Alergia na mlieko a mliečne výrobky
Ahojte keďže o alergii viem akurát tak veľké 💩 tak sa idem opýtať mám dcéru ktorej boli brucho momentálne to je od soboty .sobota bola taká najhoršia v nedeľu to bolo ako kedy .pondelok som ju musela vziať zo školy .má to v takých určitých intervaloch .dr mala podozrenie na alergiu mlieka a mliečnych výrobkov .krv sa brala v utorok výsledky na alergiu budú až v pondelok .otázka znie je možné že sa zničoho nič začne tak alergia i keď doteraz nemala s tým problém ? Teda nepostrehla som ho vôbec. Aj keď vie že môže mať alergiu nedokáže byť bez jogurtu .mlieko s guličkami .( Mlieko jej idem kúpiť zajtra bezlaktačne ) jogurt neviem či vôbec je dnes som len postrehli kyslu smotanu
@miirka123 je mi jasné že je toho na výber veľa no u nás poblizku nič .čo je odomna 13 km Tesco tak nieje nič jediné čo dokážem kúpiť je bezlaktozove mlieko a mandľové .a čo som videla v Tesku je nejaký syr v kelimku .do pondelka už nebudem riešiť .mandľové mlieko mám doma ak by chcela krupicu a uvidím čo bude v pondelok a podľa toho budem musieť ísť niečo kúpiť inde do veľkého Tesca či Kaufland čo mám cez 25 km .
Práveže mi jej je ľúto lebo má svoj obľúbený jogurt ktorý jedáva už cez 8 rokov a teraz ma pauzu lebo nevieme čo a ako
@mariska1989 možno sa raz bezlaktozove potraviny rozrastu aj do menších potravín to by bolo super lebo ľudí čo má intolerancie sa mi zdá že je stále viac a viac 🤷🏻♀️ No držím palce aby boli výsledky čo najlepšie ✊🏻
@miirka123 no mohli by to dať aj do menších predajni fakt u nás čo mám obchod 2,5 km tak len mlieko a potom mandľové mlieko a nič viac čo idem 13 km tak v Tesco som nenašla ale musím pozrieť ešte čo je supermarket jednota či tam čo bude ako nepotrebujem veľa toho .ide mi hlavne o mlieko nejaký ten jogurt a syr . Poprípade ak je nejaký keks. Čo vôbec netuším či také niečo je ..ona mi funguje normal celý čas. Medzi tým sem tam má bolesť brucha takže neviem čo by bolo ďalej ak by sa nepotvrdila alergia
@mariska1989 ak sa ukáže že je to laktozova intolerancia dajú sa v lekárni kúpiť kvapky coliprev alebo tak nejak sa volajú s každým mliečnym pokrmom dáš kvapky podľa navodu ďakujú sa podľa váhy dieťaťa a máš problém vyriešený. Tie kvapky stiepia laktózu takže to máš defaco to isté ako betlaktozovve mlieko...
@kulumulu123 no a keby sa stalo že by mi dala niečo viac X za deň mliečne povedzme 3/4 x tak to nevadí že by sa to toľko dávalo tie kvapky?
@mariska1989 asi nie tie kvapky iba stiepia laktózu nakoľko pri laktozovej I tolerancii to telo nedokáže robiť samé. Opýtaj sa Dr keď budete mat výsledky testov. Držím palce DJ vedieť ako ste dopadli...
@kulumulu123 tak to by bolo super lebo tá laktóza je vo všetkom 🙈aspoň čo som tak pozerala čo mám doma krk ,čokoláda a tak dnes si nedala nič mliečneho tak ju ani nebolelo brucho až večer pol hodinku pred spaním taký mliečny oreo rez tak snáď sa počas spánku nezobudí že ju bolí
Ďakujem veľmi pekne všetkým ktoré mi tu poradili čo a ako intolerancia na laktózu sa nám nepotvrdila akurát že má zvýšené leukocyty ale že to mohlo byť aj ak malá nejaký vírus takže teraz máme diétu na dva týždne, zapamätala som si akurát tak že vajíčko nedávať a za dva týždne vlastne máme kontrolný odber🙈 bolesť brucha už sa zmierňuje už nieje tak často .čo bol výsledok z moču tak tam mala hraničné hodnoty zápalu
Ahoj
Chcela by som sa spýtat, čo je pravdy na tom, že sa može požiadat o penažný príspevok, pri laktozovej intolerancii, pre 4 ročne dieta
Prosím , kto o tom niečo vie..
dakujem
@jucin mne to jedna dobrá duša písala v správe ale to treba ísť k dr na gastro a na základe toho požiadať na zdravotnej
@jucin doplatok na dieteticke potraviny, ktore predpisal gastroenterolog/alergiolog - cize za bezlaktozove mlieko kupovane v lekarni na predpis zaplatis menej.
https://www.dovera.sk/poistenec/potrebujem-pora...
https://www.union.sk/rodicia-pozor-preplatime-v...
https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost...
