Alergia na kravskú bielkovinu

27. nov 2022

Poraďte prosím kto ste sa s ničím podobným stretli. Syn neustále hnačky vyše roka a pridružil sa tiež ekzém. Je na umelom mlieku. Jeden test z krvi mu vyšiel pozitívny na kravsku bielkovinu, druhý negatívny. Začal teda pre istotu piť Nutrilon allergy care, hnačka sa mu z neho ešte zhoršila. Tak som mu ho vysadila a pil len rastlinné mlieka, pri nich sa hnačka viditeľne zlepšila. Po odporúčaní sme dostali na predpis Neocate ale stalo sa to isté čo s Nutrilon allergy care, hnačky sa veľmi zhoršili. 🤦 Ja už neviem čo mu teda škodí ale jedine pri čom nehnackoval boli tie rastlinné náhrady ako Alpro, aj napriek tomu, že popri ňom dostával aj iné mliečne potraviny ako jogurt a maslo. Ale akonáhle vypije UM tak ho preženie, aj keď je to mlieko špeciálne pre alergikov. Už som z toho unavená, stále niečo skúšame, zavádzame, vysádzame. Neviem čo presne mu škodí, aký spoločný menovateľ majú tie UM ktoré mu škodia. Pil aj Bebu aj Kendamil, z toho rovanko hnackoval. V rodine žiadneho alergika nemáme.

marianarem
27. nov 2022

Tak treba si pozriet zlozenie a hladat, co vsetko maju tie mlieka spolocne (len bude toho asi vela). Oni obsahuju okrem kravskeho mlieka aj vselijake pridane latky - vitaminy a podobne. Niektore z nich mozu byt synteticke formy, ktore sa v strave bezne nevyskytuju. Viem, ze takyto pripad je urcite B9 (synteticka kyselina listova). My s manzelom mame MTHFR mutacie, pri ktorych je problem tuto latku spracovat, treba prijimat len prirodnu formu folatu. Nas maly to ma tiez, takze sme mu vzdy vyberali UM s najnizsim moznym obsahom B9 (u nas sme nenasli mlieko, kde by miesto B9 bol ten prirodny folat). Moze to tak byt aj s inymi latkami v UM, ale nemam to nastudovane.

sojorez
28. nov 2022

My sme cela rodina bezmliecna, deti boli sice kojene, ale po ukonceni ziadne mlieko nechceli. Pouzivam ovsene, mandlove, kokosove. Sojove nie, tam je pri abkm velke riziko, ze bude na soju reagovat tiez. Klasicke maslo a obcasne jogurty toleruju. Niekto si pochvaluje kozie mlieko, myslim, ze je i formula, ak este chces skusit. Pripadne uplne mlieko zrusit a ostat pri rastlinnych verziach, doplnat vapnik z inych zdrojov, prip. ak toleruje ine mliecne vyrobky, tak tie.

kacena4
28. nov 2022

no ak by mal AKM tak nebude tolerovat ziadne vyrobky mliecke, ani jogurty, maslo...

autor
28. nov 2022

@sojorez toto mi ale nejde do hlavy, že ak má niekto alergiu na mlieko tak ako môže tolerovať maslo, jogurt alebo iné výrobky z neho. Je to síce oveľa menšie množstvo ako keď vypije 180ml umelého mlieka takmer na ex ale aj tak.
@kacena4 syn netoleruje žiadne umelé mlieko ale napr. maslo alebo syr mu nič nerobí. Jedine že by to bolo tak ako píše vyššie, že menšie množstvo nerobí problém. Mne sa ale tiež takáto verzia nezdá. Jediné ,,mlieko,, ktoré syn úplne toleruje je rastlinné. Len kvôli tomuto by ta ABKM sedela.

nikuus
28. nov 2022

Ak ma alergiu na mlieko, tak mu skodia syry aj jogurty a ine vyrobky, ktore obsahuju mlieko. To, ze sa z nich nezhnackuje hned, neznamena ze mu nerobia sarapatu v bruchu. Moze sa to prejavovat prave tym ekzemom. Potrebujete nasadit prisnu dietu, to znamena uplne vysadit mliecne produkty (aj kozie a ovcie). Kontrolovat vsetko co bude konzumovat, od keksikov, peciva az po sunky (clovek sa nestiha divit, kde vsade je mliecna zlozka).

