Aká je kniha vášho života?
Aká kniha sa Vám tak vryla do pamäti, že ste si povedali, že je tá naj.. niečo, čo Vás ovplyvnilo alebo dokonca zmenilo...
U mňa je to "Cesta pokojamilovného bojovníka" od Dana Millmana, teraz vyšla v novom vydaní Cesta pokojného bojovníka, mám aj jej pokračovanie, tak sa teším.
jááj.. ťažko povedať, ktorá knižka ma poznačil najviac.. to skôr asi autori.. ale Christian Jacq so svojou knižkou o Kráľovnej slnko (alebo tak nejako sa to volalo) kedysi dávno v minulosti podnietil môj záujem o históriu, ktorá sa mi stala potom povolaním. Remarque ma vždy dostane svojím smutno-realistickým štýlom, Asimov úžasnou prepracovanosťou svojich sci-fíčok, Kundera svojou neviazanosťou... vypichnúť nejakú konkrétnu knižku je fakt náročné.
Ale predsa mi ešte napadol Alchymista od Coelha.. úžasná knižka 🙂
teda mnoho knih ste vymenovali a citala som skoro vsetky a boli fakt dobre mna este napada moja oblubena dost dlho som ju zhanala bola aj sfilmovana Madisonske mosty.
no ja som na strednej prečítal 3x za sebou jednu knihu z povinného čítania,neviem názov,ale o ťažkom živote na ruskom vidieku,bolo to užasne aj som plakala ostošesť pri nej.Takže asi všetko to povinné čítanie nebolo odveci.Potom rodinné ságy od Virgínie Andrevsovej,to sú krásne príbehy.Potom hist.romány od Joža Nižňanského...
tazko vybrat len jednu
z detstva:
Jana Eyrova - precitane asi 30 krat😀
Anna zo Zeleneho domu
Jedina od Klary Jarunkovej
Velke trapenie od Heleny Smahelovej
Deti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenovej
z dospelosti:
Franny a Zooey od Salingera
Hon na ovcu od Murakamiho
Laska v case cholery od Marqueza
a mna by zaujimalo, aka kniha sa vam vryla do pamati zo slovenskej literatury😉
ciatko, zo slovenskej literatury? No chcela som napisat, ze Rene mladenca prihodi a skusenosti 😒 😅 povinne citanie, bolo to strasne, ta sa mi vryla... 😝 ,ale si mi pripomenula Jarunkovu, Jedina, Tulak, Hrdinsky zapisnik. Aj Kukucin a Tajovsky.
čo sa týka knihy na ktorú sa nedá zabudnúť je ako už spomínala ciatko:
Jana Eyrová, Anna zo Zeleného domu ale taktiež Mastičkár a v poslednej dobe sú to knihy od Dana Browna tie ma dostali tiež.......
Robert J.Serling-Nado mnou nebo......Jacqueline Susannova-Udolie babik......John Steinbeck-Na vychod od raja......M.J.Zagorka-Plamene inkvizicie1-2......Joanne Harisova-čokolada......a čachticku pani nejake vydanie ked ešte moji rodičia boli mlady taka do modra je to kniha neviem kto ju napisal,a najviac ma s...ie že som ju niekomu požičala a nevratili mi ju,pytala som sa každeho a len pozeraju na mna, ako mucha puk,niekto ju určite ma a nechce mi ju vratiť.....ked som bola mala, tak to bola kniha od Astrid Lindgrenovej-Pipi dlha pančucha,dcery zbožnuju pipi, mame dvd, ale to nie je ono a tu knihu mi tiež niekto nevratil.....no už nepožičiavam knihy....
mna najviac ovplyvnila a aj ovplyvnuje kniha Alchymista od Coelha, naucila ma rozmyslat trochu inak, precitala som ju asi 10x a vzdy v nej najdem nieco nove.
asi vsetko od simmela (hlavne laska je len slovo a vsetci ludia budu bratia) milujem draculu od brama stokera, portret doriana graya od wildea, odviate vetrom od mitchellovej, burlive vysiny od bronteovej, salingera a kto chyta v zite, marqueza a sto rokov samoty, jean cocteau a les enfants terribles a najnovsie (asi jedinu oblubenu autorku ktora este zije 😀 ) kanadsku novinarku naomi klein a jej strategiu soku, ale naozaj ma dostala kniha den dlhsi ako ludsky vek od ajtmatova - to je "kniha mojho zivota"
zo slovenskej hlavne poezia od mihalika a rufusa (ale starsia nie modlidbicky ale skor rakvy z vietnamu) z novsej matkin a laska je len chyba v programe (relaxacna literatura 😅)
este ma napadla kniha vlastne aj serial ktora ma strasne chytila za srdce,slzy v ociach a nadobudla som uplne ine predstavy o vojakoch vojne a podobne...a to Stephen Ambrose-Bratrstvo neohrozenych 😉
bejbypd tak čo sa týka vojnových najsilnejšie pre mňa je Most cez rieku Kwai a Čata..........
buba jasne ze bola 🙂
Oliver Twist
ešte som zabudla od Steelovej-Správa z Namu,je o vojne vo Vietname,niečo úžasné
Majster sarkanov....HlavaXXII......Portret Doriana Graya....11minut od Coelha......Sofiina volba.....a ked som bola pubertacka tak Krasna Catherine🙂)
mne vsetko od ronalda dahla, je to super citanicko aj pre deticky 😀
pipi dlha pancucha 😀 😅 citala som stale dookola, aj teraz by som hned precitala, len nemam poruke 😀 ostala u rodicov...
zo slovenskych nakaza od chudobu, ale to skor suvisi s prostredim kde sa odohrava ze sa mi tak vryla...
babula90, aj mne sa vryla Cesta pokojného bojovníka, je to super knižka, chystám sa ju čítať znova. Čítala som aj pokračovanie - Návrat pokojného bojovníka, a tá ma tiež oslovila.
