Poraďte lieky na bolesť brucha pre psa po antibiotikách?
Ahojte, náš pes bral mesiac antibiotika a prednison. Vo štvrtok vzal poslednú tabletku antibiotika a v piatok ráno poslednú tabletku kortikoidu. Od piatku chodí zhrbený, zježený,, trasie ho. Bolí ho brucho očividne z tej dlhej liečby. Dostal probican pastu. Žerie, ale málo. Môžem mu dať niečo od bolesti? Mám Novalgin a Algifen. V pondelok pojdeme k doktorke. Nemame pohotovost a naša dr. je v tatrách na vikende a nechcem ju otravovat. Má 7 kil a rano berie 1/4 quamatelu.
Prečo si vôbec myslíš, že ho bolí brucho. Každopádne ak je zviera choré, bolestivé, šla by som na vet. Ľudské lieky nedávaj.
Nas 4kg mal ½novalginu predpisanu veterinarom na bolest konkretne oblickove zachvaty. Ale bez veterinara by som nepodala lieky. Navyse k atb treba davat vzdy peobiotika a idealne aspon 10-14dni po liecbe, ale o tom mal poucit veterinar.
Možno by pomohlo, keby si napísala, prečo psík užíval až mesiac antibiotiká a ešte k tomu aj prednison. Bol prednison vysadený postupne /postupným znižovaním dávok/, alebo naraz?
Naša dostala na klinike k užívaniu, keď mala bolesti, Novalgin 500 mg. Váži 7,5 kg a mali sme jej dávať po pol tabletke 2- 3 krát denne. Výhodou je, že nezaťažujúe žalúdok. Pokiaľ psík tak dlho užíval antibiotiká, bolo treba nasadiť probiotiká už počas liečby. Veľmi účinné sú PROPLAN FortiFlora Plus, aspoň nám ich najviac odporúčali na klinike.
"Bolí ho brucho očividne z tej dlhej liečby. "
Toto je taka hypoteza, ze na zaklade toho sa absolutne neda nic odporucat, lebo to moze byt uplne, uplne scestne. Navyse absolutne netusime, preco bol pes na dlhej liecbe a aka je jeho diagnoza a vysledky testov.
Takze Ti nejdem radit ake lieky idealne dat, pretoze to moze byt hocijaky iny vazny problem a miesto liekov a zanedbania stavu by toho psa mal vidiet veterinar... Aspon mu odmeraj teplotu v konecniku, normalne digitalny teplomer, par cm dovnutra, ziadne "na okraji".
Nas 4kg mal ½novalginu predpisanu veterinarom na bolest konkretne oblickove zachvaty. Ale bez veterinara by som nepodala lieky. Navyse k atb treba davat vzdy peobiotika a idealne aspon 10-14dni po liecbe, ale o tom mal poucit veterinar.
@anonym_0bb451 užíval probiotika počas celej liečby atb, posledné 3 dni ich už odmietal, mal práškové, kúpila som probican pastu a dávam priamo do papuly už tretí deň
Možno by pomohlo, keby si napísala, prečo psík užíval až mesiac antibiotiká a ešte k tomu aj prednison. Bol prednison vysadený postupne /postupným znižovaním dávok/, alebo naraz?
@marci9 mal infekciu z kliešťa napriek tomu,prednison bral úplne nízku dávku len 1,25mg pri váhe 7 kg, vysadila mu ho zo dňa na deň s tým, že to možno naštartuje organizmus keďže výsledky krvi má aj po mesiaci zlé
Naša dostala na klinike k užívaniu, keď mala bolesti, Novalgin 500 mg. Váži 7,5 kg a mali sme jej dávať po pol tabletke 2- 3 krát denne. Výhodou je, že nezaťažujúe žalúdok. Pokiaľ psík tak dlho užíval antibiotiká, bolo treba nasadiť probiotiká už počas liečby. Veľmi účinné sú PROPLAN FortiFlora Plus, aspoň nám ich najviac odporúčali na klinike.
@hytal áno, presne tie isté probiotiká užíval počas celej liečby. Odmietal ich posledné 3 dni. Teraz mu dávam Probican pastu.
Toto je taka hypoteza, ze na zaklade toho sa absolutne neda nic odporucat, lebo to moze byt uplne, uplne scestne. Navyse absolutne netusime, preco bol pes na dlhej liecbe a aka je jeho diagnoza a vysledky testov.
Takze Ti nejdem radit ake lieky idealne dat, pretoze to moze byt hocijaky iny vazny problem a miesto liekov a zanedbania stavu by toho psa mal vidiet veterinar... Aspon mu odmeraj teplotu v konecniku, normalne digitalny teplomer, par cm dovnutra, ziadne "na okraji".
