Aké vodítka používate?

00momo
25. nov 2022

Ahojte.
Zvažujeme adopciu psika. Nevieme aky bude veľký, tak chcem sa vás opýtať ake voditka pouzivate nylon, flevi ...
Lrosim napiste mi koľko váš psik cca vazi a ake voditko pouzivate a ste snim pokojný?
Ďakujem za odpovede
Prajem pekný deň

alexas56
25. nov 2022

@00momo V útulku Vám povedia cca aký bude psík veľký. Dobre je mať na prechádzky stopovačku, aby ste ho mohli učiť povel k nohe. Ak to bude veľký pes, tak ja osobne určite neodporúčam flexi, bude Vás vláčiť kade tade a neudržíte ho. Flexi je fajn, keď psík už vie chodiť, ale taktiež je to skôr vodítko pre menšie rasy. Ja odporúčam normálne pevné vodítko. Veľkosť podla psíka..Aký to bude psík?

marsmykkok
25. nov 2022

nylon s mäkkým koncom. Výhody ľahké do ruky, ľahká údržba, mäkký koniec netlačí ak pes aj potiahne. Mám psa 27 kg.

pribinak
25. nov 2022

Mám flexinu, 5m. Mame 6-7 kilového psa, ale temperament veľký

jenni_p
25. nov 2022

Používam nonstop move leash - kúpiť sa dalo kedysi na sportisimo alebo havkáreň (eshop / osobne sídlia v BB), je reflexné, má skvelú karabínu, pokiaľ budeš mať silnejšieho psa, tak to tá karabína vydrží.
Ja mám 20 kg psa, kríženec stafforda a je veľmi silná a viackrát zničila obyčajné karabíny a potom sa karabína sama otvárala a pes sa mi odopol, preto neodporúčam klasické vodítka z chovproduktov.
Máme asi 1,5m dĺžku a 15 mm šírku. Rúčka je mäkká, jemne vystužená, nereže keď pes potiahne, má reflexné prvky a na vodítko môžeš umiestniť sáčky. Síce stojí viac, ale pomer cena / výkon / životnosť - všetko top. Viac peňazí sme určite minuli za vodítka z chovproduktov, ktoré sme museli kupovať často, nakoľko to nevydržali - možno na menšieho psíka, ktorý nie je taký pohybovo aktívny.

Tiež máme aj nonstop postroj (na behanie + vodítko na behanie), obojok cruise collar (polosťahovací) a ten tiež vydržal veľa oproti klasickým, ktoré nám pes vyťahal a roztiahli sa. Ak budeš mať šialeného hyperaktívneho psíka odporúčam túto značku.

https://www.nonstopdogwear.com/cz/produkt/move-...

jenni_p
25. nov 2022

https://www.havkaren.sk/produkt/non-stop-dogwea...

https://www.sportisimo.sk/non-stop-dog-wear/?vs...
tu momentálne majú len bungee na behanie, ale moźno naskladnia aj klasický move leash

babababka
25. nov 2022

Dĺžka 10m,aby sa mohol pohybovať spálňa,chladnička,WC,TV,bez reflexných prvkov,šírka cca 20mm,na výcvikové je už neskoro,tak samonavíjacie vodítko.Lano odolné proti oderu a vplyvom počasia,však už to má 38 rokov,je to totiž na mm.🙂❤🙂

misulka22
25. nov 2022

Klasicke povrazove a hlavne okruhle.mam dvoch cca 50kg psov

marfica
25. nov 2022

@00momo mám 30 kilového psa, klasické vodítko a klasický obojok z chovproduktu. Drží už cca 4 roky. Máme veľmi inteligentného a učenlivého psa, čiže neťahá a netreba skúšať silu karabínky ako píše @jenni_p lebo poslúcha na slovo a na vodítku je minimálne, len pri stretávaní sa s cudzími psami pre istotu. Pri venčení je navoľno a poslúcha povely, vlastne ich ani netreba hovoriť, on normálne vie čo od neho chcem a kedy chcem, je to kríženec ovčiaka, čiže veľmi učenlivý a múdry.

