icon

Život na Slovensku, Veľkej Británii alebo v Líbyi

16. mar 2021

Pekny den prajem, chcela by som sa poradit. Pisem anonymne cez kamaratkin profil, aby som zbytocne nerozvirila vasne v rodine.
S manzelom sa nevieme rozhodnut kam mame ist spolu zit. Mame tri moznosti. Libia, odklial pochadza manzel a moji a jeho rodicia alebo slovensko alebo velka britania. Libia znamena kozervativnu moslimsku krajinu, kde vsak mame dom po starych rodicoch. Mali by sme tam postarane o byvanie. Aj pracu by sme tam mali. Pohladom na zivot sa tam ale velmi nehodime. Slovensko je liberalnejsie, tak ako my s manzelom, no nemame tu nic. Manzel nevie slovensky. Vie arabsky a anglicky. Tretia moznost je Velka britania. Teraz po brexite vsak nevieme ci by sme tam mohli vobec ist zit. Co by ste si vybrali ak by ste mali taketo moznosti? Rodina si mysli ze libia pre nas bude najlepsie riesenie.

Strana
z2
haley7897
16. mar 2021

@lindusss2016 niesom si istá co mam z toho vyrozumiet.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
trdelnik234
16. mar 2021

@1andrea111

A to ty ako vies?Sama pisala,ze pochadza z konzervativnej moslimskej rodiny,tak v com je problem?
Pojde za manzelom a bez tak bude doma a starat sa o deti....
Vymenia dedînu za mesto a ak by sa nedajboze nieco stalo,tak pojdu inam....Trebars na Slovensko

autor
17. mar 2021

@nafka0483 Zvazujeme aj Vieden. Najprv sme ju nezvazovali, lebo je to tam drahe na kupu nehnutelnosti. Manzel nema tolko nasetrene aby sme si to mohli dovolit. Premyslame ale uz aj nad Viednou, zeby sme si tam nasli na zaciatok podnajom kym dosetrime. Asi by to bolo najrozumnejsie, boli by sme nedaleko mojej rodiny a vo Viedni si aj on najde stalu pracu v anglictine. Navyse je tam uz velka komunita moslimov, takze skolky a stravovanie bude jednoduchsie.

autor
17. mar 2021

@trdelnik234 Ano budem doma sa starat o deti. Ale chcem zit normalne bez obmedzeni, nepremyslat co si myslia ludia z dediny o tom ze som bola sama na nakupe, alebo ze som sa len tak sla sama prejst do prirody. Manzelovi určite budem vraviet kde idem, aby sa o mna nebal. To iste ocakavam od neho.

autor
17. mar 2021

@haley7897 To je pravda. Je tu modlitebna ale nie je pravoplatna.
Zvazujeme aj Vieden. Vcera sme sa do noci rozpravali. Vo Viedni je aj mesita. Ani hidzab tam tak neprekaza. Zatial ho este nenosim pravidelne ale uz by som mala. Nie som uz slobodna. Manzel ma nutit nebude, ale viem ze to nie je spravne ze to este nemam vyriesene. Vo Viedni by som nikomu tak nevadila s nim. Nevycnievala tak ako mamka na slovensku.

sasa1983
17. mar 2021

Po Tom, čo sa tu deje na Slovensku posledné mesiace, rozhodne ak máš možnosť, išla by som preč z tejto krajiny.

leuchtturm
17. mar 2021

v tvojom pripade by som sla byvat aj do tej Lybie, kedze si vyrastala v tej kulture. Keby si bola slovenska konvertitka, bolo by to ine. Koran aj sunnu mas urcite nastudovanu a vies, co zena moze a co nemoze. V Libii mozes vychovavat svoje deti halal.

haley7897
17. mar 2021

Je veľa náhľadov na to či je hijab povinný a ešte viac na to či dobrovoľný. Každá žena ho vníma po svojom, mnohé ho nenosia a to nie z rebelie alebo zo strachu z reakcie okolia. Allah vie co je v tvojom srdci. Skromnosť a pokora sa nenosí len pokrytím hlavy, mnohí ju nosia vnútri a "žijú ju" bez potreby manifestovat navonok. ❤️

haley7897
17. mar 2021

@leuchtturm ona nevyrastala "v tej kultúre". Kultúra a náboženstvo sú dve rozdielne veci 🤦🏻‍♀️

leuchtturm
17. mar 2021

@haley7897 vyrastala vo svojej arabskej rodine podla ich noriem.

lindusss2016
17. mar 2021

@haley7897 no ze si pisala, ze europanky moslima ani nevideli a hned tvrdia, ze by tam nesli zit. Tak pisem, ze ja som videla a nesla by som

nistika
17. mar 2021

wieden je super, a mozte predsa skusit aj inu anglicky hovoriacu krajinu nie? myslim ze ak viete anglicky, moznosti mate dost. Slovensku sa vyhnite obklukou, o libii toho moc neviem, ale asi by som sa vyhla tiez, ekonomicky aj kulturne to bude v unii asi lepsie.

haley7897
17. mar 2021

@lindusss2016 nie, ja som napisala že väčšina žien na mk žiadneho muslima ani nepozná a napriek tomu sa vyjadruje k islamu alebo Líbyi. To ze si tam sama seba zaradila je tvoja voľba. Faktom je ze ani ty ani @leuchtturm nechápete rozdiel medzi náboženskou vierou a kultúrou. A to naozaj nieje to isté.
A moment keď píšeš, že by si s muslimom nikdy nežila, po tom co napíšeš ze si mala z jedným 3 roky vzťah je pomerne zábavný 🙈 nemôžeš hodiť všetky "muslimske" krajiny a kultúry do jedného vreca. Garantujem ti ze kultúrne zvyky Albánskeho muslima a napríklad muslima z Gambie budú iné. Kultúra nieje to isté ako náboženstvo.

