icon

Ak muži nechcú ísť do vojny, musia to nahlásiť do 30.1.2015

mojakovaeva
12. jan 2015

Dnes som čítala zaujímavý odkaz na článok "Nepremeškajte 30. január 2015, inak hrozí, že budete musieť ísť zabíjať do vojny". Na www.panobcan.sk. Tu je link: http://panobcan.sk/nepremeskajte-30-1-2015-inak...

Nás žien sa to samozrejme netýka, ale nie je mi všetko jedno, ak by mal ísť do vojny nejaký môj príbuzný, manžel, brat, alebo otec. No tento článok obsahuje informácie a dá sa tam stiahnuť aj tlačivo, ktoré stačí poslať poštou na Okresný úrad do 30. januára 2015.
Potom v prípade odvodu, ak by naozaj vypukla vojna, o ktorej niektorí predpokladajú, budú muži týmto vopred podpísaným dokumentom ochránení od brannej povinosti. Muži tým vyjadria svoj postoj nezúčastniť sa vo vojne z dôvodu svedomia, alebo náboženského presvedčenia. Ak tak neurobia do konca januára, ďaľšie odvolanie, alebo odmietnutie už nebude akceptované. Teda dá sa tak urobiť len do konca januára, každého roku. Teda, ak by vypukla vojna v roku 2015, a muž sa nechce zúčastniť vo vojne mal by informovať o svojom postoji úrad len do konca januára 2015 a to v období bezpečia. Bližšie informácie sú uvedené na stránke, ktorej link som uviedla v tomto príspevku.
Keďže som sa chcela podeliť s touto informáciou medzi Vami, preto ju pridávam. No nie som kompetentná podávať o tom nejaké hlbšie informácie, lebo sama viem len to, čo som si prečítala. Tak Vám viac ani nebudem vedieť povedať, len toľkoto, možno sa niekto z vás zapojí, a povie niečo viac k tomu a podrobnejšie. No upozorňujem, aby sa diskusia nezvrhla na komunikáciu o dianí vo svete, o politike, prípadne na miesto, kde budú diskriminovaní ľudia s náboženským presvedčením. Ďakujem. 😉

Strana
z2
mima4
13. jan 2015

@katarinamarkova
v pripade realnej vojny po pouziti jadrovych zbrani aj ti, co ostanu doma, pokapu 😉

andrejka1974
13. jan 2015

@mojakovaeva novy cas 🙂 🙂 🙂 🙂

mojakovaeva
autor
13. jan 2015

@bosoriak

Je mi veľmi ľúto, že nie som taká chápavá v zákonoch, ako Vy. Viete nie všetci ľudia dokážu zo zákona pochopiť, ako to vlastne funguje v praxi. A zosmiešňovať niekoho, že je pomalý v chápaní tiež nie je z Vašej strany múdre a príjemné. Dôležité je či to ten človek myslí zo srdca, chce pomôcť. Mojim úmyslom nebolo šíriť lži, ale varovať.
Iste to tak myslia aj tí, ktorí Vám píšu, alebo posielajú nejaké články; ktorých ste zavrhli, ako primitívnych ľudí, ktorí v skutočnosti môžu mať dobré srdce. 😒
Vaše bez urážky, bolo vlastne urážkou na moju adresu a na adresu Vášho okolia. Ale to ste zrejme nepostrehli, keď neustále každú myšlienku a správu bombardujete zákonmi. Nedozvedela som sa však z toho nič, čo by mi pomohlo to pochopiť, ozrejmiť. Avšak oceňujem Váš príspevok na link o právnych informáciách.
Keďže každý má právo na svoj názor, som rada, že ste sa pridali. A Vaše urážky preto neberiem k srdcu. Dokážem si priznať, že to, čo som napísala bola vlastne neúplná informácia, ktorú som sa dozvedela a ktorá bola zle interpretovaná a tak zmiatla mnohých ľudí i mňa. Ale verím, že nikomu som týmto osobnostne neublížila. Ak áno, tak sa veľmi ospravedlňujem. ☹
Nie som však sama medzi tými, ktorí čítali tie slová a s dobrou vôľou varovali iných. Budú potrestaní aj tí ľudia, ktorí šírili túto správu s dobrým úmyslom? A nerobili to s vedomím zmiasť ľudí?
Zaujíma ma Váš názor na to... úprimne.
Ak ma odsudzuje zákon za toto, tak je to asi tak. Nabudúce si už budem všetko dôkladne preverovať než ni 😉 ečo uverejním a budem niečo (citujem Vás) "šíriť".
No mohli ste to napísať citlivejšie, s úmyslom pomôcť pochopiť, že je to inak, nie hneď uraziť a zničiť, aj keď ste mali pravdu. Čo Vy na to?
Verím, že Vás len niečo nahnevalo, ale verte nemyslela som to zle a skúste tak chápať aj iných, nie sme všetci bez srdca. 😉

