Má zmysel test na potravinové intolerancie?
Par rokov sa trapim s traviacimi problemami. Raz je lepsie raz horsie, vylucila som potraviny ktore na isto viem ze mi robia zle. Mam pochodenych roznych gastro za toe roky. Naposledy som bola minuly rok u gastra a pytala som na testy na intolerancie, povedal mi ze medirex to robi pre samoplatcov ze ak chcem mozem si dat urobit. Davali ste si niekto robit? Pomohli vam tie vysledky? Pytala som sa na to vseobecnej a ona mi povedala ze je to blbost lebo kazdemu nieco vyjde ze nieco nemoze…
Ja som si dávala na gastro a kožnom robit rôzne platené testy potravinové. A napr. Taká HIT mi z testov prišla nepotvrdená, ale obaja lekári sa zhodli na tom, že sa mám stravovať, akoby som ju mala, pretože moje príznaky ( aj tie viditeľné), úplne HIT potvrdzujú. Takže ja som eura do toho investovala, ale výsledok bol v podstate o ničom. Ak vieš čo tvojmu telu robí zle, tak to nekonzumuj- resp. Skúšaj iba v malom množstve
Podla mna je to velmi dobra vec. Kamoske takto zistili tiez take potraviny o ktorych ani len netusila ze jej robia zle, ale ak to zacala dodrziavat tak sa citi ovela lepsie aj plet sa jej upravila. Pokial mas nejake podozrenie tak si myslim ze to nie je na skodu vediet a uistit sa.
ja som bola a dvaja gastro mi hovorili, ze to je blbost. ze to ukazuje stav organizmu v danom momente, ale nie zdravotny stav ako taky. Mne z tusim 48 potravin vyslo cervenych asi polovica. Ja som ich vysadila, ale gastro mi hovoril, ze ich mam vratit naspat - nie kilo mrkvy naraz, ale postupne. Ziadne z tych cervenych mi problem uz nerobia. U mna to ale suviselo s celkovym stavom creva - zistili mi celiakiu a mala som tam evidentne dlhdoby zapal. Ked som dala do poriadku crevo, mozem vsetko (teda okrem lepku)...
Tak keď niekto niečo nemôže, tak jasné, že sa to prejaví. A keď sa to aj ukáže, tak ešte nemusí znamenať, že to treba hneď na komplet vylúčiť zo stravy. Záleží aj od toho, ako veľmi to komu robí zle.
@vlada41 ako si prosim dala dokopy crevo?
Moja kamarátka si to dala robiť, vyšlo jej mlieko a HIT. Vylúčila zo stravy tie potraviny a veľmi sa jej polepšilo, aj schudla, čo predtým sa jej nedarilo.
drzala som low food map dietu, jeden mesiac a potom postupne vracala naspat jednotlive veci.
Zaplatila som si v medirexe, vysla hit, laktoza, hokkaido, vlassky orech-ozaj ma z neho svrbieva jazyk a bolieva brucho..
ja som objednala dcere toto... nepomohlo jej to uplne (pretoze medzi testovanymi nie su rozne bylinky, napr. pouzivane v cajoch alebo Éčka), ale v niecom nam to pomohlo: https://www.vital-life.sk/sk/eshop/13/potravino...

Ja som pred rokmi bola v medirexe na tie testy aj s mamou.
Jej vyšlo len mlieko a aj to len slabšie (máš tam uvedené hodnoty pri každom).
Mne vyšla jedna A4. O niektorých som vedela, že mi nerobia dobre, niektoré som netušila.
Ale ono ti to vyjde len ako alergické reakcie, nie intolerancia. Na intoleranciu musíš mať potvrdenie z gastra.
Dajú ti odporúčanie čo vylúčiť na akú dobu (tie slabšie na 2 mesiace, stredné na 4-6 a silné aj na 12). A potom postupne skúsiť znova zaraďovať.
Síce som tie intervaly nedodržala úplne, ale tie silné alergény som obmedzovala istú dobu a potom pomaly zaradila naspäť. Pomohlo.
Bola som nedávno na testy u mojej lekárky, čo robí len základné a všetko už mám v norme.