icon

Ako dlho trvalo vašim psom dospieť?

21. júl 2022

Nasa ma 10 mesiacov a len jej dr**. Furt skoro kazdy den nieco spravi.
Spravili sme zahony, chodila hrabavat do nich. Podliezla plot ku susedom-viackrat (dali sme tam obrubniky). Hryzie pletivo. Vsetky lupienky na kvetoch zere (napr pivonia a ine). Chodi nam oberat ovocie z krikov (josta, egres). Od druhych susedov (susedov plot stary) chodi obzuvat zhnite laty a vytrhava ich a uz raz odtial zdrhla. A to, ze mame vsade vykopane jamy po pozemku o tom radsej ani pisat nejdem (treba spomenut ze je to azijat a ratali sme s tym ze bude hrabat). Kazdy okrasnu travu pripadne aj pivonie mi zalahla.

Nepiste, ze je nevychovana. Ona pocuva, na to ze je to azijat (strazny pes) tak vie sadnut, lahnut, dat labu dokonca aj hracku donesie.
Ratali sme s tym, ze bude robit zlobu, ale toto je uz moc. Cez den furt lezi a spi a vzdy jej tako hrabe rano kym spime (okolo 6:00) alrbo neskoro vecer. Viem aj to ze teraz je v puberte. Len kedy do bohaca to uz prestane robit?

Strana
z3
estrella5
Autor odpoveď zmazal
zalka
21. júl 2022

@estrella5 to je strážny pes...ako postráži keď v noci bude vo voliere? To si môže zadávateľka rovno princa zabezpečiť...efekt ten istý.

diamond007
21. júl 2022

Búda je ako dom, každý vonia inak. To že máte po starých majiteľoch budú nemení nič na Tom, že pes má mať svoju. On tam cíti pachy. My každému psovi sme vždy postavili novú budú.
Ja mám iné plemeno veľké a má štyri roky pes a občas mu tiež ešte zasvitori a čo to vyhrabe/ okadi. Ale teda intenzita je už veľmi mala. Skôr to býva niečo novo vytvorené :-/

majlo1234
21. júl 2022

Ale stena 10 mesacne realne nepostrazi este, chce to trochu casu a dovtedy im rozoberie pozemok. Bud to proste musia vydrzat, alebo ho na ten cas zabezpecit.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
gabika128
21. júl 2022

Autorka, keď večer polievate, tak potom aspoň na pol hodinu toho psa zoberte teda na vychádzku. Teda každé ráno a večer. Onuchať nové veci v okolí, vidieť niečo iné, zvuky atď. A cvičisko je pre každého psa, škoda, že ste narazili na takého cvičiteľa, ktorý vás hneď od začiatku odradil, nie je to totiž iba o poslúchani príkazov, dobrý inštruktor ťa práve že naučí veľmi veľa figlov a skôr sa snaží vycvičiť majiteľa ako daného psa. Je veľmi veľa vecí ktorými sa dá pes zabaviť, zahrať sa s ním, predsa len je to šteňa.

autor
21. júl 2022

@simca06022011 rano a vecer. Dalsia vec, nie vzdy sme doma. Chodime obaja do prace a mame aj rodinu. Cize by som klamala keby napisem, ze sme 100% len s nou
@belllinka a tebe jebe uz nie? Ked sa uz mam takto vyjadrovat. Moja zlata rozdiel medzi panelakovym psom a tym, ktory ma celodenny vybeh si vies predstavit? Asi nie ked napises takuto kokotinu. A uz vobec sa mi tu nechce toto citat. Sa spamatajte ludia.

simca06022011
21. júl 2022

Ak robi zle nadranom len, tak vam treba volieru a je vybavene. Na tu treba psa zvykat, tak cim skôr. Inak mas moznost elektrického ohradnika, mozno lepsie riesenie ako prerabat ploty okolo celého pozemku.... zahony a ine veci sa pes nauci ale chce to vela nervov, pevnu ruku a oci na ňom, non stop. My sme riešili ocikavanie a pod, chlap to strážil a hrešiť a nosil psa kam ma chodit atd. Naucil sa. Teraz hocikde aj vonku ked poviem fuj, prace sa z tade (napr v meste aby neocuraval kadeco atd).
Porad sa s trenerom psov, fakt riesia kadeco. Ja som sa teda so psom necukrovala. Do. Ozdobnej trávy a levandule lahol len raz a taky cirkus bol ze sa k tomu ani nepriblížil viac.
A samozrejme, musíš to venčenie vyriešiť, to ze nemas okolo les, no bohužiaľ... Budete chodit inam. Aspon víkendy vybehat poriadne.
Tie psy v lese oziju, to len na dvoroch a doma su take "o ničom"

