icon

17. november. Vrátili by ste sa do času pred revolúciou?

moni73
17. nov 2016

Koľko ste mali v 89tom rokov? Vrátili by ste sa do času pred revolúciou alebo nie? Prečo áno a prečo nie?
Mala som 16, revolúcia pre mňa znamenala v tom čase len možnosť uliať sa zo školy... Rodičia neboli ani stranici, ani robotnícka trieda, napriek tomu som sa v pohode dostala na gympel. Otec viac antikomunista, odmietol do strany vstúpiť, tak v robote nemohol postúpiť na vyššiu pozíciu. Spomínam aj tak v dobrom, možno len spomienkový optimizmus, neviem.
Ja by som sa vrátila (s jemnými korekturami), vymenila by som terajšie možnosti za vtedajšiu istotu. Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche.
Vy?

Strana
z3
moni73
autor
18. nov 2016

@sisaka mama mala takú smelinarku v robote. Tiež sme nemali žiadne známosti, takže pekne do rady a čakať. Prvé auto sme mali kúpené v tuzexe za bony. Zelenú embecku - vraj vyšla lacnejšie. Pamätám si aj prvý foťák, čo si naši kúpili - minoltu, mala som asi 6 a bola som veľmi pyšná, takisto keď sme kúpili kazetak.
Už ale viem prečo si mala väčšie povedomie. Pretože ste mali rodinu vonku. Mne zvrhla najlepšia kamoška. Po piatej už nenastúpili (boli to dvojičky). Ani vtedy mi to nejak nedošlo, len možno niekedy v 85tom som dostala list z USA, že či si môžme písať. Pamätám si, že mi bola tá otázka čudná (vôbec som nechápala prečo nie) a nepamätám si ani reakciu našich, viem len, že sme si písali.
A spomenula som si ešte na jednu pikosku. Otec bol služobne v ndr (nepamätám čo nám doniesol) a kúpil mi lyžiarky. Tie mu zabavili v Poľsku na hraniciach a prišli asi za 4 roky. Boli ale akurát mladšej segre😁.
Tiež si pamätám státie v Maďarsku v kukuričnom poli pred hranicami a schovávanie "kontrabandu". Vysrobovanie celého vodičoveho sedadla, tam sa schoval mamin presivany kabát a znova nasrobovanie...
Skrátka, život bol sama zábava. Toto je značne nadlahcene tvrdenie, si uvedomujem.

sisaka
18. nov 2016

@zuzkat1 tak fajn, ze si si pomenovala nepriatela, aspon je na koho nadavat...

moni73
autor
18. nov 2016

@sisaka čo je práve in sa ťažko zháňa stále, nie? Hovoriaceho psíka som nemohla nájsť pre dcéru nikde, posielali mi z Košíc kolegovia, kraviny, po ktorých túži dcéra teraz zháňam cez Amazon atď...

sardinka336
18. nov 2016

aale pred tým sme boli vazali Rusov a teraz sme vazali Bruselu...podla mna sme aj tak prešli z dažda pod odkvap...mozno tuto ,,plebs,, moze hovorit na rovinu čo si myslí kdesi na diskusáku, ale ked ma take nazory napr. Trump alebo nejaky iný politický predstavitel, tak uz je to rasista, nacionalista a extremista...media manipuluju ,,,na hovado,, všade politická korektnost, zahmlievanie.
Tak o akej slobode sa bavime? Tiez o takej ,,oklieštenej,,. Alebo o takej ze si kazdy myslí, ze si moze ,,robit čo chce,, ved ,,má práva,, nie?

sisaka
18. nov 2016

@moni73 no z listov sme sa vela nedozvedeli, to bolo vsetko otvarane a citane, takze tam pisali, len kto sa ako ma, kde boli, co robili a take prkotinky a sem-tam poslali fotky, na nich bolo najviac vidiet, ze je to uplne iny svet a potom, ked prisli navstivit, to tiez nemohli casto, za komancov boli len 2x, tak potom porozpravali co a ako, ale to sme boli deti vyhodene z miestnosti, len co sme sem tam zaculi nieco. Otec mal aj sance emigrovat, ale nasi boli vzdy po..., ti si ani nevedeli predstavit, zeby mali niekde na Zapade fungovat, cely zivot prezili v socializme, kde sa stat vzdy postaral

sisaka
18. nov 2016

@moni73 ja s tym nemam skusenost, zijem vo velkomeste a kupim si uplne vsetko, co potrebujem, keby som chcela nieco specialne, stale je tu internet a mozem si kupit tam

sisaka
18. nov 2016

@sardinka336 to je problem celeho sveta, nikde to uz nie je take ake byvalo aj v zahranici ludia s nostalgiou spominaju na stare dobre casy.

