icon

Život v Anglicku: Oplatí sa presťahovať do Bradfordu?

migas987
7. jan 2025

Dobrý deň chcel by som sa informovať ohľadom životu v UK premýšľame že sa presťahujeme konkrétne do Bradfordu a začneme tam nový život mám manželku a dve deti 8r a 13 anglický jazyk viem len ja žijeme momentálne na východe v byte ktorý máme v nájme nič nevlastnime rodinu už nemáme a ani sme nič nezdedily ja tu mám prácu vo firme manželka tiež pracuje no máme min.mzdu nájomné a ďalšie poplatky takže žijeme z výplaty do výplaty preto rozmýšľame že to skúsime zmeniť mám 36r manželka 39 prosím poraďte mi či sa nám to oplatí alebo radšej zostať.....

zooeynka
7. jan 2025

A v Bradforde co? Mate tam zazemie, pracu, byvanie? Alebo vystupis v Bradforde a budes kukat ze co dalej....my nevieme ake mate moznosti, schopnosti, koho tam mate, preco prave Bradford....

barka1
7. jan 2025

@migas987 a co Brexit? Podmienky pre cudzincov sa asi dost zmenili, nie?

melanta
7. jan 2025

Zrejme vieš, že UK už nie je v EÚ, teda voľný pracovný trh v rámci EÚ sa UK už netýka. Potrebuješ pracovné vízum, aby si tam mohol pracovať. Majú tzv. bodovací systém a aby si dosiahol potrebný počet bodov, musíš splňať niekoľko podmienok. Napríklad vyššia úroveň spisovnej angličtiny. Zároveň musíš mať pracovnú ponuku od zamestnávateľa, pričom musí ísť o kvalifikovanú pozíciu (nekvalifikovaných ľudí majú z minulosti dosť, ďalších nepotrebujú) a zároveň za stanovenú minimálnu mzdu. Takže ak máš dobrú úroveň AJ a máš kvalifikáciu na dobrý job, hľadaj si prácu, choď na pohovor a keď budeš mať ponuku, tak požiadaš o pracovné víza.

A samozrejme, maj našetrených pár tisíc na bývanie. Ak nemáte nič našetrené a žijete z výplaty do výplaty, tak zrejme ani nebudeš mať kvalifikáciu, žeby v UK chceli práve teba a nie domáceho. A teda bez pár tisíc (nemyslím 2-3 ale oveľa viac) nad tým ani nepremýšľaj, pretože to bývanie a služby nazaplatíš.

melanta
7. jan 2025

@barka1 samozrejme zmenili a brutálne. A je to pomerne ľahko dohľadateľné na nete. Ak by si to autor preštudoval, tak by zistil, že ak sú bez peňazí a žena bez angličtiny, tak nemajú šancu.

barka1
7. jan 2025

@melanta ano, meškaju tak 20 rokov.

kiki68
7. jan 2025

Po Brexite do UK? Ako nieco ine v EU, kde mozete najst pracu. Ale UK ma take podmienky, ze sa to velmi neoplati. Okrem toho tie joby tam platovo isli dole.

sisska96
7. jan 2025

No ani tam nie je super život. Drahé bývanie aj služby. Bez rezervy ísť do zahraničia s detmi..... nooooo nie moc super nápad. Radšej makaj a najdi si lepšiu platenú robotu, či v nemecku/česku a choď na turnusy

melanta
7. jan 2025

@kiki68 UK je v pohode, ak má človek ozaj dobrú kvalifikáciu. Mala som tam nejaké ponuky a našla som kandidátov z cudziny, ktorí sa do UK následne sťahovali a radi. Ale to neboli ľudia žijúci z výplaty do výplaty, boli to vysoko seniorné pozície a tie aj boli náležite zaplatené.

lucka_ke
7. jan 2025

najskôr skús ísť len ty sám do zahraničia, skús to na nejaký čas a ak sa ti to osvedčí potom presťahuj aj rodinu, ale UK už nie je to čo bývalo, skôr niečo bližšie v rámci únie

emma022
7. jan 2025

Veru už to tam nie je ako kedysi. Máme v UK rodinu už 20 rokov a oni už posledné roky práveže rozmýšľajú, že sa vrátia na Slovensko. Ale už majú deti a tie nevedia dobre po slovensky, tak je to komplikovanejšie.
Ak už pôjdeš, určite choď najprv sám, skús vybudovať nejaké zázemie a potom nech žena s dcérou prídu za tebou

ada_alica
7. jan 2025

@migas987 ja sama som s bývalým manželom pracovala v zahraničí 4 roky, odísť do neznáma aj deťmi je veľmi nezodpovedné, treba mať plán a ísť na to postupne najskôr otec rodiny nájsť si prácu plus ubytovanie keď už bude nejaký čas zabehnutý môžete uvažovať o sťahovaní sa zostatku rodiny.... hurá systém neodporúčam, pr. Nám s ex to v prvej práci vybuchlo, tým sme stratili aj ubytovanie a z čoho bude žiť celá rodina? Máš toľko našetrené? Treba naozaj zvážiť aj krizove situácie, nie je to prechádzaka ružovou záhradou

simsalabim
7. jan 2025

Okrem toho, ze suhlasim s vyssie napisanym, preco prave Bradford? Mna by odradzalo to velke mnozstvo moslimskych pristahovalcov a oblasti, kde sa nasinec neciti bezpecne (ano, take su aj v Londyne atd.)

