icon

Aj vy máte pocit, že Slováci sa vždy na niečo sťažujú?

12. apr 2021

Ahojte, na úvod, áno píšem anonymne mám nato niekoľko osobných dôvod ak niekomu to vadí nemusí sa zapojiť do diskusie.

Taktiež chcem upozorniť, že toto je môj všeobecný názor na väčšinu ľudí, ktorých poznám tak isto tieto poznatky mám z TV správ alebo rôznych médií, samozrejme nechcem všetkých hádzať do jedného vreca a viem, že sú aj výnimky.

Ja nie som Slovenka ale žijem na Slovensku a odkedy som tu vnímam, že skoro nikdy som nepočula Slovákov niečo pochváliť resp. veľmi dlho by som musela rozmýšľať aby som prišla nato, čo tak väčšinovo pochválili v zmysle, nadávajú na školstvo, zdravotníctvo, vládu, zákony, súdnictvo, cesty, drahé potraviny, lockdown, testovania na Covid, zamestnanie, nízke platy, očkovanie atď.. Najviac si všímam, že môže byť naozaj čokoľvek tak stále budú len nadávať najprv nie sú vakcíny keď teraz sú vakcíny nedajú zaočkovať a chcú iné, boli drahé respirátory na základe vládneho uznesenia boli za pár centov a aj tak ich väčšina nenosí, nebol lockdown hovorili, že to preto je veľa prípadov - je lockdown a všetci chcú slobodu. Majú nízke platy - zvýšia platy povedzme o 10% tak je to málo. Pri bývalej vláde hovorili to je jedno kto ju nahradí a len čo vyšli výsledky 3/4 z nich začali hovoriť, že "zlí" vyhrali voľby, chceli aby predseda vlády odstúpil - keď to urobil zas je zle, chceli aby otvorili školy - keď teraz otvorili pre maturantov tak je zle lebo otvorili len pre maturantov aj kde je jasné, že zo dňa na deň sa neotvoria pre všetkých ale postupne a už aspoň ten 1.krok k otvoreniu škôl urobili, chceli byť viac s rodinou, teraz keď za posledný rok môžu tak je zle, ešte po tých prvých októbrovo/novembrových 2.týždňoch testovania na covid hovorili, keby neboli dlhé rady by som sa išiel testovať, keby sa dalo objednať načas, keby som nemusel 15min. čakať na výsledok - všetko sa teraz dá a je opäť zle (nechcem začať diskusiu o tom, či má zmysel testovanie alebo nie ale ide o vyššie uvedený princíp).... a tých príkladov by som mohla písať donekonečna ale chcela som vystihnúť najmä aktuálne.

Mne osobne sa na Slovensku žije dobre, samozrejme nič ani tu nie je dokonalé ale niekedy naozaj kde prídem tam počujem ako len ľudia nadávajú ma unavuje pretože sú aj oveľa horšie krajiny na tom, čo sa týka životnej úrovne.

A zaujímalo by ma, či aj vy to vidíte tak ako ja alebo máte nato iný názor. Alebo, čo vy vidíte ako pozitívum na Slovensku mne ako som písala v úvode sa žije dobre nemôžem sa sťažovať ani na VŠ školstvo ani na zdravotníctvo, ceny potravín tiež nie sú príliš dá sa aj nakúpiť za lacno a kvalitne, bývanie tiež sa dá v pohode mesačne splatiť, veľmi rýchlo v otázke max. hodiny sa dá dostať z jednej strany mesta na druhú, do 6-7hod. ste z jednej strany Slovenska na druhej, ani cesty nie sú až v takom hroznom stave, tak isto Slovensko má veľa úspešných ľudí a úspechov v športe, vede o ktorých sa bohužiaľ nehovorí alebo sa hovorí veľmi zriedka lebo všade sa propagujú najmä negatíva...

