Ako by ste definovali liberála?
Uvažujem o tom po prečítaní príspevku, v ktorom autorka hľadá liberálne založenú kamarátku.
@lienk12 ak by si nespomínala v zadaní, že kamarátka by mala byť liberálka, je možné, že z lokality Nitra, Vráble, Levice by sa ti ozvalo viac báb, než len jedna.
Kolegyňa pred časom spomínala, že odkedy sa o nej vie, že je prívrženkyňou liberalizmu pociťuje, že sa niektorí z okolia od nej dištancujú kvôli jej názorom.
Asi závisí od toho aké názory má.
Lebo je iné ak niekto je liberál v zmysle - rob si co chceš, ak sa to netýka mňa a neublizuje to iným.
A iné je ak je niekto liberál v zmysle: povinný súhlas s registráciou homosexuálnych partnerstiev (neskôr manželstiev a adopcii, však salamova metóda), povinná Lgbt výchova na školách, povinné xyz..
Vlastne to už ani liberál nie je. To je dnešné PS tváriace sa ako liberalizmus. 😀
K vyššie spomenutému štekaniu na školách: niekedy koncom zimy som tuším v guardiane čítala, ako sa wokekultúra (definovaná častokrát ako bdelosť, sebauvedomenie sa, či sebaprecítenie) najmä v USA či v Kanade pomaly, plazivo rozširuje okrem škôl aj v korporátoch (sporadicky sa o tom píše aj v českej tlači, trebárs tento týždeň bol na idnes článok o takýchto skúsenostiach Češky, ktorá v USA pôsobila ako učiteľka, link nemá význam dávať, článok je prémiový, uzamknutý, čítala som len úvod)
A mňa by zaujímali práve korene akceptácie takéhoto správania - ako je možné, že štylizovanie sa do pózy, či korektne povedané "sebaprecítenie sa" ako sedmokráska, vlk, či kreslo... sa časom stali pre niektorých prijateľné, akceptovateľné?
Viete si v našich podmienkach predstaviť, že si čupnete v kolektíve, či v okruhu známych na štyri, začnete hopkať a vyhlasovať, že sa identifikujete ako králik?
Alebo že sa postavíte na jednu nohu, začnete kikiríkať a ostatní vás budú brať s plnou vážnosťou? Nezačali by vám skôr vravieť, aby ste neblbli, prípadne, aby ste vyhľadali psychiatra?
Tie korene a dôvody akceptácie takéhoto správania , resp. 71 rodov by ma fakt zaujímali.
@marianini17 nemáš pravdu. Ak 5-6 ročnému dieťaťu v škole povedia, že muž môže otehotnieť, tak to budú brať ako fakt. Tie deti sú malé na to, aby to dokázali vyhodnotiť .
Nečítala. Keďže žijeme v spoločnosti a rámci nej interagujeme, sloboda nemôže byť nikdy neobmedzená pre všetkých. Ide len o to, ktoré práva a ako spoločnosť obmedzí.
Perfektný príklad je eutanázia alebo manželstvá pre homosexuálov. Tieto dve práva nezasahujú do práv ostatných ľudí, preto liberál nevidi dôvod, prečo ich neudeliť. Konzervatívec je proti nim, pretože trvá na udržaní tradície (často nábožensky založenej) a z obáv, čo narušenie tradície prinesie.
Potom sú tu ale práva, ktoré niekoho obmedzia a tu dochádza k tomu, prečo liberalizmus nie je jeden konzistentný prúd. Napr.v Európe si myslíme, že každý človek má právo na zdravotnú starostlivosť. To ale musíme zaplatiť a teda obmedziť právo na voľné nakladanie s majetkom jednotlivca, ktorého donútime platiť odvody. Rozdiel vo vnimani ekonomickej slobody je ten zásadný bod, kde sa Američania a Európania rozchádzajú. V US je dôležité právo, aby každý mal možnosť splniť si svoj americký sen a byť bohatý, v Európe si myslíme, že človek má právo na bezpečné výrobky, preto obmedzíme podnikateľa. To isté sa týka napr. aktuálnych obmedzení v kontexte toho, že každý človek má mať právo na zdravé životné prostredie.
Skoda , že sa komentáre niektorých ľudí nedajú vypnúť
@vroni Pojem progresívny liberalizmus prevzali európski konzervatívci z Ameriky. A prevzali ho bez toho, aby sa zamysleli, že v našom priestore je vcelku nezmyselný. Resp. že potom môžme povedať, že u nás bol liberalizmus vždy progresivny. Keď istá časť americkej mladej generácie začala nachádzať inšpiráciu v europskom socializme, Američania potrebovali tento európsky liberalizmus oddeliť od svojho liberalizmu. Ale aký zmysel má v Európe dávať nejaký nový prívlastok niečomu, čo tu je bežnou nornou? No žiadny.
@triss83 ja nikde tebou spomínané agresívne prejavy u voličov PS nevidím. Zastať sa menšiny aj keď menšinou nie som, je u mňa prejav solidarity a ľudskosti, tá mi v našej spoločnosti chýba, a to si myslím okrem iného chce PS na Slovensku docieliť. Majú odborníkov na rôzne oblasti, to mi u iných strán chýba. Inak University of Oxford nie je v USA 😃
Prichádza svet, kde normálny, zdravý, slovenský, hetero obyvateľ Slovenska je považovaný za dezoláta, blázna, sviňu, opicu.....toto je normálny stav v krajine? To klasická rodina mama, otec, deti sú dezoláti, hlupáci a blázni?
