icon

Ako by ste definovali liberála?

1. sep 2023

Uvažujem o tom po prečítaní príspevku, v ktorom autorka hľadá liberálne založenú kamarátku.

Strana
z5
zmrzlinka2021
1. sep 2023

Liberal je clovek, ktory respektuje volbu ineho cloveka aj napriek tomu, ze sa s nim nemusi stotoznovat a ma celkovu otvorenu mysel.

Ale pozor, konzervativec neznamena, ze je zadubenec, to je velky omyl.

Tu neexistuje jeden je zly a druhy dobry. Aj liberal moze byt zadubeny, zahladeny...

Najvacsi liberal bol samotny Kristus, ktory priniesol prevrat do nabozenskeho zivota ludi danej doby. Ale zaroven nepoprel ani slovo zo starej zmluvy a to je podstatne.

doriiis
1. sep 2023

Pre mňa úplne jednoduché.Clovek ktorý sa riadi pravidlom: Ži a nechaj žiť.

slavomira236
1. sep 2023

@doriiis tak to som aj ja. Zijem si svoje a je mi jedno ako ziju ostatni. Do nicoho nikoho sa nestaram

mb2021
Odpoveď bola odstránená
doriiis
1. sep 2023

@slavomira236 ....ja tiez

bluka2
1. sep 2023

To určite vieš, či si liberálne založená alebo nie 😀

miadi
1. sep 2023

@mb2021 tusim si to na konci poplietla 😄liberal nechce zit o sto rokov neskor. To skor konzervativec chce udrzat zasady a normy z pred sto rokov ,😉

mb2021
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
1. sep 2023

liberál - moderné zmýšľanie
kanzervatívec - zmýšľanie staré, skostnatené ktoré bolo pred x rokmi...

annm81
1. sep 2023

V najširšej definícii je to človek, ktorý uprednostňuje vývoj spoločnosti pred stagnáciou a pre ktoreho je vyspelosť spoločnosti charakterizovaná najmä slobodou a rovnoprávnosťou . Prakticky v našej dobe a našom geopolitickom priestore je to niekto, kto nechce zakazovať potraty, nemá problém s priznaním práv menšinám, hlasoval by za možnosť eutanázie, nevadí mu miešanie kultúr, podporuje slobodu vierovyznania (často je ateistom). Presné hodnoty ale závisia od miesta a času- liberál v Amerike v 80. rokov je niečo úplne odlišné od liberála súčasnej Európy.

tiika
1. sep 2023

Aj mna to zaujalo. Napadlo mi, či sa jej opýtam. Podla mna myslela, že je taká eko, etno, bio, slobodná, prírodná bytosť… neviem nájsť to správne slovo.

miadi
1. sep 2023

@mb2021 aha neskor som pochopila spetne 🤣ze chce zit v 1923 aaach uz dlho nezijem na Svk

mb2021
Odpoveď bola odstránená
autor
1. sep 2023

@annm81 ktorých amerických liberálov 80.rokov, resp. ktorú vlnu politikov máš na mysli, a čím sa líšili od dnešných? Nebol neokonzervatizmus v tom období prijateľnejšou, resp. rozšírenejšou verziou liberalizmu?

Ak si čítala Ayn Rand, nebol jej Howard Roark predchodcomm dnešných liberálov?

miadi
1. sep 2023

A uz tu nema ten prispevok? Ze by si sa opytala jej co si pod tym predstavuje ona .

laurita285
1. sep 2023

Človek ktorý si ctí slobodu a ľudské práva

kluska
1. sep 2023

no v dnesnej dobe je liberal ten kto ma rad vsetko nove (neznamena hned ze lepsie). Je to myslenie mainstreemove, cize take ake sa presadzuje teraz momentalne vsade. Cize pravy liberal presadzuje gender ideologiu, prava sex mensin, dodrzuje green politiku, je spokojny s vladou, podporuje ukrajinu a veri, ze zapad je vo vsetkom lepsi a ze my sme zaostalejsi a mame si od nich brat priklad. To je asi take zhrnutie.

bloger
1. sep 2023

Liberalizmus
a) všeobecne: zhovievavosť, zmierlivosť, tolerancia voči iným názorom či ideológiám;
b) sústava politických a/alebo ekonomických a/alebo spoločenských názorov snažiacich sa presadiť slobodu a práva jednotlivca a často aj myšlienku (spoločenského, ekonomického, kultúrneho a pod.) pokroku.

kluska
1. sep 2023

@bloger len v realite to vyzera inac, ziadna tolerancia voci inym nazorom a ideologiam u liberaloch neexistuje

mb2021
Odpoveď bola odstránená
bloger
1. sep 2023

@kluska Ako to myslíš?

kluska
1. sep 2023

a vyzera to tak, ze presadzuju svoje nazory aj u vacsiny a najlepsie od utleho veku, aby sa podarilo vychovat deti im podobneho nazoru. To len svedci o tom, ze iba ich nazor je ten spravny.

stanulienkat
1. sep 2023

@kluska si vedla ako ta jedla. 🤣🤣🤣 Vidno, ze ty si tolerancia sama. Poucka ako od Putina, ty mainstream.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
kluska
1. sep 2023

@stanulienkat liberalka by nemala na mna vobec reagovat, kedze respektuje kazdeho nazor, teda aj moj, ale kedze mam pravdu, ze to tak nie je, tak tvoju reakciu prijimam 🙂

majlo1234
1. sep 2023

@kluska ale @mb2021 nereaguje na nazor, ale na fakty, ktore ty svojim nazorom popieras. Fakty su fakty, tie nezmwni ani tvoj nazor

mb2021
Odpoveď bola odstránená
viestta
1. sep 2023

Však si sa mala spýtať tam.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
kluska
1. sep 2023

@mb2021 neviem z ktorej krajiny pochadza tvoja bytost, ale ja uznavam rodinu, rodinny model, v ktorom som vyrastala a taketo nieco nepoznam. Moji rodicia boli rovnocenni a obaja pracovali a zili pekne. Zaze nezenme to do extremu. Mne ide o to aby deti vedeli, z kadial pochadzaju, ze maju otca a mamu a ze sa narodili ako chlapec alebo ako dievca.

Strana
z5