icon

Celiakia, laktóza, histamínová intolerancia

kejty12
25. sep 2023

Ahojte baby chcem sa spýtať či niektorá z vás mala všetky tieto ochorenia a ake potraviny ste jedli ..

Ďakujem

majamat
25. sep 2023

@kejty12 dcere boladiagnostikovana HIT v maji a v septembri toho isteho roku aj celiakia a k tomu sa dava aj bezlakt. dieta. nastastie sme tieto diety naplno nedrzali vsetky spolu.

s HIT sme zacali po nastudovani naplno, no mala som info, ze prisna dieta sa ma drzat asi mesiac a potom sa niektore potraviny mozu skusat, ako na to clovek zareaguje.

preslo uz vela rokov a postupne som sa dostala k dalsim info, bola som v niekolkych HIT skupinach a doslo i, ze tato dg je poriadne neista. ide o to, ze sa diagnostikuje na zaklade nizkej hladiny enzymu v krvi, no tneto nezym ludske telo v krvi nepotrebuje,a le potrebuje ho v creve. cize teoreticky v krvi mozeme mat aj nulovu hladinu a v creve by ho mohlo byt dost. takze prakticky tento vysledok je neisty a na 100% nepotvrdzuje HIT. potvrdzuju to aj pripady, ked clovek drzi dietu, niekedy velmi prisnu a nema sa lepsie.
najistejsie je, ak sa hladina enzymu zisti z creva pri biopsii.
a teda tym, ze sme boli na HIT diete uz par mesiacov a priznaky vyskytujuce sa pri HIT dcera mala minimalne, pri zacati bezlekovej diety a zaroven bezlaktozovej sme uz HIT dietu nedrzali prisne.

dr na gastre nam sama povedala, ze skusit ro bez prisnej HIT diety.
z krvi jej vysetrovala tento enzym viackrat a hodnoty isli postupne hore.