PS: Až táto veta mi to ozrejmila z toho článku, ktorý pridala pani Andrejka1947 citujem: ,,Takéto vyhlásenie sa ale nevzťahuje na obdobie krízovej situácie (núdzový stav, výnimočný stav, vojnový stav, vojna)," potvrdila nám informácie hovorkyňa."
Vlastne toto všetko ozrejmilo, ako to vlastne je, to som nemohla pochopiť. Preto som to tu aj vypísala a prosila o ďaľšie informácie k tejto téme podrobnejšie, ako môžete čítať v mojom úvode.

mojakovaeva
autor
13. jan 2015

@andrejka1974

...to bol dnešný výtlačok? 🙂

mojakovaeva
autor
13. jan 2015

@katarinamarkova

Ahoj Katka, nie všetko, čo si vypísala som napísala do článku, písala som len stručne, čo som sa dočítala. A o moje osobné informácie sa Ty nemusíš báť, lebo tie nevymaže z googlu nikto 😀 čudovať sa nebudem, ja už dávno viem, že ma pozná celý svet. 😀 Nie som sama a to ani nie som celebrita. 😉

liebling98
13. jan 2015

@jabadaba ja som to pochopila tak, že @meluela myslela práve toho občana Fica, ktorý šíri tie poplašné správy

mojakovaeva
autor
13. jan 2015

Takže myslím, že diskusia je na konci. Čo sme chceli vedieť sme sa aj dozvedeli, ako to vlastne je s celou touto témou. 🙂

Tu je link, ktorý ozrejmuje časť zo zákona o brannej povinnosti.
http://www.topky.sk/cl/10/1449913/Siri-sa-sprav...

Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili, napísali svoje postrehy k tejto téme a pomohli pri tom, aby sa rôzne domnienky uviedli na pravú mieru. Táto diskusia iste pomohla mne i tým, ktorí čítali o tejto správe na FB a vznikli im podobné otázky.

Prosím však ešte... táto diskusia, ktorú som navrhla nie je na odventilovanie svojej zlosti voči určitým osobám. Nechcem, aby bola miestom, kde si každý ponadáva na rôzne osoby a na čokoľvek, čo sa mu nepáči nejakým dvojzmyselným vyjadrovaním, ponižovaním. Ak po tom niekto túži nech si otvorí vlastnú diskusiu na túto tému.
Ďakujem za pochopenie. 😒

mojakovaeva
autor
13. jan 2015

No stále mi vŕta hlavou....
....čo potom urobia s tými, ktorí odmietnu ísť bojovať z dôvodu svedomia a náboženstva, keby prišla vojna?
O tom už zákon nehovorí, alebo?

terezka1947
13. jan 2015

pozri,aj ked daju cloveku do ruk samopal...donutia ho tym,aby nim niekoho zabil?vnutorne presvedcenie ziaden zakon neporiesi...

mojakovaeva
autor
13. jan 2015

@terezka1947

Máš pravdu, nikto nikoho nemôže donútiť vraždiť, aj keby sa mu vyhrážali smrťou, väzením. Alebo by to dokonca urobili, zabili by vlastne spoluobčana SR. Asi tak... 😒

meluela
13. jan 2015

@mojakovaeva alternativna sluzba, co moze byt napr. praca v bobardovanej fabrike ktora vyraba zdravotnicky material ci odstranovanie skod v meste, pomoc civilnemu obyvatelstvu atd.

pozrela som ten zakon, prekvapilo ma ze ta cast o tom ze sa to da kazdy rok odmietnut je pravda ... druha vec su samozrjeme bludy pana fica a cely tento hoax okolo ...

wildstorm
14. jan 2015

@mojakovaeva Cely Fico aj so svojimi ministrami zavadzaju. V zakone 569/2005 sa jasne pise:

§ 2 písm. a)

„alternatívna služba je iná služba namiesto mimoriadnej služby, ktorú je registrovaný občan alebo vojak v zálohe (ďalej len “evidovaný občan”) povinný vykonať v čase vojny a vojnového stavu, ak podal písomné vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby z dôvodu, že jej výkon je v rozpore s jeho svedomím alebo náboženským vyznaním“

§ 4 ods. 1 a ods. 2

(1) Občan môže v stave bezpečnosti odoprieť výkon mimoriadnej služby vyhlásením

a) v roku, v ktorom mu vznikla branná povinnosť, alebo
b) v januári každého nasledujúceho roka až do zániku brannej povinnosti podľa osobitného predpisu.

(2) Na vyhlásenie podané po lehote uvedenej v odseku 1 a na vyhlásenie podané v období krízovej situácie sa neprihliada.