simca06022011
21. júl 2022

A inak najdôležitejší povel ako privolanie a zostan nenacvicis na dvore... To treba ist von, aby ten pes poppslúchol aj ked pojde nnejaky kamos okolo alebo zbada macku alebo hocico (no pri macke to moj teda neda nikdy 😂🤦🏻‍♀️)

belllinka
21. júl 2022

Psa viac bavi prechadzka 3x denne, ako stale jeden a ten isty dvor, kde pozna kazdy kamen, nema tam ziadne vzruchy a ani co nove ocuchat. Sa musi paradne nudit. Ty sa spamataj 🤦‍♀️

autor
21. júl 2022

@simca06022011 popravde, co sme sa davnejsie rozpravali s jednym vo chova azijaty: vravel ze bez vodzky by ich nepustil. Staci ze zavetri nieco a neposluchne (toto iste sa nam stalo, ze zavetrila a utekala prec a nevnimala nas. Ale stalo sa to len 2krat a potom pribehla. A chodime normlane s nou na prechadzky, len nie ked je 38stupnov preboha. Elektricky oplotok nechceme. Do zahonu uz nechodi, ani plot nepodlieza. My ju vzdy vyhresime (nebijeme), ale vzdy si nieco najde. Teraz napr dnes rano bola folia na plote dotrhana.
@simca06022011 boze zeny, ale vy si uvedomte, ze to neni retriver ani nemecky ovciak. Su to TVRDOHLAVE psy. Ten co ma azijatov fokonca musel robit cely plot z kari rohoze, lebo mu znicili normalne pletivo (to robi aj nam, ze ho obhryza). Staci ze nieco zaciti ked je bez vodzky, a ujde. (Ale normalne ked bola mensia, tak sme s nou chodili vez vodzky, teraz si uz na to netrufneme).

simca06022011
21. júl 2022

chodenie bez vodzky sa trenuje, tak si to uvedom aj ty, ja som psickarka, mam psa a nieprveho, okolo kopu ludi so psami. Aj sused kupil obrovskeho psa ked sme sa sem pristahovali, privolanie trenovali dva roky (!) a tie dva roky dokonca ten pes chodil na voditku non stop, cize ho nepustali. Teraz ma ineho a riesia s trenerkou utekanie z pozemku, tiez to trenuju. A nie je to len o tvrdohlavosti. Su proste lahsie a tazsie cvicitelne psy a preto sa mas opradit s cvicitelom, ktory sa vyzna.
A ked teraz uz nechodi do zahonu, teraz uz plot nepodlieza, atd atd... tak este ked si davala tuto temu sem, to akoze robila? 🙂 Uvedom si ze je to este stena, nechsa na to akokolvek pozries, cakaju ta s nou roky prace. A bez urazky, to si si mohla uvedomit aj ty, vtedy ked si si takehoto psa vybrala. Cize bueds musiet vydrzat 🙂 rad si tu dostaa dobrych az az, len si musis vybrat. Ten pes musi chodit von, musi mat trening (sadni lahni prines nauci psa aj male decko, hocijakeho), na noc moze byt vo voliere ak robi zle.. nic tazke.

autor
21. júl 2022

@belllinka bytoveho psa viac bavi prechadzka 3 krat denne, ale preco? Lebo je chudak zavrety medzi stenami 24/7. A je rad, ze sa moze vykadit ked ho vezmu von. Vies kolko takychro psov sa nemoze samovolne vykadit alebo vycikat ked chcu oni? Ale iba vtedy, ked im to nakazu panickovia vychadzkou? Ano je to rezim, ale nie vzdy sa da dodrzat ten rezim. Napr 3smenna praca, atd.
Nas pes sa ma az vyborne. Nekupujeme smejpove lacne patoky (granule), ma vitaminy v podobe praskov, tabliet, furt nejake mnamky dostava, obzuvacie kosti, usi, prasacie laby, ma lasku od nas, a staci ze ju pichne v riti a uz bezime ku zverolekarke. Skoro kazdy den ju ceseme. A pochybujem, ze pes ktory sa ma zle a sa mu nevenujeme, tak staci ze vyjdeme z domu, a ona kruti kyptikom (ma odstihnuty chvost-ako u azijatoch byva). To, ze sa nou nechodime (TERAZ) na vychadzky, neni podla mna nic zle. Prave jej chceme dobre, kedze je momentalne 39stupnov. Vies si predstavit kolko stupnov ma rozpalena asfaltka a zem? Ked ju vidim ako furt lezi v tieni, tak prepac ze nemam srdce ju zobrat do tej horucavy.