jenni_p
25. nov 2022

@marfica máte plus, že máte ovčiaka, oni sú fakt inteligentní, my máme staffa a ona je tiež inteligentná, aj poslúcha, chodíme pravidelne a dlhodobo na tréningy, ale ona má v sebe neskrotené šťastie, ktoré jej z času na čas zahmlieva zdravý úsudok a to veľmi skúša silu karabínky :D a najmä predtým, než sme chodili na tréningy to boli vyťahané vodítka, obojky, karabínky, ruky aj nervy.
Záleží aj od toho, akého kríženca bude autorka mať, nakoľko genetika zohráva svoju rolu, sama to vidím na tréningoch, že čistokrvné ovčiaky ale aj krížené sú poslušní pracanti a tieto bull plemená sú šialenci, ktorí potrebujú vybiť baterky a majú až priveľa energie a na bežných prechádzkach po meste to v úvode bývalo šialené.

Čiže asi aj v závislosti od kríženca a toho, čo bude mať psík geneticky podmienené treba vybrať "výstroj", možno ti bude stačiť klasika a nezničíte to. 🙂

marfica
25. nov 2022

@jenni_p jasné, máš pravdu. My sme s našim ani na cvičák nemuseli chodiť, on je vlastne skoro ako človek😍 len nerozpráva ale všetko rozumie.

marsmykkok
25. nov 2022

@jenni_p pes sa karabiny nedotýka,.nemá ju ako zničiť keby aj ťahá. Ničia ju skôr pády na zem, netreba hádzať voditko na zem, ale položiť.

janca704
25. nov 2022

my na asi 45kiloveho psa mame take povrazove, gulate, hrube s kovovymi komponentami. ma 2m, da sa skratit na 1m (to si davam, ked si ho potrebujem udrzat pri nohe (je reaktivny, obcas mu prepne a taha jak blazon, voditko mam v pravej ruke, ide mi popod zadok, pes pri lavej nohe). Voditko je paradne, drzi, netrha sa.

jenni_p
25. nov 2022

@marfica úprimne ti to prajem a trochu ti aj závidím, nás to stálo kopu času a nervov a stále nemáme vyhrané, ale vidieť posun oproti tomu, kde sme začínali a začiatok bol fakt katastrofálny :D :D ale zas, nevymenila by som ju, von je síce blázon, ale v podstate sa len teší zo života a trochu viac ako je bežné, doma je však ako med.

@marsmykkok áno, viem, že sa pes karabíny nedotýka, keďže je zapnutá o obojok a pes ju má pri krku, čiže neviem, ako by som ju hádzala o zem, či aj so psom? 🙂 vodítko mám doma zavesené a keď si psa odopnem, vodítko mám zapnuté a prehodené cez plece 🙂
Mám psa, ktorý bol zo zlých podmienok, ktorý nevedel, ako chodiť popri nohe a nevedel neťahať na vodítku pri bežnej chôdzi, kým sme nezačali chodiť na tréningy..vždy keď ju niečo zaujalo, trhla sa na vodítku v smere svojho záujmu alebo sa ťahala k inému psovi, dokonca mi tým spôsobila opakovane úraz ramena, čiže áno, je to z ťahania a trhania na vodítku silných psom. 🙂

lujza123
25. nov 2022

Mame 3 voditka + sťahovaci obojok. Pes 35 kg stavač.
Najcastejsie chodíme so psom behať, to ma sťahovaci obojok + voditko, všetko o akokeby lano. Da sa nastaviť na rôzne dĺžky a dobre pripnúť na pas ktorý ma bežec na sebe.
Na klasickú venciacu vychádzku ci turistiku flexi voditko.
Keď idem do mesta, autobusom alebo niekde kde chcem aby mi pes kráčal pri nohe tak mame kratucke voditko, to ma možno 50 cm dlzku.

