icon

Akí sú baptisti?

7. apr 2022

Ahojte, mam kamaratku, ktora je baptistka a vola aj mna, nech idem skusit pozriet k nim do zboru, ze sa mi mozno zapaci. Zatial vaham, kedze do tejto viery moc nevidim a ani ich nepoznam. Nie je to nejaka sekta? Ake maju pravidla? Su to nieco ako katolici? Vdaka za skusenosti.

Strana
z2
akonetopier
7. apr 2022

Je to kresťanská protestantská cirkev, podobne ako evanjelici. Uplne v pohode. Ziadna sekta.

zdena1990
7. apr 2022

No neviem ja by som nešla ... Predsa len nepoznám to skús sa viac podozvedat určite majú svoje pravidlá ale ak si katolícka neviem

autor
7. apr 2022

@zdena1990 som katolicka, ved prave, ani ja ich nepoznam, tak skusam nejake info aj tu 🙂 od kamosky to predsa len nie je nestranne, kedze k nim patri 🙂

basska_b
7. apr 2022

Ked tak chod, nic za to nedas. Sekta to neni. Alebo si kukni videa na nete z ich kazni, stretnuti. Ale mne akoze vadi, ze su taki... charizmaticki... tak teatralne a extrovertne komentuju rozne pocity a prezivanie viery. Mne to nesedi. Akoze som neveriaca, ex katolicka, ale toto je taky moj dojem, co som videla dake videa

vanda323
7. apr 2022

Ahoj ja som u nich bola a úplne v pohode....
Akurát v týchto protest. Cirkach sa neuznáva krst dieťaťa, čo sa mne veľmi páči, len snim ideš na požehnanie a vlastne je to úplne podľa Biblie pretože v Biblii nikde nemáš písané že sa krstili malé deti...len že sa prinášali do chrámu na požehnanie....
Mám takú skúsenosť je to moja skúsenosť nechcem nikoho uraziť....ale moja skúsenosť je že ľudia z protestantskej cirkví oveľa viac žijú ten Pobozny život ako ľudia z kostola....

kirjaklambrid
7. apr 2022

Ahoj ja som jeden čas chodila k baptistom a zvažujem, že sa vrátim… prestala som chodiť kvôli diaľke 😊 tam som nadviazala “hlbšie” priateľstva, alebo ako to nazvať 😄 take ´ úprimnejšie 🙃

lucka_ke
7. apr 2022

ja ich poznám len z amerických filmov, oni tak super spievajú na kázňach, vždy sa mi to páčilo, ale žiaľ zatiaľ som to nemala možnosť zažiť

janetinka27
7. apr 2022

ak si katolicka a vyznavas katolicku vieru, tak na tvojom mieste tam nejdem. pretoze nauka je ina. a vtedy co? prijmes ju? alebo tu cast nebudes pocuvat?

domiklik
7. apr 2022

Za skúšku nič nedáš, či?

bolarazjedna
7. apr 2022

Ja som k nim začala chodievať ako pubertiacka, neskôr som nechodila, lebo mama mi to prísne zakázala, ona tiež sa bala toho, že je to sekta a veľmi sa o mňa bála. Ale dnes už mám po 30tke a s odstupom času stále hovorím, že tam som stretla s pravou vierou, obrátila som sa k Bohu (predtým som mala aj prvé sv. prijímanie, aj som chodievala nepravidelne do rimskokatol. kostola, ale skutočne veriaca som stala na základe týchto stretnutí). Nie je to žiadna sekta, k ničomu ta nenutia, nezbiera peniaze. Práve medzi nimi som pocítila, čo je láska - bolo to cítiť, keď som vstúpila do miestnosti. Boli to veľmi milí ľudia.
Majú veľmi pekne chvály, pesničky. Na tých stretnutiach sa vždy preberala pasáž z Biblie, postupne pastor povedal ku každej vete niečo, medzitým sa spievalo. Jedno stretnutie bolo asi na 2 hodiny. Mam veľmi pekne spomienky na to obdobie. Možno ti niekto bude pripadať ako fanatik, ale rozhodne nie sú to ľudia/nie je to cirkev so zlým úmyslom. Ja by som tam šla na tvojom mieste aspoň kuknúť, však si spravíš svoj názor.

