Ako dokážem ochrániť svoje dieťa?

etuska
6. feb 2008

V poslednej dobe sa to v médiach hemží samými pedofilmi 😠 😠 ,až mi z toho naskakuje husia koža. A niekedy sa pýtam sama seba :Ako dokážem ochrániť svoje dieťa bez zásahu do jeho súkromia.Teraz keď je dcérka malá je to O.K,lenže deti rastú a naše obavy asi s nimi.
Čo si o tom myslíte????

zuzula28
6. feb 2008

mozno treba zacat hned od vymazania fotiek kupkajucich sa nahatych miminiek... ☹ Si pyste, ze tu smiruju prasce jedni ohavne a maju tu matrosu habadej... ☹ Ja si myslim, ze to nie je bezpecne. moj manzel bol aj proti akemukolvek albumu, uz ani fotky nedokladam 😕

etuska
autor
6. feb 2008

Zuzula ,súhlasím:Az sa niekedy cudujem ake fotky tu niektore maminy davaju.Niektoré ozaj patria len do domácich albumov.

etuska
autor
6. feb 2008

...ale skor som teraz myslela na to,ked pojde dcera napr. do skoly. jasne,ze vie tie klasicke...."nerozpravat sa a nikam nechodit s cudzimi ludmi".Lenze teraz pre nu samo do skolky chodime my. A ked pojde do skoly,chcem ist na 2-hu matersku,cize urcite ju nenecham chodit domov samu...
Lenze preboha,nemozem byt s nou 24 hod. denne 😒

Niekde som citala,ze prevencia proti zneužívaniu je vychovat sebavedomé dieťa,ktoré pozná svoje práva,t.j. nepočuvat dospelých za kazdu cenu,ale poznat hranice,za ktore uz nikto nemoze ist.

etuska
autor
6. feb 2008

Ked som bola dieťa,tak platila akasi nepísaná úcta voči všetkým dospelým,lenže v dnešnej dobe.... 😝

anjelinka
6. feb 2008

Zatial sice nemam deti, ale zuzula mi vytrhla z ust, co som chcela povedat.

Viem, ze kazda maminka sa chce popysit svojim babatkom, ale...treba si polozit otazku, ci za kazdu cenu. Nevravim, ze nejake neutralne foticky s rodinkou, atd...ale zachadzat do krajnosti a "vyberat" fotky zo sukromnych rodinnych albumcekov, ktore mame doma na pozeranie sa a na pamiatku a davat ich sem, to nie. A este ked niekedy vidim, ze baby maju aj po tri albumy 😒 .

Co sa tyka sebavedomeho dietata, moj nazor, ked je nejaky sprosty uchylny clovek, tak dieta moze mat sebavedomia aj na rozdavanie, jednoducho sa neuchrani a ani my rodicia.

Je to aj vyvinom spolocnosti, minule som sa bavila s jednou znamou paniou, ucitelka uz na dochodku a vravela prave o tom, ze nejake tie uchylky? ano, ucila sa o nich v skole, ale nikde naozaj o tom nepocula, ze je tu taky a taky, urobil to a to...vsetko dnes ide dopredu bez rozmyslu.

etuska
autor
6. feb 2008

Bohužial ☹
Ale preto nebudeme pasívni,no nie?
Mozno si niekto pomysli,ze som paranoidna,no realne som premýslala o tom prihlasit sa na kurz sebaobrany a malu dat ,samozrejme az ked bude chodit do skoly, na nejake bojove umenie 🙂

etuska
autor
6. feb 2008

Anjelinka-s tými albumami súhlasím. Stačí pár fotiek a ak albumy tak už radšej také,ktoré sú na heslo. Osobne radšej poslem fotky znamym na mail. adresu.

anjelinka
6. feb 2008

etuska, nie si paranoidna. niekto moze oponovat, ze clovek, ked sa praveze velmi snazi, tak zakopne prave on, ale jednoducho v dnesnej dobe sa inak neda. sestra cestovala vlakom, mala cca 13 rokov, teraz ma 16 a vravela, ze v osobaku sedel jeden muz a velmi si nevsimli s kamaratkami, co robi, otocili sa a on si doslova - prepac za vyraz "honil". Ja ked som este zacala studovat na VS, tak sa na mna jeden lepil v preplnenom buse, najprv som si myslela, ze su to ludia, ved bola to riadna tlacenica, ale neslo mi do hlavy, co ma tak tlaci pri zadku, on somar mi vosiel pod bundu s rukou 😒 , az napokon jedna starsia pani to videla, ze sa odtahujem, lebo on aj hrozne fucal, tukla do jedneha cca 30 rocneho muza, ktory mu skoro vypalil a chceli volat policiu, lenze k soferovi sa to nedostalo, pre preplnenost busu, ked zastal na zastavke, tak sikovne vyletel z neho ten uchylak a isto siel robit tie veci inde. dodnes to mam v zivej pamati. vidis a nevedela som sa ochranit ja, uz pomerne dospela, tak ako ochranime deti???

