icon

Dá sa vyliečiť z ABKM?

diaszoky
28. mar 2023

Viem asi tu uz ta tema bola, no skusam zas lebo by som za to dala vsetko aby som sa toho zbavila a dala si normalny jogurt, normalne smotanovo syrove cestoviny.. Moja dr povedala, ze nie ale vraj su studie, ktore tvrdia ze sa to sa 🙏🏻Dakujem za kazdu radu

Strana
z3
zuzkaa1991
28. mar 2023

@diaszoky mate abkm alebo aj iné veci?akurát s tym prechádzam a idem vyskúšať kvalitné probiotika kamoska nemohla mliecne a teraz jej nerobí to problem...mne v januári zistili ze mam alergiu ci intoleranciu na všetko mliečne zevraj po 6m mozem skusat noo som zvedavá ked preliecim crevo

gabika0825
28. mar 2023

@zuzkaa1991 ja som nemohla mliečne tiež a mala som aj lepok a iné veci.. a probiotiká som mala veganske, veľmi pomohli, teraz jem samozrejme s mierou hocičo

diaszoky
autor
28. mar 2023

@zuzkaa1991 ja som to mala uz ako babo a vratilo sa mi to v roku 2020 ked som prezila velky stres. Pravidelne mi dr berie krv. Okrem toho mam hit ale nic strasne po malych porciach mozem aj paradajky aj hocico len to nemozem prehnat

kristie571
28. mar 2023

@diaszoky U malych deti to zvykne "prejst" az vyrastu, ze sa tie prejavy zmiernia az vymiznu ale u dospeleho neviem.
Ja sice nemam abkm ale "len" intoleranciu laktozy, no cim som sa viac na to upierala, ze nemozem jest mliecne jedla, tym som sa len zbytocne psychicky viac trapila a mala väcsiu chut na to mliecne, laktozove (nakolko kedysi az tolko vela bezlakto produktov nebolo dostat bezne v potravinach). Sice bezlaktozove ja mozem, no jem to len zriedka. Nasla som si jedla ktore absolutne neobsahuju laktozu, vyhybam sa mlieku ako sa da, aj stopovym prvkom. A po case mi nechybaju ani tie fajnove smotanovo syrove cestoviny a zvladnem si nedat ani kusok pizze ked sme niekde von a niekto si ju objedná a ma ponúkne, i ked ma to velmi láka :D a pod.. Je to o zvyku a nastaveni v hlave. Ale da sa fungovat aj takto. 🙂 Ale netreba zabudat, ze ked sa mliecne nekonzumuje treba doplnat vapnik inac 🙂

diaszoky
autor
28. mar 2023

@gabika0825 mozte mi bapisat nazov tych probiotik? 🙏🏻

ariannazara
28. mar 2023

Ja mam tiež. Ale jem aj tak mliečne, nemám pevnú vôľu 😆

diaszoky
autor
28. mar 2023

@ariannazara nemas problem ked nieco zjes? Ja ked si napr dam keksik jasne nic mi nieje ale taky toast zo syrom ci cestoviny by som nemohla v momente vraciam a mam horucky ☹️

ariannazara
28. mar 2023

@diaszoky ja mam krce a občas ma preženie. Alebo pri káve s mliekom sa mi kus ťažšie dýcha

dzina007
28. mar 2023

No ono je rozdiel alergia a intolerancia...
Alergia je komplivana tam uzivanie mlieka sposobuje vacsie rizika anpriklad aj anafylaxiu...

Intolerancia sa da niekedy zachranit ked sa poliecia creva,,, Ja mam intoleranciu laktozy a mliecnej bielkoviny. Na laktozu nepomaha nic len enzym laktazan, ale po rokoch drzania prisnej bezmliecnej diety si mozem napriklad dat syr ci bryndzove halusky ale potom opat prechadzam do diety lebo opakovane porusenie diety zas privedie problemy spat.

ema22270
28. mar 2023

A mozem sa opytat aku hodnotu alergie mas? Syn mal pred 2 rokmi hodnotu 18, teraz mal 2 rokoch hodnotu 1.8. Mlieko jedol aj pocas tohto casu ale len trochu napr v polievke v skolke. Doma som nevarila s mliekom nic. Na pitie tiez nedostal mlieko nikdy. Teraz mi povedala doktorka, ze napr moze kyslu smotanu... on ma ale vela alergii, hlavne na orechy a pele... inak pil len acidko. Teraz mu sem tam trosku mlieka dam ale minimalne. Syn ma teraz 5 rokov.

belasy_motylik
28. mar 2023

Treba vytvoriť imunitné okno.

diaszoky
autor
28. mar 2023

@dzina007 ja mam duetu uz treti rok. A neviem si predstavit zjest nieco mliecne resp ,,vyskusat” bala by som sa 😒

diaszoky
autor
28. mar 2023

@belasy_motylik a co to znamena prosim?

diaszoky
autor
28. mar 2023

@ema22270 fuu idem najst papiere Mate to na foto a na papieri mi pise ze mam intoleranciu abkm🤦‍♀️Ona mi vzdy vravela ze alergiu

diaszoky
autor
28. mar 2023

@diaszoky musim napisatlebo fotak berie vsetky riadky 😂Anti milk igG24.237kIU/l, Anti mulk IgA: 49,935kIU/ I

dzina007
28. mar 2023

@diaszoky no ak mas alergiu bala by som sa aj ja... ale podla tychto vysledkov toto je intoleranica... alergia je tusim IgE... ak si to dobre pamatam...

mimka1402
28. mar 2023

@ariannazara Si na dobrej ceste zničiť si úplne čreva a časom nebudeš môcť zjesť žiadne jedlo bez problémov. Takéto nie je vôbec sranda.

