Aké sú to hríby?
Ahojte viete poradiť aké sú toto hríby ? Ja som vravela že suchohríby ale nejako sa každému zdajú iné ,🤔

suchohríb hnedý by to mal byť
Modrak u nás, keď ho odlupneš je modrý, tak overíš že to nie je hrib satanský ktorý je podobný a jedovatý
@bobo2433 ťažko takto určiť, máš tam minimalnem3 druhy,.ak dobre vidím. Na podrobné a presné určenie treba fotku huby detailne z viacerých uhlov. A máš odrezané hlúbiky, čo tiež môže sťažit identifikáciu. Roztrieť ich na suchohríby (tie s "tenkou nožičkou") a hriby a aspoň tie hríby poriadne pofoť.
@bobo2433 ťažko takto určiť, máš tam minimalnem3 druhy,.ak dobre vidím. Na podrobné a presné určenie treba fotku huby detailne z viacerých uhlov. A máš odrezané hlúbiky, čo tiež môže sťažit identifikáciu. Roztrieť ich na suchohríby (tie s "tenkou nožičkou") a hriby a aspoň tie hríby poriadne pofoť.
@anonym_65b088 bohužiaľ foto mi iba takto prišla od svokrovcov sú odo mná 60km
Pri zbierani hub plati jedna zasada - Zbieraj len to, co na 100 % poznas. Lebo to moze mat fatalne nasledky.
U nas sa im tiez hovori modraky.
Su to suchohriby.. bleda hlavicka a zo spodu špongia ktora zmodra po dotyku..
Je to suchohrib. Modrak byva viac do cervena a znacne zmodrie cely pri prekrojeni, vrch ma do bordova, zamatovy. Satan je na vrchu do biela, s cervensou nohou, nerastie hocikde. Toto je suchohrib, ak si nie su isti, mozu ho oliznut alebo trosku nahryznut, ci nie je horky, v zavislosti od lokality to moze byt horkac. Ale pred 2 dnami som zo suchohribov robila prazenicu.
Modraky každý to volá inak 😀 kľudne jedzte ja ich mám rada v kapustnicj
Je to suchohrib. Modrak byva viac do cervena a znacne zmodrie cely pri prekrojeni, vrch ma do bordova, zamatovy. Satan je na vrchu do biela, s cervensou nohou, nerastie hocikde. Toto je suchohrib, ak si nie su isti, mozu ho oliznut alebo trosku nahryznut, ci nie je horky, v zavislosti od lokality to moze byt horkac. Ale pred 2 dnami som zo suchohribov robila prazenicu.
@ciernysokol Pripájam sa k vášmu názoru. Sú to suchohríby. "Modráky" určite nie.
@anonym_65b088 kde tam vidíš 3 druhy? Véd sú všetky rovnaké 🤭
Rozhodne nie suchohríby ani zrnitohlúkové.
Možno no netrvdím na isto
Hríb horký https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Caloboletus-rad...
Alebo
niečo z okruhu prípadne niečk v zdroji nasledujúcom zdroji
https://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-rod?typ=...
Správny postup fotiek húb na identifikáciu
1.sfotiť huby v prirodzenom prostredí (tam kde rástli)
2. po vybratí plodnice krútivým pohybom (nie odkrojením) ale vybrať úplne celú prekrojiť pozdĺžne aby bolo vidno zmeny farby čo uľahší identifikácky
3. NEochutnávať ale možno popísať vôňu
4 .popísať okolité stromy na ktoré by mohla byť huba mykorízna, napísať približnu veľkosť hy
Zásada
1. Nikdy nebrať domov druhy, ktoré spoľahlivo nepznáte, a v žiadnom prípade také druhy nekonzumovať
2. Môžu byť horký taktiež po nedostatočnej úprave spôsobiť ľahšiu otravu , preto neodporúčam konzumovať.
Odporúčanie
1.Využiť stánku nahuby sk. alebo Mykologické poradne (aj na facebooku je skupina s odborníkmi), prípadne vyhľadať poradne v okolí a doniesť konrétnu plodnicu odborníkom
@fungi preco sa nemozu ochutnat a hned vyplut? Samozrejme, nebudem ochutnavat muchotravky, satan a nejake divne vejarovite, ale ked zbieram len s rurkovitym podhubim a chcem odlisit od horkaca?