10 ročná dcéra má problémový spánok
Ahojte pomozte alebo poradte mi asi 4mesiace uz dcera 10 rokov nemoze spavat dovtedy bolo vsetko ok.Niekedy je celu noc hore niekedy sa jej podari zaspat okolo 04:00 boli sme uz aj u dr. Ten nas poslal k psychologicke no ziadne zmeny.Liekami ju nechcem pchat ani caje nepomahaju bojim sa aby sa jej nic nestalo.ako mam dalej pokracovat alebo nieco jej dat okrem liekov ☹
@svettii tak ma tel pri sebe a telku jej vypinam no ona je hore dlho knihy cita tiez ale nic.nepomaha ☹
Skuste melatonin, normalizuje spankovy cyklus, klinicke testy na detoch sice nie su takze na obale najdes ze nevhodne pre male deti, ale je to telu vlastny hormon a kratkodobe, napr. tyzdenne uzivanie jej urcite neublizi. Zacnite s davkou napr. 2,5 mg vecer cca pol hodinu pred odchodom do postele
@sintra a kupim to normalne v lekarni ci na predpis dufam jej to zabere lebo som uz v koncoch
@martina7905 je volnopredajny, na trhu je od roznych vyrobcov v roznych baleniach a davkach, zajdi do lekarne a porad sa.
a ked ma telefon pri sebe, je to nutne? na jednej strane moze do neho stale pokukavat, takze je prebrata a na druhej starne aj to ziarenie je rusive.
skusali ste klasicke pomocky ako fyzicka aktivita poobede, vychladena miestnost, prazdny zaludok pred spanim?
moze byt ze si niekto okolo vas dal nove zariadenie s elektomagnetickym ziarenim.
skusali ste ju dat spat do inej miestnosti?
moja dcera ked ma take obdobie, ze horsie zaspava, par dni spi v inej izbe. po par dnoch ked sa vrati do svojej postele problem je prec.
Nespavosť môže aj ublížiť, taktiež by som radšej nasadila malú dávku liekov na spanie. Nie je dobré, že už dlhšie nespala. Netrápi ju nič? Nemá nejaké problémy?
@modrava jasne robime aktivity no len ju to neunavi vobec ona aj pri ex ked je nemoze spat ani u mna a to len fakt 4mesiace do zadu do vtedy vsetko super
@lea299 tak nestazuje sa na nic rozpravam sa snou tak tvrdi ze nic ju netrapi len zaspat sa jej.neda musim fakt nieco uz podstupit lebo pojde do skoly a to nebude vyspata vobec
kamosky co maju 10 rocne zabky .. tak teraz vidim na nich ako sa z tyzdna na tyzden menia. hormony, zacinajuca puberta. je to tazke obdobie pre taky detsky organizmus.
pri mojej som to nejako nevnimala.
ked si ju vezmes k sebe do postele tak tiez nezaspi? alebo spala si niekdy pocas tohto obdobia u nej? videla si priamo to "nezaspavanie"?
ako priznam sa, aj ked to je uplne od veci... u nas ked sa doma daco neprijemne, nezvykle deje, ja to tam oprskam svatenou vodou. kedze verim na vselijake posobenia vselijakych energii. ale to len tak pomimo, pre niekoho je to nezmysel.
@martina7905 Tak to je fakt zaujímavé. Treba niečo jednoznačne s tým spraviť. To nejde len o nevyspatosť ale je to zaberák aj na celý organizmus. Proste musí si dobre pospať
@modrava tak to vydim aj ja ze puberta snou zacina a ako vydim kef idem aj v noci na wc vydim ze je hore ze jej sa neda spat potom nad ranom zaspi co je uz neskoro ex jej dovoluje vsetko ja ked niečo poviem uz je ohen na streche som zúfalá,
@martina7905 ak ma prehodeny spankovy rezim, treba to nastavit naspat. len tazko ked fungiúje v dvoch domacnostiach a dvoch rezimoch.
kedy chodi spavat? a kedy vstava?
@modrava tak ona si ide lahnut o 21:30 ale to nespi sa prehadzuje len aj dnes a spala do 9a zaspala okolo 4
cez den nespi? pre nieco nie je este o tej 21-22 unavena. a ked by sla spat o 23? nie je v tom problem? ze u exa chodi neskor spat?
@modrava cez den nespi ani unavena neni ona si lahne ale nespi a u ex mala spi so svokrou ale sa prehadzuje ona ako.keby ani unavena nebola za cely den
unavena moze byt, len ju nieco v nej "rusi".. tazko radit. urcite by som sa ale vyhla tabletkam. ak by aj po nich zaspala, spolahla by sa na ne s tym, ze by ziskala pocit, ze len s nimi to ide.
treba asi pockat tych par dni do zaciatku skoly. pride zase iny typ unavy, iny rytmus.
drzim palce nech to cim skor prejde
tento problém som riešila pred pár rokmi so synom....tiež problémy so zaspatím...povedala som to pediatrovi a on mi povedal, že je to hormónmi....syn mal vtedy nejakých 13 rokov... žiadne lieky nedoporučil....
Teraz to riešim zas s dcérou. tá má 11,5 roka....kým sú teraz ešte prázdniny tak môže spať celé doobeda, ale cez šk. rok to bude horšie....
inak sa pamatám že ja vo veku 12 rokov som mala tiež takýto problém....nie a nie večer zaspať....Po čase to prešlo....
zdá sa, že genetika nepustí....😲
Ja by som sa najprv pokusila rozmyslat - kedy to zacalo a preco asi. Puberta/hormony? Alebo mozno prezila nejaku sukromnu traumu, o ktorej nikto netusi? (v skole, medzi kamaratmi vonku, hadky v rodine...), Nespi - ale ma chut ist spat, chce spat... len sa jej neda? Ja by som si k nej lahla do postele, sledovala prejavy... mozno by som vyskusala ist na vikend na chatu, ako sa jej bude spat na inom mieste, alebo aspon doma v inej izbe... Lieky az ako uplne posledna moznost... A myslite pozitivne, myslienka ma obrovsku silu.

Hm no to je zvláštne, väčšinou pomôžu aj tie také upokojujúce čaje a podobné veci. Nepozeráva dcéra náhodou večer televíziu alebo nepozerá do tabletu alebo telefónu? Nech si skúsi večer pred spaním čítať knižku, to väčšinou človek tak fajn ukľudní a potom rýchlo zaspí..