Aká farba šiat sa hodí k týmto košeľám?

laptopka007
8. jún 2020

Ahojte poradite mi prosim vas aka farba sa hodi k tymto koselam?potrebujem si kupit saty a neviem ake. Modre mam uz doma tak nieco ine.
Ďakujem veľmi pekne

laptopka007
autor
8. jún 2020
taga
8. jún 2020

A na aku prilezitost?

laptopka007
autor
8. jún 2020

@taga. Sv. prijimanie-rodic.
Mam blond vlasy tak neviem co si dat 😉

julianadrx
8. jún 2020

Jemne fialová, tmavo fialová... k modrej ide aj hnedá s nejakým zlatým detailom

babulina
8. jún 2020

Ja som mala zlte saty a manzel so synom modre obleky.

slnecnica82
8. jún 2020

@laptopka007 na takúto prilezitost jednoznacne koselu s dlhym rukavom ....a cisto bielu..tieto sa absolutne nehodia.
A tak si mozes obliecť akukolvek farbu .

julianadrx
8. jún 2020

@slnecnica82 závisí od muža, ja by som ani na svojho otca ani na manžela v letných mesiacoch dlhý rukáv nedala, radšej by nikam nešli

janulka1802
8. jún 2020

@slnecnica82 súhlasím

slnecnica82
8. jún 2020

@julianadrx tak ja by som nesla s chlapom v takejto košeli nikam a nie to na prijimanie..🙈🙈🙈

katarinka89
8. jún 2020

Tieto nechaj visiet v šatníku a kúp biele s kravatu vo farbe tvojich siat

zbony
8. jún 2020

Tmavo modrá, navy blue alebo biela, čierna a nejaká čierna stužka do pása

bykaterina
8. jún 2020

toto urcite nie je kosela na taku slavu ako je prijimanie, urcite dlhy rukav a oblek, sorry ale ked mi zeny sa mozeme parit v silonkach a stekloch tak preco by mal chlap ist ako do rboty obleceny. a co sa tyka ladenia tvojich siat k jeho onleceniu to sa robilo ked musi nosili fialove saka ciez pred viac ako 20r

777januska777
8. jún 2020

@slnecnica82 čo ja viem, sväté prijímanie je slávnosť detí a nie rodičov, tak mne by nevadilo, keby môj manžel išiel aj v takej košeli. Chcem aby sa počas omše cítil pohodlne a aby sa na omšu sústredil a nie aby sa paril v košeli a bol nervózny.

slnecnica82
9. jún 2020

@777januska777 slavnost deti nie rodicov, tak naco tam rodica vôbec idú???zaujimave...to je jedno aka slavnost, takato kosela sa nehodi..v kostoloch je zvycajne chladnejsiie, tak sa tam urcite neupari...

777januska777
9. jún 2020

@slnecnica82 teda chladnejšie nie je, hlavne ak je to moderný kostol plný okien. Prečo by sa nehodila? Košeľa ako košeľa. Keby ženy mali chodiť do kostola v horúčave v dlhom tričku a dlhých nohaviciach, tak hneď by bola taká košeľa prijateľná.

bykaterina
9. jún 2020

@777januska777 ako ze nie je slavost , tak preco ludia tam idu ? a ako krestan moze nieco take napisat ???? naco potom deti zdobite ako torty a chalanom obleky ?? hostiny ako svadby .. kolace torty dary ???

777januska777
9. jún 2020

@bykaterina čítanie s porozumením by bolo fajn. Ja som písala, že je to slávnosť detí a nie rodičov. Keďže deti prvý raz prijímajú Eucharistiu a nie ich rodičia. Rodičia tam svoje deti len doprevadzaju. Tak ako napríklad svadba je slávnosť tých dvoch novomanželov a nie všetkých hostí, hostia sú tam ako svedkovia a to isté prijímanie. Rodičia sú len ako svedkovia.

nafka0483
9. jún 2020

Prave pre taketo nazory (kosela s kratkym rukavom je v pohode, na krst nemusia byt slusne nohavice, pokojne nech ide v teniskach, do divadla mozes v rifliach, to neries, hlavne nech sa citis pohodlne...) to v divadlach, na plesoch, na sudoch a pri dalsich prilezitostiach vyzera tak, ako to vyzera.
Nic nemusis, nikto nic nemusi, vsetci su chudatka, co by sa inak parili a necitili dobre a neuzili by si danu prilezitost.