cacianka
7. apr 2022

Prečo by si nemohla ísť na návštevu, stretnutia ?
Zato že si katolíčka, ťa neuhryznu. Ber to ako ekumeniu.
Ja nie som veriaca, ale nevnucujem ani nezakazujem, tak prečo máš obavy ? Sú horšie veci ktorým sa treba vyhýbať ( tzn.aj rôzne iné cirkvi a sekty)

sszuzu8
7. apr 2022

Ak hľadáš Boha chod a skus. Uvidíš ci nájdeš. Niekto tým žije a zaplní tu prázdnotu ktoru v sebe nosí. Ja som skúsila viacero cirkvi a náboženstiev a nenašla som nikde to co som túžila nájsť

lenkakravcova
7. apr 2022

Chodila som k nim asi pol roka. 🙂 ak by som verila v trojicu a kresťanstvo ako také, tak by som tam možno aj ostala. Ľudia tam boli milí celkovo to dobre pôsobilo, snažili sa žiť poctivejšie, menej modlársky (to platí na všetky protst.cirkvi) a hlavne ľudskejšie.

vorkola
7. apr 2022

Ked si katolicka, tak nespekuluj,nechod do ziadnej inej cirkvi.Rimskokatolicka a grekokatolicka su jediné ,ktore su uznane sv ,otcom,ale sv otec aj my samozrejme respektujeme aj ostatne cirkvi.,Nepodcenujeme ich, neponizujeme ich,lebo aj ti ludia v inych cirkvach mozu zit v zhode s bozou volou.Pan Boh vsetkych ludi, bude sudit z lasky k Bohu a bliznemu,nie podla nabozenstva.

vorkola
7. apr 2022

@vanda323 Ty do duse ziadneho cloveka nemozes vidiet, samozrejme ze mozu byt dobri, a verim ze aj su v inych cirkvach.ale praveze ten krst je dolezity,j lebo je to sviatost.ved Jezis hoci bol bez hriechu sa dal pokrstit sv. Janovi

vanda323
7. apr 2022

@vorkola Ja som napísala že je to moja skúsenosť nikoho som neodsúdila...tak prosím ťa čítaj!
Krst je dôležitý, áno súhlasím ale už len to by malo byť dôkazom pre ľudí ....koľko mal Ježiš rokov keď sa pokrstil? V Biblii sa píše že sa malé detí prinášali na Požehnanie do chrámu, nie na leštenie a o krstnych rodičoch už vôbec nič sa tam nepíše a mne sa práve to páči má tých letnicnych cirkvách že idú podľa Biblie a nič nepridávajú

vanda323
7. apr 2022

@vorkola Vraj Sv. Otec....a kde v Biblii máš napísané pros ta že máme mať Pápeža?

vorkola
7. apr 2022

Biblií vo sv.pisme,Prvy papez bol sv Peter.Bol ustanoveny este za zivota Jezisa Krista.,na zemi Cirkev teda katolicka, este nikdy nebola bez papeza, a deje sa to az do teraz.Aj ostatne cirkvi su vedene ich predstavenymi.Evanjelicka cirkev ma tiez svojho biskupa,

vanda323
8. apr 2022

@vorkola Nikde v Biblii nemáš napísané že Peter bol papez , nezavadzaj....bol Jeden z 12 Apoštolov....nie papež

janetinka27
8. apr 2022

@vanda323 v biblii deti prinasali na pozehnanie do chramu, ale to boli zidia.
narozdiel od nich sa krestania krstili, ako je napisane:
Matúš 28:19-20 SSV
Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna, i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.“

predpokladame, ze sa krstili cele rodiny, "hneď sa dal pokrstiť on i všetci jeho domáci",
„Prinášali mu malé deti, aby sa ich dotkol. Ale učeníci ich okrikovali. Keď to Ježiš videl, namrzený im povedal: "Nechajte malé deti prichádzať ku mne! Nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo. Veru, hovorím vám: Kto neprijme Božie kráľovstvo ako malé dieťa, nevojde doň." Potom ich objímal, požehnával ich a vkladal na ne ruky.“
„Robte pokánie a nech sa dá každý z vás pokrstiť v mene Ježiša Krista na odpustenie svojich hriechov a dostane dar Svätého Ducha. Veď to prisľúbenie patrí vám a vašim deťom i všetkým, čo sú ďaleko, všetkým, ktorých si povolal Pán, náš Boh."
ale chapem, ze niekto iny to vnima inak, nehadam sa, ja tomu verim takto

lenkakravcova
8. apr 2022

@vorkola
@vanda323

Ale je tam popísané o "Otcoch":
Mt 23,9
Ani otcom nevolajte nikoho na zemi, lebo len jeden je váš Otec, ten nebeský.
Len neviem, neviem či sa to katolíkom bude páčiť.. 😀

