icon

Aké sú to hríby?

bobo2433
11. aug 2025

Ahojte viete poradiť aké sú toto hríby ? Ja som vravela že suchohríby ale nejako sa každému zdajú iné ,🤔

bobo2433
autor
11. aug 2025
anonym_ffd085
Autor odpoveď zmazal
beasy
11. aug 2025
@bobo2433

@bobo2433 áno sú, je ich viac druhov, tieto voláme u nás “babky” prave kvoli prasklinkám ktoré majú na klobúčiku 🙂 ale nádherne voňajú v porovnaní s tými s tmavšou hlavičkou

veronika33
11. aug 2025

suchohríb hnedý by to mal byť

modratrixie
11. aug 2025

Modrak u nás, keď ho odlupneš je modrý, tak overíš že to nie je hrib satanský ktorý je podobný a jedovatý

anonym_65b088
12. aug 2025

@bobo2433 ťažko takto určiť, máš tam minimalnem3 druhy,.ak dobre vidím. Na podrobné a presné určenie treba fotku huby detailne z viacerých uhlov. A máš odrezané hlúbiky, čo tiež môže sťažit identifikáciu. Roztrieť ich na suchohríby (tie s "tenkou nožičkou") a hriby a aspoň tie hríby poriadne pofoť.

bobo2433
autor
12. aug 2025
@anonym_65b088

@bobo2433 ťažko takto určiť, máš tam minimalnem3 druhy,.ak dobre vidím. Na podrobné a presné určenie treba fotku huby detailne z viacerých uhlov. A máš odrezané hlúbiky, čo tiež môže sťažit identifikáciu. Roztrieť ich na suchohríby (tie s "tenkou nožičkou") a hriby a aspoň tie hríby poriadne pofoť.

@anonym_65b088 bohužiaľ foto mi iba takto prišla od svokrovcov sú odo mná 60km

muchotrafka298
12. aug 2025

Pri zbierani hub plati jedna zasada - Zbieraj len to, co na 100 % poznas. Lebo to moze mat fatalne nasledky.

xenia65
12. aug 2025
@bobo2433

@anonym_65b088 bohužiaľ foto mi iba takto prišla od svokrovcov sú odo mná 60km

@bobo2433 modraky, po prekrojeni zmodraju. Po vysušení sú tmavé, ale jedlé

saxana000
12. aug 2025

U nas sa im tiez hovori modraky.
Su to suchohriby.. bleda hlavicka a zo spodu špongia ktora zmodra po dotyku..

ciernysokol
12. aug 2025

Je to suchohrib. Modrak byva viac do cervena a znacne zmodrie cely pri prekrojeni, vrch ma do bordova, zamatovy. Satan je na vrchu do biela, s cervensou nohou, nerastie hocikde. Toto je suchohrib, ak si nie su isti, mozu ho oliznut alebo trosku nahryznut, ci nie je horky, v zavislosti od lokality to moze byt horkac. Ale pred 2 dnami som zo suchohribov robila prazenicu.

pikachu999
12. aug 2025

Modraky každý to volá inak 😀 kľudne jedzte ja ich mám rada v kapustnicj

staryjarec
12. aug 2025
@ciernysokol

Je to suchohrib. Modrak byva viac do cervena a znacne zmodrie cely pri prekrojeni, vrch ma do bordova, zamatovy. Satan je na vrchu do biela, s cervensou nohou, nerastie hocikde. Toto je suchohrib, ak si nie su isti, mozu ho oliznut alebo trosku nahryznut, ci nie je horky, v zavislosti od lokality to moze byt horkac. Ale pred 2 dnami som zo suchohribov robila prazenicu.

@ciernysokol Pripájam sa k vášmu názoru. Sú to suchohríby. "Modráky" určite nie.

anonym_f17674
12. aug 2025
@anonym_65b088

@anonym_65b088 kde tam vidíš 3 druhy? Véd sú všetky rovnaké 🤭

lelecik
12. aug 2025

@bobo2433 za mna je to hrib cerveny, nejedly. Hriby sine, zrnohlubikove a suchohriby zbieram bezne, a vyzeraju inak ako tieto

michala76
13. aug 2025

@bobo2433 hrib horký. Treba ochutnať.

anonym_055399
Autor odpoveď zmazal
fungi
Autor odpoveď zmazal
fungi
13. aug 2025

Rozhodne nie suchohríby ani zrnitohlúkové.
Možno no netrvdím na isto
Hríb horký https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Caloboletus-rad...
Alebo
niečo z okruhu prípadne niečk v zdroji nasledujúcom zdroji
https://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-rod?typ=...
Správny postup fotiek húb na identifikáciu
1.sfotiť huby v prirodzenom prostredí (tam kde rástli)
2. po vybratí plodnice krútivým pohybom (nie odkrojením) ale vybrať úplne celú prekrojiť pozdĺžne aby bolo vidno zmeny farby čo uľahší identifikácky
3. NEochutnávať ale možno popísať vôňu
4 .popísať okolité stromy na ktoré by mohla byť huba mykorízna, napísať približnu veľkosť hy

Zásada
1. Nikdy nebrať domov druhy, ktoré spoľahlivo nepznáte, a v žiadnom prípade také druhy nekonzumovať
2. Môžu byť horký taktiež po nedostatočnej úprave spôsobiť ľahšiu otravu , preto neodporúčam konzumovať.
Odporúčanie
1.Využiť stánku nahuby sk. alebo Mykologické poradne (aj na facebooku je skupina s odborníkmi), prípadne vyhľadať poradne v okolí a doniesť konrétnu plodnicu odborníkom

fungi
Autor odpoveď zmazal
ciernysokol
13. aug 2025
@fungi
Odpoveď bola zmazaná

@fungi preco sa nemozu ochutnat a hned vyplut? Samozrejme, nebudem ochutnavat muchotravky, satan a nejake divne vejarovite, ale ked zbieram len s rurkovitym podhubim a chcem odlisit od horkaca?