A ten kurz sebaobrany vobec nie je na skodu.

etuska
autor
7. feb 2008

Aj ja si myslim.Znamy cvici aikido,tak sa ho na to asi spýtam a normálne asi začnem makať na svojej kondičke 🙂
Ohladom tých uchylákov-aj mne sa stalo niečo podobne v električke a raz ked som sla s mamkou do mesta tak za krickami stal jeden exibicionista,no mohol mat tak 15,proste pubertak,gate dole a usmieva sa.So mnou to ani netrhlo,no nastvala som sa,lebo tadial vtedy chodi zo skoly plno deti a zavolala som mobilom policiu.Hned sa zdekoval 🙂 -nech to nemaju tí uchyli take jednoduche 😀 😀 😀

digysa
7. feb 2008

zuzula28 a spol: ja som mala a este aj mam takyto problem, priamo co sa fotiek tyka. Totiz, mam kamosky, ktore mi osobne, cez e-mail posielaju ich deticky pocas roka, kedze zijem v zahranici.
Jedneho dna som dostala par fotiek od rodinneho prislusnika, kde dievcatko bolo hole na placi s rozkrocenymi nohami, mala asi 6 rokov. Moj manzel, ked to videl, tak mi kazal okamzite to zmazat...keby to vidiel niekto z nasich znamich tu v usa, tak by ma mohli udat, ze si pozeram detsku pornografiu...
A to som dostala fotky este horsie-deti sa nahe nahanaju po dvore a vsetky casti tela su im vidiet...
No neviem, ako to mam kamoskam vysvetlit, ze taketo fotky su jednoducho neprijatelne.

digysa
7. feb 2008

Inak uchylakov a pedofilov mam v hlave aj ja. Bojim sa toho, ked budu deti starsie... ja budem asi jedna z tych matiek, co bude detom stale za patami, az im to bude liezt na nervy 😒

mracik
7. feb 2008

baby, tak ja som bohužiaľ ako decko mala skúsenosť s pedofilom. Stalo sa to u nás doma! pričom som mala doma aj rodičov! a okrem toho to bolo pri posväcovaní domu na troch kráľov! Proste situácia, kedy by nikomu niečo také ani nenapadlo. Našťastie mamine bolo podozrivé, že tomu miništrantovi tie vianočné darčeky ukazujem nejak dlho. Takže sa mi nič strašné nestalo.
Napriek tomu z pedofilov hrôzu nemám, možno preto, že mám samých chalanov. Ale samozrejme vedia, že sa ich nikto nesmie dotýkať tak, aby im to bolo nepríjemné.

mouse
7. feb 2008

Jednej kamaratky dcera chodi na karate a uz sa jej to aj zislo... Ale asi najlepsia prevencia je neprivolavat si zbytocne take situacie..

etuska
autor
7. feb 2008

Mráčik 😖 nepríjemné,ešteže my ženy máme vybudovaný 6-ty zmysel a Tvoja mamina to nejako vycítila.Ani ja osobne sa ich nebojím,ale co ak bude moja dcéra v ich prítomnosti niekedy sama?????

Digysa-uz si o tých fotkách niekde písala-pamatám si ten príspevok.Ani ja sama nechápem načo rodičia také fotky posielajú? 😒 😒 Myslím,ze také fotky sú neprijatelne vsade a hlavne ak ide o vacsie deti.

tweety22
7. feb 2008

ja si myslim, ze u nas su tieto situacie dost podcenene, bezne vidim ako malicki ziaci cupitaju sami zo skoly, bez rodicov... chapem, ze zial je u nas taka situacia, ze zena musi pracovat, po financnej stranke je to nevyhnutnost ale z vlastnych skusenosti ako aupair viem, ze v zahranici maju rodicia aupair, tagesmutters atd. velmi dlho a vodia deti do skoly aj zo skoly, na kruzky... ja to schvalujem a necudujem sa pretoze to musi byt nenormalne hrozne ak vasmu dietatu niekto ublizi ☹

etuska
autor
7. feb 2008

...a v poslednej dobe počúvam aj o tom,že sa stalo vela pripadov kdedecká zneužíval blízky priatel rodiny,alebo strýko...a kolkokrat vlastne matky neverili svojim detom,alebo nechceli uverit???
Aj psychologovia ucia,ze uz davno neplati iba to stare zname:"Nerozpravaj sa a neber nic od cudzieho uja...".Bohuzial niekedy to moze byt aj ujo vlastny! 😒

Tweety-súhlasím.Ako decká sme chodili aj my samy domov,lenze vtedy bola ina doba. Socík nedovoloval takým živlom sa az tak rozmáhat.

julia225
7. feb 2008

este ked bola dcerka malicka som citala, ze deti sa nemaju bozkavat na silu, teda, ked ti pusu nechce dat, nemas sa jej domahat, uz to by malo pomoct, lebo ked nasilu dieta"pucime" nevie kedy to chce a kedy nie.... neviem, ci ste pochopili princip.... dufam, teda pomoze ti to zistit ci sa daco deje alebo nie, ked sa opytas napr, nerobil ti niekto, to, co si nechcel(a)? ...

julia225
7. feb 2008

zili sme v uk a veru v nie velkom meste ale tam nikto nepusti decko same... mojmu ex sa zdalo strasne uchylne, ked od malej na sk chcel dakto pusu... vzdy hovoril, ze to co za cudak(cka)... oni deti az tak nemojkaju a nebozkavaju... 😒 ci je to dobre ci nie.... hm 😒

etuska
autor
7. feb 2008

Julia,súhlasím s tým bozkávaním ,aj ja som o tom čítala a naša dcéra je práve taká,že sa mojkať a stískať velmi nechce.Niekedy sa jej opýtam:"Das maminke pusu?" a vtedy pribehne a usmevom ma vyobjíma,ale ked nemá náladu,prečo to od dietata vyzadovat???-s tým súhlasím ...

A tiez to:"Daj tete pusu" 😒 😠 😝 -nemusíme.Aj tak dieťa samé vie,či mu je niekto sympaticky..

czechzuzanaba
19. máj 2013

@etuska ahoj, nevim odkud jsi, ale vim ze v BA jsou kurzy Kung fu pro deti. Je to od 4 roku a je to zamerene na obranu proti sikane, neznamym lidem a podobne. Napriklad nam ta pani ukazovala video, kde uci deticky, na jakou vzdalenost muzou jit k autu, ktere zastavi a chcou "poradit cestu". Velmi se mi to libilo.