5 jazykov lásky - veríte na to?

21. jún 2022

Zdravím,
Chcem sa opýtať, či veríte teórii 5 jazykov lásky? V skratke ide o to, že každý človek vyjadruje a má potrebu dostávať lásku rôznymi vyjadreniami. Pozornosť, intimita, starostlivosť, dary, slovné prejavy. Väčšinou je to kombinácia všetkých, no každý má tie podiely nastavené inak.
Príklad, pre niekoho je dôležitejšia intimita ako starostlivosť. Druhý to môže mať presne opačne. Hoci sa navzájom veľmi ľúbia, obaja sa budú cítiť “málo ľúbení”, pretože svojim jazykom nerozumejú.
Myslíte, že je to pravda? Máte s tým skúsenosť?

zuzanka.zuzu
21. jún 2022

urcite na tom nieco moze byt a asi aj bude, len vela zien tomu dava privelku dolezitost... v skutocnosti maju doma proste len debila a nie "iny jazyk" 🙊

nnnuuunnn
21. jún 2022

Je to pravda, ale je to len malá časť skladačky.

lindous
21. jún 2022

Knihu som nečítala, princíp poznám a určite na tom niečo je a dá sa to aplikovať nie len v partnerských, ale napr. aj rodinných vzťahoh ... my sme sa s priateľom museli učiť jazyk lásky toho druhého, ale to som vtedy ešte ani netušila, že niekto takúto teóriu spísal, prišlo k tomu úplne prirodzene, tak že sme otvorene komunikovali 🙂 súhlasím s tým, že treba sa na vec pozrieť triezvo a neospravedlňovať tým nefuknčný vzťah, ak sa dvaja ľúbia a chcú na vzťahu pracovať, tak ten kompromis a pochopenie nájdu

mauduska
21. jún 2022

Určite je to pravda, vzťahu vie veľmi pomôcť, ak partneri svoje jazyky lásky vedia.. samozrejme, ako vo všetkom, nie je to jediný stĺp na ktorom stojí vzťah. Dôležité sú aj iné veci, napr. dôvera, priateľstvo, intimita. Ale vedieť akým spôsobom vyjadriť lásku svojmu partnerovi tak, aby sa to jemu páčilo, je podľa mňa veľmi dôležité.

timing
21. jún 2022

Samozrejme.
Ved ak ma zena jazyk lasky - obdarovanie darcekom a on jej prejavuje lasku IBA objatim tak je frustrovana. A mas to aj opacne ak muz tuzi po uznani a naniesto toho dostane darcek tiez nie je spokojny.

lentak1223
21. jún 2022

Ja som knižku čítala, určite je pravda, že každý má svoj jazyk lásky, ale to neznamená, že ak máte iný jazyk lásky tak je vzťah odsúdený na zánik. Napr. mojím vyjadrením lásky je starostlivosť a môj muž ten je mojkáč - potrebuje dotyky, pusinky..Takže, každý vieme čím si vyjadrujeme lásku a každý sa samozrejme snažíme vyjadriť sa k tomu druhému aj jeho jazykom lásky. Ja poškrabkám chrbátik, popusinkujem a muž ma napríklad prekvapil permanentkou na plaváreň🙂Museli sme na tom popracovať samozrejme, ale láska a komunikácia nám pomohli pochopiť jeden druhého.

renirv
22. jún 2022

akoze asi na tom nieco moze byt ale velmi sa asi netreba na to fixovat 🙂

karolinav
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marco88
3. júl 2022

Áno. Verím tej knihe. Presvedčilo ma moje manželstvo. Ex (vtedy však ešte manželka) sa mi stále stažovala, že sa nerozprávame, nekomunikujeme. Ja som to nechápal, ako že sa s tebou nerozprávam, veď keď som doma, som stále s tebou a stále sa rozprávame. Teraz viem že chcela pozornosť, ale nejak to nevedela pomenovať.
Ja som jej dával skutok služby: napr. kúpil som náš byt, potom prerobil, celú prerábku bytu som vymyslel, nakreslil, potom s majstrami zrealizoval. Nemal som problém napr. vymaľovať byt, proste skutok služby.
Ona však potrebovala pozornosť, čo som vtedy netušil. Až mesiac po jej odchode sa mi dostala do rúk kniha 5 jazykov lásky a vtedy som pochopil.
Ona mi dávala skutok služby, ja som s ňou bol preto štastný, no ja som jej nedal jej jazyk lásky, ona somnou nebola štastná.
Ešte jedna vec autorka, intimita je dôležitá pre každý jazyk lásky, autor to takto píše v tej knihe. Asi si mýliš intimitu s dotykmi. Ale skutok lásky dotyk je taký, že človek potrebuje objatie, masáž, pohladenie, proste fyzický dotyk aky bol štastný. Ľudia ktorým chýba dotyk potom chodia hlavne na masáže a tam sa trochu nabijú.
Milovanie potrebuje každý.