icon

Aké sú hlavné rozdiely medzi katolíkmi a evanjelikmi?

5. júl 2024

Dobrý deň, viete mi niekto popísať nejaké hlavné rozdiely, medzi evanjelikmi a katolíkmi? V čom sa najviac tieto dve cirkvi zhodujú(mimo viery v Boha samozrejme) , a v čom sa najviac rozchádzajú? Ako prebieha taká omša u evanjelikov?

lukbe
5. júl 2024

Služby božie u evanjelikov si môžeš nájsť na YouTube. Túto sú nejaké rozdiely, aj ked nie všetko, podľa mňa. Evanjelici neveria v prítomnosť Ježiša Krista pri prijímaní, kým katolíci áno. http://www.veriaci.com/ine-cirkvi.php

btus
5. júl 2024

evanjelický kňazi sa môžu ženiť a majú aj farárky. A zdá sa mi, že oni nemajú Pannu Máriu ale Matku Božiu. A ešte že majú prijímanie aj oblátku aj víno. Katolíci len oblátku.

lenusik296
5. júl 2024

Evanjelici majú hromadnú Večeru Pánovu, kde nehovoria hriechy, prijímajú víno a oblátku, majú iba 2 sviatosti, hlavou cirkvi je Ježiš, nemodlia sa k svätým, ani k Márii, majú bohoslužby a nie omšu, farár alebo farárka môže mať rodinu...

lakebabe
5. júl 2024

Ja som evanjelická a toto co ti tu vymenovali. U nás sa nemodli absolútne k panne Márii, ani k svätým, spoveď je hromadná a neuznavame celibát. Farár si normálne založí rodinu , žijú spolu na fare a často sú aj ženy fararky.

blaazi
5. júl 2024

@btus aj katolici maju moznost prijimat telo aj krv (hostie aj vino). Ale z praktickych dovodov sa zvacsa prijima hostia. Podstatna je viera v to, ze v kazdom kusku chleba ci vina je pritomny Jezis Kristus.

isis234
5. júl 2024

@blaazi katolíci by mali prijímať i víno, ako krv Ježišovu. To si len oni vymysleli, že len "telo" hostiu. Odklonili sa od Biblie. Neslúžia omše tak, ako bolo povedané od Boha. Viac krát bola prepisovaná.
Ako písali vyššie, majú bohoslužbu a neuznávajú Pannu Máriu. Môžu uzatvárať manželstvá

blaazi
Autor odpoveď zmazal
blaazi
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
5. júl 2024

@btus gréckokatolíci prijímajú aj Telo a Krv (chlieb a víno) a môžu sa kňazi aj do vysviacky oženiť

tinka_1807
5. júl 2024

Čo majú spoločné? Obe cirkvi sú kresťanské. To znamená, že veria v Trojjedineho Boha, Otca, Syna (Ježiša) a Ducha Svätého. Ďalej obe cirkvi veria v to, že Ježiš Kristus bol obetovany za nás a naše hriechy a že je Boží syn. Toto je hlaveň posolstvo kresťanstva.

Oddeľujú sa v kultúrnom spracovaní, bohoslužbách a tradíciách.
Evanjelici sú viac zameraný na evanjelium, sväté písmo a sú v ňom väčšinou aj zbehlensi ako katolíci. Evanjelici nemajú celibát, majú hromadnú sv. Spoveď a neprijímajú Ježiša v hostii.

Kresťania veria v Pannu Máriu ako pannu a svätých. Prijímajú Ježiša vo víne a chlebe.

lenkakravcova
5. júl 2024

Katolíci majú na všetko sviatosti, ktoré berú ako niečo sväté. Evanjelickom na tom až tak nezáleží. Nerobia z toho doslovne ceremónie.

Napr katolíci veria, že jedine kňaz môže dať rozhrešenie. Evanjelici majú aj osobnú spoveď ako možnosť.
Katolíci veria, že hostia je doslovne mäso a krv ich Boha. Čiže na omši jedia doslovne Boha.
Evanjelici to berú ako metaforu.

misa1308
5. júl 2024

Hlavne rozdiely sú vo vierouke ako napr. dedičný hriech , treba si to naštudovať. Inakosť vo výsluhovaní bohoslužby sú tie najmenšie rozdiely podľa mňa.

julia_romeo
5. júl 2024

nauc sa pouzivat google.. 🙂

tuto som nasla dobre vysvetlenie:
Katolícka a evanjelická cirkev rozdiely
Katolícka a evanjelická cirkev rozdiely. Katolícka a evanjelická cirkev majú niekoľko zásadných rozdielov vo svojich náukách, praktikách a histórii. Tu sú niektoré z nich:

Autorita:
Katolícka cirkev uznáva pápeža ako najvyššieho duchovného vodcu a nástupcu svätého Petra, zatiaľ čo evanjelická cirkev (ktorá patrí medzi protestantské cirkvi) takúto centralizovanú autoritu nemá a zvyčajne zdôrazňuje osobnú vieru a interpretáciu Biblie.

