icon

Ako fungujú parkovacie miesta vyhradené pre rodiny s deťmi?

6. apr 2023

Vyhýbam sa chodeniu po obchodoch pred sviatkami, ale dnes som musela ísť súrne kúpiť dcére lieky kým ju vyzdvihnem a jediná lekáreň nablízku bola v supermarkete. Snažila som sa zaparkovať, ale tam bol jednoducho blázninec, všetko plné ľudia tam behali s vozíkmi pod kolesá, nervózni trúbili po sebe no chaos. Odstavila som sa vrámci možností na kraj a čakala kým niekto odíde, až som videla ísť jedného pána k autu tak som čakala poblíž kým si naloží nákup a odíde a strčilo sa mi tam na drzovku iné auto ktoré ešte len prišlo. Uvoľnilo sa však miesto pre rodiny s deťmi, snažím sa ho neblokovať ani keď mám dcéru so sebou ale dnes som nemala na výber tak som tam zaparkovala. Bola som preč maximálne 10-15 minút, trvalo by to 2 keby tam nebolo toľko ľudí a pri aute som mala už mestského policajta. Povedal mi že na mňa mali oznam že som tam zaparkovala bez dieťaťa. Že vraj keby je to na ňom, tak mi nedá pokutu ale majú to na kamere a je tam prítomný oznamovateľ tak ma musia riešiť. Dostala som pokutu 20€ čo som teda zaplatila na mieste. Najkrajšie bolo že ma nabonzoval ten dôchodca ktorý mi obsadil miesto a celý čas sedel v aute, nešiel ani do obchodu a nahlásil ma a čakal kým prídem a budú ma riešiť a dobre sa bavil keď to sledoval cez okno, viem že mi to ten policajt nemal povedať ale teda ukázal mi jeho auto keď povedal že oznamovateľ je prítomný. Vlastne som sa chcela len postažovať akí sú ľudia škodoradostní a zákerní ale teda chcem sa aj spýtať že či s týmto máte niekto skúsenosti že ako je to s týmito parkovacími miestami a či sa môžu za to dávať pokuty a v akej výške a či ste ju niekto už dostali. Ach nabudúce radšej hodinu budem čakať na normálne miesto, takto 30€ v lekárni +20€ parkovacia prirážka..

autor
7. apr 2023

@h2 boli obsadené kompletne všetky miesta, to nebolo o tom že zaparkujem o pár metrov ďalej, krúžila som tam hore-dole až som sa nakoniec odstavila asi do polovice uličky a čakala na toho pána čo odchádzal, kým prišiel k autu a vyložil nákup a mala som normálne zapnutý blinker a za mnou stálo min ďalších 5 áut čo čakalo na miesto. Z druhej strany smerom od vchodu na parkovisko prišiel ten dôchodca a tváril sa, že ide tiež hľadať miesto a ako mi išiel oproti a konečne to zaparkované auto vyšlo z miesta tak on sa tam praskol.

h2
7. apr 2023

Chápem, že neboli žiadne miesta voľné, tiež som sa čudovala komentárom, že si mala zaparkovať ďalej. No keby bolo kde, tak asi nečakáš niekoľko minút na voľné miesto.
A k tomu dôchodcovi: Vytrúbila by som mu uši!!! 😡 A keby tam aj tak zaparkoval, zastala by som za ním, vystúpila a išla mu povedať, že tam už niekoľko minút čakám na to miesto. (Ja viem, že pri niektorých ľuďoch zbytočné, ale aspoň mne by sa uľavilo.)

pribinak
7. apr 2023

Ja neviem ale to si koľko bola v tej lekárni? Fakt len v lekárni?
Veď kým tá hliadka príde tak to trvá, teda aspoň čo ja mam skúsenosť tu v Ba tak na hliadku som čakala skoro 15 min

autor
7. apr 2023

Ach, že som sem vôbec aj písala. Tým čo mi odpovedali na otázky ďakujem, nabudúce budem múdrejšia. Bol tam len piktogram na zemi ale tak ja sa nebudem určite hádať s policajtom. A tým čo sa mi vysmievajú že tak mi treba, ja som si chybu priznala a chcela som si len uľaviť a popýtať sa na to, nie ste o nič lepší keď tu máte potrebu pľuť jed. Prajem vám, aby ste raz boli v situácií keď budete musieť súrne kúpiť lieky dieťaťu v jedinej lekárni široko-ďaleko a budete tam 20 minút hľadať miesto aby ste nedostali pokutu za zlé parkovanie a nechcela som niekomu nadrzo dať auto pred panelák. A keď vám niekto obsadí miesto na ktoré ste čakali tak som zvedavá či tie koníkovské teórie zoberiete do praxe a nezastavíte na fuj fuj rodine s deťmi. Normálne ste tu zo mňa spravili najväčšieho porušovateľa zákona, keď som sama písala že tam nikdy neparkujem ani s dieťaťom keď je voľné aj iné miesto, lebo viem že niektoré rodiny to potrebujú viac. Aj keď nepochopím to naloženie všetkých detí do auta a hurá do obchodu ako program hlavne v nedeľu poobede a ostatných nakupujúcich môže aj poraziť. Moja dcéra má autoimunitné ochorenie a takýmto veciam sa zo široka vyhýbame, do obchodu by som ju zobrala iba ozaj v pripadoch keby ju nemám kde nechať a aj keby bola zdravá tak nechápem toto vláčenie detí po obchodoch ak s nimi druhý rodič môže zostať doma. A nehovorte že by vás nenaštvalo, keby čakáte na miesto a niekto vám ho vyfúkne a potom vás nahlási že parkujete na rodine s deťmi a ani nejde do toho obchodu a zbytočne zaberá miesto a len sleduje ako vás rieši polícia.