To čo nám chcete nahovoriť? To do akých zvrátenosti ste ešte ochotní zájsť? Tieto PS ideológie sú, nesmierne nebezpečné pre súčastnosť, pre budúcnosť, pre každého jedného z nás. Každý z nás sa narodil z lásky matky a otca, aj vy ktorí teraz šírite tieto propagandy. Pozrite sa rodičom do očí a rozmýšľajte, ako ste prišli na svet. Určite nikoho z vás neporodil muž s maternicou. Rozmýšľajte
@petricka1984 ja ich vidím denne, a všade okolo nás.
@triss83 ty si troll ako z učebnice ✌️
@petricka1984 som reálna žena, matka, sestra, dcéra
@triss83 Nie, dezoláta si definovala nesprávne. Je to človek, bez ohľadu na pohlavie, sexuálnu orientáciu národnosť, občianstvo a zdravotný stav, ktorý podlieha dezinformáciám a často sa na ich šírení aj podieľa. Jeho hlavnou motiváciou je buď strach (xenofóbia), alebo nenávisť. Množina týchto ľudí sa vo veľkej miere prekrýva s učebnicovými definíciami fašizmu.
Mimochodom, PS práve predstavilo program, zaujímalo by ma, prečo takí silní sociálni demokrati ako Smer neprišli s podporou mikropodnikania, naopak bojovali proti čiastočným úväzkom, živnostníkom, dohodárom, pracujúcim študentom, pracujúcim matkám na MD/RD, pracujúcim dôchodcom. A prečo s myšlienkou, že výživné má byť povinná platba do sociálnej poisťovne, ktorá zabezpečí, že sa peniaze dostanú rodičom, ktorí sa starajú o dieťa, neprišli veľkí podporovatelia rodiny napr. z KDH alebo Sme rodina a musia s tým prísť títo diabolskí odporcovia tradičnej rodiny.
@lavender94 a teraz si polozme otazku, ktora osoba (liberal alebo konzervativec) je schopna drzat sa na uzde a nesnazit sa silou mocou vnucovat svoje nazory vsetkym a ziskame odpoved na otazku, aka osoba je menej konfliktna a tym padom aj vhodnejsia pre spolocnost
Očkovaný sa nenakazí covidom. Toto bolo ľuďom hovorené . Kto povedal opak, bol dezinformator. Aj keď sa nakazí, nebude ho šíriť ďalej. Ďalšie , čo tvrdili,opak bol dezinformácia. Vakcíny sú úplne bezpečné. Kto si myslel opak, bol dezolát. Iba týchto pár ukážok.
@annm81, medzi progresívnym liberalizmom a liberalizmom je asi rovnaký rozdiel ako medzi aktom a pietnym aktom.
Liberalizmus je právo jednotlivca, progresívny liberalizmus je právo skupiny jednotlivcov povýšiť ich názory nad práva jednotlivca pod zámienkou prospechu väčšiny. Moderný a mierne modifikovaný komunizmus v praxi.
@mateson Nie je to jasné? Dezinformácia je informácia, ktorá nie je potvrdená ale vydáva sa ako pravdivá. Ale viem, že mnoho ľudí má problém odlišovať, čo je fakt a čo je názor. V každých serióznych novinách máš tradične sekciu "názory a komentáre", tieto nie sú brané ako dezinformácie, lebo vzhľadom na ich zaradenie je zrejmé, že ide o subjektívne vnímanie. Ale keď dezinformačný web uverejní názor ako potvrdenú informáciu, je to dezinfo. A samozrejme, je dezinfo aj priama lož. Chceš konkrétny príklad? Tvrdenie, že Ukrajina by mala patriť pod Rusko nie je dezinformácia, je to názor. Tvrdenie, že Ukrajina by mala patriť pod Rusko, lebo organizovala zabíjanie detí hovoriacich rusky je dezinformácia, lebo pre to zabíjanie neexistujú absolútne žiadne dôkazy, dokonca ani žiadne serióznejšie náznaky.

To, co tu kritizujete nie je liberalizmus, ale progresívny liberalizmus. Napriek rovnakému slovu v definícii nemá s klasickým liberalizmom spoločne nič okrem fráz, ktoré používa. Liberalizmus je založený na slobode jednotlivca. Na jeho vlastných rozhodnutiach, ohraničených pomerne voľným zákonným rámcom. Progresívny liberalizmus je založený na názore skupiny (ci už väčšej alebo menšej), ktorá svoj názor vyhlási za normu, ideálne zákonnú a všetci si slobodne môžu vybrať, ci budu súhlasiť alebo áno. Pre liberala je postačujúce, ak suseda, ktorý sa cíti ako chladnička, akceptujem. Pre progresívneho liberala je treba, aby som u suseda skladovala svoje potraviny a platila mu elektrinu, lebo mi ich chladí a ešte ho musím aj chváliť.