Ako by ste definovali liberála?
Uvažujem o tom po prečítaní príspevku, v ktorom autorka hľadá liberálne založenú kamarátku.
Pre mňa úplne jednoduché.Clovek ktorý sa riadi pravidlom: Ži a nechaj žiť.
@doriiis tak to som aj ja. Zijem si svoje a je mi jedno ako ziju ostatni. Do nicoho nikoho sa nestaram
@slavomira236 ....ja tiez
To určite vieš, či si liberálne založená alebo nie 😀
liberál - moderné zmýšľanie
kanzervatívec - zmýšľanie staré, skostnatené ktoré bolo pred x rokmi...
V najširšej definícii je to človek, ktorý uprednostňuje vývoj spoločnosti pred stagnáciou a pre ktoreho je vyspelosť spoločnosti charakterizovaná najmä slobodou a rovnoprávnosťou . Prakticky v našej dobe a našom geopolitickom priestore je to niekto, kto nechce zakazovať potraty, nemá problém s priznaním práv menšinám, hlasoval by za možnosť eutanázie, nevadí mu miešanie kultúr, podporuje slobodu vierovyznania (často je ateistom). Presné hodnoty ale závisia od miesta a času- liberál v Amerike v 80. rokov je niečo úplne odlišné od liberála súčasnej Európy.
Aj mna to zaujalo. Napadlo mi, či sa jej opýtam. Podla mna myslela, že je taká eko, etno, bio, slobodná, prírodná bytosť… neviem nájsť to správne slovo.
@annm81 ktorých amerických liberálov 80.rokov, resp. ktorú vlnu politikov máš na mysli, a čím sa líšili od dnešných? Nebol neokonzervatizmus v tom období prijateľnejšou, resp. rozšírenejšou verziou liberalizmu?
Ak si čítala Ayn Rand, nebol jej Howard Roark predchodcomm dnešných liberálov?
A uz tu nema ten prispevok? Ze by si sa opytala jej co si pod tym predstavuje ona .
Človek ktorý si ctí slobodu a ľudské práva
no v dnesnej dobe je liberal ten kto ma rad vsetko nove (neznamena hned ze lepsie). Je to myslenie mainstreemove, cize take ake sa presadzuje teraz momentalne vsade. Cize pravy liberal presadzuje gender ideologiu, prava sex mensin, dodrzuje green politiku, je spokojny s vladou, podporuje ukrajinu a veri, ze zapad je vo vsetkom lepsi a ze my sme zaostalejsi a mame si od nich brat priklad. To je asi take zhrnutie.
Liberalizmus
a) všeobecne: zhovievavosť, zmierlivosť, tolerancia voči iným názorom či ideológiám;
b) sústava politických a/alebo ekonomických a/alebo spoločenských názorov snažiacich sa presadiť slobodu a práva jednotlivca a často aj myšlienku (spoločenského, ekonomického, kultúrneho a pod.) pokroku.
a vyzera to tak, ze presadzuju svoje nazory aj u vacsiny a najlepsie od utleho veku, aby sa podarilo vychovat deti im podobneho nazoru. To len svedci o tom, ze iba ich nazor je ten spravny.
@kluska si vedla ako ta jedla. 🤣🤣🤣 Vidno, ze ty si tolerancia sama. Poucka ako od Putina, ty mainstream.
@stanulienkat liberalka by nemala na mna vobec reagovat, kedze respektuje kazdeho nazor, teda aj moj, ale kedze mam pravdu, ze to tak nie je, tak tvoju reakciu prijimam 🙂
Však si sa mala spýtať tam.
@mb2021 neviem z ktorej krajiny pochadza tvoja bytost, ale ja uznavam rodinu, rodinny model, v ktorom som vyrastala a taketo nieco nepoznam. Moji rodicia boli rovnocenni a obaja pracovali a zili pekne. Zaze nezenme to do extremu. Mne ide o to aby deti vedeli, z kadial pochadzaju, ze maju otca a mamu a ze sa narodili ako chlapec alebo ako dievca.

Liberal je clovek, ktory respektuje volbu ineho cloveka aj napriek tomu, ze sa s nim nemusi stotoznovat a ma celkovu otvorenu mysel.
Ale pozor, konzervativec neznamena, ze je zadubenec, to je velky omyl.
Tu neexistuje jeden je zly a druhy dobry. Aj liberal moze byt zadubeny, zahladeny...
Najvacsi liberal bol samotny Kristus, ktory priniesol prevrat do nabozenskeho zivota ludi danej doby. Ale zaroven nepoprel ani slovo zo starej zmluvy a to je podstatne.