Z toho jasne vyplyva, ze ak odopriete v stave bezpecnosti mimoriadnu sluzbu, budete v krizovej situacii povolaní do alternativnej sluzby. Viac si mozete precitat na : http://www.projustice.sk/spravne-pravo/branna-p... alebo http://www.akhraska.sk/?p=5505 .. treba si precitat aj komentare.. Takze nech sa ficko ide bodnut. Moj muz to poslal.

jabadaba
14. jan 2015

@gumimaci presla som si tu stranku znovu a je mozne to co si pisala, ze nejakym sposobom a za nejakym ucelom si obcan zbera udaje. Kedze dostat sa k prislusnemu formularu je mozne len po vyplneni a odoslani udajov prave stranke panobcan. Sypem si teda popol na hlavu, mylila som sa ja vo svojej reakcii. Bola som v tom, ze uz ten samotny formular na panoviobcanovi je onen formular k vyhlaseniu odopretia mimoriadnej sluzby. Zakon je v poriadlku, je to tak ako sa uvadza aj na obcanovi a aj samotny zakon je jasny. Ja som si ten formular omkrla, da sa obist plna identifikacia a je to jednoduchy formular, kratucky.

Vyzera nasledovne:

(MENO a PRIEZVISKO), (ULICA), (PSČ a MESTO/OBEC)

Okresný úrad (DOPLNIŤ)
(ULICA)
(PSČ a MESTO)

VYHLÁSENIE
o odopretí výkonu mimoriadnej služby

Ja, (MENO a PRIEZVISKO), trvale bytom (ULICA), (PSČ a MESTO/OBEC), narodený dňa (DOPLNIŤ) v (MIESTO NARODENIA), rodné číslo: (DOPLNIŤ), povolaním (DOPLNIŤ), s prihliadnutím na § 10 ods. 23 zákona č. 570/2005 Z. z. o brannej povinnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov a na § 4 a § 2 písm. a) zákona č. 569/2005 Z. z. o alternatívnej službe v čase vojny a vojnového stavu týmto vyhlasujem, že odopieram výkon mimoriadnej služby pre Slovenskú republiku.

Dôvodom odopretia výkonu mimoriadnej služby je:

Existujúca výhrada v mojom svedomí spočívajúca v tom, že nedokážem násilne vziať ľudský život alebo akokoľvek inak zabiť človeka za žiadnych podmienok, čo by bolo v prípade vojny alebo vojnového stavu pri výkone mimoriadnej služby nevyhnutné.

V (MESTO/OBEC), dňa …....................................

jabadaba
14. jan 2015

@liebling98 ano, mohla to mysliet aj tak. Netusim, kedze stranka samotna sa vola obcan, tak ma to zmiatlo. Snad mi to meluela odpusti. 🙂

lorela
14. jan 2015

Je to HOAX, ktory práve dementovalo Ministerstvo obrany SR.

mojakovaeva
autor
14. jan 2015

@wildstorm

Takže prihliada sa na to odopretie mimoriadnej služby (v čase bezpečnosti, v januári), alebo nie?

Tu čítam, že áno? Jeden hovorí tak druhý onak, kto sa má vyznať v tom? Právnici píšu to a ostatní niečo iné?

Výcuc z linku, ktorý ste uviedli.

Alternatívnu službu upravuje zákon č. 569/2005 Z. z. o alternatívnej službe v čase vojny a vojnového stavu v znení neskorších predpisov. Podľa tohto zákona evidovaného občana (legislatívna skratka pre registrovaného občana alebo vojaka v zálohe), ktorý podal vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby, by v prípade vojny alebo vojnového stavu obvodný úrad v sídle kraja povolal na výkon alternatívnej služby k zamestnávateľovi, ktorý plní úlohy v oblasti
a) zabezpečenia obrany štátu, poskytovania pomoci alebo vykonávania záchranných prác pri haváriách, živelných pohromách alebo iných mimoriadnych udalostiach, ak je ohrozený život a zdravie fyzických osôb a majetok právnických osôb alebo fyzických osôb,
b) poskytovania zdravotnej starostlivosti,
c) poskytovania sociálnej pomoci,
d) civilnej ochrany obyvateľstva,
e) opatrení hospodárskej mobilizácie,
f) poskytovania služieb zabezpečujúcich činnosť ozbrojených síl Slovenskej republiky.

http://www.projustice.sk/spravne-pravo/branna-p...

mojakovaeva
autor
14. jan 2015

Takže v prípade vojny odvedú každého, ale tých, ktorí v čase bezpečia podali v januári vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby nastúpia na alternatívnu službu.