Strana
z2
makova333
12. apr 2021

Autorka: veľmi pausalizujes

roja01
12. apr 2021

Laska k bliznemu svojmu sa vytratila a zial ani veriaci nerespektuju tento bozi zakon, len sa hrdia tym, ze chodia do kostola. Ten kto miluje aj chape a aj vie odpustat a pomahat. A podobne je to s citatom "nesud, lebo budes sudeny". To je cele. I ked to tak nevyzera, suvisi to s frflanim a stazovanim si. Tieto prastare mudrosti sa tykaju aj neveriacich, len staci, aby sa vsetci zastavili a porozmyslali sami nad sebou.

zuzka1117
12. apr 2021

@nafka0483 úplne si to vystihla

78787878
12. apr 2021

Postrehla si to spravne. Budme k sebe uprimni. Slovaci sme historicky narod sluhov a poddanych, mame to nejak zakodovane v genoch. Nic samostatne. Tym padom sa len stazujeme, ako sa nam zle zije, aky zly je system a aky zly je pan, ale cakame, ze to vyriesi niekto za nas, niekto nad nami... Sme v podstate nesvojpravni 🙂 Neviem, ci sa to niekedy dokaze zmenit.

katym77
12. apr 2021

Už som tu raz spomínala, pracovala som v zahraničí a na trip prišiel kamarát z Holandska, jeho prvý dojem bol: "Som nečakal že ste taká bohatá krajina, luxusnejšie autá tu jazdia ako v Amsterdame, myslel som si že to bude chudobná postkomunistická krajina" Prešli sme Bratislava, Nitra, Tatry až sme skončili v mojom rodnom Gemeri. A jeho dojem: "Tu to už vyzerá inak, ale ľudia sa tu usmievajú"😁

21oktober
12. apr 2021

Mne sa na Slovensku žije dobre, mám prácu , môj muž má prácu , deti mám zdravé , prístup k vzdelaniu , tečie mi teplá voda, mám plyn na ktorom uvarím . Mňa naposledy udivil príspevok ktorý išiel o tom že sa jedna mamička sťažovala že keď zaplatili hypo , pôžičku , auto a ostatné výdavky , musí chodiť s kalkulačkou do obchodu a že teda žije na pokraji chudoby. Možno je to tým že mám iné predstavy o chudobe .

lucinka33
12. apr 2021

Áno, to sme my, Slováci...
preto som vypla pozeranie komerčných večerných správ TV (už sa nedajú pozerať niektoré príspevky redaktorov). Prepla som na druhú polovicu správ RTVS. V piatok si pozriem TA3 (Dobré správy). Aj ked trvajú iba 30 min. A ešte si pozriem na RTVS v nedeľu Slovensko v obrazoch. Nabíja ma to viac energiou a pozrieť si slovákov ako dokážu z mála vytĺc čo najviac a prináša im to radosť. A je toho kopec z čoho si urobiť pekný deň a aj život. Vďaka korone žijem oveľa viac v klude, áno... ten klud v meste, ktorý tu momentálne vládne, nikde nevidím vytresovaných ľudí, ponáhľajúcich sa... to je super... a ten čistý vzduch v BA...

Viete, ono nadávanie je asi ľahšie... 🙂
Ale ja nebudem, mám kde bývať, pracujeme, deti sú zdravé, a ja sa z toho teším...
🍀🌞

hviera81
12. apr 2021

krasne si to vystihla, naozaj uplne presna charakteristika, sama by som to nenapisala lepsie.... 🙂

autor
12. apr 2021

@lucinka33 Ďakujem za dobré tipy na pozeranie v TV 🙂

anjelicek26
12. apr 2021

@makova333 jeden s tych chlapikov je cestar, zariadil im povolenie a dotiahol naradie, material a silu mali vlastnu. Dedina im to odsuhlasila. Zasa nesli do toho uplne blbo.

