icon

ADHD alebo "náročné dieťa"?

karolinka1991
11. sep 2019

Ahojte,

chcela by som poprosiť tie maminy, ktorých deťom bola vo vyššom veku diagnostikovana ADHD, o skúsenosť, na základe čoho spozorovali, že ich dieťatko môže mať túto poruchu a kedy asi? Ci už krátko po narodení spozorovali, že sú "iné", najmä ak mali možnosť porovnania s jeho súrodencami. Veľa som čítala aj o tzv. "náročných deťoch", ktorých prejavy sú veľmi podobné tým typickým pre deti s ADHD a tiež mam pocit, že teraz sa ADHD diagnostikuje naozaj veľkému množstvu deti. Desí ma najmä predstava liekov ako súčasti liečby. Viete, od akého veku sa dá táto porucha spoľahlivo diagnostikovať?
Ďakujem veľmi pekne za relevantné odpovede a prajem vám pekný večer :*

Strana
z4
nanynka76
2. okt 2019

@saluda jj treba aj my takto pracujeme a fungujeme takto ...... musíme robiť vždy nad rámec ako ostatné deti a cez letné prázdniny skoro každý deň makal aby sme to dobehli aj sme dostali pochvalu od pedágov, že spravil veľký pokrok, no stojí to veľa úsilia ale snáď to dáme a raz nám budú zato vďační a pochopia prečo sme to celé robili....🙏😉

tkjana
2. okt 2019

Maminy, prosim, precitala som si komentare, viem te nieste odbornici, ale minule mi manzel poslal clanok sADHD a diagnostikou. Moj maly 3,5 rocny v podstate nerozprava, usta sa mu sice nezatvoria od rana do vecera, ale asi posledne 4mesiace konecne po nas zacal opakovat slova. Ked ho porovnam s rovesnikmi, tak dost bieda, ale tesim sa, ze uz ma zaujem opakovat slova po nas. Snazi sa. Inak je dost zivy, mamina tvrdi ze hyperaktivny, lebo neposedi, veelmi sa tesi detom, ale to uplne od malicka, ked este nechodil, tak po styroch doslova bezal za bratrancom a atiskal ho. Ma rad svoju trasu a chce, aby sme chodili na prechadzky tam kam chce on, takze sa potom brani, dohovorit si neda, mozno 1xz10tich. Ale nehadze sa po zemi, krici a place, ale cez den nie, len ked nieco chce a ja trvam na svojom, ale vieme sa dohodnut. Ma rad puzzle, niekedy ich posklada, znova rozlozi a zase posklada. Ja si myslim ze ma obdobie vzdoru a nema problem s cudzimi vobec. Ked sa narodil, mal mensiu odchylku na mozgu, chodili sme asi 2x na sono a potom to bolo vraj ok, narodil sa na sekciu v 41 tyzdni akutne. Ale dychal normalne sam. Mne sa to nejako teraz zacalo toto spajat. Myslim ze ten recovy problem bol hlavne v tom, ze to nechcel, lebo som zistila ze naprikld vie niektore slova po anglicky z pesniciek. Je rozlietany a ked ho nieco nezaujima, tak to nechce robit, ale s autickami sa prehraje aj pol dna, najnovsie aa chce hrat divadielko s plysakmi, samozrejme so mnou, on ma jedneho a ja druheho a rozpravame (v ramci moznosti) ale bavi ho to dlho. Neviem ci tu hyperaktivitu mam akoze priradit len jeho radosti a veku, ked to je tak odkedy zacal chodit, ze to vekom pominie, alebo je tam problem. Dr zatial nic netvrdila, a ani na logopediu nas nechcela poslat, kedze vidi ze sa mu nezatvori pusa... dakujem za nazor a rady

belbel
2. okt 2019

@saluda ten opis tvojho upratovania, to presne, ale presne sedí na mňa. Ja si to už aj uvedomujem... Niekedy to opisujem svojej kamarátke, ze ako toto dokážem. Navyše, niekedy idem upratovať, ale ja práveže častokrát ešte viac rozhádžem... Inak veľmi dobre si nacrtla správanie a reakcie deti ktorých sa ADHD týka, zrozumiteľne vysvetľuješ aj pre neznalých ich vnímanie a potrebnú prácu s nimi. Tlieskam a fandím ti, nech sa darí vašej rodine🍀