Inak medzi moje naj knihy patria knižky od Paula Coelha - prvú som od neho čítala Alchymistu a postupne čítam všetky čo sa mi dostanú pod ruku.
Ďalej knihy od Richarda Bacha - napísal knihu Čajka Jonathan Livingston, ale mňa viac zaujala kniha Ilúzie.
Potom sa mi páči Pán Prsteňov, čítala som aj Silmarillion a tie ostatné dodatkové knihy, ale to nebolo ono.
Z takých oddychoviek - jednoznačne Vajce a ja od Betty MacDonaldovej, od nej tiež kniha Ja to zvládnem (v češtine má názov Morová rána) - to je presne humor pre mňa, vždy keď tieto knižky čítam, tak ma rozveselia.
Potom paródia na Hobita od A. R. R. R. Robertsa - Hoblit, na tom sa tiež vždy smejem, jednoducho dokonalá paródia. 😀
Ale inak konkrétnu knihu nemám, pretože v každej je niečo iné, jedinečné, pre kt. mám tú knihu rada 😉
este ma napadla Deti zo stanice ZOO 😅
lesnamacicka - Ja to zvládnem sa mi tiez velmi pacila
Ja zas možem Odviate vetrom prečítala som ju asi 7 krát, ale velakrát si ju len tak otvorím na náhodnej strane a čítam, prečítala som aj pokračovanie od inej autorky , ale vobec sa to nedá porovnat s Margaret Mitchelovou.
Z našich mám velmi rada Život bez konca.
Vsetky knihy od Dan Brown, Pan prstenov, Motyl od Henri Charriere
rada citam aj romany od T.Keleovej-Vasilkovej
Anna zo Zeleného domu,Anna v Avonlea,Anna v Sumerside,Annin vysnívaný domov,Annine lásky,Anna v Glene St.MAry,Annina dcéra Rilla,všetky ságy od Virginie Andrewsovej ale najviac vari Nemilovaná,Keleová Vasilková,všetky knihy,v puberte Medzi nami dievčatami 😀 /žrala som to/,ale aj rozprávky,od Dobšinského ,od Grimovcov,.... 😀 😀 😀
Ahojte 🙂
ako ste mnohé písali, aj ja mám viac kníh, ktoré ma niečím chytili za srdce 😉
Prečítala som mnoho kníh, od rozprávok, cez dievčenské romány,winetuovky,zaľúbené až po súčastné.
Ako dievčaťu sa mi páčili knihy ako Vajce a ja, Mary a ja, potom som mala obdobie winetuoviek-Poklad na striebornom jazere, Winetou a pod., potom som mala obdobie Krásnej Kataríny, Gričská čarodejnica tiež zaujala, Odviete vetrom, Angelika ani nehovorím 😀 😀 Som stála v dlhej rade na lístky, keď ju premietali 😝 😀
V škole som prečítala aj nie povinné knihy a doteraz si pamätám, ako ma nesmierne zaujala kniha Bedári 😔 A zo slovenských vtedy jednoznačne všetkom od Kukučína 😉
Už asi rok ma držia knihy o feng-shui a opäť som začala čítať knihy s duchovnou témetikou 😅
neviem, ktorá ma doslova "zvalcovala", ale zo súčastných som bola na vetvy z kníh od Evity-perfektne napísané, kruto reálne zobrazená súčastnosť 😕 j knihy od Dana Browna sú super. Človek sa potom zamyslí 😅
Ak mám ale napísať, ktorá ma najviac zaujala, tak to bude asi kniha Bedári 😎
ako ste mnohe pisali,tiez som precila knih na stovky...skoro vsetky tituly,ktore tu padli...a vzdy sa mi zdala najuzasnejsia prave kniha ktoru som"luskala"......... 😵 😵 😵
taktiez som knihomol - okrem uz tu spomenutych sa mi pacili vsetky od Roberta van Gulika - detektivky z cias cisarskej Ciny a chytila ma aj Chrastilova - Agata a ja. akoby moje tehotenstvo a zaciatky materstva opisovala 😀 narehotala som sa ako davno nie...
no a srdcovka je aj Boris Filan a jeho Tamtamy ci Palenice...dokonca aj moj muz uz pocuva palenice v radiu, tak som ho namotala...
fandim katuskepd - aj moja kniha su Kvety v podkrovi 😵 😵

Emanka-Americku tragediu napisal Teodor Dreiser-dlllho bola mojou oblubenou i ked mi trvalo strasne dlho kym som ju precitala 🙂
..a ta "No. 1" kniha u mna???-Biblia 😉 -citam ju uz cca od 15tich rokov a stale v nej nachadzam uplne ine veci ako ked som ju citala pred par rokmi-a stale ju nema docitanu... 😅 -asi preto,ze sa ako roman ani citat neda 😀
Hmmm-a cez Vianoce sa "vrhnem" na "Chatrč"-uz som velmi zvedava 😅