icon

Alergia na orechy

17. nov 2025

Ahojte,chcem sa opýtať ako by ste to chápali vy? Od včera mame doma peklo. Ide o to ,že syn je alerrgicky na mandle a kešu. Ale až tak ze raz mal silnú alergickú reakciu a skončili sme na pohotovosti.Bezne chodíme na dovolenky a restauracii. A boli sme aj včera v dnesnej dobe plnej alergikov by som myslela ze majú to porienie aj v reštauráii. Objednala som mu koláč jahodový a 3x som sa pýtala ci neobsahuje žiadne orechy a vraj nie.Ano moja chyba ale keď povedala ze bie tak som mu dala..a po lyzicke ,že ho štípe jazyk bo proste mal priznak alergie.. keďže sme boli blízko nemocnicd 5 min. hneď sme tam šli. Pichať injekciu a po polhodine uz dobre len sa ešte vychádzal. Mamický hlavne alergikov fakt nechodíme do reštaurácii??? Mala som pri sebe aj dithiaden ale radšej sme sli na injekciu a teraz som zla matka,manžel s nami nebol ja a deti a svokrovci

anonym_857d92
17. nov 2025

Akoze, chapem, ze si sa zlakla a ze si nahnevana (tiez mam syna alergika), ale prepac, aky ma zmysel sama seba teraz obvinovat, ze si zla matka? Neprehanas kustik?

autor
17. nov 2025
@anonym_857d92

Akoze, chapem, ze si sa zlakla a ze si nahnevana (tiez mam syna alergika), ale prepac, aky ma zmysel sama seba teraz obvinovat, ze si zla matka? Neprehanas kustik?

@anonym_857d92 ani nie ja len doma to počúvam,tak chcem názor či aj vy by ste to riešili. Muž salie a dokonca ze mam napísať sťažnosť do reštaurácie

anonym_857d92
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_857d92 ani nie ja len doma to počúvam,tak chcem názor či aj vy by ste to riešili. Muž salie a dokonca ze mam napísať sťažnosť do reštaurácie

@anonym_autor Ty predsa nemozes za to, ze tam boli orechy, tak nech si muz da pohov. A ano, staznost by som urcite napisala.

anonym_ba839c
17. nov 2025

@anonym_autor mám alergiu na orechy (aj vlažaké aj arašidy atď)posledných päťdesiat rokov, občas chosíme do reštaurácie. Keď som bola dieťa tak mama ochutnala, ale v tej dobe si nemyslím že boli vyznačené alergény. Mám pri sebe vždy lieky. Za tolké roky už viem ako sa zachovať podľa toho ako mi je zle. Najhoršie je to s kolačmi na svadbách či návštevách, keď človek nepozná složenie. Alebo keď pani domáca tvrdí že je tam iba štipka to mi neublíži. Dokonca sa mi stalo že ma muž pozval do reštaurácie a nemali žiadny dezert bez orechov.

autor
17. nov 2025
@anonym_ba839c

@anonym_autor mám alergiu na orechy (aj vlažaké aj arašidy atď)posledných päťdesiat rokov, občas chosíme do reštaurácie. Keď som bola dieťa tak mama ochutnala, ale v tej dobe si nemyslím že boli vyznačené alergény. Mám pri sebe vždy lieky. Za tolké roky už viem ako sa zachovať podľa toho ako mi je zle. Najhoršie je to s kolačmi na svadbách či návštevách, keď človek nepozná složenie. Alebo keď pani domáca tvrdí že je tam iba štipka to mi neublíži. Dokonca sa mi stalo že ma muž pozval do reštaurácie a nemali žiadny dezert bez orechov.

@anonym_ba839c ak ja chutným a predsa tam niečo bolo...chutnanim to nezistil...on zjedol maly kúsok a hneď ani dithiaden nevedel zhltne ma len 6

oslo1
17. nov 2025

Syn ma alergiu na arasidy, dostane anafylaxiu.
Tu v UK SA to berie velmi seriozne.
Nechodim so synom do restaurants. Mame vytipovane , take ze IKEA a podobne, tam SA ani pytat nemusim.
Ked uz ideme ale do restauracie, tak pri objednavani dva tyzden dopredu SA hlasim, ze ma alergiu, vnten den SA tam Este ráno zavola a pri vstupe SA to Este raz nahlasuje.
Nahlasuje sa to aj pri nastupe do lietadla.

