icon

Ako by ste definovali liberála?

1. sep 2023

Uvažujem o tom po prečítaní príspevku, v ktorom autorka hľadá liberálne založenú kamarátku.

Strana
z5
kluska
2. sep 2023

medzitym v severnom irsku pubertaci maju najnovsiu zabavu sa identifikovat ako furries- uz je len na spolocnosti ci tento vymysel bude akceptovat alebo nie https://www.dublinlive.ie/news/world-news/more-...

kluska
2. sep 2023

@annm81 pozor na to slovo dezolat - Nie, dezoláta si definovala nesprávne. Je to človek, bez ohľadu na pohlavie, sexuálnu orientáciu národnosť, občianstvo a zdravotný stav, ktorý podlieha dezinformáciám a často sa na ich šírení aj podieľa. Jeho hlavnou motiváciou je buď strach (xenofóbia), alebo nenávisť. Množina týchto ľudí sa vo veľkej miere prekrýva s učebnicovými definíciami fašizmu.
tato definicia uplne sedi totiz na vsetkych tzv slovenskych odbornikoch na covid a vakcinu, na prezidentku, na vladu a podobne. Kto ma pamat, ten vie. Strach bol hlavnym mocenskym nastrojom tychto mnou menovanych (dezolatoch?). Nenavist tam bola tiez, rozdelovat ludi na tych dobrych a na tych neposlusnych a potom panovat. Lebo rozdelenim ludi na 2 skupiny sa najlepsie vladne. Naopak tvoji dezolati mali ine motivacie, vacsinou nespokojnost, diskriminacie a prebudenie druhych ludi. Vacsina prvotnych dezinformacii sa otocila a boli z toho informacie, fakty. Takze kto hlasil dezinformacie? odbornici, vlada, prezidentka, mainstreem alebo tvoji dezolati? Kde sa stala chyba? preco sa verejne dostal medzi ludi len jeden nazor, ktory brali ako fakt? Preco nebrali do uvah aj ine nazory od inych odbornikoch? Boli si taki isti pri novej situacii? Ci myslis, ze neexistovali ine informacie z kruhu odbornikoch? Kto rozhodoval, ze ktore informacie su ok a ktore nie? Ked sa prevalila pravda, ospravedlnili sa (dezolati)? Odskodnili ludi? To, ze sa do mainstreemu nedostane druha pravda, neznamena, ze neexistuje. A to, ze sa v mainstreeme vyhlasuje nieco za dezinformaciu, neznamena, ze to dezinformacia je. Kazdy nech uzna za vhodne ku akemu anzoru sa prida a nema byt za to znevazovany. Takisto v telke radiu by mali byt prezentovane 2 strany a ludia by si mali vybrat. Ale preco je to take nebezpecne pre vladnucu triedu? Preco niekto chce diktovat co je spravne a co nie? Vladcovia maju totiz radi ludi, ktori sa na nic nepytaju a robia vsetko co maju robit, nemaju radi tych co kladu otazky, lebo im nieco nesedi a rozmyslaju inac.

kluska
2. sep 2023

Autorka PS pomalymi krocikmi bude zrusovat aj dochodky (znizovat uz chcu) a o svojich stary rodicoch sa budu musiet starat deti, tak ako to je v menej rozvinutych krajinach. Staci pozorovat, aj v cechach sa v kruhu liberaloch o tom sepka. Preto mladi zacinaju prispievat svojim rodicom. A potom tu mame covid a zrazu vsetci stari su zranitelni a treba ich ochranit, ale naco? Ved nie su uz produktivni, pre stat nic moc, len oberaju ho o peniaze. Nieco tu nesedi..

karolinakr
3. sep 2023

@kluska toto je pruser s tym dôchodkom, moja mama uz teraz nevychadza..nevieš, ako ho chcu znižovat? ano mame v dome dôchodkyne, čo sa vozia taxikom, ale tie mali ine funkcie
Mna zaujima navrh PS, ako može obyčajny dôchodca prežit, ked mu znižia dôchodok, ked uz teraz nevychadza..Toto mòže len z kravskej hlavy vyjsť takýto návrh

lenkakravcova
3. sep 2023

@karolinakr
@kluska
Ja by som skôr upravila dôchodky tak, žeby ti, ktorí majú pracujúce deti mali dôchodky kľudne aj 2x vyššie než zvyšok populácie.
Pretože deti, neskôr ďalší pracuci platia odvody na dôchodky. Ak niekto nemá deti alebo ma jedno, mal by mať nižší dôchodok, než niekto kto "dal" štátu 4 pracujúce deti - 4* odvody.

