sa jej ako slobodnej nastahovana mamicke s detmi velmi tazko dychalo. Pokial samozrejme, by naozaj nemala niekoho kto by za nu platil naklady na ubytovanie, cestovanie, a vsetko okolo toho.

autor
17. júl 2022

@mogaa Ano,toto uznavam,moze to tak byt.

autor
17. júl 2022

@srferreira Velmi pekne dakujem za dobre rady.Neni to take jednoduche ako som si myslela.Nikam nepojdem,nema to vyznam.Mozno pojdem potom sama ked deti budu dospele.

srferreira
17. júl 2022

Urcite by si to nemala jednoduche. Drzim ti palce do buducnosti 🙂

autor
17. júl 2022

@srferreira Dakujem.

autor
17. júl 2022

@martinmmartin Vobec som toto nevedela.Nikam nejdem a dakujem,moc dakujem.

dejka77
17. júl 2022

Ja len este dodam, ze tusim do 14r. musi mat dieta dozor a nemoze byt same. Keby si tam sla sama, je to nieco uplne ine, ale s detmi je to tazsie, zvlast aj je sam rodic.

alenamihal
17. júl 2022

Ono ak dobre ma kolegyna dobre platenu pracu,tak tam chod sama a zarob si na 1-2 mes ,.co bude aj tak velmi riskantne....ale ako ty chces ist,tak ti neodporucam vobec a teraz zvlast po Brexite ...ja som sa vratila po 18rokoch z uk na svk...a manzel po 25 rokoch a krutime hlavou ako sa to tam vsetko meni...

balihara
17. júl 2022

@alenamihal môžem sa niečo opýtať do ss?

liusa82
17. júl 2022

Anglicko je dobré teraz asi už iba na dovolenky a výlety.Na pár týždňov popozerať a utekať domov

alenamihal
17. júl 2022

@balihara jasne

kittykat22
17. júl 2022

nechcem byt nejaky posol zlych sprav ale anglicke deti tvoje deti zozeru zaziva. Su to mali pankharti a teroristi - prisaham. Satani. Robia si tak zle, ze sa tam sem tam nejake 10r dieta obesi v skrini zo sikany kt. v skole dostava. Brexit presiel preto, lebo maju cudzincov plne zuby. Ako keby sa tam narodili - OK. Ale takto? Oni chodia do skoly od 4r myslim v UK? Nedokazem si predstavit ako tvoje deti nastupia veselo do skoly ked po anglicky nevedia. Ved to bude strasna trauma.
Zila som tam a dieta by som tam prestahovala v momente keby kde zijem zuri vojna a ja prisaham nemam inu moznost. Inak nie.

kittykat22
17. júl 2022

a taka technicka. Ty dostanes viza do UK? PRetoze ich potrebujes a oni chcu kvalifikovanu pracovnu silu. Chyzna sa do toho moc nepocita. Potrebujes papier od zamestnavatela, ze si nenahraditelna pracovna sila

autor
17. júl 2022

@kittykat22 Dakujem,vobec som nevedela ze je to tam take ako pises.Som rada ze ste mi tu viaceri pisali.Velmi pekne dakujem.

ummimaryam
17. júl 2022

UK je hrozný bordel, už to tam není také dobré ako to bývalo. A keď si zoberies všetky nevýhody, tak tých pár stoviek navyše za to nestojí. No neviem, je to na tebe... Ale v poslednej dobe počúvam hrozné veci o Anglicku

kittykat22
17. júl 2022

@ummimaryam ale anglicko nebolo dobre uz 17r spat. Uz sa to tam vtedy mlelo a brexit to len vyvrcholil. Ja si spominam, ze my sme uz dostavali blbe komenty ohladne narodnosti. Kolko krat po nas pokrikovali male deti "Polish go home" Nenavidia poliakov. Kedy bolo dobre boli 90 roky. To nam hovorili ludia v UK ze vobec nezamykali. Ze tam bolo velmi bezpecno. Ale potom sa tam zacala hromadne zbierat pristahovalci a slo to dole vodou. Nie je tam bezpecno a je tam zle zdravotnictvo. Deti su na seba zle. Maju tam vela super veci - a urcite je dobre ked sa tam to dieta narodi a rodicia maju stalu pracu na lepsej pozicii aby na nich nemohol zvysok ukazovat prstom. idealne ked jeden z partnerov je tam doma. Taka lepsia startovacia pozicia.

srferreira
17. júl 2022

@kittykat22
@ummimaryam neviem kde v UK ste zili. Ale ja som tu velmi spokojna a naspat na SK by som nesla. A nikdy sa mi nestalo co pisete, ze by ma odsudzoval niekto za to odkial pochadzam 🤷‍♀️

autor
17. júl 2022

@ummimaryam
@kittykat22 Som šokovaná!