mamickalisticka
7. jan 2025

Môj brat tam žije už 13rokov, len tak mavnutim čarovného prútika sa tam nedostanete. V tomto prípade by som volila radšej nemecko alebo pri šťastí severské štáty a aj to tak, že ako muž by som tam šla omrknut možnosti, bývanie a až potom šla na istotu s rodinou. Oni vás totiž nikde nečakajú.

bimbambim
7. jan 2025

Tak ľahko sa tam nedostanete. Brat v Anglicku býva už dobrých 20 rokov a rozmýšľa nad navratom na Slovensko. Dôvodov je viac.

dagas
7. jan 2025

Do Uk sa dostanú len ľudia s vysokou kvalifikáciou. Nechcem vás podceniť ale asi takú nemáte,keďže si neviete vyhľadať ani zakladné informácie. Za druhé keby aj chcete ísť do inej krajiny musíte mať niečo aj našetrené.Ani v zahraničí nepadajú pečené holuby do úst 😏

niki35
7. jan 2025

@migas987 už tu bola podobná diskusia včera myslím. Ak nie si vysoko kvalifikovaný tak sa tu len tak nedostaneš teraz po Brexite. Žijem tu 6,5 roka , ja som už niekde inde a mám sa tu dobre po pracovnej stránke, bývanie atď ale veru by som tu teraz začínať nechcela. Ani moje začiatky neboli ľahké a postupne som sa vypracovala a zariadila si život lenže vtedy ešte boli stále v únii hoci Brexit už bol odhlasovavaný. Nedostaneš sa tu to ti poviem rovno. Síce sem chodí veľa rumunov ,neviem ako ,ale skôr by som povedala že majú nejaké krátkodobé pracovné povolenie možno na 3 mesiace, lacná pracovná sila. Neviem presne. Je to tu cítiť veľmi že chýbajú zamestnanci na podradné práce tak ich tu asi pustia iba krátko lebo angličanom sa robiť nechce. Radšej porozmýšľaj nad inou krajinou. Dokonca aj ja čo sa tu mám dobre rozmýšľam nad odchodom z osobných dôvodov.

tundra
7. jan 2025

Neviem kolko zarobis teraz,ale skus Rakusko v kuchyni,ako umyvac riadu.Aktualne 650 prac.ponuk.Platovo okolo 2000€.
https://jobs.ams.at/public/emps/jobs/BTR3688218...
Nic ine,ako riesenie tvojej situacie ma nenapada.
Idealne najs aj s ubytovanim a casom mozno najdes miesto aj pre manželku.Drzim palce.

oslo1
7. jan 2025

Zijem Tu cez 20 rokov.
Potrebujes viza
A do Bradford ani zadarmo

ada_alica
7. jan 2025

@tundra dobrý nápad, ak by som bola v koncoch hľadám prácu v hoteli niekde nie veľmi ďaleko najlepšie s ubytovaním....

luccija
7. jan 2025

@tundra súhlasím.Muzov kolega odišiel na sezónu do lyžiarskeho strediska skoro vôbec nevie po nemecky všetci sú Slováci kuchári, inštruktori lyžovania..už bol v lete a teraz išiel na zimnú sezonu

ivangeline
7. jan 2025

Choďte radšej do Holandska. 🙂 Alebo len ty na turnusy do zahraničia.

tundra
Autor odpoveď zmazal
stvura
7. jan 2025

@migas987 musim napisat ze si hrdina...xixi...inac pred 20rokmi sme sami s manzelom takto odisli na dva roky. Kazdopadne bez kontaktov, znalosti jazyka s tym ze pojdes "naverimboha" by som s rodinou nesla. My sme s manzelom obaja jazykovo zdatni (nielen anglictina), obaja sme kvalifikovani, kontakty sme mali a boli sme slobodni! Teraz je situacia uplne ina. Ako ja viem, ze cigani tam idu stale jedna radost, ale to je ine...oni idu k rodine.
Mimochodom Bradford...akoze sorry, vies co je to za mesto? Ak sa tam chystas dealovat drogy, tak welcome 🙂 - uz pred tymi 20timi rokmi to bola stoka a nechcem vediet aka velka je teraz (a to som tam bola len na navsteve)

76california
24. apr 2025

oživujem tému, testjem silu koňa - hľadám niekoho z Crawley