@diaszoky Za mňa je to o zvyku neviem ako dlho máš alergiu, ale tieto roky sú super náhrady a ano sú to náhrady, ale vysoko kvalitné a často identicke. Neriskovala by som jedenie i napriek tomu...
Bohužiaľ v dospelosti takéto niečo nezmizne. Tiež by som si to priala.🙂

diaszoky
autor
28. mar 2023

@dzina007 takze mam este sancu zvratit to 🙏🏻😇

diaszoky
autor
28. mar 2023

@mimka1402 ved to ze mne ta nahrada nahradi napr dome jedlo ale v restike nik mi nahradu neurobi vzdy sa musim obmedzovat

mimka1402
28. mar 2023

@diaszoky Neviem kde sa stravujes, ale ja sa nemám problém najesť vo väčšine reštaurácii. Ja milujem ázijsku kuchyňu a tam veru nemám s tým nikdy problém.🙂
Ale je veľa už reštauráciu s vegan jedlom kde je vegan syr atď. Ale samozrejme záleží kde žiješ atď.🙂

kulumulu123
28. mar 2023

@diaszoky mne pivedala dr na gastro ze ano ak sa zisti v rannom detstve a dieta sa dodri ozaj na 100% bez akehokolvek pidvadzania vzedy sa cca 95% deti dokaze tejto alergie zbavit uplne do veku cca 4r. Mojmu synovi zistili ozaj silnu ked mal cca 10mes, teraz ma 3r 3mes a hidnoty mu klesli z 58 na 1.6 takze dietujeme dalej a snad bude ok. Ak sa zisti v dospelosti uz je to asi vacsi problem ale ci sa da vyliecit aj vtedy netusim iba si myslim ze skor nie ako ano nakolko sestre toto zistili ked mala 35r teraz ma 49 a stale rovnako mlieko aj cokolvek mliecne iplne vylucila z jedalnicka 🤷‍♀️

kulumulu123
28. mar 2023

@ariannazara pevnu volu buded mat ked skoncis s rakovinou hrubeho creva.. Toto nie je ozaj sranda tak si zvaz ci ti ta kava s mliekom ozaj stoji za to 🤷‍♀️

diaszoky
autor
28. mar 2023

@mimka1402 jasne a navyse mne tie vegan veci smrdia najme syry 🤮

mimka1402
28. mar 2023

@diaszoky Mne ako ktoré, sú druhy ktoré fakt idú do koša no veľa z nich som dávala aj ľuďom ktorí nie sú vegani a nevedeli rozoznať 🙂

diaszoky
autor
28. mar 2023

@mimka1402 vazne? Aktore su to? 🙏🏻

nikpa
28. mar 2023

@ariannazara ak budeš takto pokračovať, hazardujes s vlastním zdravím. Toto je najlepšia cesta ako si kompletne zničiť žalúdok, trávenie a keďže tu je najväčšia časť tvojej imunity a vsetko so všetkým v tele súvisí, môžeš čakať nepekné diagnózy do budúcna. Presne ako píše @kulumulu123

mimka1402
28. mar 2023

@diaszoky Osobne ja varím, ale mne napríklad príde lidl syr strúhaný vegan ktorý som skúšala na ľuďoch na oslave a nevedeli mi povedať s istotou. Z mlieka určite alpro not milk, ale to 3,5%. Ono najlepšie je ak človek má cestu mimo svk a nakúpiť si zahraničné. A syry napríklad kozie, ovčie netoleruješ? Ja mam aj laktózu takže ani tie nesmiem, ale veľa ľudí ktorí majú iba abkm, tak nemajú s nimi problém 🙂

diaszoky
autor
28. mar 2023

@mimka1402 neskusala som ich ale zvecsa je to vraj skrizene

mimka1402
28. mar 2023

@diaszoky Ano, zväčša, ale sama poznám ľudí, ktorí nemajú s tým problém, ale samozrejme musíš nájsť také ktoré nemajú nič spoločné s kravskou bielkovinou a to je často ťažké.

mimka1402
28. mar 2023

@diaszoky Hlavne ja už po pár rokoch už nemám problém s náhradami.😀 Na začiatku to, ale bol boj, lebo som to porovnávala. Teraz už zabudam na skutočnú chuť mlieka tým pádom už nie som tak obmedzená v hľadaní náhrad. Podľa mňa je to o zvyku, ale verím, že nájdeš niečo. Len určite neriskuj zdravie tým žeby si vrátila mliečne do jedálnička.

Strana
z3