petricka1984
12. apr 2021

Na neslovenku máš lepšiu gramatiku ako väčšina Slovákov 🙈

pimpulka
12. apr 2021

Joooj Slováci velmi vedia hundrat na všetko. Príklad- deravé cesty a cojaviem co. Akože mala som tu cest šoférovať v Canade, nehanbím sa napisat ze vo veľkomeste Montreal, nie v absolútnom centre síce ale vo veeelmi vychýrenej časti, a tam take výmole a diery v asfalte ze počas jazdy ma natáčali na video a nevedela som normálne rozprávať tak mi skákal pri každej diere hlas😂😂😂a poculi ste niekedy nejakého canadana stazovat sa na diery? Ja teda nikdy v zivote. A nikdy by mi ani nenapadlo v akom stave maju cesty. To Slováci by sa tam mohli ist kuknúť, hned by boli spokojnejší😂

jenny224
12. apr 2021

Áno, Slováci sa sťažujú v podstate neustále a na všetko. Ale nikdy som nežila v inej krajine, takže to neviem porovnať. Je pravda, že sa nemáme tak strašne, ako niektorí vykresľujú, a vždy si poviem, ako je super, že nežijem niekde v chatrči, zlých hygienických podmienkach, neprenasledujú ma za vieru/ateizmus ale paradoxne to ma potom privedie k tomu, že vlastne to tu nie je tak ružové, keď sa musím porovnať s nejakými krajinami tretieho sveta. Ceny tovarov/služieb oproti platom nie sú vždy primerané, platové tabuľky celé zle...no a potom si zas poviem, veď to je moja chyba, že sa nesnažím viac a nezarábam lepšie 😀 takže vždy, keď si dám na niečo argument, dám aj protiargumenty a nakoniec vlastne neviem, aký mám názor 😂 ale v základe súhlasím, sme ľudia ufrflaní a nič nám nie je dobré, ale to asi po celom svete 🙂

autor
12. apr 2021

@pimpulka no, však to je najlepšie veď aj USA má lepšie zdravotníctvo, ako áno ale za aký cenník tu keby toľko mali platiť tak zase by bolo zle. To isté aj univerzity na západe si študenti aj domáci berú pôžičky aby vôbec mohli študovať, splácajú celý svoj život a tu majú zadarmo ale zle je lebo ešte aj knihy by mohla dať škola... Ja keď som bola na dovolenke v Španielsku v turistickej oblasti mali krásne čisto a keď sme sa stratili a zablúdili sme do oblasti kde sú domáci tak tam po uliciach vyhodené odpadky a celkovo bordel neskutočný
@petricka1984 Ďakujem snažím sa keď o rok aj štátnice budem písať tak aby nejak aj gramatika vyzerala dobre
@katym77 ja keď som tu išla som veľmi nevedela ako Slovensko berú domáci mala som len informácie od kamarátky, čo tu je na škole a čo som si našla na internete ale bola som príjemne prekvapená ako tu je a hlavne ako všetko blízko 😀 preto ma toto veľmi prekvapilo, že väčšina nemá dobrý názor a aj tu som nečakala, že toľko ľudí bude so mnou súhlasiť 😍 (čakala som skôr poriadny hejt)

mnamko
12. apr 2021

Ja by som kazdemu,co sa stazuje,dalla moznost prist aspon na rok do zahranivia.Nech si vyskusaju,ako to je byt odkazany len na seba,nemat pri sebe rodinu,kamaratov,nech zarobi tie velke peniaze a potom tie xahranicne vydaje.Ja som v Nemecku,muz tu bol 3roky a tak som sem prisla s 4r.dcerou bez jazyka.Dcera je uz stvrtacka,zvykla si ale ja nie,smutno,smutno,tu zije kazdy len pre seba,minuly rok este nebola na slovensku corona sme si kupili na hypoteku mensi domcek na Slovensku,jupi vratime sa a bum corona nam vsetko prekazila.Zas musime pockat,kym sa vsetko vrati do normalu,aby sme si nasli ronotu.Dcera neviem ako to zvladne,ale ja uz 51 rocna,chcem zit na Slovensku,

terina25
12. apr 2021

Autorka, nenapisala si,ci si vydata a mas deti. Vies,ine je byt tu slobodny a studovat a ine zalozit si tu rodinu. Az vtedy pridu tie realne problemy. Tiez ked som bola studentka na VS bola som stastna a spokojna a na nic som sa nestazovala. No teraz,ked mam rodinu, pozeram sa na to inak. Mam ine problemy ako slobodna studentka,ktora nemusela nic ine riesit len svoju skolu.