Pisete, ze ma vyse roka hnacky a uz aj ekzem. Ma uplne odpalene travenie a velmi silne reakcie. Ak aj nasadite dietu, necakajte zlepsenie po dvoch dnoch, ci dvoch tyzdnoch. Kym sa vymeni cela mikroflora je to okolo 3 mesiacov v tazkych pripadoch kludne az rok.

Isto mu nedavajte sojove vyrobky (my alergici mame casto kombinovanu alergiu so sojou). Takze aj ta mu moze skodit. Ja by som momentalne prestala skusat obmienat mlieka a zaroven mu davat jest maslo a syry. Vsetko uplne vylucit, zmenit kompletne jedalnicek. Vybrat z potravy co najsilnejsie alergeny (napr. orechy, cize nedavat mandlove, lieskovcove ani kokosove mlieko), uz vobec nie sojove. Obmedzit vajcia.

Nepisete kolko ma rokov. Do varenia a pecenia, pouzivajte vodu, alebo ovsene ci ryzove mlieko, olej namiesto masla. Moje deti po roku a pol pili ryzove mlieko. Cierne uhlie tiez dobre pomaha pri traviacich problemoch a hnackach. Kupit probiotika (tu pozor na zlozenie, napr. Probiofix Inum je bez mliecnej zlozky) a pokusit sa mu obnovit travenie. Pripravte sa ale, ze je to o doslednosti a trpezlivosti.

autor
28. nov 2022

@nikuus ďakuje za zdlhavu odpoveď 🧡 Začiatky boli také chaotické s tým mliekom kým sme zistili čo mu asi je ale syn bol aj 2 mesiace na prísnej diéte, počas toho nejedol nič inde ako doma, varila som len z rastlinného mlieka, študovala som všetky zloženia toho čo som mu dala. Naozaj poctivo som dávala pozor na všetko. Ma 1,5 roka takže je so mnou doma a má prístup len k tomu, čo mu ja dám, takto sa dá pekne všetko čo zje odkontrolovať. Počas tých 2 mesiacov nepil ani nejedol žiadne mandľové, sójové, mlieko, vajcia, orechy, kakao... ani ostatné potenciálne alergény. Pil len Alpro it's not milk. Stolica sa mu do týždňa upravila. Potom sme sa konečne dostali na gastro, dr. mu predpisal Neocate a dostali sme sa zas na začiatok, hnačky niekoľkokrát za deň. Tak neviem či vyčkať a dávať to Neocate ďalej alebo vysadit. Pije ho necelý týždeň. Lekárovi ktorý nám ho dal sa nedá dovolať, musím tam ísť osobne, kým sa tam dostanem môže to trvať aj týždeň. Naozaj neviem čo je lepšie. Nemôže teraz hnackovat z kravskej bielkoviny keď v Neocate nie je a nič ine kde je nedostáva.

sojorez
28. nov 2022

Syn ma abkm, mlieko mu robi atopicky ekzem, sople, zahlienenie. Jogurt napriklad mame skusat zaradovat do jedalnicka na odporucanie imunologicky, vraj deti z abkm zvyknu vyrast 🤔 Ja preferujem rastlinnu verziu jogurtov, ale ak napr. zje u babky klasicky jogurt, a nie je to na dennej baze, tak z toho problem nema. Klasicke maslo preprazam na ghee, pouzivam obcas, viac je na nahrade. Cize v tomto zmysle som aj pouzila termin toleruje (ze nema okamzitu reakciu, nezhorsi sa mu ekzem).
Mne imunologicka vysvetlovala rozdiel medzi intoleranciou a alergiou tak, ze pri alergii su priznaky hned a vyrazne, pri intolerancii zvyknu byt zaludocneho charakteru najma a zavisi aj od mnozstva. Ja som problem pozorovala pri dlhodobejsom uzivani mliecnych vyrobkov, vtedy nabehla i redsia stolica, zhorsil sa stav koze, po zjedeni nema reakciu hned, a to dg. ma syn abkm 🤔 Ja sama napriklad mam kombinaciu abkm a intolerancia na laktozu. Po mlieku mavam okamzite krce, hnacky, ale ak si dam bezlaktozove, zaludocne som ok, ale zacne sa mi vyhadzovat bolestive akne ako reakcia na bielkovinu🤦🏼