Ako podnietiť sestru s celiakiou k lepšiemu stravovaniu?
Dobrý deň, sestra 52r.má celiakiu, váži 49,50kg,malo čo chce zjesť, keď tak ryža, šalát,chlebík, vajíčka sem tam mäso kuracie,ale všetko vo veľmi malom množstve, niekedy cez celý deň zje nejaké keksíky,chalvu😔 veľakrát som jej dohovarala aby poskušala aj niečo iné, nedá si povedať, vidím, že jej je zlé, necíti sa dobre,ale nič s tým nerobí,som zúfalá,bojím sa o ňu...ako ju nakopnúť, postrašiť, prosím o radu🙏, ďakujem.
@evak12 keď je jej zle aj z iných potravín ako lepok tak ju úplne chápem že sa bojím jesť. Ale ak nema problém tak jej treba asi iba padnúť na hubu aby sa poučila. Je dospela a predpokladám že pozná rizika zlého stravovania
V podstate sa dnes dá bezlepkovo pripravit vsetko. Na vyber je aj mnoho druhov chleba a pečiva, da sa to naučiť piecť aj doma, plus zákusky. Je to buď jej pohodlnosť, lenivosť alebo neviem co. A zdá sa mi, ze si tu už písala. Asi tam bude iný problem.
Inac ak ma bezlepkovy chleb tak ten je omnoho sytejsi ako klasicky s lepkom. Ja z bezlepkoveho zjem max 1 kusok (vacsinou si natrem ½krajca) a som plna a pokial k masu do omacky pridava na zahustenie aj muku tak tiez si viem predstavit, ze je to sytejsie. Takze co sa tyka mnozstva aj ja pre mnohych skoro nic nejem 🤣 ale ti, co ochutnali to co ja tak pochopili preco 😂 ale ako vravim nie je normalne, ze je jej zle ak dodrzuje dietu. A este je dost podstatne aku ma vysku ja mam 167 a 53kg pride mi to akurat, kamoska pri 160 ma 48-49 a tiez nie je to malo ma krasnu postavu bez nadvahy.
Inac ak ma bezlepkovy chleb tak ten je omnoho sytejsi ako klasicky s lepkom. Ja z bezlepkoveho zjem max 1 kusok (vacsinou si natrem ½krajca) a som plna a pokial k masu do omacky pridava na zahustenie aj muku tak tiez si viem predstavit, ze je to sytejsie. Takze co sa tyka mnozstva aj ja pre mnohych skoro nic nejem 🤣 ale ti, co ochutnali to co ja tak pochopili preco 😂 ale ako vravim nie je normalne, ze je jej zle ak dodrzuje dietu. A este je dost podstatne aku ma vysku ja mam 167 a 53kg pride mi to akurat, kamoska pri 160 ma 48-49 a tiez nie je to malo ma krasnu postavu bez nadvahy.
@autumn1 pre mňa bol bezlepkový sýty, keď som s diétou začínala a bolo mi smutno za voňavým čerstvým pšeničným chlebom. Dnes by ma veru jeden kúsok nezasýtil, už som si naň zvykla, 2-3 kúsky na raňajky je priemer, niekedy aj viac, podľa toho, ako veľmi som hladná a s čím ho jem.
@autumn1 pre mňa bol bezlepkový sýty, keď som s diétou začínala a bolo mi smutno za voňavým čerstvým pšeničným chlebom. Dnes by ma veru jeden kúsok nezasýtil, už som si naň zvykla, 2-3 kúsky na raňajky je priemer, niekedy aj viac, podľa toho, ako veľmi som hladná a s čím ho jem.
@maja22 ja mam dietu iba od leta tak pre mna je este stale syty ale nejem ho kazdy den tak mozno preto, akurat vcera som si namazala 2kusky a bola som doslova "prezrata" ledva sa to do mna zmestilo. Ale PMS tak som neodolala 😂
To nebude len celiakia, mala by ísť na vyšetrenia.
V podstate sa dnes dá bezlepkovo pripravit vsetko. Na vyber je aj mnoho druhov chleba a pečiva, da sa to naučiť piecť aj doma, plus zákusky. Je to buď jej pohodlnosť, lenivosť alebo neviem co. A zdá sa mi, ze si tu už písala. Asi tam bude iný problem.