Bonton a nejake pravidla slusneho spravania tu nie su pre srandu. Kosela s kratkym rukavom je na akukolvek slavnost neakceptovatelna. Cudujem sa, ze ich vobec vyrabaju :D

Ak uz je to naozaj na nevydrzanie, tak minimalne pocas samotneho obradu, omse, oficialnej casti pekne slusne v koseli a potom na hostine, oslave si rukavy vyhrnut - vyzera to 1000x lepsie ked su vykasane rukavy ako ked ma kosela kratky rukav.

777januska777
9. jún 2020

@nafka0483 no na dverách každého kostola je uvedené ako sa tam nemá chodiť a aký bontón tam platí a krátka košeľa to neporušuje, taký bontónu porušujú dámy v sukniach nad kolená či s odhalenými ramenami. Bontón v kostole je úplne iný ako v divadle či na plese. V kostole je to veľmi umiernené a aj tak to väčšina hlavne dám nedokáže dodržať, stačí sa pozrieť napríklad na väčšinu neviest v lete (hole ramená, výstrihy). Takže nechápem na aký bontón sa tu akože ideme hrať.

bykaterina
9. jún 2020

@777januska777 ano je to slavnost deti ale to neznamena za rodicia pojdu ako vaľovia oblecení, na to je etiketa ako sa obliect

777januska777
9. jún 2020

@bykaterina a kto vraví aby boli oblečení ako valovia? Podľa mňa košeľa s krátkym rukávom nie je zlé riešenie, hlavne keď je vonku veľmi horúco. Košeľa je stále košeľa a je jedno aký rukáv má. To že košeľa s dlhým rukávom je elegantnejšia ako s krátkym je samozrejme, tak ako dlhé šaty sú elegantnejšie ako kratšie, avšak myslím si, že ani jedna dáma tam nebude mať dlhé šaty.

slnecnica82
9. jún 2020

@777januska777 no tak tych moderných kostolov je tu neúrekom ...a necuvaj z cesty, rec bola o košeli pre chlapa, nerozoberame tu saty zien...pre mna za mna moze tvoj chodit aj v zebrovanej koseli..je to o v kuse... niekto ho ma a niekto si mysli, ze ho ma...

777januska777
9. jún 2020

@slnecnica82 no veď ale ty si začala o bontone, tak ak sa bavíme o bontone, tak úplne a nie len okrajovo. Lebo bontón v kostole je iný ako bontón na plesoch, aj keď teda ľudia si to veľmi radi zamieňajú. Každý si myslí, že má vkus a pritom móda a vkus sú veľmi individuálne a nemôžeme z nich robiť univerzálne pravidlá. Práve preto, aby sa ľudia neriadili len svojim vkusom je určený bontón na plesy, v kostoloch, v divadle atd. A ako som povedala bontón v kostole je iný ako v divadle a krátka košeľa bontón v kostole neporuší, ale šaty nad kolená, teda áno.

bykaterina
9. jún 2020

@777januska777 pozri o saty dlhe su len podla etiky na ples, na savdbu si mas davat normalnej dlzke cize po alebo pod kolena, a kludne kostym a nie plesove saty, druha vec neviem kolko mas rokov ale ja si pamatam ze musi chodili pocas celeho roku do kostola v oblekoch a niekroí aj nosili klobuky.. na beznu nedelu

777januska777
9. jún 2020

@bykaterina no práve podľa bontónu sa také šaty nosia na ples avšak bontón do kostola je úplne iný ako na ples či na inú udalosť. Ako som už spomínala. Bontón v kostole neporušujú krátke košele, ale krátke šaty a sukne nad kolená a odhalené ramená. To už aké oblečenie si oblečú je len na nich, ak teda dodržia bontón v kostole, tak ak majú chuť môžu ísť aj v teplákoch a bontón v kostole nijako neporušia. Ľudia si pletú bontón v kostole s bontónom plesu a iných slávnostných udalostí a myslia si, že je to to isté, ale nie je. To ako sa kedysi chodilo do kostola bola len tradícia a nie bontón. Bontón ako sa má ísť do kostola je vyvesený pri vstupe do kostola.

