icon

Mám intoleranciu lepku a laktózy. Čo mám jesť?

siskaa86
12. okt 2020

mám intolerancie lepok laktoza aj soja
neviem čo mám jesť poriadne aby sa z toho nepriberalo a bolo to ľahké na trávenie nenadúvalo a nezvyšovalo glykémie
díky

Strana
z2
limetka69
12. okt 2020

zeleninu a maso, ved pribera sa hlavne z lepku a tucnych mliecnych vyrobkov 🙂

siskaa86
autor
12. okt 2020

a ked chcem nejaký sacharid-ovocie?

krisbar
12. okt 2020

No ved vsetko ostatne 😊 zelenina, ovocie, maso, obilniny bez lepku. Preco si myslis ze sa z toho pribera? Ja ked som vyradila intolerancie tak som do 3 mesiacov 5 kg schudla, prave kvoli tomu, ze konecne moje telo nebolo zatazovane a zacalo normalne travit.

limetka69
12. okt 2020

@siskaa86 ked nebudes jest lepok a laktozu z ovocia nepriberies

vulka
12. okt 2020

@limetka69 Ale z ovocia bude mať glykémie ako na hojdačke 🙂

limetka69
12. okt 2020

@vulka no nikto ti nekaze jest kila ovocia, jedna porcia je ok

makova333
12. okt 2020

@siskaa86 potraviny bez laktózy a lepku, je ich mrte na výber. Pri bezklaktózovych ani neucitis chut a pri bezlepkovych casto tiez nie. Nevidim dovod preco by sa malo priberat z bezlepkovych a bezlaktózovych potravin viac.

limetka69
12. okt 2020

@makova333 bezlepkovy chlieb, cestoviny a muky su viac kaloricke vysokospracovane potraviny a pribera sa z nich

makova333
12. okt 2020

@limetka69 ved nemusi kupovat tie odpady, bezlepkovy chlieb sa da spravit aj doma z kvalitnej muky a urcite sa z neho nepribera viac ako z bezneho chleba detto bezlaktozove potraviny. Ak niekomu nejaka potravina/zlozka skodi a vynecha ju v strave, vaha sa zvycane upravi.Povedz mi z coho by priberala napriklad pri takejto muke:
Zloženie:
Škrob vyrobený z koreňa manioku (tapioka), konopná múka, prosová múka, melivo z vonkajších šupiek plodov skorocelu indického, bambusová vláknina, objemové činidlo: hydrogénuhličitan sodný, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, himalájska soľ

limetka69
12. okt 2020

@makova333 och tak nemienim sa tu zamotavat do takychto tem 🙂 nekoncia dobre, podla mna sa pribera hlavne zo sacharidov, samozrejme, ze je lepsie si chlieb upiect ako kupit, podla mna autorka, pokial nebude do seba pchat prevatzne hranolky, nepriberie ak bude dodrzovat to co jest nesmie. zbytocna tema, podla mna

krisbar
12. okt 2020

@limetka69 das aj link? Lebo ja si nemyslim, ze napr cestoviny z celozrnnej pohanky maju vyssi glyk index ako napr cesroviny z bielej muky. Alebo napr quinoa, amarant, atd. Co koze mat vyssi glyk index su spracovane potraviny ako pecivo, sladkosti, rozne flap jacky, ale ak sa clovek stravuje z prvopotravin (co je pre neho to najlepsie), tak si nemyslim, ze by mal byt rozdiel v kalorickej hodnote.

viera77
12. okt 2020

Mam silnu intoleranciu lepok - laktoza, a vobec ziadny problem so stravovanim. Vsetko pecivo, chlieb, kolace, atd...pecieme doma a kupujeme hlavne zdrave potraviny, kedze dcerka je celiaticka. Od tohto mája som uz na 100% - nej bezlepkovo - bezlaktozovej strave. A konecne prestali hnacky a nafukovanie a zacala som uz aj priberat - comu sa pri mojom doterajsom vyzore a váhe neuveritelne tesim.