annm81
3. sep 2023

@kluska Ako prosím ťa napr. taká prezidentka spadá do definície fašizmu? Či len opakuješ nezmysel našich popredných dezolátov? Pretože taký Fico, či Blaha do toho spadajú úplne presne. Prečo? Lebo typický fašista:
- tvrdí, že spoločnosť je dekadentná
- tvrdí, že národ/rasa je na úpadku
- tvrdí, že národ/rasa je cielene ohrozovaná nepriateľom, ktorý sa snaží národ/rasu zničiť
- svoje hnutie považuje za poslednú baštu správnych konzervatívnych hodnôt, z ktorého po porazení zhubných novôt, povstane národ/rasa vo svojej niekdajšej sile
- je konzervatívny až antiliberálny
- legalizuje násilie

Takže poprvé, si zjavne nesprávne pamätáš definíciu fašizmu. Po druhé, pletieš si tiež pojmy názor a fakt. V prípade covidu, sa odborníci široko zhodovali na faktoch. Že existuje akademická debata a že poznanie nie je nemenné a ukončené, je odborníkom zrejmé. To, že verejnosť nedokáže akceptovať túto skutočnosť a potom si z vývoja poznania vyvodí záver, že "koľko hoaxov sa stalo skutocnosťou", nie je problém poznania ani odborníkov. Kto chcel, pokojne mal k dispozícii kopy a kopy odborných článkov, výstupov z rôznych zasadaní, záverov rôznych odbornych združení. V nich sa napr. odborníci dohadovali, či je lepšie obmedziť sociálne kontakty v takej miere, aby bolo čo najmenej mŕtvych, alebo len v tej miere, aby ekonomické straty kvôli situácii v zdravotníctve neboli vyššie ako ekonomické straty z obmedzeni. Ale nedohadovali sa tam o tom, že covid je biologická zbraň na vyhubenie bielej rasy, ani že či sa vo vakcíne podávajú čipy, ani že covid je výmysel vlád, aby mohli obmedziť občianske práva.

kristiii
3. sep 2023

@lenkakravcova tak takúto somarinu som dávno nečítala. Asi ti ušlo, že jedno - dve deti môžu odvádzať kľudne vyššie odvody ako niekoho 4. A trestať ľudí, ktorí napríklad deti mať nemôžu nižšími dôchodkami? Fakt skvelý nápad, akoby si nevytrpeli dosť 🤦 Pritom možno práve "vďaka" tomu, že tie deti mať nemohli, odviedli do systému oveľa viac než ty aj s tvojimi deťmi v budúcnosti dohromady.

lenkasarka
3. sep 2023

@lenkakravcova väčšiu hlúposť si snáď už ani napísať nemohla 🤦‍♀️

lenkakravcova
3. sep 2023

@kristiii ale ale.. Deti nemajú väčšinou ti, ktorí ich mat nechcú.
Samozrejme ti ktorí ich nemajú by boli výnimka. Ja to sa dá zákonom poriešiť.

Musíš uznať, že vychovať 5 vysokoškolákov je celkovo náročnejšie než 1-2.
Pri tých 1-2 ks si na ten dôchodok vieš aj sama ušetriť.
Ono práveže dôchodky od deti sú superspravodliva vec. Jeden si peniaze uloží vo forme deti, druhý v banke a bude len na každom z nás co si zvolí. Slobodná voľba.
🙂

lulua15
3. sep 2023

@kristiii no jednoznačne pronarodne strany ktoré nechcú Slovensko pretvoriť na liberálnu žumpu. Ženy veď ten Simecka ani len nevyzerá pricetne. Koho si zvolia je na tebe ale nenechajme vyhrať progresivcov inak tu bude druhá Amerika🙏

lulua15
3. sep 2023

@annm81 ta je najhoršia pomaly ukazuje svoju tvár ako teraz keď odmietla prísť na oslavy ústavy lebo tam bol kňaz. To nie je fašisticke?! Veď tá banda liberálov len ukáže kto sú keď by Boh chran vyhrali😡

kristiii
3. sep 2023

@lulua15 a ktoré to sú akože tie pronarodne? Šimečka ani mne vôbec nereže, v tom sa zhodneme.