A uz som s tymto modrym konikom skoncila. Clovek sa opyta a skoro v ziadnom fore nedostane normalnu odpoved. Uz neni MK ako byval par rokov dozadu. Nova doba, iny ludia. Nie aby ste pomohli, tak idete osocovat a urazat ludi.
Cest vynimke, ktory odpovedali normalne a nenavazali sa do mna.

autor
21. júl 2022

@simca06022011 mas azijata? Ak nie. Tak sa uz prosim nevyjadruj. Dakujem

estrella5
Autor odpoveď zmazal
autor
21. júl 2022

@simca06022011 my chceme psa na strazenie, nie aby sme ho zatvarali do voliery.

matqa411211
21. júl 2022

@simca06022011 chodenie bez vodzky sa sice trenuje, ale rodicia maju vlciaka, trenovaneho aj z cvičáku, ale je neskutocne dominantnej ochranarskej povahy, neznesie cudzieho psa pri bráne, vzivote by si nedovolili pustit ho len tak na prechadzke ak by sa mohol objavit cudzi pes alebo clovek, a podla mna by to nemal robit nikto, neviem si predstavit ze k nemu na prechadze dobehne nejaky hraví mensi pes ktori je na chvilu bez vôdzky, je to nezodpovedné, jedine ak viem ze tam vtedy nikto nebude, takze niekedy nestaci len trenovat

estrella5
Autor odpoveď zmazal
matqa411211
21. júl 2022

@estrella5 chcela som tym povedat to, ze do hlav psom nevidime, rodicia s nim chodili od mala, a bol to cvicak zamerany prevazne na vlciaky, na obranu, revír poslusnost a take veci nwm co vsetko, ale aj tak by som sa nikdy nespoliehala na to ze ma pocuvne, lebo mu moze prepnut a raz nepocuvne a vtedy dobehne k cudziemu psovi a mame problem, a nemusi to byt o neposlusnosti, ako vravim, ten nas ma taku povahu ze dovidenia, takze mi je jedno kto ma ako vycviceneho psa, bez vodzky sa jednoducho pustat nema, nikdy nevies

srferreira
21. júl 2022

Moj ma 7 a stale je v “puberte” 😂😂

estrella5
21. júl 2022

@matqa411211 Takže vždy za každých okolností má mať podľa teba každý jeden pes vodítko?

margaretka_
21. júl 2022

Hlavne velky pes musi byt aj slovne ovladatelny. Kedze nemusi byt jednoduche ho fyzicky zvladnut. Ano, mam skusenost, ked sa za mnou a mojim psom snazil dostat nastvany aziat, obchádzala som ho na 50 m a majitel ho ledva udrzal. No, nebolo mi vsetko jedno
Ten isty pes, v rukach ineho cloveka, dokazal prejst vedla mna a mojho psa po jednej ceste, ako sme sa minali a pekne pri nohe. Sice ho trebalo upozornit, ale rozdiel obrovsky.

matqa411211
21. júl 2022

@estrella5 na prechádzke áno, jedine ze by som si bola istá, ale ze 100% ze sa tam práve neobjaví nejaky pes alebo clovek

estrella5
Autor odpoveď zmazal
matqa411211
21. júl 2022

@estrella5 vies co, je mi jedno co si myslis, rob si skusok aj milion, ale nebud ignorantka k ostatnym lebo mas nejaku skusku, nie kazdy ma pudlika doma ktoreho ked nieco vezme na rúcky, az tvojim pricinenim dojde k nejakemu nestastiu tak ukaz papierik zo skusky, viac sa nevyjadrujem

estrella5
Autor odpoveď zmazal
gabika128
21. júl 2022

Autorka ty máš iba plno výhovoriek 🤷‍♀️ ani raz si nereagovala na to, že by bolo fajn ísť s 10 mesačným šteňaťom 2x za deň, mimo horúčav, na vychádzku. Do voliery nie, na cvičak nie. Samé výhovorky na plemeno. Odpovede na tvoju otázku už boli zodpovedané, aj všetky možné nápady ako tomu zamedziť.... Už len napísať chovateľovi aalebo v inej skupine, kde sa venujú aziatom. Možno ich nápady prijmeš lepšie.

nika11103
21. júl 2022

Kks baby ja som teda od fachu , ale ake ste tu vy niektoré odborníčky a jak ste sa do autorky pustili mi príde až smutno z Toho . To sa už naozaj nemôže nikto nič spýtať ? Pýtala sa milo a slušne popisala situácie … nebuďme preboha na seba take zle zbytočne

Strana
z3