icon

Život v Anglicku

janulikjane
26. mar 2021

Ahoj zienky. Neviem ci sa niektora nachadzate v podobnej situacii. Zijem sama. Odchodom zo Slovenska pred vyse 7 rokmi sa mi v Uk podarilo vybudovat ako take zaklady, avsak nastali urcite zivotne zmeny a ja som sa tak ocitla bez zakladov... v podstate len pracujem (pokial covid dovoli) a nezijem. Prepadam do smutnych nalad a nedokazem vykrocit vpred kvoli strachu - bodla by zmena prace, bydliska su to obrovske kroky ktore ak dostatocne nezvazim, mozem si viac uskodit ako pomoct. Preto zvazujem navrat na Slovensko a zacat odznova avsak mam pocit ze rodine budem na zataz, nakolko si kazdy snazi pomoct sam ako vie. Kriza po 30tke?? Mam pocit ze som zabudla kto vlastne som a neviem si sama rady, vzdy som bola cistlivejsia mozno mi chybaju ostre lakte a viera v samu seba, chcem v zivote uspiet a momentalne mam pocit ze stojim na potapajucej sa lodi 🤦‍♀️

Strana
z3
tina4931
26. mar 2021

@janulikjane Nevrátila by som sa na SK. V podstate závidím bratovi žijúcemu dlhodobo v UK, aj keď tam nemá žiadne zázemie.

lucka_ke
26. mar 2021

nevracaj sa, tu je to katastrofa a lepšie ani nebude vzhľadom na politiku... naber odvahu na zmenu práce a potom na zmenu bývania

janulikjane
autor
26. mar 2021

Ahoj @tina4931 hmm kludne sa mi na toto rozpis ze ako to myslis potrebujem nestranne nazory

janulikjane
autor
26. mar 2021

@lucka_ke och no nieje to idealne nikde momentalne...

mimikas
26. mar 2021

@janulikjane ja by dom sa nevratila. Pred par rokmi sme sa s muzom vrátili a ja osobne to velmi lutujem a snazim sa ho presvedcit na zmenu

tina4931
26. mar 2021

@janulikjane Pravda, nikde to nie je ideálne ale asi "všade lepšie ako na SK" momentálne. Tak som to myslela aj ja. Neviem, ja mať možnosti.....čokoľvek okrem Slovenska. V podstate Ti aj závidím ....v dobrom🙂

syslik81
26. mar 2021

ak nemas deti zbal sa a odid ... nemusi to byt slovensko moze to byt ina krajina ... doma sa otukaj daj dokopy a rozhodni sa co a ako ... ja som v uk od 2006 a keby nemam dieta a zvieata etc uz tu niesom ... davno to tu nieje ako kedysi .. isto lahsi zivot ako na sk hlavne pre slobodne matky .. ale vsetko co zarobim ide na ucty , vsetko zdrazelo potraviny sluzby etc... plus deficit rodiny kamosov toze nech sa snazis ako chces si stale len imigrant ..nemas sa na koho obratit nik ti nepomoze .. bludny kruh ... kazdy na sk vidi krasny zivot v uk ale nevidi ze napr len byvanie ma stoji 1000 a kde je jedlo a zvysok .. ze cely rok setrime aby detimohli vidiet babku aspon raz rocne .. a to je tak cela dovolenka co si mozem dovolit napriklad ... takze ak sa necitis dobre a nemas zavazky chod ... zacni zit a neprezivaj ...

tina4931
26. mar 2021

@lucka_ke súhlas, kebyže viem existovať (reč, aké-také prac. zázemie) nevraciam sa teraz sem. Kdekoľvek okrem ČR, SK....