banalu
7. apr 2023

Odpoviem na otazku z nadpisu - odpoved poznas sama - mas mat min. jedno dieta v aute ak tam chces zaparkovat. Jednoduche ako facka. Chapem preco si tam zaparkovala, nic to ale nemeni na tom, ze si pokutu dostala za relevantne porusenie pravidiel.

dori92
7. apr 2023

Naposledy keď som zaparkovala na mieste pre rodiny s deťmi (mala som deti so sebou) tak vedľa mňa (taktiež na parkovisku pre rodiny s deťmi) zaparkovalo auto, dvojdverovy športiak snáď za 200 000 😅 tiež sa s tým nekaslal. Na druhej strane aj chápem že nechcel aby mu ho niekto otrieskal dverami na parkovisku...

patka06
7. apr 2023

Oficiálne vyhradené parkovacie miesto pre rodinu s deťmi u nás podľa zákona neexistuje, ktokoľvek tam zaparkuje nedopustí sa dopravného priestupku, preto nemôže dostať pokutu.

denkatn
7. apr 2023

mas v aute autosedacku? este by som prehovarala ze vlastne ked je to pre rodiny, tak ty si pre potreby rodiny a dietata isla do lekarne. na to by tam tiez mohlo byt to miesto. je to drzost, ze ti dali pokutu za to. lebo ja ked idem s malou v sedacke a tazko sa vystupuje to je fakt, tak vtedy su tie miesta obsadene, ze vzdy tam je nejaky arogantny debil bez dietata a nema ani tu autosedacku, ide si len kupit cigarety a je to najblizsie parkovanie, tak takych maju pokutovat, nie vystresovanu matku!

milanemila
7. apr 2023

@nwnw pre teba blbost, pre rodica kt potrebuje z auta vytiahnut alebo nalozit kocik/dieta vo vajici/starsie z autosedacky, pripadne vsetko dokopy je take miesto pre rodiny s detmi, kde sa daju normalne otvorit dvere/kufor skoro nevyhnutnost a naozaj mi pride arogantne, ked tam zaparkuje niekto bez dietata. Dobre pan bol jesitny stary frflos a zavolal policajtov (ja ked to vidim, tak vacsinou len danemu cloveku poviem, ci moze zaprkovat inde) ale mam pocit, ze na slovakov plati iba bic, lebo ked je niekde tabula, tak ju zial bez represie velke % ludi nie je schopne respektovat.

kacena2022
7. apr 2023

U svokrovcov pri Tesco je cca 10 parkovacích miest pre rodiny s deťmi,je to označené tabuľou.Chodila som tam často nakupovať s deťmi,nikdy sa mi tam neušlo voľné miesto.Musela som cez celé parkovisko niesť ťažké vajíčko v ruke.Preco?Lebo každý parkuje čo najbližšie k vchodu a aj taký čo nemajú vôbec deti.Nikto to neriešil a nikdy nikoho nenahlasovali kvôli tomu.Nechapem ako je možné že @autorka dostala za to pokutu.

sono2
7. apr 2023

@veronikaszabova prosím ťa... kedysi také miesta neboli a žili sme
A keď tam zaparkovala a čo

zuzanka.zuzu
7. apr 2023

@enya00 ani autosedačka ani dieťa neboli pripútané 😉 veď sme STALI na parkovisku a nakladali veci

nikolka1986
7. apr 2023

@simsalabim Veď pozriem na predné sklo, ak má označenie, nie je o čom - dosť logické.

simsalabim
7. apr 2023

@nikolka1986 napisala si zdravy parkujuci 🤷‍♀️ a nie neoznacene auto.

sono2
7. apr 2023

Ešte k ztp viete ako to funguje? Svokor ma kartu používa svokrovcov, švagor a auto si pekne parkuje kde potrebuje
Keby inde dávali policajti pokuty

pandorra
7. apr 2023

Nechápem to, nesprávne parkuješ a ešte o tom urobíš príspevok a sťažuješ sa. Ja sa na tvojom mieste hanbím a som ticho, keďže som nesprávne parkovala. Nenormálne ma rozčuľujú ľudia, ktorí nevedia dodržať elementárne pravidlá slušnosti. Kam sa ako spoločnosť dostaneme, keď nikto nič nebude rešpektovať...A inak ja by som ťa nenahlásila. Keby som to videla idem za tebou a riešim to na mieste.