yanni
17. mar 2021

A co robi manzel? Pre aku firmu? Ja by som isla z uplne ineho konca. Nech manzel rozhodi siete, co sa tyka prace napr. v UAE, SA atd. Je Arab, vie arabsky, je moslim, je inzinier (ak som dobre citala), cize dobre vzdelanie, takych ludi s takouto kombinaciou je v arabskom svete malo a keby nasiel pracu tam a dobre sa ujal, mali by ste vyhrate. Deti zatial nemate, tak zarabajte, odkladajte, sporte a ak by ste aj po rokoch chceli spät, vratte sa na SK, popripade urcite by sa ujal v DE, AT, Francuzsku. Tym, ze ty mas EU pas, ste manzelia (zoberte sa este dodatocne na SK na urade a budete pravoplatene zosobaseni vsade), tak nebudete mat problem sa usadit niekde v EU.

lindusss2016
17. mar 2021

@haley7897 dakujem za poucenie, ale ja rozdiel viery a kultury chapem velmi dobre 😁 nabozenstvo "mojho" moslima ani neriesim, kedze bol asi taky moslim ako ja krestan, cize ziadny. Nezvladala som prave tie kulturne rozdiely. Ako som sa vyjadrila, ako kamarati super, ako manzel pre mna nikdy nie a to ziaden moslim, alebo nemoslim z moslimskych krajin. Nech su liberalni akokolvek, nikdy nebudu rozmyslat ako nasinci. Ak ty s nejakym zijes a vyhovuje ti to, tak je to v poriadku. Ja som si tiez pocas toho vztahu myslela, ze mi to vyhovuje, casom mi zacali dochadzat tie rozdiely. Ale poznam nejednu europanku, co sa za moslima vydala a su stastni, avsak ostali zit v Europe. Mojim prispevkom som chcela povedat len tolko (a to si zas nepochopila ty), ze ak tebe nieco vyhovuje a si v tom stastna, to neznamena, ze to plati pre kazdeho. Tu ani zena ani muz v Libyi zit nechcu, rozmyslaju o tom len z ekonomickeho hladiska. Tak isto aj moj ex sa nijak obzvlast nehrnul naspat k nim a to tam vyrastal, bol z bohatej rodiny, mal by sa tam po financnej stranke dobre, ale nechcel. Ozenil sa s moslimkou a ostal s nouzit v UK. Miloval svoju rodnu zem, aj svoju rodinu, aj povedal, ze zivot tam by bol pre neho naozaj jednoduchy, a napriek tomu to nechcel. Preco asi? Lebo sloboda mu bola drahsia ako vserky domy, auta, peniaze...

autor
17. mar 2021

@yanni Firmu pisat nebudem aby to niekto nespoznal. Deti este nemame ale chceli by sme mat. Nemozem pracovat, to by manzel neuniesol ze chodim do prace. Mamka pracovala raz davno asi dva roky a hned z toho boli reci az v Libii.

Dnes sme to preberali s rodinou a pojdeme asi zit do Rakuska. Bude to tam pre nas najjednoduchšie.

@lindusss2016 My sa s manzelom zhodneme aj v nabozenstve aj v kulture. Nechceme ale zit na dedine, niekde na okraji. Keby to bol dom v meste alebo byt v meste tak nevahame. Je to ale nehnutelnost na takej pustatine so starymi susedmi.

lindusss2016
17. mar 2021

Ja viem, ze vy to mate o to jednoduchsie, ale predsa si vyrastala tu a tam by to bolo pre teba ako iny svet 🤷‍♀️ Rakusko znie super, drzim vam palce, nech tam najdete svoje stastie

autor
17. mar 2021

@lindusss2016 Dakujeme. 🙂
Casom mozno napisem ako sa nam to podarilo a kde sme sa zabyvali.

leuchtturm
17. mar 2021

@haley7897 nastuduj si co to o Islame a zvykoch v islame a potom pochopis 😉

malva123
17. mar 2021

Zena v moslimskej krajine je kuchar casnik...? Veelmi divne.Niekto sa asi zabava

autor
17. mar 2021

@leuchtturm Neviem preco take veci pises. Zijem v islame cely svoj zivot a neviem o com stale pises, asi myslis kulturne zvyky, neislamske. Krestania na Slovensku maju tiez veľmi zvlasne nekrestanske zvyky. Nerozumiem preco muzi biju zeny korbacom, olievaju ich vodou a smeju sa na tom. Ale nepisem preto s nenavistou voci nim.

autor
17. mar 2021

@malva123 Studovala som na slovensku, len aby som mala skolu. Zijem tu cely zivot. Narodila som sa tu. Kuchar casnik je odbor ktory vyuzijem aj doma. Preto som na takuto skolu sla.

leuchtturm
17. mar 2021

ani aj nepisem s nenavistou, to si zle interpretujes. Asi sa tvoj islam zuzil len na problematiku vyhybania sa bravcovemu masu, ale to nie je vsetko. V Lybii ta doucia, ako sa zije islamsky 😉

trdelnik234
17. mar 2021

Nakoniec sa aj tak zariadis podla toho,ako sa rozhodne manzel a podla toho,co vam navrhne manzelova rodina..Ja by som to urobila tak,aby bol aj vlk syty aj ovca cela....

Strana
z2