Tradičná štruktúra a hierarchia:
Katolícka cirkev má dobre definovanú hierarchiu, ktorá zahŕňa pápeža, kardinálov, biskupov, kňazov a diakonov. Evanjelické cirkvi sú často menej hierarchické a môžu mať jednoduchšiu organizáciu s miestnymi pastorátmi alebo staršovstvom.

Sakramenty:
Katolícka cirkev uznáva sedem sviatostí (krst, birmovanie, Eucharistia, spoveď, posledné pomazanie, svätého manželstva a svätenie kňazov), zatiaľ čo evanjelické cirkvi obvykle uznávajú iba dva (krst a Večera Pánova) a považujú ich skôr za symbolické vyjadrenia viery.

Viera a skutky:
Evanjelické cirkvi zvyčajne kladú väčší dôraz na ospravedlnenie vierou samotnou, v súlade s Luthrovým princípom „ospravedlnenie vierou“, zatiaľ čo katolícka cirkev učí, že spása je procesom, ktorý zahŕňa vieru aj dobré skutky.

Úcta k svätým a Panne Márii:
Katolícka cirkev praktizuje úctu k svätým a obzvlášť k Panne Márii, ktorá má špeciálne miesto v katolíckej náuke a modlitbách. Evanjelické cirkvi sa zvyčajne vyhýbajú takémuto typu úcty a sústredia sa priamo na vzťah medzi veriacim a Bohom.

Liturgia: Katolícka cirkev má štandardizovanú liturgiu s pevným poriadkom bohoslužieb, zatiaľ čo evanjelické cirkvi môžu mať voľnejšiu formu bohoslužieb a viac sa sústrediť na kázanie a spoločenstvo.

Pohľad na Písmo:
Katolícka cirkev učí, že Biblia a Tradícia cirkvi sú rovnocennými zdrojmi viery, zatiaľ čo evanjelické cirkvi obvykle zdôrazňujú Sola Scriptura, čo znamená, že Biblia je jediným a najvyšším autoritatívnym prameňom viery a praxe.

nevenka
5. júl 2024

@tinka_1807 len poopravim, ze vo Vyznani viery maju aj evanjelici (ECAV) spomenutu Pannu Mariu a vkeru vo svatych...😊

Verím v Boha Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme.

Verím v Ježiša Krista, Syna Jeho jediného, Pána nášho, ktorý sa počal z Ducha Svätého, narodil sa z Márie panny, trpel pod Pontským Pilátom, ukrižovaný umrel a pochovaný bol; zostúpil do pekiel, v tretí deň vstal z mŕtvych, vstúpil na nebesá, sedí na pravici Boha Otca všemohúceho; odtiaľ príde súdiť živých i mŕtvych.

Verím v Ducha Svätého, svätú cirkev všeobecnú, spoločenstvo svätých, hriechov odpustenie, tela z mŕtvych vzkriesenie a život večný. Amen.

smajliica
5. júl 2024

Ja nie som evanjelik ale protestant, ale teda z môjho pohľadu ešte jeden podstatný rozdiel:
My uznávame iba Bibliu ako jediný zdroj autority. Katolíci k Biblii majú pridaných veľa dogiem, pravidiel atď.

michaelka_
27. júl 2025

Nemám rada výraz, ktorí používajú katolíci, že evanjelici “neuznávajú“ p. Máriu. Je to tak, že sa k nej jednoducho nemodlia.

isis234
27. júl 2025
@michaelka_

Nemám rada výraz, ktorí používajú katolíci, že evanjelici “neuznávajú“ p. Máriu. Je to tak, že sa k nej jednoducho nemodlia.

@michaelka_ bývalá kolegyňa aj kamoška povedali: " neuznávame Pannu Máriu". Nie je to len výraz, ktorí používajú katolíci.
Desatoro Božích prikázaní.
1.Ja som Pán, tvoj Boh! Nebudeš mať okrem mňa iných bohov, ktorým by si sa klaňal.
Tiež sa spomína že nie je vhodné mať rôzne sošky "bohov", ktorým sa klaňajú.
Je to polemika.
Evanjelisti vravia, že oni majú Boha v srdci. Nemusia ani do chrámov ísť. Že chrám je vytvorený ľudskými rukami. Tam neprebýva Boh. Ale v nás.
Ja sa napríklad fajn cítim v Božom chráme. Taký neopísatelný POKOJ. Ale... nie v každom. Niekde je cítiť, že sa slúžia i čierne omše, čo potvrdili farári.