Aká je vhodná suma pre farára za pohreb?
Ahojte, prosím Vás, koľko je vhodné dat farárovi za pohreb?
Evanjelický farár.
Poplatok sme uhradili, ale ešte sa vraj dáva aj jemu osobne.
Nemáme finančnú núdzu, ale nie sme ani milionári.
300 eur jsme davali
@marketa7584 Aj blok ste dostali? Reálne ste dali ešte kňazovi 300 eur? Prečo nie dar farnosti, už keď ste chceli?
@marketa7584 Aj blok ste dostali? Reálne ste dali ešte kňazovi 300 eur? Prečo nie dar farnosti, už keď ste chceli?
@abbey1 my sme tiez davali zvlast. zvlast fare a zvlast fararovi
To záleží od zvyklosti na danej farnosti, u nás obvykle viem o 50€-100€. Farár to potom vyhlasuje ako dar farnosti.
Okrem standardnych poplatkov sme mu dali 50 eur. Absolutne som netusila kolko mam dat. Dostava plat za svoju pracu, cize to je len bonus navyse.
@abbey1 my sme tiez davali zvlast. zvlast fare a zvlast fararovi
@balerina2025 Ja viem, že ľudia dávajú. Len nechápem prečo. Chápem poplatok, chápem dar farnosti. Ale toto nie
@balerina2025 Ja viem, že ľudia dávajú. Len nechápem prečo. Chápem poplatok, chápem dar farnosti. Ale toto nie
@abbey1 nechapem ani ja, kedze jeho plati cirkev, preco aj my. zevraj sa tak dava. co uz.
@anonym_autor od 0€ po koľko chcete. Čo som v okolí počula tak dávajú 50-100€
Som sa pýtala koľko sa dáva..... že ak chceme máme dať do zvončeka.....dali sme miništrantom po 10€
U nás sa nedáva za pohreb kňazovi ako osobe nič, keď som sa ho pýtala tak že ak niečo dáme tak to pôjde do farskej pokladničky, tak sme dali 50e, pokiaľ viem tak všetky takéto dary idú farnosti.
@wolf_ dáva, žiaľ, tiež nechápem, keďže je to jeho praca, ale 300€??? To už je fakt moc.
300€ fararovi za pohreb, čo ti drbe, seňorita? :D
Neviem ako to majú evanjelici, u papežencov je farar povinný pochovať zadarmo, je to v rámci jeho pracovnej náplne a pracovnej zmluvy, ktorú má spísanú s biskupstvom. Má za to výplatu. Samozrejme, že ľudia dajú dačo do obálky aj pomimo. My sme napr. teraz za krst dali 30€ do obalky. Mne za hru na organe na svadbách a pohreboch dávajú tak 30-50, málokedy (väčšinou nejaky mafian) dá stovku, ale viac som nikdaj nedostal. Fararovi tiež tak 30-50€, viac by som nedaval, nech si nezvykne...
A tí, čo tu básnite o bloku a pod. za MILODAR, tak dúfam, že ste poslušne zdanili aj tú dvacku, čo vám babka dala v detstve na narodeniny, alebo iba tak "na zmrzlinu"
U nás sa nedáva za pohreb kňazovi ako osobe nič, keď som sa ho pýtala tak že ak niečo dáme tak to pôjde do farskej pokladničky, tak sme dali 50e, pokiaľ viem tak všetky takéto dary idú farnosti.
@belasy_motylik Nooo, snivaj ďalej... Existujú farnosti, ktoré sa správajú ako sekty a ľudia tam sa predbiehajú v tom, kto dá fararovi viac. Normálna džura s dvetisíc obývateľmi a farar si tam po troch rokoch kupil fungel nový mercedes za milodary...
@abbey1 Je to určitý prejav vďaky, dávaš to akoby z vlastného rozhodnutia ako dar. Ak si to kňaz vyžaduje, tak je to hajzlik a zasluhuje si za to trest. Ale je otázne, ako to majú evanjelici, z katolíckeho pohľadu je to tzv. simonia - obchodovanie a kupčenie so sviatosťami a sväteninami. V minulosti aj s cirkevnými úradmi.
300€ fararovi za pohreb, čo ti drbe, seňorita? :D
Neviem ako to majú evanjelici, u papežencov je farar povinný pochovať zadarmo, je to v rámci jeho pracovnej náplne a pracovnej zmluvy, ktorú má spísanú s biskupstvom. Má za to výplatu. Samozrejme, že ľudia dajú dačo do obálky aj pomimo. My sme napr. teraz za krst dali 30€ do obalky. Mne za hru na organe na svadbách a pohreboch dávajú tak 30-50, málokedy (väčšinou nejaky mafian) dá stovku, ale viac som nikdaj nedostal. Fararovi tiež tak 30-50€, viac by som nedaval, nech si nezvykne...
