icon

Aj obyčajné darovanie krvi vám vie zmeniť život

5. jún 2023

Bol rok 2014, koncila som strednu skolu a zacinala nadstavbu ked jeden den som sa rozhodla si spravit v skole “volno” a ist darovat krv….vsetko prebehlo v poriadku ako vzdy. O tyzden neskor mi zavolalo nezname cislo, volali z nemocnice, ze sa mam cim skor dostavit, zevraj som syfilis pozitivna. Myslela som si ze si robia zo mna srandu, ze to predsta nemoze byt pravda kedze som s nikym dovtedy nespala. Prisla som teda na venerologiu kde mi odobrali krv a mala som cakat na potvrdenie, stale som dufala ze sa potvrdi omyl. Opak bol pravdou. Citila som sa strasne, pol roka chodenia po vysetreniach, nikto mi neveril, zvlastne pohlady, otazky typu a to ako sa vam stalo? nasledne Tri mesiace kazdy den inekcie do zadku aj cez weekendy. Citila som sa tak sama. Po rokoch som nejak na to zabudla a brala to ako nejaku zabudnutu “cast zivota”, no po 10 rokoch, po svadbe som otehotnela a musela podstupit liecbu znovu kedze sa to v pripade preliecenia syfilisu v tehotenstve robi. A tu to zacalo…opakovane testy mali preukazat protiltky, samozrejme manzel uz vsetko vedel lebo som mu to povedala hned na zaciatku vztahu a viete co mi oznamila doktorka po 10 rokoch? Vy ste syfilis nikdy nemala, nemate protilatky. Liecbu teda uz nemusite podstupit….tak to skoncilo a dovidenia….Ostala som jak obarena. Ako sa moze nieco taketo stat? ze omyl? zacala som googlit a nasla ze ozaj ani krvne testy nemusia vzdy ukazat na 100% ze je to prave ta choroba ale urcite hodnoty mozu vyskocit aj pri niecom inom. Bola som nahnevana preco nerobili dalsie testy (ktore sa maju robit ked je nieco hranicne) ?? liecili ma na nieco co som ani nemala…
Na jednej strasne to bolo velmi oslobudzujuce pre mna no na druhej strasne citim aj hnev, sklamanie…no dnes viem aspon viac pochopit ludi, ktori naozaj maju tuto chorobu alebo aj ine tohto typu, ze nie vzdy je to lahke z hladiska reakcii okolia a ludia sa mozu casto citit sami a bez porozumenia. Verim ze niekto ma mozno podobnu skusenost ❤️

palculienka40
5. jún 2023

Je to podobne ako ked niekomu oznamia, ze ma rakovinu krcka maternice a tesne pres operaciou doktora napadnu kontrolne vysledky. Hm a vyskedok prepacte raka nemate doslo k chybe - k zamene vysledkov. Co vsak ta zena, ktora stratila cas tym ze mala byt zdrava a ta druha mala strach ze ma smrtelne ochorenie vo velmi mladom veku. 🤔

stanulienkat
5. jún 2023

Možno vtedy neboli také dokonalé testy ako sú teraz. Medicína stále napreduje. A áno bohužiaľ stávajú aj takéto prípady, bud rada, že je to takto a nie naopak. Možno vie niektoré testy skresliť aj choroba.

palculienka40
5. jún 2023

@stanulienkat aj to je mozne ale tu mohol zlyhat aj ludsky faktor.

volterra
5. jún 2023

Existuje ešte nejaká iná možnosť nákazy syfilisom okrem pohlavného styku ?

simonkazga
5. jún 2023

2019 pracovníčka bratislavské laboratória telefonicky oznámila našej pediatričke, že podľa krvných testov má moja ani nie 3 ročná dcéra zrejme leukémiu. O deň neskôr prišli výsledky v papierovej forme a tam nič (teda až na mononukleózu) Lekárka im okamžite volala, že čo to malo znamenať a vraj "asi omyl".

autor
5. jún 2023

@volterra ano, krvou, ihlou (tetovanie, drogy…)

oliviabb
6. jún 2023

Mojej znamej urcili sklerozu multiplex, brala liecbu dlhe roky, bola z toho vycerpana, ze si musela stale pichat injekcie. Neskor mala mozgovu prihodu. Po nejakych rokoch od toho jej robili znovu vysetrenia na sklerozu. Vysledok? Nikdy ju nemala. Zbytocne do tela davala lieky a zbytocne luftom isli stotisicove peniaze. Liecba, ktoru by napr. potreboval niekto iny