tramtada31
7. apr 2023

@h2 aj mne sa to stalo minuly týždeň. Posunula som sa dopredu, aby pan vyšiel z parkovacieho miesta, zaradila som spiatočku, mala som aj smerovku a taka trúba sa mi pichla na miesto, kde videla, že už 2 minuty stojím a čakám na vyparkovanie pana, lebo bola fullka. Aj som jej chcela ist niečo povedat, ale nebolo by to nič pekna, tak som sa ovládla. Lebo buď bola úplne blba, alebo slepa.

h2
7. apr 2023

@tramtada31 Alebo úplne drzá! ☹️

tramtada31
7. apr 2023

@sono2 musí byt v aute pritomna dana osoba, ktorá má nárok na preukaz. Nemôže niekto cudzi pouzivat kartičku, alebo auto majitela, na ktorého je použitá karta. Za parkovanie na ZŤP je vysoka pokuta

sono2
7. apr 2023

@tramtada31 áno. A myslíš že to niekto kontroluje?

petulda333
7. apr 2023

@pribinak moj muz bol vcera v lekarni vybrat synove lieky,cakal tam viac ako 15min. Tolko ludi bolo

tramtada31
7. apr 2023

@sono2 veď policajti to zvyknú kontrolovat, keď sa im nepozdáva, kto zaparkoval. Lebo veľa ludi má aj falošné karty. Keby sa aj vyhovoril, že ZŤP vyhodil pred vchodom, preto nie je v aute, tak mu povedia, že tam ako zdravý nemal opravnene zaparkovať.

nwnw
7. apr 2023

@milanemila no mna bezne vytacaju pred lidlom 50+ damy ktore si idu kupit jeden kvietok a obsadia to miesto a ja s detmi z konca parkoviskq. Nebudem ale volat mestskych.. normalne zacnem na plnu hubu cez cele parkovisko: "Halo paniiiii dieta ste si zabudli v predajni! Co ste to za mater?"
Mne rozum nebere ze tie truby nemaju empatiu voci matkam.. asi su bezdetne alebo ech krepe.

strapec
10. apr 2023

Nech pán policajt ide riešiť hrubokrkych podnikateľov pred Ikeu, čo parkujú na miestach pre rodinu, alebo na chodníku, svoje drahé auta, ale do toho sa im nechce, že

strapec
10. apr 2023

A šla by som by som dôchodcovi popriať pekný deň a obozretnosť v najbližšej dobe, nech je dedo v strehu na každom rohu najbližší týždeň 😂

misinka866
10. apr 2023

veľakrát vidím stať na tých miestach auta bez detí. majú dnu sedačku a to im asi stačí. total drzosť. nepostavil by som sa tam bez dieťaťa. pokuta bola na mieste, už tam bez dieťaťa nezaparkujes a mali by to takto riešiť všade. senior je už zas iná veci oni sú sami o sebe cudní na to si treba zvyknúť

malinovka333
10. apr 2023

@patka06 presne tak suhlasim.a parkovat tam moze kto chce ide len o ohladuplnost kto tam zaparkuje

maciatkolulu
10. apr 2023

Téma na rozorudenie, máš dcéru, aha, dospelú, či ako? Ja neviem o tom, že by bol zákon na toto, ak áno, určite ho máš napísaný na pokute, minimálne ti policajt povedal, inak ti neverím ani slovo. Lebo parkuje sa odjakživa hlava nehlava na týchto miestach a nikdy nikto neriešil, ešte aj keď som ja upozornila SBS v nákupnom centre naň jednu arogantní ženskú, ako sa kí s dvomi deťmi vysmial do ksichtu, že ju to nezaujíma, že on nič nemôže, o ikea nejdem ani písať, takže podľa mňa len na rozvasnenie diskusia. Véd odfot tu pokutu, iste ju mas😉

eila88
10. apr 2023

Nám sa stalo ze sme takto čakali na uvoľnenie tohto miesta na parkovisku a kým to auto odišlo, v opačnom smere sa tam vtislo iné. Tak sme museli hľadať iné miesto.... samozrejme to boli dvaja mladí, bez detí, ktorým bolo veľa prejsť kúsok peškom. Pritom videli že na to miesto čakáme, ale proste boli drzí. No nenapadlo by ma volať na nich policajtov.
Ja mám najradšej na parkovanie prave toto miesto, lebo máme zvyčajne 3 deti v aute a vybrať dieťa zo stredu na bežnom parkovacom mieste kde sa nedaju poriadne otvoriť dvere je fuška.

nyusika
10. apr 2023

Miesta vyhradené pre rodiny s deťmi nie sú zákonom upravené, čiže tam môže parkovať kto len chce.
Zmysel týchto parkovacích miest vidím len pre tých, čo sa vykladajú a rozkladajú z auta kočíky.
Ja by som na tomto mieste nikdy nezaparkovala, dokonca som tam neoarkovala ani vtedy, keď som v aute vozila menšie deti (bez vozíka už ale)
Niektoré a tým však problém nemajú - veď majú deti v aute.