icon

Aká je vhodná suma pre farára za pohreb?

8. júl 2025

Ahojte, prosím Vás, koľko je vhodné dat farárovi za pohreb?
Evanjelický farár.
Poplatok sme uhradili, ale ešte sa vraj dáva aj jemu osobne.
Nemáme finančnú núdzu, ale nie sme ani milionári.

Strana
z2
vkatush
8. júl 2025

My zvykneme 30-50, ale zase my máme svojich "rodinných" farárov, naozaj sú ako rodina, poznáme sa roku rokúce, prídu do "cudzej" farnosti odslúžiť. Tak to beriem ako príspevok na tankovanie, napr keď jeden došiel z Popradu do Košíc kvôli nám.
Ale zažila som aj pohreby, kde by som pýtala refund of farára za to, ako to odflakol, len aby bolo. Takže záleží.

Napr mama kantoruje, chodí spievať na pohreby a dajú jej 10-30, sem tam 50.
Ale tak často si musí brať voľno z práce, prispôsobovať si program, cestuje do okolitých dedín, mesta,... Počas korony mala niekedy aj 3 pohreby na deň, to bol vtedy masaker. Nie len pracovne, časovo, ale aj na psychiku.

autor
9. júl 2025
@sa3ka

Co ti sibe..je mi jedno ake platove tabulky maju a ake su zvyklosti. Strechu nad hlavou maju zadarmo,stare babky im chodia upratovat,varit,nemaju deti,zeny (teda aspon nepriznane) a my im este mame platit za pohreb,svadbu,krst? Nie dakujem. A je Mi jedno aky je to farar,katolicky,evanjelicky a neviem aky Este existuju..

@sa3ka evanjelickí majú rodiny.

autor
9. júl 2025

Ďakujem, uvažujeme nad 50 alebo 100 farárovi, 100 na cirkev. Nechceme nikoho uraziť.

autor
9. júl 2025
@balerina2025

@abbey1 my sme tiez davali zvlast. zvlast fare a zvlast fararovi

@balerina2025 takto to vraj funguje. Dve obálky.

balerina2025
9. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 takto to vraj funguje. Dve obálky.

@anonym_autor ano my sme mali pohreb v zahranici a ano takto to tam funguje

yoxinka
9. júl 2025

Toto je, myslím si, slovenské špecifikum. Všaaaaaade s obálkou, lebo bez obálky máš pocit, že dostaneš horšiu službu, že sa niekto urazí, že ťa niekto poohovára, že neviem čo. Strašná mentalita!!! Ja som krstila tri deti pri rôznych kňazoch, farári nedostali nič, keď sa zbieralo do košíka na farnosť na nejakej sv.omši, manžel tam hodil extra štedrú sumu.

bebekat
9. júl 2025
@sa3ka

Co ti sibe..je mi jedno ake platove tabulky maju a ake su zvyklosti. Strechu nad hlavou maju zadarmo,stare babky im chodia upratovat,varit,nemaju deti,zeny (teda aspon nepriznane) a my im este mame platit za pohreb,svadbu,krst? Nie dakujem. A je Mi jedno aky je to farar,katolicky,evanjelicky a neviem aky Este existuju..

@sa3ka Tu je otazka na evanjelikov..Evanjelici maju normalne rodiny..Stare babky im nechodia upratovat, mozno podla zvyklosti fary.. je pravda, ze byvanie maju viac menej bez poplatku

bebekat
9. júl 2025
@anonym_autor

Ďakujem, uvažujeme nad 50 alebo 100 farárovi, 100 na cirkev. Nechceme nikoho uraziť.

@anonym_autor Ja si myslim, ze toto je uplne rozumne. Max tu 100vku. Ani my ostatni nemame vysoke platy, aj ked oni nizsie a rozne ulavy..

balerina2025
9. júl 2025
@yoxinka

Toto je, myslím si, slovenské špecifikum. Všaaaaaade s obálkou, lebo bez obálky máš pocit, že dostaneš horšiu službu, že sa niekto urazí, že ťa niekto poohovára, že neviem čo. Strašná mentalita!!! Ja som krstila tri deti pri rôznych kňazoch, farári nedostali nič, keď sa zbieralo do košíka na farnosť na nejakej sv.omši, manžel tam hodil extra štedrú sumu.

