Akého domáceho maznáčika odporúčate?

8. dec 2023

Deti strašne chcú domáceho maznáčika na Vianoce. Zároveň s mužom nechceme aby teraz celý dom bol hore nohami. Zlatú strednú cestu chceme nájsť. Aké zvieratko je také, ktoré deti môžu zobrať na ruky, hrať sa, starať sa atď a zároveň nenaruší náš bežný život?

mamatroch
8. dec 2023

Skrecok dzungarskeho (moze byt jeden sam) Degu cilsky (idealne dve samicky a od chovatela). Skrecok zije cca 2 roky, osmak degu cca 5-8.
Len si treba vopred ujasnit, kto sa bude starat o zvieratko, pravidelna strava, pohyb, cistenie klietky / akvaria... Takisto financne, kazde zvieratko cosi stoji... Degu sa prisposobi rytmu rodiny, skrecok v noci lomozi (da sa mu ale na noc z klietky vybrat kolotoc 🤷). My sme mali obe zvieratka, obe v detskej izbe, nasim detom skreckov nocny zivot neprekaza, manzela by ale vystrelo, keby s nim mal spat v jednej miestnosti.
Takisto dovolenka - mate niekoho, kto vam bude zvieratko chodit krmit v case nepritomnosti?
Priestorove naroky - degu ma vacsie, ale ani skrecok nemoze byt v akvariu 20x20 cm, treba mysliet i na toto.
Skrecok je vyslovene na maznanie sa, no zije si svoj zivot. Degu vyslovene potrebuje kazdy den pozornost, ale zase je schopny sa naucit i nejake tie kusky / triky. A degu sa nesmie chovat sam, trpi tym.

misulka22
8. dec 2023

Za mna degu,kralik ( to je ale uz ako maly pes) alebo morcata.ak ma niekto dom tam emu je top 👌

karolinakr
8. dec 2023

moj kompromis medzi psom a mačkou bol zajac..zajko neni zly, len tento moc všetko kuše 🐇

gejb
8. dec 2023

Na začiatok škrečok, nič väčšie neodporúčam.

renab
8. dec 2023

Po mojich skusenostiach, ak nechcete psika, tak morca alebo potkan.

j_m
8. dec 2023

Žiadne… akékoľvek zvieratká by sa nemali dávať ako darček… a akékoľvek naruší bežný život.

nelca84
8. dec 2023

Ja by som kupila 2 morciatka, su mile, priatelske. Skrecok je nocne zvieratko, cez den bude spat a v noci vystrajat.

ja_mama
8. dec 2023

Ak byvate v dome tak ja odporucam macku. Aj ked ja ich velmi nemusim, ale staci jej dat najest, pomaznat sa s nou a pohrat a inak beha cely den von. Cez dovolenku by jej snad daky sused dal najest, pripadne ona si vie aj nieco ulovit. Kocur je vacsi tulak, vela krat sa domov uz nevrati, preto macku ale teda urcite ju treba dat kastrovat ak nechcete macata.

vykojenapanda
8. dec 2023

Odporucam (predsudky bokom!) potkanika. Najlepsie zvieratko, najmenej starosti. Maznacikovia, nerobia zvuky, nekusu do ruky, nebobkuju vsade- naucili sa na zachodik, ziju 2 roky, neboja sa, neschovavaju sa...tiez sme chceli pre starsiu prve zieratko, ja som navrhla skrecka, manzel vygooglil potkana. Povedali sme si plusy minusy a vyhrali potkanici. Fakt najlepsie zvieratka. Dozili sa 2,5 roka. Kupovali sme od chovatelky take vyslachtene, pekne makucke, ktore boli zvyknute na manipulaciu rukami.

deti95060810
8. dec 2023

nepíšeš či do bytu alebo máte dom...
do domu mačku... do bytu korytnačku.

ivangeline
8. dec 2023

Moje dieta chce skrecka..ale obavam sa skorej smrti..