janulikjane
autor
26. mar 2021

Ano som bezdetna, nemam hypoteku stabilitu alebo zazemie, nakolko som si presla situaciami kde bol samy chaos - akosi mi to uz nevyhovuje a preto hladam "pocit domova" ktory mi neopisatelne chyba. Ano, kvoli financiam sa mi rodinu nedari navstevovat tak casto ako by som chcela, a potom ma este aj to trapi. Viem ze rozhodnutie je len na mne a nieje lahke a necinnost ma iba ubija co momentalne nepomaha

tina4931
26. mar 2021

@janulikjane Inak, kebyže nemám dieťa, risknem to aj bez dokonalej znalosti cudzej reči, až tak zle to tu vidím.

tina4931
26. mar 2021

@janulikjane Vidíš, to je uhoľ pohľadu. Každý je jedinečný. Ja by som s tebou menila v sekunde🙂 Preto sa nedajú hľadať rady na fórach - lebo všeobecná rada neexistuje. Ja sa chystám odísť od rodiny, aby som ju uživila....a nemám ani zďaleka také predpoklady ako ty.

selest
26. mar 2021

My sme sa vratili a yz by som to nerobila. A uz vobec nie v tejto situacii ktora tu je, myslim ze aj s pracou to uz bude chvilu iba horsie..

tatiana1329
26. mar 2021

My sme na tom opacne. Aj ked tu mame s muzom vsetko rozmyslame ze ak to takto pojde dalej zbalime kufre a ideme aj s detmi prec. Na tvojom mieste by som sa nevratila. Osobne si myslim ze tu to nebude onic lepsie. Ak chces zmenu zmen krajinu ale nie SK. Isla by som na ine miesta. Vies urcite anglicky tak nevahaj a chod inde.

katkaseiner
26. mar 2021

necitam komentare, ale momentalne by som sa snazila to ustat... zacinat kdekolvek vo svete momentalne je strasne tazke... hlavne kvoli sprostemu kovidu.
A verim ze aj ty si v tejto psychickej situacii aj prave preto, proste nikto nezije, len preziva... drzim palce. V UK som zila 5 a polroka, a vratili sme sa s manzelom pred 10 rokmi hlavne kvoli rodine... teraz uz jeho rodicia zomreli, surodenci na neho zvysoka kaslu, ostali uz len moji rodicia a par priateov

mummy01
26. mar 2021

Hlavu hore dievca. Si bez zavazkov,slobodna...mozes robit co len chces a po com tuzis,mozes ist hocikam. Nemas ziadnych priatelov?
Myslim,ze keby si sa vratila,dost skoro to olutujes,nerob to. Zacni robit drobne zmeny vo svojom zivote,uprac si v hlave aj okolo seba. Neviem ci byvas sama alebo v share house ale urob si svoj priestor krasnym,najdi si rutiny a zaluby ktore Ta budu naplnat a postupne rob zmeny...najdi inu pracu,lepsie ubytko,snaz sa byt otvorena a nachadzat novych priatelov.
Ty si teraz v kruhu sebalutosti a negativity a nevidis nic pozitivne ale ver mi,ked zacne pomaly postupovat vpred tak sa veci zacnu menit.
Vies co by som ja za to dala moc zit v UK? Pozri sa na svoj zivot troska s nadhladom a nenechaj sa prevalcovat emociami.

danieladugard
26. mar 2021

Každý ti asi napíše iný pohľad na všetko.
Som v UK 10 rokov, prvé štyri som mala bakalár magister, študovala som hudbu, úžasne nám bolo so spolužiakmi, potom sa to cele rozutekalo po celej krajine, malo nás ostalo v meste, kde sme študovali, začala som pracovať, cítila som sa aj smutne dosť, lebo študentské časy boli preč, ale potom asi do 3 rokov cca som si vybudovala nové skvelé vzťahy, udržiavala pár tych z univerzity, potom prišiel vzťah, dieťa, svadba atď atď. Neviem.. Prežila som aj časy, keď som sa cítila fakt sama a nanič, ale vždy som vedela, že na SK by som sa nevrátila, lebo bol dôvod, prečo som odišla.
Nemyslím si, že immigrant ostane navždy v očiach Angličanov imigrantom, 100% sa stretávam len s Angličanmi, nikto mi nikdy nedal najavo, kto som, čo som, mame skvelé vzťahy. Manžel je Brit, v robote Briti, najlepšia kamoška Britka.
Ešte dodám, som extrémne hanblivy človek.. Nerada spoznávam ľudí, vždy som sa do toho musela tlačiť! Ale oplatilo sa, tak som rada.
Asi záleží od toho, ako dlho to takto cítiš..
V momentálnej situácii by som sa na SR netrepala, lebo aspoň tu to vyzerá veľmi pozitívne a teším sa na leto! 🙂