777januska777
9. jún 2020

Našla som info o tom v jednom rozhovore farnosti https://farnostvitaz.sk/2011/09/spolocenska_eti... : Človek, ktorý vchádza do kostola a chce sa zúčastniť na slávení svätej omše, by mal byť čisto, vkusne a aj trochu sviatočne oblečený. Dámy by sa mali vyhnúť mikrosukniam a hlbokým výstrihom, páni krátkym nohaviciam. To, čo si dnes najmä v lete ľudia obliekajú do kostola, je vhodné skôr na kúpalisko. Možno niekto namietne, že vo svojom voľnom čase sa môže obliecť ako chce. No nie je účasť na svätej omši slávnostným a radostným trávením voľného času? Nie je to svetlý bod všedného dňa? Tomu by malo zodpovedať aj oblečenie......a čítam ako čítam, informáciu o krátkej košeli tam nevidím 😀

beronsche
9. jún 2020

@laptopka007 na slavnostnu prilezitost su tieto kosele nevhodne.. Dufam, ze ich este nenosil tvoj muz s kravatou.. Moja rada - kup si saty, ake sa ti pacia a hodia sa na prilezitost, muzovi bielu koselu s dlhym (!) rukavom a ladiacu kravatu. Ak mu bude velmi horuco, rukavy si moze po obrade vyhrnut..

mergimar
9. jún 2020

Ja som bola za poslednych 6 rokov, 4x(kazdy x iny rok) na sv. prijimani- moje deti a moje netere a tam veru 95% pánov mladých aj starých malo koselu s kratkym rukavom, kedze bolo nieco nad 30 ºC. A boli to podobne ako na foto. Dokonca mali oblecene aj rifle. A to pisem o rodicoch deti.

nafka0483
9. jún 2020

@777januska777 Tu nejde o to, ci na dverach kostola napisane, ze kratke kosele su ok. Tu ide o to, ze prve svate prijimania je vyznamna a slavnostna udalost. A na slavnostne udalosti sa patri mat oblecenu slusnu slavnostnu koselu - a tou je iba kosela s dlhym rukavom.
Kosele s kratkym rukavom su na bezne nosenie, nie je to slavnostny odev.

Aj do restauracie je mozne vstupit v kratasoch a v tielku, v teniskach, alebo slapkach. Ale ak sa tam kona napr. svadba, tak uz to vhodne nie je.
Rovnako tak "bezne" je mozne vstupit do kostola v koseli s kratkym rukavom, ale ked sa tam kona slavnostna udalost, tak sa patri obliect sa primerane tomu.
A to iste samozrejme plati aj o zenach. Nikto tu neobhajuje kratke saty a hlboke vystrihy, ktore su nevhodne.

Ale "obhajovat" taku koselu tym, ze ved aj ini porusia bonton, to je dost mimo. Ini kradnu alkohol, preto sa nic nestane ked ja v obchode vypijem dzus a nezaplatim ho? Asi taku logiku ma tvoj argument.

777januska777
9. jún 2020

@nafka0483 je pravda, že sväté prijímanie je slávnosť, ale hlavne detí. Myslím si, že keď si otec dieťaťa dá košeľu s krátkym rukávom nič sa nestane. Keby to bola svadba a tam by ženích mal košeľu s krátkym rukávom, tak to by mohlo byť porušenie bontónu. Podľa mňa treba byť slušne oblečený a aj slávnostnejšie, ale slávnostnejšie košeľa s krátkym rukávom pre človeka, ktorý nezohráva pri svätom prijímaní skoro žiadnu úlohu nie je taká hrozná.