nafka0483
12. apr 2021

Autorka a z akej krajiny si ty? Len na porovnanie, ze ci si isla do uplnej "exotiky", alebo si nam "blizsia" ako napr. Polsko, Ukrajina, Cesko...

autor
12. apr 2021

@nafka0483 nie je to žiadna susedná krajina so Slovenskom ale ani žiadna exotika -necelých 2000km od Slovenska

nafka0483
12. apr 2021

Skoda, ze nepovies presne 🙂 ale tvoja slovencina je naozaj krasna, ako dlho tu uz zijes?

autor
12. apr 2021

@nafka0483 3r na strednej (1r som bola v USA na štúdijnom pobyte) a minulý rok som nastúpila na VŠ ale tam kvôli tejto situácii som chodila len 1 semester

zuzitko74
12. apr 2021

Slovák ešte nie je ten pravý kvetcher, národ, z ktorého pochádza toto slovo je ešte o level vyššie.
BTW: Vidím, že ťa Slováci troška nakazili. Frfleš na frflošov.😂

nafka0483
12. apr 2021

Tak to si sa krasne naucila jazyk - ak si teda nemala predtym ziadna vazby na Slovensko a nehovorila po slovensky, tak parada. Ako uz bolo spomenute, mnohe Slovenky nevedia tak krasne gramatiku... ale celkovo spobo vyjadrovanie naozaj skvele 🙂

autor
12. apr 2021

@zuzitko74 napísanie názoru je frflanie? 😲 😂

zuzitko74
12. apr 2021

Možno aj tí, o ktorých si myslíš, že frflú, tiež len na niečo vyjadrujú názor.😉

andreatytler
13. apr 2021

Nielen ze sa stazuju ale aj zavidia a riesia ludi naokolo. Boze kolko energie a casu to len pozerie.☹ Skoda... napriek tomu je Slovensko moja srdcova zalezitost na cely zivot.

autor
13. apr 2021

@zuzitko74 myslím, že medzi vyjadrením názoru a sťažovaním je nejaká hranica a to, že ak vyjadrím názor tak nebudem všade chodiť a ďalej to rozpitvávať ale budem sa vyhýbať takým ľudom a tento príspevok je len o tom aby som zistila, či aj iný to vidia tak ako ja alebo len ja mám taký pocit keďže nie som Slovenka. Sťažovanie je ak niekto na niečo nadáva a nič neurobí preto aby sa to zmenilo alebo aby ho to až tak neobmedzovalo a nezasahovalo do jeho práv len o tom bude dookola hovoriť a nadávať na sociálnych sieťach, čím tomu vôbec nepomôže. 😉

autor
13. apr 2021

@andreatytler taký praktický prípad: zamestnanec povie názor, že zamestnávateľ mu dáva neprimerané množstvo roboty a ide to aj vyriešiť a pokúsiť sa o nejaký kompromis sťažovateľ ak samozrejme nemyslím oficiálnu sťažnosť bude len o tom hovoriť kamarátom, rodine, kolegom ale nepôjde za šéfom a nepokúsi sa s ním dohodnúť

andreatytler
13. apr 2021

Ja mam skor taku skusenost ze v pripade kedy sa zamstanavatel neustale stazuje okoliu na vela prace ale nikdy nejde za sefom, sa ten clovek skor nepriamo chvali, ze pozri aky som ja v praci nepostradatelny a robim tam ako kon a bezomna by to tam krachlo ale nepovedia to tak priamo, len nadavaju ze kolko vela prace im sef dava. Oni ani nechcu ist za sefom a riesit to, lebo by im to zobralo ten dobry pocit dolezitosti.

Strana
z2