vroni
3. sep 2023

@lenkakravcova, práveže na tom spravodlivé nie je vôbec nič. Deti už hádam sto rokov nie sú a nemajú byť poistením budúcnosti. Keď dieťa odíde do inej krajiny, nebude moct/chcieť pracovať, bude choré alebo nedaj boh umrie, co potom? Milión zákonných výnimiek a odôvodneni? Nech si každý na svoj dôchodok šetrí sam. On vie, koľko potrebuje a vládze, nie jeho deti o x rokov.

kristiii
3. sep 2023

@lenkakravcova prepáč, ale kde je napísané, že ten kto má 5 detí, tak budú všetci vysokoškoláci? Práveže čo poznám rodiny s viacerými deťmi, väčšinou majú nižšie vzdelanie a často po škole sami hneď deti. Čo nevravím, že je niečo zlé, ale netvarme sa, že tam kde je veľa detí, budú tieto automaticky super vzdelané a ešte lepšie zarábajúce. A tam kde je jedno-dve, budú pre spoločnosť menším prínosom. Máš strašne zvláštne zmýšľanie, odrezané od reality.

annm81
3. sep 2023

@lulua15 Neviem síce nič o žiadnom kňazovi a oslavách, ale aké konkrétne prvky fašizmu tam vidíš? Či znova len omieľanie pojmov, ktorými top slovenskí dezoláti vymleli hlavy svojim voličom? Hádam aj áno, keď si schopná použiť pojem liberál a fašista na tú istú osobu. Odporúčam si občas otvoriť nejakú knihu a trocha poštudovať - fašizmus je VŽDY KONZERVATÍVNY. Či z akej prapodivnej definície fašizmu vychádzaš?

kluska
3. sep 2023

@annm81 vyjadrim sa len k prezidentke, lebo ostatne veci skoda s tebou riesit, kedze si nic nepochopila. Co myslis co je pozdrav SLlava Ukrajine! take malicke videjko ti posielam https://www.facebook.com/ziza.radivojevic/posts...

annm81
3. sep 2023

@kluska Ja som možno nepochopila, zato ty suverénne používaš pojmy bez toho, aby si tušila čo znamenajú. Lebo áno, definícia fašizmu nie je jednoznačná a spor o tom, čo to je fašizmus sa vedie desaťročia - ale to je len akademická debata o detailoch a nik znalý problematiky by pojem fašizmus nepoužil tak, ako ho používajú dnešní antisystémoví politici a ich voliči. A že ho používajú na označenie svojich oponentov, hoci práve oni sami do definícií dosť dobre sedia.. len o to smiešnejší sú.

kluska
3. sep 2023

@annm81 sorry, ale skoda reci, uz sa k tebe nebudem vyjadrovat viacej na tu temu, ides si svoje aj ked su jasne dokazy, pekny den prajem

vroni
3. sep 2023

@annm81, odporúčam do študovať Hayeka alebo polemiky od Johana Goldberga. Aj Hitledova víťazná partaj mala prívlastok "národné-sociálna" strana. Nediskutujeme o obsahovej stránke tohto šialeného znásilnenia ľudskosti, ale jeho faktografické zaradenie ku "vždy konzervatívnemu", je jednoducho nesprávne.

lenkakravcova
3. sep 2023

@kristiii a kde som ja napísala, že to takto nemá byť? Ze ľudia nemajú dbať na vzdelanie svojich detí?
Ja som za to, aby dôchodky boli z veľkej časti založené na poste pracujúcich vzdelaných deti.
Podporí to aj pôrodnosť, aj vzdelanosť aj pracovné návyky.
Nepíšem tu o tom narobiť si kopu deti co budu na social kach. Sociálne dávky ako také by som celkovo zrušila. Tie majú byť posudzované zvlášť, pre chorých, pre individuálne ťažké prípady.. Na Slovensku sa celkovo dávajú peniaze zadarmo. Otázka je ako dlho je ten stav udržateľný.