Pes ma 7 rokov, kolko voditok sme mali už ani nerátam, dosť ich rozhryzol hlavne keď bol malý, niečo sme postracali my, niečo nám nevyhovovalo alebo sa rozstrapkalo...
Od 10 tich rokov mam vždy nejakého psa a ani jednému nevydržalo voditko celý život. Najviac sa kazia flexi, ale na venčenie sú najlepšie. Proste voditko je taka dočasná vec, kúp co ti padne do oka a uvidíš.

lujza123
25. nov 2022

@jenni_p ani my nehovor, mam pocit ze naučiť to naše teliatko chodiť na voditku je proste nemožné. Zozaciatku sme sa s voditkom nedostali ďalej než 100 m od bránky, pes potiahol ja som potiahla iným smerom a takto sme sa motali v kruhu mesiac kým pochopil ze ideme kam ja chcem nie kam on chce.

Mame stavača, čo je tiež chodiace nadšenie on sa všade hrnie ako babka do kauflandu keď sú zľavy. Von z domu, dovnutra, z auta, do auta, do autobusu, všade musí byť prvý.
Už má 7 rokov, poslušný, ale s voditkom je to stále občas boj no oproti tomu masakru co predvádzal na začiatku už dobre. Ale tak vidím ze sa chudák aspoň snaží, pri nohe vie ist super, aj pri behu lebo to ma svoju naučenu presnú vzdialenosť od človeka ale flexi moc nezvláda. Vôbec necíti ze by bolo voditko napnuté, ani nejaké priskrtenie od obojku, ani pritiahnutie, proste fakt také tela.

jenni_p
25. nov 2022

@lujza123 ani naša necítila priškrtenie, jej to nevadilo, ona nemá také vnímanie bolesti ako iné psy, aj keď omylom do niečoho nabúra pri behu, ona nezájem :D
Dá sa to riešiť v dospelom veku, keď sa psík nenaučil chôdzu pri nohe od šteniatka, ale je to všeobecne nepopulárny spôsob, ale efektívny, t.j. ostnatý obojok, ktorý neublíži, ale je to diskomfort a pes chápe, že to zažívať nechce a nebude ťahať, skúsila som si ho sama na ruke a trhla som ním a bolestivé to nie je, lebo to nie je ostré, ale diskomfort to je. proste niektoré psy sú komplikovanejšie povahy a nefunguje tam pozitívka. A keď sa odučí ťahať tak bude aj na látkovom obojku poslúchať, lebo sa naučí, že to nie je žiadané správanie a za žiadanú chôdzu pri nohe má byť odmenka, ale aj kombinácia pozitívky a obojku trvá nejaký čas, ale výsledky rozhodne prídu 🙂

00momo
autor
25. nov 2022

Dakujem za rady. Este nevieme akeho budeme mat psa . Adopcia sa bude konat v Januári, tak zacinam pokukavat po voditkach. Existuje nieco co udrzi od labradota po dogu?

majlo1234
25. nov 2022

Samozrejme, obycajne okruhle voditko s mvelkou karabinou, kupis v chovprodukte. A obycajny pevny kozeny obojok, dobre utiahnuty. A nakoniec dobra technika vodenia, to by ti mali ukazat na cvicaku. My mame 45 kg psa, malokedy pouzivame voditko, ale to ide ruka v ruke s tenperamentom, vekom a poslusnostou. Na nu staci aj snurka od topanky😃

marsmykkok
26. nov 2022

@jenni_p Ja som napísala svoju skúsenosť len. Ja mám vodítko na terase na dlážke pri topánkach a teda áno, ked psa odopnem alebo sa vyzúvam mám tendenciu nezohnúť sa úplne, ale ho tam chodiť z polmetra-metra. Len nesúhlasím s tým, že v bežných obchodoch sa nedá kúpiť kvalitné vodítko alebo karabínka-podľa mňa sa dá určite, len treba mať správnu ruku pri výbere.