@yoxinka nie, aj inde. toto sa netyka len Slovenska. Cirkev na celom svete

bielasovicka
9. júl 2025

300 eur? Fú, to som ešte nepočula. Ja som dala farárovi zvlášť 50 eur

hrabovo
9. júl 2025

Moja ex švagriná je fararka, evanjelicka. Ma sa nadmieru dobre, je už druhýkrát vydatá, má 2 deti, dom, auto, dovolenky...

hrabovo
9. júl 2025
@bebekat

@sa3ka Tu je otazka na evanjelikov..Evanjelici maju normalne rodiny..Stare babky im nechodia upratovat, mozno podla zvyklosti fary.. je pravda, ze byvanie maju viac menej bez poplatku

@bebekat mojej ex svagrinej nosia plne hrnce babky, stále

balerina2025
9. júl 2025
@hrabovo

Moja ex švagriná je fararka, evanjelicka. Ma sa nadmieru dobre, je už druhýkrát vydatá, má 2 deti, dom, auto, dovolenky...

@hrabovo ano, vsetci v cirkvi sa maju dobre. stavaju sa krasne fary, hlavne ze ludia nemaju co do ust

anickabasnicka
9. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor evengelický farář snad nemá doma uklizeno od manželky? včem je potřebnější než ten katolický? 🙂 ..nedelejte z nich takové chudáky. jestli má evengelický farář nasekáno narozdíl od katolického faráře tisíc
dětí, a tře bídu s nouzí, tak at jde dělat někam jinam, aby je uživil. 300euro je opravdu moc!!!! ...vám taky někdo dá bokem tolik peněz? vždyt to je pomalu trestný čin uplatku

mimikarol
9. júl 2025

Ja by som mu nedala nič. Veď je to jeho práca. Ani pri krste som nedala. Ale to som zabudla, dcéra plakala a bola som s toho v strese tak som proste zabudla. A dobre tak, veď dostáva plat.
Neznášam toto pchanie peňazí navyše za každý prd. To už poďme aj predavačke dať že nám nablokuje tovar. Veď keď sa patrí jednému nech sa patrí každému

ivanash
9. júl 2025

u nas na dedine farar na nedelnej omsi pekne podakuje za financne prispevky za pohreby. A menovite povie ktora rodina kolko penazi dala. Je to priserne, ked sme pochovavali, nechcela som nic dat, ale ved sa hanbit nebudeme, musime 😩

vkatush
9. júl 2025
@ivanash

u nas na dedine farar na nedelnej omsi pekne podakuje za financne prispevky za pohreby. A menovite povie ktora rodina kolko penazi dala. Je to priserne, ked sme pochovavali, nechcela som nic dat, ale ved sa hanbit nebudeme, musime 😩

@ivanash to sa u kalvínov zvykne. Pamätám si, že som bola párkrát na ich "omšu" a farárka menovite po rodinách vyhlasovala kto koľko dal. A zrazu povedala aj nás, som len pozrela na muža a nechápala, ani on.
Svokrovci dali za nás, lebo však čo by sa povedalo 😑

chiarisimo
9. júl 2025

Keď zomrela svokra, dali sme 100 €, prišiel na 2x, raz odslúžiť omšu a o týždeň pochovať popol, keď sme krstili deti, dali sme do pokladnice v kostole po 20 €.
Myslím, že 50 € farára poteší a zároveň aj neurazí. 100 € cirkvi? Radšej na charitu...

autor
9. júl 2025
@ivanash

@ivanash na dedine ktorá rodina koľko dala? No tak to je pekne blbé

mnamko
10. júl 2025

@anonym_autor nič som nedala,je to jeho práca

cyberk
10. júl 2025

pekne zarabaju na blbych ludoch :D :D este taka nehrala, aby som davala do vacku fararovi za pracu, za ktoru ho platia :D

autor
10. júl 2025
@cyberk

pekne zarabaju na blbych ludoch :D :D este taka nehrala, aby som davala do vacku fararovi za pracu, za ktoru ho platia :D

@cyberk prečo je niekto blbý, keď chce niekoho oceniť?

autor
10. júl 2025
@cyberk

@cyberk prečo je niekto blbý, keď chce niekoho oceniť?

Strana
z2