kristiii
3. sep 2023

@lenkakravcova rozumní ľudia si narobia toľko detí, o koľko sa dokážu slušne postarať. Nie každý zarába tisíce, aby dokázal zaplatiť školy štyrom piatim deťom. A keďže toľko nezarobí, bude mať už aj tak ten dôchodok predsa nižší. A ako by si si to predstavovala v prípade, že jeden rodič rodinu opustí, o deti sa stará možno akurát tak alimentami, ale tak hlavne že mal/a štyri deti, tak si zaslúži lepší dôchodok? Či sa bude zas rozhodovať podľa zverenia detí? Ok a čo ak sa naopak takýto rodič stará nadpriemerne, nezaslúži si, lebo deti boli oficiálne zverené druhému? No proste celé zle, pritiahnutý za vlasy celý tento nápad. Ale tak chvalabohu takáto somarina ešte ani v tej vláde nikoho nenapadla.

lulua15
3. sep 2023

@annm81 prepáč nebudem sa s tebou dohadovať evidentne patris k bande liberálov 🤦a stačí mi na to len jedno slovo z tých viet čo som nečítala- DEZOLAT keď toto vidím viem s kým mám česť ty dezolatka🤣jedine čo ovládajú všetci liberáli ako som si vsimla

autor
3. sep 2023

V diskusných weboch som zachytila názor, že spejeme k "novej totalitke" - podľa definície je totalita režim štátu (v širšom zmysle aj politickej strany), založený na presadzovaní štátnej ideológie a moci vo všetkých oblastiach.

Vzťahovať to na našu momentálnu situáciu by bolo prisilné, ale mám dojem, že to je presne to, čoho sa mnohí voliči obávajú v prípade vládnutia liberálov - majú obavy z vnútenia liberálnej ideológie, s ktorou sa obyvateľstvo príliš nestotožňuje, z cenzúry "nevhodných" názorov, z jednostranného informovania spriatelených médií, zo snahy vyšachovať "nenašich ľudí" z inštitúcií (polícia, SIS, dokonca aj Šimko z vlády), z čistiek, nestrpenia oponentúry, z ostrakizovania tých, ktorí majú iný názor, z dvojakého metra na svojich a cudzích... Iste, môžeme namietať, že mnohé z toho sa stávalo i za predošlých vlád - ale zrejme to bolo v miernejšom móde a tak to obyvateľstvo nepociťovalo ako veľké ohrozenie.

Vlastne je paradoxom, že pocit diktátu sa mnohým spája so stranou, ktorá sa definuje, obrazne povedané, ako cesta k slobode - ale istý predobraz ľudia pociťujú zrejme už teraz, na základe toho si utvárajú názor.

Vetu "panebože, do čoho nás to tlačia" som nikdy pred predošlými x voľbami tak často nepočula, mnohí majú pocit, že im chcú implementovať postoje, názory, ktoré sú im cudzie, o ktoré nestoja.

Zjednodušene povedané - ľudia sú zatlačení do defenzívy. A samozrejme, odrazí sa to i vo voľbách.

karolinakr
3. sep 2023

to sa už deje teraz

sisaka
4. sep 2023

Konečne po dlhej dobe dobré správy. Už aj mladí ľudia začínajú chápať, že súčasná liberálna politika vedie štát akurát tak k totalite. Po anglicky by som povedala - tide is turning! 🤞
https://tnc.news/2023/08/30/conservatives-young...

autor
4. sep 2023

@karolinakr máš pravdu, už sa to deje

@sisaka Kanada je ďalej , než my, už ste vo fáze rozčarovania a precitnutia z liberalizmu. My sme len v rastovej fáze, mládež je v štádiu očarenia liberalizmom, touto etapou musíme prejsť, mať ju za sebou asi ako kiahne... nejakú dobu to potrvá. Momentálne najúsmevnejšie je , že niektorí liberalizmus prezentujú ako vyšší level demokracie.

sisaka
4. sep 2023

Autor - bodaj by si mala pravdu, že sa už dostávame do fázy rozčarovania 👏

Strana
z5