dadka75
Autor odpoveď zmazal
saluda
3. okt 2019

@tkjana pediatricka ta nemusí poslať na logopédiu, tam môžeš ísť aj sama. 3,5 rocny by uz asi mal normalne rozpravat. Ale poziadaj ju o výmenný lístok k psychologovi, tiež nemusíš čakať na jej iniciatívu. Z tvojho opisu tazko povedať, o čo ide, my tu fakt nie sme odborníci a poznáme hlavne tie svoje deti a ich problemy. Poznám ale deti aj s inými diagnozami, ako sú tie naše, a vidím tam podobné znaky, tak by som pre istotu za psychologom zbehla. Keď aj bude všetko ok, aspoň sa upokojis.
Je to podľa mňa lepší prípad, keď dieťa pozná slová, len sa mu nechce rozprávať. My sme to mali tak, že aj by chcel, ale mu to nešlo a velmi tazko to potom znášal, hotové hystericke záchvaty. Predstav si situáciu, že sa snažil niečo povedať, ale sme mu nerozumeli, tak sme sa pokúšali uhádnuť, on sa dostával do vyvrtky a po chvíli už len plakal a nervacil sa, niekedy aj hodinu a potom bolo este niekoľko ďalších hodín kvôli tomu nervoznych. A takto niekoľko krát denne. .....

mischkan
1. nov 2019

@nini1010 To je tvoj názor, ale pravdepodobne si nemala tú česť s takým dieťaťom

nini1010
1. nov 2019

@mischkan Ja netvrdim ze ADHD neexistuje.Ja len tvrdim,ze tuto nalepku dostava v ambulanciach psycholohov takmer kazde 3.dieta.Tvrdim,se aj deti,ktore su len nezvladnute a je najjednoduchsie vyhovorit sa na ADHD.

laska201
2. nov 2019

@nini1010 my mame tiez tuto nalepku.no aj eeg sme mali trosku horsie.no po roku uz eeg je primerane.a zbytocne davaju tuto nalepku hlavne v skole tam to rodicia riesia.ano nam sa mali chcel dostat do skolky a robil doslova vsetko no prisiel na to ze do skoly musi.ale uz mal v skole nalepku aj ked ho dalsi sk rok chvalili.sice musia byt na neho prisnejsi ale to tak vsetko.proste stale dozrieva a mozog dozrieva a do 12rokov.dnes sme v inej skole a dokonca bez asistenta.a ma najhorsiu znamku 3.ale hlavna vec patri do specialky podla minulej skoly.

marcelka15
3. jan 2020

@lenko Dobrý večer, prosím Vás, v škole má aj úľavy? Ako sa ďalej postupuje keď sa potvrdí ADHD. Chodíte aj na vyšetrenie kontrolné. Môže s toho vyrásť? Ďakujem pekne.

lenko
5. jan 2020

@marcelka15 dobrý večer, syn má úľavy, je integrovaný, ale on má aj iné dg. Chodíme na vyšetrenia kontrolné, aj na intervencii (dysfázia). Vekom sa to má zlepšiť.

marcelka15
6. jan 2020

@lenko ďakujem za odpoveď, držím palce aby ste sa s toho čo najrýchlejšie dostali.

petula0905
17. jan 2021

@lentilka23 ako to je s odstupom času?

lentilka23
17. jan 2021

@petula0905 Stale tazko. momentalne ma 6,5 r, odlozenu skolsku dochadzku. tazky stupen adhd, expresivnu dysfaziu... sem tam nieco povie, skor odpapuluje ked sa mu podari vobec vyslovit. najoblubenejsie slovo je NIE. V septembri ideme na znovuposudenie mentalnej urovne, hrozi mu LMR. Od posledneho vysetrenia nam dali rok na napravu. Nechcu ho uz ani v specialnej skolke... Lieta, skace, nesustredi sa, jedine co ho bavi rozoberat veci a byt vonku, behat a skumat svet....

petula0905
17. jan 2021

@lentilka23 a kedy a ako sa to u neho začalo prejavovať?

lentilka23
18. jan 2021

od narodenia zaostaval

katarinkaa33
28. aug 2022

@saluda dobrý deň, môžte mi niečo bližšie napísať o probléme s Adhd pri vašom dieťati?

Strana
z4