Dobre tomu rozumiem?

wildstorm
14. jan 2015

@mojakovaeva áno, vyplýva to zo zákona. A síce nie som právnik, ale je to tam jasne napísané, citala som to aj na akhraska.sk (advokatska kancelaria), kde sa tomu venovali. Takze ja si myslim, ze zavadza Ministerstvo obrany svojimi vyhlaseniami.

wildstorm
14. jan 2015

@mojakovaeva ... a aj ked to ze na 70 % bude vojna je hoax, aj ked sa Fico tak v rozhovoroch nestastne vyjadril, tento svet určite k vojnovému konfliktu speje a ak sa ho dozijem (co dufam, ze nie), tak budem rada, ak moj muz nebude bojovat v prvej linii ale len "vypomahat" v tych odvetviach, ktore su vypisane v zakone o alernativnej sluzbe. 🙂

mojakovaeva
autor
14. jan 2015

Takže nakoniec ten papier je na niečo dobrý, nie??? 😉

terezka1947
14. jan 2015

baby,nic v zlom....ale ked nedajboze vojna bude,nikto vam neda zaruku v nicom a zakony sa vzdy daju,vedia a aj zmenia podla aktualneho stavu krajiny,sveta,potrieb....to,ze teraz plati nejaky papier=jasne,treba vyuzit vsetky moznosti,ako sa chranit...ale co bude ak nieco nastane....myslim,ze to este nemoze vediet nikto
a dalsia vec...opat napisem,ked 70%nasich muzov ten papier podpise a posle,myslite si naozaj,ze budu uchraneni?????
a co je to "prva linia"?dnesne vojny su sofistikovanejsie....bud sa niekto zblazni,poriesi to atomovovou bombou a budeme radi,ze tu uz nebudeme,alebo???ved zakopy kopat nepojdu...kazdemu samopal nedaju...takze ako moze teraz vediet,kde ,co a ako...radsej to neriesme ☹
a zalezi aj od zamestanania muzov,ich zaradenia pocas voj,sluzby,atd....su zamestnania,kde sa pochybujem,ze budu riadit papiermi ☹
preto ja sa o svojho tiez bojim,lebo ked sa nieco zomelie,tak pre neho rovno pridu,nebudu ziadne papier hladat....ale co akoze urobim????
kazda to myslime dobre v tejto diskusii,ale radsje sa modlime,aby vojna vsade skoncila
a ked aj muzov niekam zoberu...a presvedcenie nedovoli zabijat-co asi nijaky normalny cloevk po tom netuzi....tak aj tak nikoho nedonutia zabit niekoho
ved si spomente,co rozpravali nasi dedkovia,pradedkovia...tiez mnohi bojovali....a automaticky kazdy strielal hlava nehlava????

janulik66666
14. jan 2015

A koľké ste to už za svojich chopakov poslali?

betunka39
14. jan 2015

Ach žienky, v pripade vojny taketo tlačivo bude vhodne akurat tak na WC.Vredy nebudete ani vy pozerať, či idete dotoho či nie, lebo budete braniť svoje deti aj same seba. A verte či nei, ak by mna niekto, alebo moje deti ohrozoval, tak aj ked mám vyhradu svedomia, tak asi sa nedam len tak bez boja zabiť, alebo znasilniť, určite sa budem braniť.

jakubkubo
15. jan 2015

Ja vás nechápem o čom tu vôbec diskutujete... Naposledy počas druhej svetovej vojny keď bol Hitler v koncoch povolával do vojny aj DETI, všade behali komandá, ktoré bez milosti odstrelili každého kto odmietal bojovať a skrýval sa vo vlastnom byte a nikto neriešil kto má a kto nemá aký papier, či modrú knižku a podobné blbosti. Počas vojny padajú všetky zákony a nastáva anarchia. A tvrdiť že sa niečo niekoho netýka... Prípadná nežiadúca vojna by sa týkala nielen každého človeka ale každého živého tvora nakoľko v prípade zamorenia okolia by trpeli dokonca aj zvieratá v lesoch. A koniec koncov v určitých severských štátoch kde stále pretrváva povinná základná vojenská služba je dokonca povinná aj pre ženy. Zákony vytvoril človek a človek ich taktiež môže zmeniť no jedno je isté, vojny sa neodohrávajú podľa zákonov. Vojna znamená anarchia kde každý bojuje sám za seba, sám za svoj život a na vlastnú päsť. Odporúčam film "Pád tretej ríše" natočený podla SKUTOČNÝCH udalosti alebo si len jednoducho prečítať encyklopédiu dejín či učebnicu dejepisu pre ZŠ a až potom diskutovať a takto zbytočne stresovať 🙂

stastenka42
15. jan 2015

Takutn kravinu zacal niekto sirit na socialnej sieti a samozrejme hned vsetci reaguju ako "ovce "....Kazdeho sudneho cloveka napadne ze to je len dalsie poplasne sirenie hluposti ako o "konci sveta " ...kde to zijeme ze ludia uz nerozmyslaju, ale hned vsetko opakuju ako papagaje? ??

Strana
z2