icon

Aké i alebo y napísať vo vete?

zuzkazp
5. dec 2023

Prosím Vás aké y/i napísať vo vete: Susedov* ps* stále nespia.

aalt
5. dec 2023

susedovi psi alebo susedove psy, oboje je gramaticky spravne

zuzkazp
autor
5. dec 2023

@aalt ďakujem 🙂

melanta
5. dec 2023

@aalt nemáš pravdu. Áno, môže byť psy aj psi, ale má to pravidlá, kedy psy a kedy psi.

melanta
5. dec 2023

@zuzkazp v tomto prípade psy, lebo sú to TIE susedove psy. Napríklad túľaví psi by boli mäkké pretože sú to TÍ psi. V linku od patka je to vysvetlené.

aalt
5. dec 2023

@melanta ti susedovi psi a tie susedove psy, nebudem riesit "spravnost" susedovi psi (ja by som to nepouzil, pre niektore pridavne mena sa nehodia oba sposoby) ale pravidlo plati.

siska53
5. dec 2023

@melanta ved to dobre dal..bud susedovi psi alebo susedove psy.. presne tak to napisal.

sorciera24
5. dec 2023

@melanta práveže to dobre použil...bud použijes TIE susedove psy alebo Tí susedovi psi...oboje je gram. správne

trema
5. dec 2023

Psy, ked su to zvierata, psi, ked je to prenesene na ludi (aspon tak sme sa ucili)

madeincssr
5. dec 2023

Psi, vtáci, vlci, býci aj psy, vtáky, vlky, býky sú gramaticky rovnocenné, podľa mňa.

lukbe
5. dec 2023

@trema nie,tie psy, tí psi, aj keď sú zvieratá😉, je to jedno.

tenerifka
5. dec 2023

nas to ucili tak, ze psi su len samci, a psy samice, alebo zmiesana svorka

vroni
5. dec 2023

@tenerifka, nie. Aj čisto samcia svorka môžu byť aj psi aj psy. Je to úplne normálny gramaticky dvojtvar. 😉

tenerifka
5. dec 2023

@vroni moze byt, ja len, ze som to tak nejak kedysi pochopila, resp.ucka nam to tak vysvetlovala

xsuzannex
5. dec 2023

@trema presne aj nas to takto ucili..

mondolina
5. dec 2023

tie psy, tí psi.

stanielka17
5. dec 2023

@siska53 “Ti psi”, ked psov pouzivame ako pejorativum na ludi, “tie psy”, ked ide o zvierata. Nepozname kontext, ale sused ma asi zvierata.

cina1
5. dec 2023

@stanielka17 presne

lukbe
5. dec 2023

@tenerifka zle učili.

siska53
6. dec 2023

@stanielka17 Toto ja viem... Ale kedze nepozname kontext, tazko usudzovat. Preto skor slo o to, ze ak je tam "ti" tak ake "i/y" a ake "i/y", ked je tam "tie" a to tam napisal ten prispievatel spravne.

siska53
6. dec 2023

@stanielka17 Ale ak to malo byt naozaj na zvierata, tak susedove psy.. je to pravdepodobnejsie...

lukbe
6. dec 2023

Posielam link, lebo tu píšete také teórie,že človeku,slovečinárovi,rozum zastáva https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1979/

hanelka1
19. dec 2023

@aalt presne tak