Ked ideme takto niekde, tak tiez SA pytam, ci neobsahuje orechy. Syn ma EpiPen a antihistamine so sebou. Keby dostal alergiu, tak sa nedoplatia

Tam, kde si Bola vcera, tak cervenym napisat zle reference, niekomu tym zachranis zivot.

anonym_ba839c
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_ba839c ak ja chutným a predsa tam niečo bolo...chutnanim to nezistil...on zjedol maly kúsok a hneď ani dithiaden nevedel zhltne ma len 6

@anonym_autor to chápem, viem akú dokaže narobiť šarapatu alergén veľkosti zrnka ryže, a preventívne sa kadečomu vyhýbam.
Moje deti majú nejaké alergie, aj sa im občas stali nehody keď boli doma iba so mnou a museli sme letiet na pohotovost, ale kvôli tomu som doma nemala peklo. Mám normálneho triezvo zmýajúceho muža

autor
17. nov 2025
@oslo1

Syn ma alergiu na arasidy, dostane anafylaxiu.
Tu v UK SA to berie velmi seriozne.
Nechodim so synom do restaurants. Mame vytipovane , take ze IKEA a podobne, tam SA ani pytat nemusim.
Ked uz ideme ale do restauracie, tak pri objednavani dva tyzden dopredu SA hlasim, ze ma alergiu, vnten den SA tam Este ráno zavola a pri vstupe SA to Este raz nahlasuje.
Nahlasuje sa to aj pri nastupe do lietadla.

Ked ideme takto niekde, tak tiez SA pytam, ci neobsahuje orechy. Syn ma EpiPen a antihistamine so sebou. Keby dostal alergiu, tak sa nedoplatia

Tam, kde si Bola vcera, tak cervenym napisat zle reference, niekomu tym zachranis zivot.

@oslo1 aj my máme Epipen je pravda ze som ho nemala pri sebe iba dithiaden on nemáva až anafylaxiu.Tu sa to až tak vážne asi neberie ale pýtala som sa 3x tak odpove bola bez orechov a lepku.

lucik194
17. nov 2025

preco nemate epipen?

ono kolac vobec nemusel mat orechy, staci, ze ked ma silnu alergiu aby sa obtrel o iny kolac (mohli ho mat v jednej vitrite, hned vedla seba)....

nech napise muz staznost a pokial tam bol tiez, mohol to riesit uz tam aj on......

bomba36
17. nov 2025

Manžel nech nevystrája, stalo sa, vyriešili ste to, ste poučení do budúcna a už dáte pozor.
Reštaurácii napíšte recenziu, vecne, s pokojom a slušne, ak je to seriózna reštaurácia tak sa aspoň ospravedlnia a preškolia si personál.

anonym_1feafc
17. nov 2025

Ak si sa pýtala čašníčky na orechy, tak ona tam možno nezaradila mandle a kesu. To je ten nedostatok vedomost o alergiachi, ktoré zase v inej diskusii budete obhajovať, že prečo sa deti trápia memorovanim.

decembrovciatko2015
17. nov 2025

Dievcata co mate doma alergikov, nenajde sa u vas epipen pouzite? Syn ma zvolenu rocnikovu pracu o prvej pomoci a chcela by som aby mal aj nejake veci na ukazku (samozrejme ihlu nejako odstranime). Prosim spracu do IP. Dakujem.

simsalabim
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nenosite so sebou Epipen? Na tom by som urctire trvala. V restauracii naozaj treba byt velmi opatrny - my sme chodili s dcerou a vzdy sme sa pytali, len ono v case, ked sa do restauracii casto dezerty dodavaju, neviem, nakolko je ich odpoved spolahliva. Restauracii by som urcte napisala, nech si to vydiskutuju s dodavatelom a pripadne daju alergen na menu.
Urcuti sa neobvinuj, lebo toto naozaj nie je tvoja chyba. Len pri kolacoch treba naozaj byt extra opatrny, lebo v nich su casto orechy alebo sa prirpavuju spolu s inymi kolacmi, kde orechy idu a zabranit kontaminacii moze byt tazke.
A este mi napadlo, akurat bezlepkove kolace su casto z mandlovej muky - napr. aj v Ikea je taky kolac. Takze na to naozaj pozor.

autor
17. nov 2025
@lucik194

preco nemate epipen?

ono kolac vobec nemusel mat orechy, staci, ze ked ma silnu alergiu aby sa obtrel o iny kolac (mohli ho mat v jednej vitrite, hned vedla seba)....

nech napise muz staznost a pokial tam bol tiez, mohol to riesit uz tam aj on......