moni73
autor
18. nov 2016

@sisaka my sme po návšteve spomínanej Juhoslávie žiadali každý rok o doložku (teda žiadali rodičia pre nás 4roch). Neviem z akého dôvodu ale otec tentokrát pytal tie doložky alebo ako sa to volalo na Juhosláviu, Rakúsko,Taliansko. Jasne, ze sme nedostali ale predpokladám, že aby bola nejaká kvóta splnená, tak jediná ja z rodiny som tie doložky dostávala. To bolo tak neprehliadnutelne bezpečné... Pýtala som sa ho potom viackrát, prečo cez Rakúsko a Taliansko, či chcel s nami zostať vonku a vraj nie. Neviem, je mi to čudné.

moni73
autor
18. nov 2016

Ja som presvedčením komunista-idealista, ale túto debatu som chcela viac v tom spomienkový duchu. Nie o presvedčení. Takú som už jednu založila a bola to veru dlhaaaanska diskusia😊

sisaka
18. nov 2016

@moni73 spomienkovy duch? Kvizy Co vies o Sovietskom zvaze? Vystupovanie na komunistickych schodzach s kazačkom, pionierske tábory, zemiakové brigády - tie boli uplne super! Branné cvičenia a skúšanie masiek, robenie nasteniek v triedach, plnenie odznakov zdatnosti....

moni73
autor
18. nov 2016

@sisaka ako je možné pamätať si tak odlišne? Neviem o nijakom kvíze o ZSSR, tábor je pre mňa totožný s dnešným, nejaké jedno prezlecenie do rovnošaty si ani nepamätám. Nebola som na žiadnej schôdzi ksc, ani na zemiakovej brigáde. Pritom som bola vtedy druhacka (čiže staršia). Nástenky by som celkom uvítala - nie ideologické.
Pamätám aj prvomajove sprievody. Mala som ich rada, znamenali pre mňa zbierku mavatiek.
Asi som bola taka jednoduchšia.😊

sardinka336
18. nov 2016

@moni73 dnes na tabor potrebuješ 120 eur týžden/denny tabor. Nedostaneš ho ,,cez podnik,, Pamätám si, ze otec vzdy pred vianočnými sviatkami posledný den v praci im davali ,,kolekciu,, tie čokoládové figurky na stromček. Tá čokoládová rybka s bielou plnkou a podkovička. Bolo nám to vzácne a tak nám to ostalo v pamäti. Ja si vlastne myslím ze človek by nemal mat všetko tak lahko...potom si to neváži. 😀

katrinka8
18. nov 2016

@sardinka336 - tie občas nosí mm z práce aj teraz 😀 Robí v japonskej firme, ale kolekcia musí byť 😀

sisaka
19. nov 2016

@moni73 tak my sme pravidelne vystupovali na schôdzach od 1. Triedy ZŠ az do 8. Báseň, pieseň, tančeky. zemiakové brigády miesto vyučovania sme mali od 5. triedy ZŠ to bolo každú jeseň 2 alebo 3 týždne, na strednej len soboty. Ake su teraz tábory na Sk neviem porovnať ale viem, ze cenovo to nebude "za facku" ako kedysi. Tie kvízy o ZSSR som mala rada, súťažilo sa v skupinkách a kedze som mala vždy dobrú pamäť na detaily tak sme pravidelne vyhrávali rozne ceny.

sisaka
19. nov 2016

Kolekcia na Vianoce musela byt, nosil otec z roboty a ja som dostávala tiež, od odborov, ked som este robila na Sk. Akurát som mala pocit, ze tie komunistické boli chutnejšie. Presne tie plnené rybky si pamätám, ako spomína
@sardinka336

mirtill
19. nov 2016

@sisaka 🙂 Presne

zuzkat1
19. nov 2016

@moni73 ja tiez neviem o ziadnych schodzach kvizoch a majove sprievody mi chybaju..boli super🙂 pacili sa mi svetla vecer aj ta atmosfera...

zuzkat1
19. nov 2016

@sisaka ja na nikoho nenadavam..konstatujem

Strana
z3