kengurica
8. dec 2023

My sme googlili dlho, a najlepší sa nám videli potkaníci. Ako tu už bolo spomenuté, predsudky naozaj nie sú na mieste. Od chovateľky sme kúpili 2 dumbov (majú okrúhlejšie a nižšie posadené ušká, strašne milí sú), odporúča sa chovať minimálne 2 (rovnakého pohlavia), aby nebolo smutno. Výhody - sú strašne milučkí, nehryzú, nesmrdia sú veľmi čistotní, prítulní, učenliví, a "návykoví" 😋, lacní (cca 10€). Nevýhoda - žijú pomerne krátko (2-3r). Sú to ozaj miláčikovia rodiny, nosíme ich po dome len tak na pleci, v kapucnj. Väčšou investíciou je akurát klietka.

kengurica
8. dec 2023
cessy01
8. dec 2023

My mame doma psa aj mačky aj zajka aj morcata ... pre mňa sú top morcata , musia byť dve lebo samé bude trpieť ale morske prasiatka podľa mňa nikdy neomrzia. Mačka je fajn len niekoho to dosť otravuje keď sa dostane všade, pes je super len jemu sa musí človek venovať vycvičiť vychovať, a zajko nikdy viac.. všetko ničí keď je pusteny, v noci trieska klietkou a keď sme ho zobrali cez leto na dvor deťom utekal zatiaľ morciatka pekne s detmi v tráve a pasli sa. Morske prasiatko kvika takže aj komunikuje, vie sa past na tráve( moji ich mávali v detskom plastovom domčeku pustene a tak sa hravali)aj si vie pobehať v dome a bez problémov je aj zatvorené v klietke.

palomka
8. dec 2023

Hada Pytona. Nenáročný na kŕmenie, cca 2x za mesiac. Jedine potrebuje terárium so svetlom co mu vyhreje časť teráriá alebo vyhrievacu podložku. Vhodný aj pre male deti. Samozrejme keď nemajú odpor alebo strach. Mali sme 4x škrečka, v noci žije, zapácha. Mali sme aj zajaca, je to ako hluchý pes 😁. Tiež ho bolo často počuť aj v noci a keď raz skočí v klietke dosť pocut. Dcére nerobila dobre vôňa sena. Je alergik. Mame 2 andulky, samozrejme ráno keď vyjde slnko začnú skriekat a treba im v prípade odchodu na dlhší čas zabezpečiť kŕmenie a vodu. No a tiez mame psa druhýkrát, za mňa najlepšie zviera ak ho máte kde nechať keď idete preč a treba počítať s tým, že nemôže byť doma cely deň sam. Je to starostlivosť skôr pre rodičov. Každé zviera potrebuje starostlivosť alebo aj obmedzenie z vašej strany. Niekoľkokrát sme mali aj ryby ale to už vôbec nie.

mamutka
8. dec 2023

@kengurica to je zlatúšik 😍

h2
9. dec 2023

Mačka jednoznačne! Ešte lepšie dve. 😻😻

aliaray1
9. dec 2023

Plysove.

Nesrandujem. Si uvedomujes, ze sa pytas aku zivu hracku na Vianoce ti odporucame?

nikkya
9. dec 2023

My si ideme zaobstarať potkanikov 🙂 Chovala som ich kedysi a sú to úžasné stvorenia,jediná nevýhoda že žijú krátko. Fretka je tiež fajn ,tá prespí 3/4 dňa a je s ňou sranda keď je hore ale dosť smrdí 😂

banalu
9. dec 2023

Nam vyslo najlepsie z vyberu morca, lebo pri nich je najmensia prvdepodobnost, ze uhryznu (oproti skreckom a zajacom), nerobi az taky bordel ako skrecok, su menej aktivne a tiez v noci spia. Mala ma len 2 roky, a strasne to chcel moj muz. Ja som chcela rybky 😂
A super rozhodnutie. Dopredu sme sa dohodli, ze sa on bude starat vylucne muz (kedze mala samozrejme tomu este nerozumie) ale uz ju vedieme k tomu, ze treba krmit, ciatit, mojkat. Par krat do dna vyberiem z klietky, pohladka. Vkuse sa s nim rozprava, dava mu "maskrtu" a musim uznat, ze to bol naozaj dobry napad.
Moj muz mal vzdy najeku zver doma a preto povedal, ze chce od mala aj pre malu. Ja som sa nechala ukecat lebo sa o to stara on a tiez som povedala, ze ak zvladneme morca budem viac naklonena ku kupe psa v buducnosti.