@mariska1989 ďakujem
dievcata, nahodou nejaka veganska chutna nahrada za mliecnu Paulu alebo na styl Termix? skusala som ryzovy dezert, sojovy akysi jogurt no nic jej nechuti, vsetko je to akesi vodove ☹
este otazka, deticky ktore maju alergiu na BKM ako to s nimi riesite v skolke co sa tyka stravy? poprosite len ucitelku aby im nedala vypit za salku mlieka, pripadne mliecnu polievku, privarok aby im nedala? kde je trosicku mlieka to neriesite alebo ako? tiez som v tomto nova, dcerke zistili len minuly tyzden. dakujeeem
@zuzzinkaa prosim vas pisem vam spravu , rocna dcerka ma pravdepodobne abkm a vobec neviem co jej mam varit, co jej natret na chlebik, a cim to nahradzat
@mariska1989 ak ma alergiu na mlieko, nebudete moct nic ani bezlaktozove😁. To nie su bezlaktacne vyrobky, ale bezlaktozove. Ak ma intoleranciu laktozy “ len”, budete moct bezlaktozove produkty. Dnes sa uz vsetko pomaly da zohnat bezlaktozove. No cca 50% pacientov co maju len int. laktozy, im mnohym ani bezlakto produkty nerobia dobre. Som toho zivy priklad. Ano moze to prist zrazu, ked sa toho uz nabali. A skor odporucam kvalitne ryzove a kokosove, ovsene, mandlove nie az tak casto a striedat 😊. Ak budes nahodou potrebovat inspiraciu co varit, ja tu mam komplet bezmliecny ale aj bezlepkovy album, alebo potom aj na Instagrame. Varim tak uz 10 rokov 😅
@liv1 dobrý deň, asi mi už neodpoviete ale zaujímali by ma recepty v prípade alergie na mlieko
@liv1 dobrý deň, asi mi už neodpoviete ale zaujímali by ma recepty v prípade alergie na mlieko
@levandulka22 ahoj, mozes kuknut na Instagrame @jemezdravo.sk. Tam su 99% brzmliecne recepty. A inspiracia aj tu na MK v albume ale to zvacsa fotka, nazov jedla, obcas recept ked niekto pytal.
@levandulka22 Dobry den, zalezi aj od toho aku silnu ma alergiu, moja dcera to ma zistene cca 3 roky, snazim sa vynechavat, obmedzovat mlieko a mliecne vyrobky - treba davat rastlinne mlieko (kupite v kazdom obchode) - napr.Alpro, rozne ovsene, ryzove, kokosove, mandlove (Lidl ma svoje, aj Kaufland ma svoje, aj v DM kupite).... aj vela jogurtov existuje, no su dost "nejedle" 🙂 mullermilch ma tiez Vegan verzie mliecnej ryze tie su chutne, alebo rozne jogurty od Alpro... pozerajte kde je pisane VEGAN. no mlieko je skoro vo vsetkom, keksiky, rohliky, sladkosti - preto pisem, ze velmi zalezi aj od toho aku silnu alergiu ma. nam Dr. povedala nech sa snazime obmedzovat mlieko, ale uplne ho vylucit je dost tazke. Napr. puding aj kasu varim len v takomto rastlinnom mlieku, do privarkov pouzivam smotanu na varenie od Rajo alebo z Kauflandu, tiez rastlinne.
@levandulka22 Dobry den, zalezi aj od toho aku silnu ma alergiu, moja dcera to ma zistene cca 3 roky, snazim sa vynechavat, obmedzovat mlieko a mliecne vyrobky - treba davat rastlinne mlieko (kupite v kazdom obchode) - napr.Alpro, rozne ovsene, ryzove, kokosove, mandlove (Lidl ma svoje, aj Kaufland ma svoje, aj v DM kupite).... aj vela jogurtov existuje, no su dost "nejedle" 🙂 mullermilch ma tiez Vegan verzie mliecnej ryze tie su chutne, alebo rozne jogurty od Alpro... pozerajte kde je pisane VEGAN. no mlieko je skoro vo vsetkom, keksiky, rohliky, sladkosti - preto pisem, ze velmi zalezi aj od toho aku silnu alergiu ma. nam Dr. povedala nech sa snazime obmedzovat mlieko, ale uplne ho vylucit je dost tazke. Napr. puding aj kasu varim len v takomto rastlinnom mlieku, do privarkov pouzivam smotanu na varenie od Rajo alebo z Kauflandu, tiez rastlinne.
@lubi2002 ja prave Alpro kvoli zlozeniu neodporucam. Radsej tie vsetky ostatne co si vymenovala

@mariska1989 ale kľud 😄 aké chúďatko teraz má naozaj na vyber v normálnych obchodoch všetky alternatívy tie jogurty sú čokoládové, ovocné, bezlaktozove mlieko je ako nízkotučné tak aj plnotučné. Sú aj čokoládové sójové mlieka, mandlove, kokosové… mascarpone bezlaktozove, maslo, tvarohy, cottage no proste má naozaj vyber z množstva alternatív kedysi to tak ľahké vôbec nemali taký čo nemohli laktozu alebo lepok… inak keď by vysadila všetko mliečne na týždeň a potom si dala niečo a prehnalo by ju tak to je vraj jeden z príznakov že má na laktozu alergiu.
A inak môj muž niektoré veci bezlaktozove mu oveľa viac chutia ako tie s laktozou. Mne osobne napríklad mlieko v susienkach alebo v sladkostiach neprekáža že má brucho neboli možno aj ona to nebude mat až tak silno alergické.