Aké auto je vhodné pre začiatočníčku?
Čo myslite ženy?
Ja som teraz kúpila Fabiu 1, 88000km za 1500 e.
Pre ženy fakt najlepšie automat...nechápem, prečo v Európe sú automaty tak málo rozšírené...v Amerike už 30 rokov nevedia , čo je manuál....omnoho pohodlnejšie jazdenie pre začiatočníčka, nemusí rozmýšľať aké má otáčky motora, aký stupeň zaradiť, báť sa zdochnutia na križovatke...môže sa viac sústrediť na premávku a nie dumať, ktorý stupeň tam vraziť a ako. Manuál uz treba nechať do múzea.
Len nie automat lebo zabudneš riadiť manuál a potom stým budes mat problemi...ja som začala na Honde Prelude 5g. Neries co je vhodne.ries co sa ti paci, načo máš a co netreba stále opravovať. Japonci su super v tomto.Tie sa nekazia tak..prajem vela km na akomkoľvek aute 😊
@bluka2 neda, jedine ak mas vodicak na kamion. Dnes uz ani vodicsk na ten traktor len tak neurobis.
@natalka13 A to máš odkiaľ? Keď už ideš niekoho opravovať, tak si aspoň predtým naštuduj zákon.
Zákon č. 8/2009, § 76 Ods. 7 posledná veta:
"Vodičské oprávnenie skupiny B oprávňuje viesť na území Slovenskej republiky aj motorové vozidlá skupiny T, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3 500 kg a jazdnú súpravu pozostávajúcu z motorového vozidla skupiny T a prípojného vozidla za predpokladu, že najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 3 500 kg."
Čiže kto má VP skupiny B . t.j osobné auto, tak automaticky môže viesť aj vozidlo skupiny T - t.j. traktor. Samozrejme, tí, čo majú VP skupiny C (nákladné autá nad 3,5 tpony) a skupiny D (autobusy na prepravu osôb) tiež môžu automaticky viesť skupinu T (traktor). Nie je pravdou, že najprv musíš mať VP na kamión, aby si mohla viesť traktor.
Navyše - VP na traktor si môže osoba urobiť už vo veku 17 rokov a môže na ňom aj sám jazdiť, na rozdiel od skupiny B, ktorú si niekto môže tiež spraviť vo veku 17 rokov, ale do 18. roku musí jazdiť so sprievodom.
Takže bluka2 má pravdu v tom, že začať sa dá aj na traktore. V skutočnosti začať sa dá na vozidle skupiny AM, čo sú ľudovo povedané malé motorky. Tam môže človek začať od 15 rokov. Potom v závislosti od veku je ten traktor (od 17 rokov) a tiež aj auto skupiny B. Potom sú vozidlá C s podskupinou C1 a D1 (autobusy do 16 osôb) (21 rokov) a nakoniec je to D (autpobus) a A (veľká motorka), ktoré je možné viesť až od 24 rokov. Viď § 78 zákona č. 8/2009:
§ 78 Vek na udelenie vodičského oprávnenia a vedenie motorových vozidiel
(1) Minimálny vek na udelenie vodičského oprávnenia je
a) 15 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny AM,
b) 16 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A1 a B1,
c) 17 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny B a T,
d) 18 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A2, BE, C1 a C1E,
e) 21 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny C, CE, D1 a D1E,
f) 24 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A, D a DE.
@filipjohns ojazdené. Nekupujuj nové ako ja čerstvo po vodičáku. Do týždňa bolo v servise.
@filipjohns hlavne manual, najprv sa treba naučiť poriadne jazdiť a potom môžeš prejst na automat. A za mňa to je jedno aké, aké kúpiš na takom sa naučíš. Väčšina hovorí ze male ale úplne mini auticko si nemyslím ze je dobre lebo co vidím vo svojom okolí tak potom maju problém prejst na niečo väčšie/dlhšie. Ja som začínala na mužovej octavii sedan zvykla som si na tu dlzku, po dvoch mesiacoch asi som kúpila octaviu combi a neľutujem, do čoho sadnem to odsoferujem a nerobí mi problém odsoferovat dlhšie auto
@filipjohns hlavne manual, najprv sa treba naučiť poriadne jazdiť a potom môžeš prejst na automat. A za mňa to je jedno aké, aké kúpiš na takom sa naučíš. Väčšina hovorí ze male ale úplne mini auticko si nemyslím ze je dobre lebo co vidím vo svojom okolí tak potom maju problém prejst na niečo väčšie/dlhšie. Ja som začínala na mužovej octavii sedan zvykla som si na tu dlzku, po dvoch mesiacoch asi som kúpila octaviu combi a neľutujem, do čoho sadnem to odsoferujem a nerobí mi problém odsoferovat dlhšie auto
@timeahav na automate sa poriadne nejazdi?
@chrobak7 do urcitej hmotnosti.
syn si teraz robi traktor, ma uz vodicak od 17r.
@natalka13 Áno, ak má skupinu B, tak môže riadiť traktor do 3,5 tony. Je to v mojom príspevku vyššie.
Ak si urobí v 17-tich skupinu T, tak je to bez hmotnostného obmedzenia. Skupina T nemá podskupiny podľa hmotnosti. Takže v 17 môže začať aj s tým traktorom. Nič zlé som nenapísal.
Len nie automat lebo zabudneš riadiť manuál a potom stým budes mat problemi...ja som začala na Honde Prelude 5g. Neries co je vhodne.ries co sa ti paci, načo máš a co netreba stále opravovať. Japonci su super v tomto.Tie sa nekazia tak..prajem vela km na akomkoľvek aute 😊
Akože načo?
Niekoľko rokov jazdím na automate a do auta z manuálom by som už nikdy nikdy nikdy v živote nesadla.Radsej pôjdem autobusom........Manuál je už v dnešnej dobe krok späť.
Akože načo?
Niekoľko rokov jazdím na automate a do auta z manuálom by som už nikdy nikdy nikdy v živote nesadla.Radsej pôjdem autobusom........Manuál je už v dnešnej dobe krok späť.
@anonym_580222 Nepovedal by som, že je to krok späť. Je to jedna varianta, tá lacnejšia.

Ano, prve dve odpovede su super. Ja mam cerveny automat 😀
Ale samozrejme zacat sa da aj na traktore