A tí, čo tu básnite o bloku a pod. za MILODAR, tak dúfam, že ste poslušne zdanili aj tú dvacku, čo vám babka dala v detstve na narodeniny, alebo iba tak "na zmrzlinu"
@thirstymonk Trosku rozdiel dať vnúčaťu a dať kňazovi do vačku.
@thirstymonk Trosku rozdiel dať vnúčaťu a dať kňazovi do vačku.
@abbey1 Finančná správa si to nemyslí... Ja v tom nevidím rozdiel, keď je to (milo)dar, tak je to dar, nezdaňuje sa, dávaš to z vlastnej vôle, preto, lebo chceš. Je jedno, či daruješ vnukovi, alebo rodičom, alebo bezďakovi na ulici, alebo cirkvi, alebo firme. Je to proste dar a dary sa nezdaňujú.
@abbey1 Finančná správa si to nemyslí... Ja v tom nevidím rozdiel, keď je to (milo)dar, tak je to dar, nezdaňuje sa, dávaš to z vlastnej vôle, preto, lebo chceš. Je jedno, či daruješ vnukovi, alebo rodičom, alebo bezďakovi na ulici, alebo cirkvi, alebo firme. Je to proste dar a dary sa nezdaňujú.
@thirstymonk Neviem, či sa nechápavý robíš, alebo si. Veď nech dá niekto aj 1000.Aj tomu bezdomovcovi
Ale snáď sa chápeme, že porovnávať dar 20 eur vnukovi a 300 eur do vrecka kňazovi je sakra rozdiel. A neoleť sem finančnú správu. Tu snáď riešime morálny aspekt.
@anonym_autor my sme vo februári dali 50€. Cirkevné poplatky neboli zameškané, za zvonenie zvlášť zaplatené
@thirstymonk Neviem, či sa nechápavý robíš, alebo si. Veď nech dá niekto aj 1000.Aj tomu bezdomovcovi
Ale snáď sa chápeme, že porovnávať dar 20 eur vnukovi a 300 eur do vrecka kňazovi je sakra rozdiel. A neoleť sem finančnú správu. Tu snáď riešime morálny aspekt.
@thirstymonk kdyz da nekdo varhanikovi popripade ministrantum tak ok. ti za svoji ucast na pohrbe ci svatbe plat nedostavaji a navic jsou tam dobrovolne ve svem volnem case. tem dat nejake euro dava smysl..ale proc cpat fararovi jeste neco navic, kdyz slouzi ty mse svate v ramci sve sluzby ve farnosti a ma za to radny plat, tak to ani omylem.... pak si to jezdi na dovolene, vozi zadek v drahem aute....ani korunu navic
@abbey1 ...presne jak pises, farar dostava plat. nedela nic nad ramec sveho zamestnani
me se obcas snazi pozustali dat nejakou bankovku za zvoneni. vzdycky je slusne odmitnu .hanba by me fackovala, kdybych si vzala penize jen za to, ze vm jak se pousteji zvony v kostele
300€,skoro mi zabehlo..
Máme v rodine človeka z fachu, povedal, že máme dať 10€,viac nie.
Som sa pýtala koľko sa dáva..... že ak chceme máme dať do zvončeka.....dali sme miništrantom po 10€
@glorikarebeka bavíme sa o ev. farárovi... žiadne zvončeky v ev. kostoloch nie sú...
ev. farárovi sa nedáva.
dávajú sa eurá na cirkevné ciele na fare - to sú peniaze pre potreby kostola napr. elektrika, opravy...
Co ti sibe..je mi jedno ake platove tabulky maju a ake su zvyklosti. Strechu nad hlavou maju zadarmo,stare babky im chodia upratovat,varit,nemaju deti,zeny (teda aspon nepriznane) a my im este mame platit za pohreb,svadbu,krst? Nie dakujem. A je Mi jedno aky je to farar,katolicky,evanjelicky a neviem aky Este existuju..
@anonym_autor
Minulý rok 50eur
Su plateni z mojich dani, netusim, preco by som im mala za ich pracu davat este nieco navyse. Mne ako statnej uradnicke nemohol nikto dat ani cokoladu. Nie je aj toto to uplatok?
Manzel mal pohreb v UK. Pani, nieco ako fararka, tu bola u nas osobne a aj sme spolu niekolko krat telefonovali. Nedala som nic extra, vsetko bolo platene cez pohrebnu sluzbu. Manzel mal velmi pekny pohreb.

300 eur jsme davali