janulikjane
autor
26. mar 2021

Ste slate baby dakujem za vase pohlady - prevalcovana emociami som az az, na tom musim zapracovat u mna je to tak ze ked je zemetrasenie, roztrasu sa mi kolena este pred tym a aj po nom🙂 ustrachana, bez odvahy najma poslednych par mesiacov. Neporiadok a chaos v zivote - pocit kontroly nad niecim? Ja som sa tiez vzdy miesala len s anglicanmi a nikdy som nemala pocit ze som "immigrant" ak boli narazky ze som cudzinka sarkasticky som na to zareagovala, jednym uchom dnu druhym von, avsak teraz som sa ocitla velmi zranitelna a zranit ma dokaze naozaj hocico a hocikto. Tak asi hladam utechu, neviem. Musim ju najst sama v sebe. Aj silu a odvahu a chut

danieladugard
26. mar 2021

@janulikjane drz sa!

judar
26. mar 2021

Ano SK je zapadakov momentalne...byt v tvojej situacii a ked zvazim ze SK je naprd a keby sa mam vratit tak sa vratim a presidlim sa ked sa vyjasni covid pocasie do smer CZ

hopsadobrandejsa
26. mar 2021

Mam to tak trocha podobne, ale myslim, ze vela zrejme robi aj lockdown.

Prvy bol este v pohode kedze trval cca 1,5 mesiaca. Tento druhy pomaly taha na 4 mesiace. Na to, ze som introvert to zacina byt tak trocha extrem aj na mna.

V podstate mam rovnake pocity. Rodina je doma, mam trocha dojem, ze sa karierne neviem pohnut z miesta. Zrejme bola chyba prestahovania sa do sucasneho mesta kde sa momentalne nachadzam.

V praci sa nam zhorsili prac. podmienky cize si hladam nieco ine, ale za sucasnej situacie je to velmi zlozite. V sucasnej situacii povazujem momentalne kvalitu zivota za slabsiu, ale bohuzial dosla kriza cize clovek musi robit s tym co ma.

Tak ako ty, vela toho v sucasnosti neriesim pretoze pocas lockdownu nemas ani velmi co. Zaplatim ucty a co ostane odkladam pretoze clovek nevie co bude.

Doma je ta situacia naozaj vazna. Myslim, ze sa mozeme povazovat za tych stastnejsich. Teda ti, ktori sme za hranicami, ale prebijat sa zivotom musime aj my.

Urcite mas pravdu v tom, ze pre tych ktori su slobodni je situacia ajv zahranici momentalne nezavideniahodna pretoze sa clovek nema velmi na koho obratit.

Hlavne hlavu hore a nezufaj. Ber to tak, ze aj nasi dedkovci ci rodicia si presli turbulentnym obodobim v zivote ( vojna, komunizmus atd. ).