limetka69
12. okt 2020

@krisbar nemam konkretny link, ked som drzala bezlepkovu dietu, som to studovala na nete a natrafila som kdesi na info, ze nie je dobre nahradit pecivo tym schär pecivom, pretoze je to vysokospracovana potravina atd...

makova333
12. okt 2020

@limetka69 ale preboha schar je grc, treba vyberat nie jest humusy. Ale toto plati aj o potravinach lepkovych.

kofolala
12. okt 2020

@siskaa86 gluten free a laktose free potraviny...soja je vsade tej sa nevyhnes jedine študovať zloženie

krisbar
12. okt 2020

@limetka69 hej, ved to som aj ja myslela, ze tak ako by sme nemali jest vysokospracovane potraviny aj ked nemame intolerancie, tak by sme ich nemali jest ked ich mame. lebo castokrat ta chemia z vysokospracovanych potravin nas privedie k intoleranciam a potravinovym alergiam....schar je fakt humus, to uz radsej ako
@viera77 pise - skusit si to robit doma. alebo jednoducho napr chlieb na ranajky vymenit za kase s ovocim, rastlinnym mliekom a orieskami.

limetka69
12. okt 2020

@krisbar ja nikde netvrdim, ze podporujem tie potraviny, bezlepkove mlieko si nevyrobite, tak som pisala nejak vseobecne, ked uz bola rec o tom, ze toho je spusta, 🙂

siskaa86
autor
12. okt 2020

@viera77 vieru a čo teda doma jete s dcérkou

siskaa86
autor
12. okt 2020

@limetka69 a mňa aj zo všetkých veci skoro naduva mám pokazene travenie po PPP..

vulka
12. okt 2020

@limetka69 Ale ak máš k dispozícii len to ovocie, tak je to umenie zvládnuť stravovanie s glykemickým obmedzením.

ckatka
12. okt 2020

Pridaj do stravy vajcia. Veľa vajec..už dávno je prekonaný názor ze zdravé sú 2-3 vajcia týždenne...my (dvaja plus dieťa), kupujeme minimalne 30tku týždenne. Plus prepelicie. Robíme omelety, lievance, palacinky, hemendex, praženice, varené....všetko...
A teda zeleninu k tomu.

limetka69
12. okt 2020

@vulka ved pise ze nemoze lepok a laktozu, moze jest vela veci, ved to je zdrava strava v podstate. Nepise, ze chce byt raw.

makova333
12. okt 2020

@siskaa86 vyhod to co ti robi, zle a nahrad tym co ti robi dobre. Ina cesta nie je. Som bezlepkova, bezmliecna a histaminova, tak viem o com hovorim.

krisbar
12. okt 2020

Tak potom este FODMAP dieta. Viac info v google.

siskaa86
autor
13. okt 2020

a ktoré ovocie je pre diabetikov a nenafukuje

krisbar
13. okt 2020

@siskaa86 prosim pouzi google. Zacni tym FOdmap (tie ovocia a potraviny su vysoko sacharidove) a potom pripadne dalsimi clankami. Fakt nie je v nasich silach ti vsetko vyhladavat.

siskaa86
autor
13. okt 2020

ale to nebude pre diabetikov

siskaa86
autor
13. okt 2020

bola by pre mna vhodná nizkosacharidová?

krisbar
13. okt 2020

Tu mas napr potraviny, ktore mozes pri fodmap eliminacnej diete. Samozrejme treba vyradit tie s lepkom, sojou a mliecne. http://lowfodmapdieta.cz/seznam-doporucenych-po...

krisbar
13. okt 2020

@siskaa86 tazko povedat, ja by som najskor zacala vyradenim tych alergenov, ktore ti robia zle. Ak ta bude naduvat, budes mat stale problemy s travenim (hnacka, alebo zapcha, bolesti brucha, vetry), tak by som skusila tu fodmap eliminacku na par tyzdnov. Pozerala som tie dovolene potravinyba samozrejme, netreba si kupovat exoticke ovocie, ale je tam vela potravin, ktore su bezne dostupne a da sa z nich varit.

Strana
z2