@colsami boli sme u vet v piatok, videla ho a sama mu už liečbu vysadila, sama usúdila, že ho bolí žalúdok z liečby, ale nedala nič od bolesti keďže ešte ráno dostal 1/4 prednisonu. Mal infekciu z kliešta. Rickettsiozu. Má nízke hodnoty doštičiek aj krviniek. Ani po mesačnej liečbe sa výsledky nezlepšili. Dohodli sme sa , že lieky vysadíme a v pondelok prídeme na kontrolu, keďže aj prednison sa vysadil zo dňa na deň. Posledné dni nechce jesť. Jediné , čo doňho dostanem je vývar z kuracích pŕs. Sem tam ryžu a prsia , ale vždy po jedle sa zacne triasť, hrbí sa. Je vidieť, že ho niečo bolí. Naša vet konzultovala jeho stav aj s inými vet a vyzerá to, že tam bude aj iný problém pravdepodobne kostná dreň, ale vzhladom l jeho veku 17 rokov a nízkym hodnotám všetkých krvných zložiek sú ďalšie vyšetrenia obmedzené. Najskôr to bude chciet transfuziu a lieky ma tvorbu jednych aj druhych krviniek. Nevieme vôbec, čo robit vzhľadom k jeho veku. Jedna menšia klinika k nám najbližšie nám na rovinu povedala, že v jeho veku a s jeho výsledkami už nejaký odber kostnwj drene nemá zmysel. A lieky na tvorbu krviniek sú humánne a silné. Vraj sa podávajú ľudom po chemoterapii a môžu viac ublížiť, ako pomôct. Budúci týždeň máme ešte konzultáciu v Poprade.
@anonym_autor vsetko ries s vet. Nam dal pri tazkych liekoch proti bolesti brucha degan. Davame aj probiotika.
@colsami volala som na vet pohotovost a sedí to na abstinencný priznak z prudkeho vydadenia prednisonu. Ma 7 kil a bral pár dní 1,25mg denne a potom týzdeň 2,5 mg denne a opät týždeň 1,25 mg. Poslednú davku dostal v piatok. Dnes už vykazoval všetky známky absinencie. Kázali dať 1/4 a zajtra íst k našej vet. Klinika s ktorou konzultovala stav odporucala prednison nevysadzat. Ona vysadila či sa organizmus nespamätá a nezačne opät produkovat krvinky a dostičky. Pri poslednom odbere krvi vo štvrok mal už zvyšenú močovinu, preto vydadila prednison. Neviem vôbec čo robiť. Každý vet radí inak. Čo by si robila ty, ak sa môžem opýtať? Ďakujem
Ak ma pes 7 kg a brali ste po stvrtinke z prednisonu (ak hovorime o 5-miligramovom prednisone), tak tato davka na jeho vahu je velmi, velmi nizka. Tym chcem povedat, ze pes je defacto poddavkovany a nehovorime ani len o spodnej hranici davky. Este aj ta polovica tablety je nanho malo. Nerozumiem vobec tomu striedaniu, stvrt, pol, to akoze podla pocitu?
Ake mal hodnoty mocoviny? To je dost podstatne vzhladom na jeho diagnozu, priznaky a vek.
Ake krvinky ma nizke? Aj biele, aj cervene? O akych hodnotach sa rozpravame? Zas velmi dolezity faktor.
Navyse, krvinky mozu uzko suvisiet prave s oblickovym zlyhavanim. Kreatinin zvyseny nebol? Aka je jeho hodnota?
Ano, transfuzia je mozna, a tiez lieky na podporu tvorby krviniek. Ano, bezne sa davaju humanne lieky (nechapem ten komentar veterinara, ze su "humanne a silne"), za prve, humanne lieky sa uplne bezne pouzivaju u psov - od vsetkych druhov antibiotik, cez kortikoidy (ved aj prednison), antihistaminika, antipyretika ci analgetika a mnohe dalsie. Fakt nechapem. A silne? Akoze v akom zmysle? My sme s nimi mali len vyborne skusenosti na nasom pracovisku. Maximalne nepomohli - ale to boli pripady, ktorym vacsinou uz nepomohlo nic...
Cize na zaklade mojho komentara chapes, preco som sa uz k Tvojej odpovedi nevyjadrila - nie v zlom, ale tam je vela faktorov, ktore vstupuju do posudenia stavu psa, co uz samo o sebe je cez internet tazke a uz vobec, ked clovek nepozna realne hodnoty a stav.
Kazdopadne, uplne bez akejkolvek zaujatosti, tie vyroky a postupy su zvlastne. To sa jedna o realne skuseneho veterinara (nemyslim roky praxe, ale najma aka prax, na ako vybavenom pracovisku, atd atd), alebo nejaky radovy veterinar vykonavajuci len beznu a zakladnu prax? Mne to tak pride...

Ja mám síce mačky, ale vždy po atb dostávali probiotiká. Ideálne také v prášku, tie sú bez vône a chute, len sa primiešajú k jedlu.