lusilla
9. dec 2023

@kengurica 😍 Za mna tiez potkanici, mame doma potkany, skrecka, akvarium a papagaja cize z kazdeho rozku trosku, vsetko kvoli detom a teda potkany su top. Ano aj skrecok je mily aj papagaj ale nedaju ss tak mojkat. Potkany su milacikovia, mala som chvilu zmiesane pocity ale ako prisli domov si nas ziskali. Odporucam 🐁

macekovam
9. dec 2023

Zajac?a ak bývate v dome napríklad papagáj alebo andulka ale úplne od mala.. Dokrmovat z ruky.. A naučiť rozpravat☺️

lusa18
9. dec 2023

Z toho čo by mal spĺňať podľa tvojich predstáv domáci miláčik,tak jedine tamagoči.....keď prestane baviť strčíte do šuflíka, vypnete,vyberiete baterky, toto so živým darčekom sa nedá spraviť.

zeldia
9. dec 2023

Aj mňa formulovanie otázky vydesilo “vziať do ruky a hrať sa” tak najskôr niečo plyšové.
Ak si to myslela obrazne odporúčam na zaciatok jeden kus skrecka (par nie lebo sa budú množiť). V noci bude robit bordel cez den spat ale je to pekne chlpaté farebne nie drahe netreba sa veľa starať. Ale zas treba čistiť kupovať piliny kŕmiť a dať vodu tak že nás tam aj výchovnú časť. Ak pôjdete na dovolenku k osobe ktorá zabezpečí starostlivosť len prenesiete klietku.

cessy01
9. dec 2023

@lusa18 ale niee toto nemyslím že je nutné takáto odpoveď. Sú ľudia ktorý sa normálne spytaju nech im niekto poradí aby si vedeli predstaviť fungovanie zo zvieraťom. Práveže ja toto oceňujem, nemajú čas na psa q chcú vedieť výhody nevyhody zvierat ktoré majú naše deti. Moja dcéra tiež dostala pod stromček zajka , kamarátka pred x rokmi zobrala z útulku psa tiež na vianoce a tiež deťom a bolo naj rozhodnutie v živote.

lusa18
9. dec 2023

@cessy01 ja som to nemyslela v zlom, to nie. Len proste keď som si to prečítala, tak nič iné mi nenapadlo. Každé živé stvorenie, si vyžaduje starostlivosť, väčšiu či menšiu, zasiahne to do chodu rodiny tak či tak. Veď povedzme si úprimne, po Vianociach je najviac inzerátov na darovanie prípadne predanie nejakého domáceho miláčika,lebo veď Vianoce skončili, skončili prázdniny, dovolenky a zrazu čo s ním? V horšom prípade končia na ulici akebo v útulku psy, mačky.

zeldia
9. dec 2023

ja chcem celý život psa, ale keďže viem že mu nedokazem zabezpečiť starostlivosť sama tak si ho nemam odvahu zaobstarať.

mamutka
9. dec 2023

@banalu dobre ste spravili, my sme mysleli, že s rybkami to bude najjednoduchšie, ale prd. Je to ťažká alchymia, skoro mi hlava praskla kým som vykombinovala substrát, zabehla to, vyskladala kolektív, aby sa nenervovali navzájom a aj tak kedy tedy vybuchne problém a treba preliecit nejakú pliagu a pod. Ale na pohľad to je krása.

12katka21
9. dec 2023

Byvame v dome....mame macku a korelu. Daju sa aj pohladkat aj pomojkat.