Je celiakia potvrdená na 100%?
Ahojte.
Čo myslite je to celiakia uznaná na 100%.
Lebo mi nejde do hlavy na konci je napisane že je len zysena možnosť ochorieť na Celiakiu.
Nechapem tomu a zabudla som sa opýtať u lekára lebo som si to až doma prečítala a už tam doktor nieje.

Dali ti len papier do ruky a ziadne info k tomu? Mna s tym lekar oboznamil, ved to nie je len tak, treba dodrziavat dietu atd.
@la_dolce_vita on mi povedal že Celiakiu mám a mám bezlepkovu stravu ale nejde mi to proste do hlavy ten posledný odsek čo tam píšu
@evahunkova15 ak chces na zaklade tohto ZTP a predpisovat celi potraviny tak to nestaci tam musi byt u dospeleho biopsia z creva a az ta ked potvrdi az potom mas celiakiu
toto hovori len o predispozicii
na 100% potvrdi celiakiu len endoskopicke vysetrenie, kde odoberu vzorku a poslu na histologiu. Z krvi sa celiakia nediagnostikuje.
Bola som aj na gastroskopii
Ale aj na tej správe z laboratória zo vzorky z gastroskopii bolo písané že to môže byt kompatibilné s Celiakiou
tak nedas vsetky info na zaciatok a cakas relevantnu odpoved
ano podla tohto druheho mas celiakiu
Podla aj gastroskopie mas celiakiu.
Mas celiakiu - potvrdenu aj geneticky, aj histologicky. Genetika vyjde pozitivne aj ludom, co celiakiou nemaju - , preto je potrebne aj histologicke vysetrenie. U teba sa diagnoza potvrdila.
ako pisu aby, geneticky sa neda potvrdit celiakia, preto ta formulka vo vysledku. genetika ti potvrdi len predispoziciu.
tuto predispoziciu ma 30-40% ludi. no cleiakiu ma len 1-2% ludi. icze vacsina z tyhc, co maju predispoziciu nema celiakiu, ty patris medzi tie 1-2% co ju maju.
Aha ďakujem za odpoveď.
@evahunkova15 zavolaj preboha lekárovi a nehľadaj tu na koňovi.

Ked mne to nejde ani priblizit. 🙊