icon

Pálenie záhy pri refluxe: Ako vylúčiť potraviny?

24. nov 2024

Ahojte, mám diagnostikovaný cca 12 rokov duodenogastrický reflux. Už približne dva mesiace mám skoro nonstop pálenie záhy, pred mesiacom som bola na kontrole a vraj je všetko ok len si mám pomaly vylúčiť čo mi vadí. Odporúčania dodržujem ale mám pocit že čokoľvek zjem je mi zle, napríklad na víkend som bola teraz u rodičov na obed bol vývar a pečené morčacie mäso s kapustou a knedľou. Ja som si dala len vývar a mäso s lokšou a hneď poobede už som mala kyselinu. Minule som doma robila omáčku na štýl sviečkovej, (mrkva, petržlen, zeler) a tiež hneď mi bolo zle pritom napríklad pečená mrkva mi nevadí. Mám pocit že už mi vadí všetko. Ako by ste začali vylučovať? Dnes ráno som si dala ovsené vločky s jogurtom a jablkom, už začínam cítiť záhu. Ako teraz zistím čo mi vadí? Či mám teraz skúsiť jeden deň zjesť čisté vločky, čistý jogurt atď? Prepáčte za možno novú otázku ale už keď mi to diagnostikovali som vylúčila veľké množstvo veci a teraz mám pocit že už nebudem môcť jesť nič

avatar
pininka1
24. nov 2024

A berieš niečo? Synovi kvôli tomu kázala každé ráno dávať si Helcid

avatar
iwesska
24. nov 2024

To su take obdobia. Teraz na jesen to mam aj ja.Tiez mam GERD. Mne velmi pomaha vitamin U. Super vec na regulovanie kyseliny v zaludku a to som uz vyskusala vsetky lieky na trhu.

avatar
glade22
24. nov 2024

Tak ja by som na to išla asi opačne. Začala by som prísnejšou diétou, nech sa ti to teraz upokojí . A postupne by som pridávala
Veď si dostala nejaké poučenie o diéte pri gerd, nie?
Pečené mäso, lokše, sviečková...to sú dosť ťažké veci na gerd.

autor
24. nov 2024

@glade22 hovorím že diétu dodržiavam. Nebola to sviečková ale omáčka ako keby na sviečkovú bez smotany čistá zelenina. Mäso pečene bez oleja na masle, nebola iná priloha
@pininka1 beriem nolpazu

avatar
falbala132
25. nov 2024

Mne začal klasický reflux po Nolpaze. Predtým som mala iba tichý reflux.
A úplne ma z neho po 4 rokoch trápenia vyliečilo vylúčenie lepku, aj keď nemam ani celiakiu ani intoleranciu. V lepkavých potravinách sú totižto aj tzv. ATI - inhibítory enzýmov amylazy a tripsynu.