@lukbe není ani lenivá ani pohodlná a áno písala,len zas a znova prosím radu,ale keď máte takto reagovať tak radšej rolujte ďalej 😏
@evak12 z tak zlej stravy sa jej môžu spraviť žalúdočné vtedy a možno ju bolí žalúdok zo všetkého 🫣 trebalo by navštíviť gastro
@evak12 z tak zlej stravy sa jej môžu spraviť žalúdočné vtedy a možno ju bolí žalúdok zo všetkého 🫣 trebalo by navštíviť gastro
@mullerova46 chodí pravidelne, vraví, že všetko je ok 🤔,aj koláč si upečie,zje kúsok,proste kosť a koža 😔poznám veľa ľudí čo majú celiakiu,ale vôbec nie sú taký vychudnutý
@mullerova46 chodí pravidelne, vraví, že všetko je ok 🤔,aj koláč si upečie,zje kúsok,proste kosť a koža 😔poznám veľa ľudí čo majú celiakiu,ale vôbec nie sú taký vychudnutý
@evak12 a ine potravinove alergie alebo intolerancie nema? Na gastre jej to nezistia treba ist na imunoalergo. Hiit vie dost zle robit pri traveni alebo s vlastnych skusenosti aj laktoza.
Ufff no to bude asi problém inde,ked nechce veľa jesť a necíti sa dobre
Sice neviem aká je vysoká ale ked pises že kosť a koža,to samozrejme nieje zdravé,
nehovoriac keby jej telo dostalo nejaký zápal,tak sa bude horšie s tým vysporiadať
Ale to treba veľa vyšetrení,ked sa nevie ,,z čoho,,
@evak12 Možno by pomohlo užívanie probiotík.Pre ľudí s celiakiou a intoleranciou laktózy je vhodný napr.PROBIO-FIX inum.
@evak12 mne pribudla alergia na pšenicu teraz a mám veľké ekzémy a snažím sa jesť iba kvôli tomu že čakám dieťa. Inak by som asi tiež z tej alergie nejedla veľa lebo prvé dni som bola veľmi šokovaná a fakt som nemala chuť jesť nič ☹️ ale ja mám ešte milión ďalších alergii k tomu a prejavuje sa mi to všetko na koži
@evak12 Je to tak, keď sa pri diéte črevo zahojí, celiatik sa postupne vráti na normálnu váhu
@evak12 dnes je v obchodoch veľký výber bezlepkových potravín.ako vieš,že má celiakiu?
Nejedenie nie je príznak celiakie.
Spomínaš tam chlieb,keksy,a že si upečie koláč.Aký? Bezlepkový?
podľa mňa má iný problém.
Nechápem,akú radu tu čakáš? Ona tvrdí,že bola u lekára a je Ok.
Jasné, že všetko bezlepkové,veď ma celiakiu potvrdenú lekárom,ale narážam nato, že nič viacej nechce skúsiť bezlepkové zjesť...ale ja vidím a cítim, že to nieje ok
Toto nie je z dôvodu celiakie. Mohlo by jej byť zle, keby nedodržiavali bezlepkovú diétu. Ale to vravíš, že nie.. syn má celiakiou a zožerie všetko, čo nezozere jeho..fakt môj názor je taky, že tým, že má celiakiu, nevšimli ste si iný problém...

ja mam sice len alergiu na lepok (nie celiakiu) a v dnesnej dobe takmer v kazdom obchode sa da kupit bezlepkove pecivo aj cestoviny, muka, ovsene vlocky, cerealie, piskoty, tycinky, sladke pecivo... skus jej k vianociam vyskladat nejaky taky glutenfree balicek... Dokonca v Bille maju aj fajny zaklad na bezlepkovu pizzu.😍 Zle mi nikdy nie je kym neporusim dietu a ak je jej zle v prvom rade treba ist za dr nech zisti pricinu takze jedine v tom by som na nu tlacila. V rodine mame aj priamo celiakiu a tiez pri dodrziavani diety funguju uplne normalne.