janulikjane
autor
26. mar 2021

@mummy01 priatelia su roztruseni kade tade, naviazala som sa hlavne na jedneho ktory odisiel len nedavno udrziavame kontakt, kazdy ma svoj zivot a ja sa neviem nikam zaradit asi to priliz znasilnujem ale zaroven nechcem ostat necinna. Som teraz dost paralyzovana a hanbliva sa priznam takze sa mi tazsie nadvazuju kontakty zaliezla som do ulity. Mas pravdu ze som plna sebalutosti a negativity, to si plne uvedomujem. Dakujem za tvoj nazor vazim si ho

luccija
26. mar 2021

@janulikjane čo to podľa teba znamená chcem v živote uspieť?tak to pod rozmeniť na drobné čo Ti vlastne chýba?partner, rodina, chces sa usadiť deti, chces byť "doma" a tam ten pocit nemáš, chces kariéru, viac peňazi...neviem koľko más po 30 tke, ale podľa mňa aspoň, keď čítam medzi riadkami si ukončila vzťah a nevieš čo ďalej.
Ja zase píšem opak ako ostatné neviem čo robíš a pod, ale vrátila by som sa asi to tak cítiš sú ľudia, ktori si nikdy v zahraničí nezvyknú, ak sa Ti tu nebude páčiť môžeš sa kedykvek vrátiť, ale ak nevyskúšas nezistis.to, čo píšeš, že máš pocit, že by si bola rodine na obtiaž je nejaká hlúposť veď nebudeš nezamestnaná bez perspektívy.Rodina je rodina.nejako sa podceňujes žiť v zahraničí nie je ľahké ešte, keď si sama a pritom sa opisujes ako Ti chýba viera v samu seba, ostré lakte....si silná žena daj na pocit zamysli sa aký máš pocit, keď by si prišla na SK a, ak by si zostala v UK...

radusiq
26. mar 2021

Vydrz to podla mna, teraz nie je dobre obdobie na take zmeny - sla by si z blata do kaluze alebo este horsie. Ako dlho uz mas tie pocity? Teraz, na konci zimy, este k tomu po par lockdownoch a vkuse covidovych spravach okolo teba, socialny kontakt zdecimovany, vacsina ludi zila cely rok stylom do roboty-domov, celkovo je vo vzduchu taky pocit ze vsetko sa serie. V tomto obdobi aj vela ludi co maju inak uplne idealny zivot sa momentalne citia "down"... ale na SK to rozhodne lepsie nie je a ono to prejde, hadam uz to nebude dlho trvat...

ovaaa
26. mar 2021

Záleží ako sa cítiš v UK.Ja som žila určitú dobu v rôznych štátoch a nikdy som sa tam necítila ako doma. Doma som tam kde mám rodinu, priateľov, miesta, kde som vyrastala. Ale to je môj názor...

scila
26. mar 2021

@janulikjane
Ahoj. Táto situácia nikomu nepridáva na pohode 😢 Ja len k tomu, akého strašiaka všetci robia zo života na SK - neni to raj, ale poznám kopu ľudí, ktorí sú tu šťastní a patrím medzi nich aj ja.
Bola som krátkodobo aj v zahraničí, ale rodina je pre mňa v živote natoľko dôležitá, že ostávam na Slovensku a nemienim to meniť. A mám viacero priateľov, čo si v UK zarobili, vrátili sa na SK, založili si tu rodiny a sú spokojní. Každý máme svoje priority, ktoré sa časom menia, ty si musíš ujasniť tie svoje.

juliet86
26. mar 2021

@janulikjane opis viac co sa stalo

tina4931
Autor odpoveď zmazal
deginko
26. mar 2021

Ahoj,žila som v UK v Manchestri viac ako 4 roky, momentálne ubieha 6 rok čo som sa vrátila..bola to moja životná chyba,už by som to neurobila...teraz mám však deti takže návrat do UK už nepripadá v úvahu.Zostan tam ak ti mám poradit

bellacinderella
Autor odpoveď zmazal
tina4931
26. mar 2021

Môj brat išiel do UK s trojmesač. kurzom ANJ , je tam cca 20 rokov pomaly. Ja som sa učila cca 9 rokov NJ, 5 r. ANJ a nemala som odvahu. Moja doživotná chyba. On je tam, má možnosti, chodí pravidelne do Portugalska a ja sa trasiem na SK o pomaly min. mzdu s VŠ vzdelaním. Byť mladá a voliť cudziu krajinu - je to jedoznačné.

Strana
z3