@lucik194 nebol tam, ja napíšem ani nie sťažnosť ale nech edukuuju staff

autor
17. nov 2025
@decembrovciatko2015

Dievcata co mate doma alergikov, nenajde sa u vas epipen pouzite? Syn ma zvolenu rocnikovu pracu o prvej pomoci a chcela by som aby mal aj nejake veci na ukazku (samozrejme ihlu nejako odstranime). Prosim spracu do IP. Dakujem.

@decembrovciatko2015 ja mam nepoužitý ale po záruke mozem dat

autor
17. nov 2025
@simsalabim

@anonym_autor nenosite so sebou Epipen? Na tom by som urctire trvala. V restauracii naozaj treba byt velmi opatrny - my sme chodili s dcerou a vzdy sme sa pytali, len ono v case, ked sa do restauracii casto dezerty dodavaju, neviem, nakolko je ich odpoved spolahliva. Restauracii by som urcte napisala, nech si to vydiskutuju s dodavatelom a pripadne daju alergen na menu.
Urcuti sa neobvinuj, lebo toto naozaj nie je tvoja chyba. Len pri kolacoch treba naozaj byt extra opatrny, lebo v nich su casto orechy alebo sa prirpavuju spolu s inymi kolacmi, kde orechy idu a zabranit kontaminacii moze byt tazke.
A este mi napadlo, akurat bezlepkove kolace su casto z mandlovej muky - napr. aj v Ikea je taky kolac. Takze na to naozaj pozor.

@simsalabim aha dobrý postreh

anonym_33d361
17. nov 2025
@anonym_autor

@lucik194 nebol tam, ja napíšem ani nie sťažnosť ale nech edukuuju staff

@anonym_autorurcite, personál by mal mať prehľad,lebo ich nesprávne info môže ohroziť zdravie a život človeka s intoleranciou.Alergeny by sa mali svedomito uvádzať aj na jedálnom lístku.

pink_lady
17. nov 2025

a nemoze byt alergicky aj na jahody? Moj syn ma extremne vela potravinovych alergii - /aj na vsakovake orechy/ a jahody mu este nerobili ale viem ze na ne alergiu ma - po jednej sa komplet vyhadzal. Moze mat alergiu aj na nieco ine ako viete doteraz. A do restauracii ked ideme tak on jedine zemiaky moze

autor
17. nov 2025
@pink_lady

a nemoze byt alergicky aj na jahody? Moj syn ma extremne vela potravinovych alergii - /aj na vsakovake orechy/ a jahody mu este nerobili ale viem ze na ne alergiu ma - po jednej sa komplet vyhadzal. Moze mat alergiu aj na nieco ine ako viete doteraz. A do restauracii ked ideme tak on jedine zemiaky moze

@pink_lady neviem o tom žeby mal,bežné ich je aj pred týždňom mal,a ani u dr keď robili testy nevyšli....ja fakt už neviem

januska12323
17. nov 2025

Alergény musia byť písané v menu, ako inak si to mala vedieť? Manžela by som sa opýtala ako by to riešil on a vynadala mu nech sa upokojí. Jediná istá možnosť bola nekupovať nič.

pink_lady
17. nov 2025
@anonym_autor

@pink_lady neviem o tom žeby mal,bežné ich je aj pred týždňom mal,a ani u dr keď robili testy nevyšli....ja fakt už neviem

@anonym_autor to je tazko pri tychto alergiach, nikdy nevies ako a kedy zareaguje. Moj napr nikdy nepreukazoval nejaky vysev pri konzumacii kukurice, ryze a potom mu doplnala na gastro testy a kukurica mu vysla vysokopozitivne, a to bol polroka na cisto bezlepkovych mukach /ktore su zmes kukuricnej a ryzovej muky/. A na obe ma alergiu a jeho stav sa dokonca zlepsil proti tomu co bolo pred tym/. A potom zrazu chytil zradlo skreckovi a do par sekund mal pupaky velke na rukach tvari oci uplne cervene. Ja neviem ci to urobila zrovna kukurica v zradle ale potom mu vysla pozitivne. SOm zvedava co vsetko mu vyjde na aletgologii tu mame az buduci rok, toto mj na gastre zistili