Aké sú ekonomické vplyvy pandémie Covid-19 na potreby a preferencie spotrebiteľov?
zmenilo sa vase spotrebitelske spravanie?
Ano. Ovela viacej veci nakupujeme online. A ovplyvnilo to aj moju pracu - robim z domu ovela viacej ako predtym a to ma vplyv na menej minania na menucka, neminam peniaze na dopravu a aj oblecenia staci menej.
v našej rodine to nemalo vplyv na naše spotrebiteľské správanie
to je priprava na diplomovku ci bakalarsku pracu?
Kedze na pandemiu plynule nadviazala energeticka kriza a rast cien energii a nasledne vsetkeho sposobena vojnou, tak tazko povedat, ci sa spotrebitelske zvyklosti zmenili pre jedno, druhe alebo obidvoje.
@keira my to mame 20km do krajskeho mesta, kde je velke shopping centrum. Da sa povedat, ze sme tam prestali chodit. Pred koronou len tak cez vikend poobede, ze na kavu, hned sme vbehli do niekolkych obchodov, cosi uvideli a kupili. Toto nerobime uz vobec skoncenim korony. Uplne som si odvykla takto travit cas. Prakticky vsetko objednavam online okrem potravinovych nakupov.
nie, som zástanca minimalizmu a vždy som bola. Kupujem iba to, čo potrebujem . Ale zase nie, že by som si nedopriala. Kozmetiky mám teda dosť, lebo veď vek 😉. A tú jedinú si objednávam online, pretože v kamenných obchodoch nie je. A vlastne v jednom už je. Inak sa nezmenilo nič, okrem toho, že platím viac za stravu. Oblečenie kupujem osobne z času na čas. Rada chytím materiál do ruky a chcem si to aj vyskúšať a nie potom lietať na poštu a vracať to.
@keira ano uz predtym som mala problem s tym aku kvalitu dostavam v restauraciach za svoje peniaze, prestala som restauracie uplne podporovat, je mi ich luto...ale ja nie som charita...
@keira mna to dlhodobo asi neovplyvnilo nijak, online nakupy som robila vzdy a ano, do istej miery je to pozierac casu, ako pises, ale pre mna je to aj forma relaxu, listovat si napriklad v online sekaci (kde je velky vyber, zo vsetkeho po 1 kuse), kozmetike a pod. a okrem toho, prave pre to, ze si pozriem ovela lepsie recenzie, zlozenie a dalsie veci, tak pre mna je takeho nakupovanie vacsinou ovela uspesnejsie ako v kamennom obchode. prave s tymi vecami z kamenneho byvam potom nespokojna, nehovoriac o tom, ze cena je obvykle niekolkonasobna.
@keira Niekde na internete bol článok, že čo patrí medzi možné príčiny inflácie. A bolo tam aj toto. Myslím si, že je to pravda. Hoci sa veľmi do ekonomiky nevyznám. Ale toto už hovorilo veľa odborníkov. Samozrejme toho čo tú infláciu spôsobilo bolo viac. Dokonca Rasťo Iliev to dáva za vinu Petrovi Kažimírovi. Hovoril o tom v súvislosti s dlhopismi.

Ano, prakticky nechodim nakupovat oblecenie do obchodov, vsetko si davam posielat domov... je to podstatne pohodlnnejsie a retoure uplne jednoduche... vseobecne chodim omnoho menej do mesta sa len tak prechadzat po obchodoch, akychkolvek... uz mi to akosi prijde strata casu.