vanda323
8. apr 2022

@janetinka27 Áno krstiť sa má odpustenie hriechov a aký hriech máale dieťa ktoré ešte ani rozprávať nevie?
Neber to prosím ako rypanie vedieme diskusiu

janetinka27
8. apr 2022

@vanda323 dedičný hriech

janetinka27
8. apr 2022

@lenkakravcova ano, Boh otec. ale by sme nemohli volať otcom ani svojho otca, nie? otec moze byt aj ucitel alebo vychovavatel, otcom moze byt aj stary otec. otec je spolu s matkou najkrasie postavenie. otcovstvo je priamo Bozim darom pre ludi. kazdy rozumny clovek vie, ze Boh ako Otec je otcom vsetkych svojich deti. a tak ho aj vnimame, je nas Otec, tvorca, vie o nas vsetko, vie sa o nas najlepsie postarat lepsie ako hociktory iny clovek. papez nie je nas skutocny otec, nim je iba Boh, ale zaroven mozeme mat aj inych otcov, ktori sa k nam ako otcovia spravaju alebo su otcom na zaklade urciteho postavenia. zasa netreba robit z katolikov nechapavych, Boh otec je iba jeden a otec, stary otec, ci svaty otec su otcovia pozemski.

1mina
8. apr 2022

Moja starka je a starky bol babtista 🙂 starky uz zomrel a starka je asi najmilsi clovek akeho poznam.... Ako dieta som chodila s bou do babtistickeho kostola aj ako pubertak a vzdy sa mi tam najviac pacilo (bola som ak v katolickom s kamoskami, ja som evanjelicka) ...

lenkakravcova
8. apr 2022

@janetinka27
Ja veľmi v tomto nechcem kecať, ale ak sa mi marí, používa sa tam iné slovo ako na nášho "otca" - rodiča. Len preklad je takýto, keďže my v slovenčine nemáme viacero výrazov na to.

janetinka27
8. apr 2022

@lenkakravcova nech by tam bolo akekolvek slovo, ide najma o vyznam,aky sa mu pripisuje. kazdy, aj katolik, vie,ze ziadny otec pozemsky nedosahuje slavu Boziu. ale ja chapem, tato protikatolicka vycitka hlboko zakorenena (plus plno inych), pocuvam to od zakladnej skoly.

lenkakravcova
8. apr 2022

@janetinka27 Pozri, keby chceli ísť katolíci podľa Biblie, tak by šli. Radi si ale vymýšľajú svoje: teórie o očistci, o nutnosti krstu malých bábätiek, o nutnosti spovede kňazovi.. A potom sa čudujú, že im to nikto "nežerie". Ako exkatoliíčka chápem, že rkc obranuješ. Každý katolík to robí. Zo strachu (v to, že iní v to neveria, lebo to skutočne nie je pravda a bude ich len a len ubúdať..).
Vždy mi budu bližšie kresťanské cirkvi, ktoré sa aspoň snažia ísť ako tak podľa Biblie. Osobne si myslím, že najbližšie z kresťanov sú Jehovovi svedkovia, a potom síce trochu polyteistickí, ale stále aspoň viac menej (okrem dogmy o trojici) Biblii verní protestanti.

janetinka27
8. apr 2022

@lenkakravcova ale ved ty tiez obranujes svoju vieru. aj ked nehovorila by som, ze obranujem vieru, mozno skor ide o poskytnutie pohladu. mne nemusis verit ani mi nic vysvetlovat, viem,ze nie si krestanka. mne zas nie su blizke cirkvi, ktore stavaju svoje kazne na tom, ze sa snazia neustale popierat katolicke dogmy. kebyze hlasaju svoju pravdu, ok, ale co mi moje zname poslu kazen abo protestantsku knihu, dookola tam len odznieva rkc sa myli, dookola papez,panna maria, ocistec, spasa z viery atd.
a v tejto diskusii to iste...

lenkakravcova
8. apr 2022

@janetinka27 Baptisti nestavajú kázne na tom, že popierajú katolícke dogmy. Ani Jehovisti to nerobia. Proste riešia to, čo v Biblii majú napísané. Ako som písala vyššie pol roka som približne chodila k baptistom a fakt nikdy sa tam tieto rozdiely neriešili. Oni vedia v čo vedia a čo je výmysel a snažia sa riešiť na kaznach to, čo majú v Biblii (nie to, čo v nej nemajú).

Strana
z2